Japanse luiers

  FTM-columnist Dwarshuis woonde voor u een seminar bij over de hedgefondsindustrie.

   En wederom drukten beleggers op de koopknop. De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten voor de derde dag op rij indrukwekkend in de plus. De grote vraag is of de neerwaartse trend eindelijk eens gebroken kan worden. De voorbodes zijn zeker positief te noemen. De markt die al een poosje geregeerd wordt door sentiment en macro economische turbulentie snakt naar zo’n lichtpuntje.

   

  Gewapend met een Apple iPhone en een handjevol beurs apps toogde ik gisteren naar Oudaen in Utrecht om een seminar bij te wonen van Finles Capital Management over de hedgefondsindustrie in Nederland. Het aandeel Apple eindigde gisteren overigens na het trieste nieuws over het overlijden van Steve Jobs vrijwel onveranderd.
   
  Ik schoof aan naast Leen den Hollander van Tradewind Capital. Het fonds van Den Hollander hebben wij dit jaar opgenomen in de vijf fondsen van ©OLUMBEURS en dat is niet geheel zonder reden. Het gaat Tradewind voor de wind en daar draait het uiteindelijk natuurlijk om.
   
  Frank Holle van Quant Asset Management (QAM) trapte de presentatie af met een aardig betoog over rekenmodellen. De filosofie van QAM is sinds de oprichting in 2004 ongewijzigd. QAM “strongly believes that a successful systematic investment approach and human interference don’t go hand in hand.” Heldere teksten. Toch kon het mij wat minder bekoren ook al is het knap wat de heren van QAM met hun strategie weten te bewerkstelligen. Maar met onze ‘Strating School’ als achtergrond houden wij de touwtjes toch liever zelf in handen.
   
  Daarna kwam Willem de Vlugt aan het woord van Evaluation Capital. De Vlugt legde zijn werkwijze soepeltjes uit aan de hand van een aantal concrete voorbeelden. Het aardige van het fonds is dat ze in aandelen beleggen die u kent en waar u ook een mening over heeft. Daarmee wordt het direct herkenbaar en tastbaar. De Vlugt had – naar onze overtuiging – een steekhoudend betoog. Het fonds is een aanrader.
   
  Dennis van Wees van Farringdon Alpha One beschikte over de nodige zelfkennis door zich koppig te noemen. Het vlammende betoog van Van Wees werkte bij uw nederige dienaar soms – in positieve zin – op de lachspieren. De visie van Van Wees is zeker goed te noemen. Jammer is alleen dat het zich –nog- niet terug vertaald in een klinkend rendement. Timing is iets waar Van Wees een broertje dood heeft en dat is weldegelijk een onderdeel van het spel, ook al is dat verdomd moeilijk. Wij betrekken timing altijd in ons spectrum, ook al valt het ons op dat steeds minder beleggers daar naar – durven te – kijken.
   
  Tot slot was het woord aan Roelof Salomons van Pelargos Capital. Wanneer u in Azië en Japan gelooft moet u bij Salomons zijn. Salomons orakelde openlijk dat wat Japan de afgelopen 20 jaar heeft ondergaan – lees deflatie – nu de wereld te wachten staat. De kans op een wereldwijde recessie schat hij in op meer dan 50 procent. Iedere gemiddelde Westerse konijnenkop heeft inmiddels Chinese aandelen op de plank liggen maar snapt –nog- niet dat deze veel te hoog gewaardeerd zijn aldus Salomons. En daar heeft hij wel degelijk een punt.
   
  China drijft op goedkoop geld, goedkope arbeid en is een export gedreven natie. Aan deze combinatie komt sneller een – abrupt – einde dan u wilt geloven. Om nog maar te zwijgen over het recentelijk hard ingrijpen – lees beperken – van allerlei financieringsmogelijkheden. Kortom, China bewandelt nu al het pad van de afzwakking, alleen wil niemand daar nog aan. De hoofden zitten bij Griekenland, Italië en Spanje.
   
  Qua Japan had Salomons ook nog een paar aardige opmerkingen. Vroeger waren het allemaal Super Mario’s. Maar inmiddels is de gemiddelde Jap gekortwiekt tot een ordinaire Mario. En wist u dat Japan het eerste land ter wereld zal zijn waar er eerdaags meer luiers aan bejaarden worden verkocht dan aan baby’s? Over vergrijzing gesproken…
   
  Rest mij u een goed weekend te wensen.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren