
Beeld door Sebastien Gabriel (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
Je bankafschriften zijn binnenkort goud waard
We willen absoluut niet dat bedrijven in onze bankafschriften gaan neuzen om er geld aan te verdienen. Dat werd wel duidelijk toen ING in 2014 een proef aankondigde waarbij de bank betalingsgedrag van klanten wilde gebruiken voor gerichte advertenties. Toch gaat dit binnenkort misschien alsnog gebeuren. Hoe zit dat?
Hans Hagenaars zal niet met veel plezier aan het voorjaar van 2014 terugdenken. In een interview met het Financieele Dagblad kondigde de directeur particulier van ING aan dat de bank bedrijven inzicht wilde geven in het betalingsgedrag van klanten, om ‘op maat gesneden advertenties te kunnen aanbieden.’
Een publicitaire storm barstte los; de bank kwam zwaar onder vuur te liggen en trok het plan schielijk in. Nog voor het einde van het jaar was Hagenaars’ loopbaan bij ING voorbij en schroefde hij het bordje ‘consultant’ op zijn deur. Sindsdien lijkt het erop dat de meeste banken hun vingers niet meer aan het onderwerp willen branden.
Financiële privacy bleek in Nederland uitermate gevoelig te liggen
Wil dat dan zeggen dat er helemaal geen plannen meer zijn om geld te verdienen aan bankgegevens? Nee. Een nieuwe Europese wet, ‘PSD2’ genaamd, verplicht banken namelijk vanaf begin 2018 hun gegevens gratis te delen met zogenaamde Fintech-bedrijven — zij het met instemming van de rekeninghouder. Met de wet wil de EU de financiële innovatie in Europa een duw in de rug geven. En zo wordt het ‘plan-Hagenaars’ — het gebruiken van bankafschriften om commerciële partijen te laten adverteren — via een omweg alsnog werkelijkheid.
In de ijskast
Om te weten hoe zo’n wet eruit gaat zien, moeten we bij Hagenaars zelf zijn. In 2014 gaf hij een praktijkvoorbeeld bij zijn plan: ‘Een tuincentrum wil bijvoorbeeld graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Dat centrum kan dan op het juiste moment een scherp aanbod doen.’ Dat is fijn voor de klant, zo luidde de suggestie.
Maar het was helder dat ING het daar niet om te doen was: het tuincentrum zou de bank namelijk betalen om de gerichte advertenties naar rekeninghouders te mogen versturen. Op die manier zou de bank dus doodleuk meer kunnen verdienen aan haar bestaande rekeninghouders.
Het enige probleem voor ING: financiële privacy bleek in Nederland uitermate gevoelig te liggen. Van klanten en politici tot toezichthouders en belangenorganisaties, iedereen viel over de bank heen. Niet omdat ING iets wilde doen dat verboden was — de bank wilde haar klanten netjes om de wettelijk vereiste toestemming vragen — maar omdat men het simpelweg niet zag zitten dat een bank geld verdiende aan persoonlijke financiële data van haar klanten.
Fintech staat al een tijd hoog op het politieke prioriteitenlijstje
Dit bleek ook uit een opinieonderzoek van Radar: bijna een derde van de geïnterviewde ING-klanten gaf aan te overwegen naar een andere bank over te stappen als de bank het plan zou uitvoeren. In het NOS achtuurjournaal dreigde zelfs ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob naar een andere bank te gaan. En dus verdween het onderwerp in de ijskast.
Gelijke behandeling
Maar met de PSD2-wet is het plan terug van weggeweest. Dat is niet verrassend: Fintech staat al een tijd hoog op het politieke prioriteitenlijstje — het idee is dat de sector zal zorgen voor concurrentie en innovatie. Zo zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bijvoorbeeld dat hij het ‘niet erg’ vindt als banken marktaandeel verliezen door de opkomst van technologische alternatieven.
Voormalig ‘doorbraak-aanjager Big data’ Eric van Tol, die namens het Ministerie van Economische zaken de Nederlandse data-economie moest aanjagen, legt het zo uit: ‘Europa is provinciaal in vergelijking met de VS; de machthebbers in de data-economie zijn Amerikaanse bedrijven. We moeten Fintech juist helpen.’ In Brussel hebben ze het ondertussen over ‘het gelijke speelveld’ tussen banken en financiële technologie: alles wat Fintech benadeelt, moet gelijk getrokken worden — dus ook het feit dat ‘alleen’ een bank in bankafschriften mag kijken.
En zo kon het dus gebeuren dat dezelfde Nederlandse politieke partijen die in 2014 uitgesproken kritisch waren over de ING-proef, anderhalf jaar later in het Europees Parlement vóór PSD2 stemden.Op 13 januari 2018 moet Nederland de wet hebben ingevoerd. Maar wat houdt die nu precies in?
In de toekomst zou je wellicht via Facebook geld over kunnen maken
Allereerst: PSD2 moet voor de gewenste gelijke behandeling van banken en fintech-bedrijven zorgen. Het belangrijkste onderdeel van de wet is het feit dat de financiële innovators gratis toegang tot bankdata krijgen. Dit geeft de techbedrijven meer ruimte om diensten aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van (gratis) apps. Zo zou je in de toekomst wellicht via Facebook geld kunnen overmaken aan je vrienden.
Net als met het mislukte plan van ING is er wel de voorwaarde dat de rekeninghouder moet instemmen met het delen van haar of zijn data. Om actief te mogen zijn in de EU moeten de bedrijven daarnaast een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de centrale bank van een andere EU-lidstaat.
Een woordvoerder van het Nederlandse fintech-bedrijf Adyen stelt dat ‘de directe toegang tot bankdata de mogelijkheid heeft om een nieuwe generatie fintech-oplossingen voor klanten in te luiden. Dat juichen wij toe. Hoe meer data beschikbaar is voor fintech-bedrijven, hoe beter de producten worden voor consumenten.’
Wat gaat er met bankafschriften gebeuren?
De PSD2-wet stelt dat om gebruik te maken van de data, de geleverde dienst in de kern financieel moet zijn: denk bijvoorbeeld aan een beleggings-app. De waardevolle bankdata waar PSD2 toegang toe biedt geeft echter een sterke prikkel om de bankgegevens maximaal uit te ponden. Dat kan ook gebeuren in de vorm van de core business van Google en Facebook: gerichte advertenties.
‘Stel je geen grenzen, dan zullen bedrijven een carte blanche van rekeninghouders vragen’
Of bankdata ook voor dit doeleinde mogen worden gebruikt, is nog niet bekend. Precieze regels voor vergunningen moeten in Nederland worden uitgewerkt door de minister van Financiën en DNB. Uit het ING-plan blijkt echter wel dat dit een optie is waar bedrijven brood in zien. Je kunt je afvragen of het minder erg is als Google en Facebook bankdata gaan gebruiken om te adverteren, dan wanneer ING dat doet.
Volgens Professor Global ICT Lokke Moerel van de Universiteit van Tilburg moet er in de vergunningseisen worden vastgelegd hoe ver fintech-bedrijven mogen gaan in het exploiteren van bankdata. ‘Stel je geen grenzen, dan zullen veel bedrijven in ruil voor die handige app een carte blanche van rekeninghouders vragen voor de exploitatie van hun betaalgegevens. Maar als niets mag, dan komen er geen gratis apps.’
De grens zal ook invloed hebben op de Nederlandse concurrentiepositie. Een streng vergunningenbeleid maakt Nederland als vestigingsplaats niet populairder bij fintech-bedrijven. Van Tol: ‘Deze bedrijven zijn supermobiel. Hoe strenger de regels in Nederland worden, des te kleiner de kans dat ze zich hier zullen vestigen. Daar komt bij dat Nederland ook nog eens een belang heeft bij het aantrekken van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven die bij een Brexit in de EU willen blijven. Die trek je niet aan met strenge regels.’ Hoe meer er van Jeroen Dijsselbloem en DNB dus met bankdata mag, des te groter de kans dat bedrijven voor Amsterdam kiezen in plaats van Berlijn of Parijs.
Daar komt nog bij dat het niet alleen startups zijn die interesse zullen hebben in de gouden berg bankgegevens. Hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij Gerrit Jan Zwenne verwacht dat ook bedrijven als Google en Facebook de Fintech-markt zullen betreden: ‘Apple doet dat al met Apple Pay. Gezien hun businessmodel denk ik niet dat dit soort bedrijven dit alleen gaan doen om een huishoudboekje aan te bieden.’
Als deze bedrijven de markt opgaan, is het dus aannemelijk dat ze exact datgene gaan doen met bankgegevens waar ING zo voor om de oren kreeg: geld verdienen aan gepersonaliseerde advertenties. Hoe ver ze precies mogen gaan, zal nog moeten blijken, maar één ding lijkt in ieder geval zeker: onze bankafschriften gaan volgend jaar een stuk lucratiever worden.
77 Bijdragen
Matthijs 11
De invoering van contactloos betalen was erg handig. Zo zijn er nog een paar kleine dingen die verbeterd kunnen worden. Maar spannend is dat allemaal niet. Moet het ook niet zijn.
Al die fintech ideeën rond het gebruik van jouw data zijn slechts een uitbreiding van het orwelliaans surveillance kapitalisme van deze eeuw. Niemand wordt daar beter van. Behalve dan investeerders/eigenaren van tech monopolisten als Google die er met de winst vandoor gaan.
De mensheid gaat er alleen op vooruit als we weer werken aan echte diensten en producten. Nieuwe manieren verzinnen om nog meer af te romen van bestaande stromen geld brengt geen vooruitgang.
Berend Pijlman 13
Ernest Jacobs 6
Berend PijlmanEn voor al die jippie - roepers dat het zo makkelijk is? https://www.rtlnieuws.nl/cookiewet?html5=true&referrer=https%3A%2F%2Fwww.rtlnieuws.nl%2Fnederland%2Flange-rijen-bij-kassas-grote-pinstoring-door-heel-nederland
Succes als het echt een keer een week duurt met je pin - pas.
Lydia Lembeck 12
Ernest JacobsOok ik betaal steeds vaker met contant geld.
Pjotr 1
Lydia LembeckShai Guttman 2
PjotrLydia Lembeck 12
Shai GuttmanShai Guttman 2
Lydia LembeckLeon van Norel 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Leon van NorelPjotr 1
Shai GuttmanOverigens ben ik niet overtuigd, dat ik behoefte heb aan die "betere diensten".
Wilco 8 4
Lydia LembeckDat kan niet zegt de bank omdat dit wettelijk niet mag.
Vind dit verschrikkelijk waardeloos, de EU dient mijn belangen niet met deze wet
Jan Smid 8
Berend Pijlman"" Het beleid van de centrale banken om geld het systeem in te pompen zodra de economie hapert, drukt de rente zo erg dat mensen hun geld van de bank afhalen zodra de rente negatief wordt. Dan loont het niet meer geld op te bank te houden. De mogelijkheid dit bankgeld in contant geld op te nemen, is een groot probleem, stelde Citi-econoom Willem Buiter onlangs. 'Contant geld geeft mensen een makkelijke en effectieve manier om negatieve rentes te vermijden,' zegt de econoom. Buiter meent dit probleem op te lossen door het contante geld helemaal af te schaffen, op kleine bedragen na. Die zijn toegestaan voor noodzakelijke aankopen, met name voor de armen die vaker contant betalen. Als er geen contant geld in omloop is, dan kan het ook niet van de bank worden gehaald en kan de rente dalen tot ver onder nul. Want dat is nodig om de economie weer aan het draaien te krijgen, meent de Citi-econoom. Uva hoogleraar en voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin heeft moeite met deze gedachte. 'Deze discussie wordt al langer gevoerd. In vergelijking met de twee andere punten om contant geld af te schaffen, is deze discussie qua belang wel het grootste.' ""
https://fd.nl/economie-politiek/1104358/voorstel-afschaffen-contant-geld-zet-discussie-op-scherp
Berend Pijlman 13
Jan SmidDat zoiets deze gevolgen kan hebben voor ons geldsysteem toont ook al aan hoe absurd het in elkaar steekt. Kwam onlangs dit rapport van de IMF tegen waar een geldsysteem wordt beschreven waarbij geld niet door schuld ontstaat: http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12202.pdf
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanSowieso is het ook voor kinderen veel beter te leren omgaan met contant geld, omdat virtueel geld het gevaar heeft dat mensen het overzicht helemaal kwijt raken. Misschien dat de generatie die nu geboren wordt het straks wel kan, maar in de huidige generaties zijn te veel mensen die dat niet kunnen.
Deze lieden rennen zichzelf en de bevolking voorbij met hun ideeën.
Pieter Jongejan 7
Berend PijlmanVandaag hebben we geen full reserve bank, hebben we geen scheiding meer tussen spaarbanken en investeringsbanken, hebben we geen gouden standaard meer, hebben we geen vaste wisselkoersen meer en hebben we straks ook geen chartaal geld en geen privacy meer, maar wel een negatieve lange reële rente van 3% en beleggingsdwang voor pensioenfondsen om in nominale staatsobligaties te beleggen en waarschijnlijk een verbod om je elektronisch geld om te zetten in activa die niet geregistreerd staan. De controlerende instanties moeten immers voldoende betaald krijgen uit de belastinginkomsten. We hebben ook een centrale bank die beweert dat prijsstabiliteit bestaat uit een inflation target, die steeds hoger oploopt om de schuldratios stabiel te houden (want anders krijgen we deflatie) . Hoe heeft het ondanks het beschikbaar zijn van het Chicagoplan zo ver kunnen komen? Wie zijn er verantwoordelijk voor deze total loss?? Waar en waarom is het mis gegaan?
Was dat omstreeks 1970 toen de economische groei per hoofd in Europa die van de USA begon te overtreffen en de VS te maken kregen met tekorten op de betalingsbalans, waardoor de goudwisselstandaard onhoudbaar werd? Of de opkomst van het neoliberalisme in 1982?
Of het gedwongen vertrek van Paul Volcker in 1987 met kort daarna de Greenspan put?
Berend Pijlman 13
Pieter JongejanDit staat er in het artikel over "waardevolle" metalen:
"There is another issue that tends to get confused with the much more fundamental debate concerning the control over the issuance of money, namely the debate over “real” precious-metals-backed money versus fiat money. As documented in Zarlenga (2002), this debate is mostly a diversion, because even during historical regimes based on precious metals the main reason for the high relative value of precious metals was precisely their role as money, which derives from government fiat and not from the intrinsic qualities of the metals."
En in de noot die die daar bij hoort:
"For example, in many of the ancient Greek societies gold was not intrinsically valuable due to scarcity, as temples had accumulated vast amounts over centuries. But gold coins were nevertheless highly valued, due to public fiat declaring them to be money. A more recent example is the collapse of the price of silver relative to gold following the widespread demonetization of silver that started in the 1870s."
Pieter Jongejan 7
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Berend PijlmanDe Elisabethian inflation begon omstreeks 1450. Dat is een eeuw voordat het Amerikaanse goud en zilver Europa overspoelde en voor een inflatie van slechts 2% per jaar zorgde. In de tweede helft van de 17e eeuw was de inflatie over.
Het waarom van het verdraaien van de feiten kun je vinden op blz 55 van het rapport, waar de wisseltruc staat, die door de schrijvers wordt toegepast en dat is :"The critical feature of this model is that the economy's money supply is created by banks, through debt, rather than created debt free by the government". Noem overheidsschuld voortaan equity en je bent van je te hoge overheidsschulden af of zie ik dit soms verkeerd?.
Berend Pijlman 13
Pieter Jongejan"Third, allowing the government to issue money directly at zero interest, rather than borrowing that same money from banks at interest, would lead to a reduction in the interest burden on government finances and to a dramatic reduction of (net) government debt, given that irredeemable government-issued money represents equity in the commonwealth rather than debt."
Je noemt de overheidsschuld dus geen equity maar je gebruikt de bezittingen van de staat als basis voor het geld. Aan de ene zijde van de balans het eigen vermogen van de staat. Aan de andere zijde het geld. Eigenlijk heel logisch.
Stel de staat wil een brug bouwen. Dan staat na de bouw de waarde van de brug aan de ene kant van de balans. Om het evenwicht op de balans te herstellen is er geld gecreëerd waarvan de aannemer wordt betaald.
Pieter Jongejan 7
Berend PijlmanMatthijs 11
Pieter JongejanWas dat omstreeks 1970 toen de economische groei per hoofd in Europa die van de USA begon te overtreffen en de VS te maken kregen met tekorten op de betalingsbalans, waardoor de goudwisselstandaard onhoudbaar werd? Of de opkomst van het neoliberalisme in 1982?
Of het gedwongen vertrek van Paul Volcker in 1987 met kort daarna de Greenspan put?"
Pieter, ik ben het een keer helemaal eens met wat je schrijft :)
Dit zijn inderdaad heel belangrijke vragen die meer aandacht mogen krijgen.
Over die goudstandaard: inderdaad heeft die de neiging (en nadeel) dat hij deflationair werkt omdat aanbod en vraag niet netjes matchen. Net als idd bitcoin en dergelijke. Onder meer daarom geloof ik niet in zo'n standaard. Maar dat er veel nog niet goed gaat in het management van de economie en beleid centrale banken en overheden, dat is wel zeker.
De modellen die economen gebruiken kloppen gewoon (nog) niet, met als gevolg dat alle beleid die daarop gebaseerd is ook verkeerd is.
MLK 4
Pieter JongejanRikkie 7
Berend PijlmanApekool 5
Niettemin is er een extra ingang gemaakt; die kan en zal gehackt worden - nou maar hopen dat de hackende snoodaard op tijd je vlaggetje ziet...
Shai Guttman 2
ApekoolLydia Lembeck 12
Shai GuttmanR. Eman 8
ApekoolAls dat net zo gaat als met het contactloos betalen dan staat het vlaggetje standaard op 'ja' zonder dat je er erg in hebt.
Shai Guttman 2
R. EmanRicardo Tetteroo 3
Het probleem van de hacker (apekool) is er nu dus ook al, samen met het voordeel dat ik als boekhouder heb dat ik geen gegevens hoef over te typen.
Wat gaat er straks anders worden dan nu (bij deze vier banken)?
Shai Guttman 2
Ricardo TetterooBanken moeten inderdaad zoals Apekooi dat zegt die toegang via technische standaarden open stellen en doordat er meer 'tunnels' zijn wordt je mogelijk kwetsbaarder als consument. Hier kom ik in een ander verhaal wellicht nog op terug.
En de grote vraag is hoever Minfin en DNB zullen gaan in het toelaten van adverteren in het verlenen van vergunningen. Zij moeten de facto bepalen wat een bedrijf dat een Nederlandse vergunning krijgt wel en niet mag doen met bankdata. Hoever het mag gaan in het gebruiken van bankdata om te adverteren.
Ricardo Tetteroo 3
Shai GuttmanAls ik het goed begrijp heb je in principe geen probleem met het delen van de informatie maar verwacht je dat facebook een gratis boekhoudpakket/huishoudboekje gaat aanbieden waarbij je moet toestaan dat ze jou bankgegevens (geanonimiseerd) mogen gebruiken en delen met derden (voor bv advertenties).
Shai Guttman 2
Ricardo TetterooDiny Pubben 9
Shai GuttmanHoe naïef moet je zijn als onze rechters geen data bewustzijn hebben, op grond waarvan moet de burger dan naar de rechter?
Dat soort vragen hoort de journalist te stellen.
Shai Guttman 2
Diny PubbenDiny Pubben 9
Shai GuttmanBSN= zorgcode = zorginfo = opleidingen = belastingen = banksaldo, wat is het niet? Veel mensen kennen het verschil niet eens tussen BSNnummer en het paspoortnummer.
Ik kijk met een 'Hippocratesoog' naar de hele techniek, weet al meer dan een decennia dat zorggegevens op straat liggen en datahandel zijn, kijk idem zo naar banken waar dit artikel over gaat.
In mijn optiek had dit al jaren geleden op de politieke agenda gemoeten. Dacht ervoor naar de rechter te kunnen, jaren geleden al, vandaag de dag gaan hele 'privacy groepen'. Ik waarschuw op FTM medeburgers. De Nederlander is naïef schrijft Huib Modderkolk vandaag in de Volkskrant met zijn vertrouwen In de I-Overheid. -Eens! Ben het ook eens met het Rathenau Instituut, mensenrechten In het robottijdperk, die zelfs nieuwe mensenrechten willen maar onze politici horen we hier niet over. Zo te begrijpen.
Arjan 7
Dus banken verzamelen data (met bijbehorende kosten) en Fintech bedrijven hebben dan gratis toegang (indien rekeninghouder toestemt) tot die data.
Hoe logisch is dat? Ik zou verwachten dat die bedrijven banken daar voor betalen, en dat de banken de opbrengsten gebruiken om de kosten voor haar klanten te verlagen.
Shai Guttman 2
ArjanArjan 7
Shai GuttmanWat mij betreft had die rekening moeten worden betaald door degene die gebruikt maakt van de info, die dat vervolgens doorrekent aan zijn klant.
Jan Smid 8
ArjanArjan 7
Jan SmidZien we het al voor ons: er komt regelgeving die zegt dat banken verplicht zijn om leningen te verstrekken tegen 0% rente en waarbij het verlies ook voor de banken is, ter stimulering van innovatie.
Er zijn genoeg mensen die dat geen gek idee vinden, totdat ze de rekening daarvan gepresenteerd krijgen.
In dit geval, ben ik benieuwd naar wat de extra kosten zijn voor de klant om deze infrastructuur aan te bieden.
Er is niks mis met innovatie, maar daar mogen die fintech bedrijven toch wel ondernemersrisico bij lopen, ipv het te verschuiven naar banken (en wij dus de kosten moeten accepteren).
Johan Slagter 6
Jan SmidJan Smid 8
Johan SlagterShai Guttman 2
ArjanArjan 7
Shai GuttmanHoe banken dat doorberekenen vind ik minder relevant. Betaalrekeningen en betalingsverkeer zijn zeker niet goedkoop, maar werd als goedkoop ervaren omdat banken de kosten via andere producten het verdisconteerden (bv via credit en debet rentes). Maar men heeft op een gegeven moment er voor gekozen om die kosten meer te verschuiven naar de betaalrekening zelf (door vergoeding te vragen voor betaalproducten)
En ik geloof niet dat je klanten wegjaagt naar Fintech, we hebben ten slotte allemaal de bank nodig want die zijn aangesloten op het betaalcircuit.
Zo vond ik persoonlijk het idee van Bunq een slecht concept. Het idee was dat je een rekening kon delen met anderen, waarbij uiteindelijk nog steeds de bank nodig is. Je kan van te voren wel raden dat banken aankijken of het idee aanslaat, en als ze succes zien bieden ze het zelf aan. En dat doen ING en RABO nu. Bunq voegt niks meer toe.
Waar ik waakzaam voor ben, is dat als je kiest voor een lage drempel voor Fintech om toe treden (in dit geval gratis data) er veel meer prikkels zijn voor cowboys die toegang tot die data willen, je van te voren weet dat de meesten niet slagen, maar de klant wel de kosten daarvan mag betalen.
Shai Guttman 2
ArjanPieter Jongejan 7
ArjanArjan 7
Pieter JongejanDe opkomst van de fintech sector kunnen we ook niet wegzetten als iets negatiefs. Het zorgt er ook voor dat er druk op banken wordt gezet om in de concurrentie mee te gaan en de kosten te drukken voor klanten. Maar dat moet wel in een omgeving gebeuren waar de fintech sector, net zoals in elke andere sector, ondernemersrisico dragen en er geen concurrentievervalsing moet komen.
Als je in een andere sector een bedrijf start en investeert in data wat kosten met zich meebrengt, dan kan het niet zo zijn dat je die data gratis moet afstaan aan concurrenten die er vervolgens geld aan verdienen.
Daarnaast zie ik de noodzaak tot innovatie in de financiële wereld ook niet. Die innovatie heeft eerder tot veel ellende geleid. Terecht dat er beleid is gevoerd om banken veiliger te maken, maar financiële innovatie stimuleren? Wat is de noodzaak van een bedrijf die beleggingstips gaat geven obv inzicht in je rekeningen, of trends dat betalingen nog sneller dan snel worden afgewikkeld? Ik zie toch echt meer noodzaak om ons beleid op het klimaat te richten dan dit soort flauwekul. Laat de sector zich zelf druk maken om die innovatie, dat hoeven we niet met regelgeving te stimuleren.
Ik ken ondernemers die lopen te klagen dat hun betalingen niet in een paar seconden worden uitgevoerd, terwijl ze zelf wel gebruik maken van het recht om bijna 60 dagen te wachten met betalen van de rekeningen omdat regelgeving dat toestaat. Dat gaat nergens over.
Pieter Jongejan 7
ArjanVerder ben ik het eens met wat je schrijft. Het probleem zit niet bij een minder efficiënt betalingsverkeer, maar bij het steeds hoger oplopen van de schulden als gevolg van een verkeerd monetair beleid, waardoor er minder geïnvesteerd wordt in de reële economie.
Lydia Lembeck 12
Shai GuttmanRommert Jorritsma
Lydia LembeckEen ding wat ik nog niet gezien heb in deze discussie is hoe wordt omgegaan met de wel/niet toestemming van degene die geld overboekt. Deze overboeker komt op het afschrift te staan van de ontvanger die eventueel wel toestemming geeft om deze transactie te delen met Fintechs. Daarmee wordt dus ook zonder toestemming de gegevens van de overboeker gedeeld. Kortom je privacy wordt met een omweg alsnog geschonden.
Lydia Lembeck 12
Rommert Jorritsma[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Arjankees laan 1
Lydia LembeckMarla Singer 7
Heb er zelf wel een voorstelling bij maar die kan ik aantonen.
Maar als mijn bank dit ook in gaat voeren tegelijkertijd met alle andere banken dan zullen ze alleen te weten krijgen dat ik elke maand al mijn loon in een keer pin en/of over maak naar een crypto wallet.
Shai Guttman 2
Marla SingerR. Eman 8
Shai GuttmanLydia Lembeck 12
R. EmanJan Smid 8
Shai GuttmanShai Guttman 2
Jan SmidJan Smid 8
Shai GuttmanShai Guttman 2
Jan SmidMarco Fredriks 4
Shai GuttmanShai Guttman 2
Marco FredriksLydia Lembeck 12
Shai GuttmanMarco Fredriks 4
Shai GuttmanShai Guttman 2
Marco FredriksLydia Lembeck 12
Shai GuttmanEveline Bernard 6
Wat een gotspe. Natuurlijk juichen de fintech bedrijven dit toe. Een kritische journalist brandt zo'n uitspraak toch direct af!
> Je kunt je afvragen of het minder erg is als Google en Facebook bankdata gaan gebruiken om te adverteren, dan wanneer ING dat doet.
Niet ' je kunt' maar 'je moet' je dat afvragen! Hoe kritisch is deze journalist eigenlijk?
Zogenaamd moeten de nieuwe regels de Europese fintech bevorderen. Wie gelooft dat eigenlijk nog, als je grootmachten als Google en Facebook toegang geeft?
> ‘Stel je geen grenzen, dan zullen veel bedrijven in ruil voor die handige app een carte blanche van rekeninghouders vragen voor de exploitatie van hun betaalgegevens. Maar als niets mag, dan komen er geen gratis apps.’
Wat een nitwit, die zogenaamde professor. Gratis bestaat niet! Ik betaal liever voor een stuk gereedschap dat ik zelf kies. Daarvoor wil ik mijn privacy niet inleveren.
> Een streng vergunningenbeleid maakt Nederland als vestigingsplaats niet populairder bij fintech-bedrijven. Van Tol: ‘Deze bedrijven zijn supermobiel.
Wat levert dat op voor Nederland, populair zijn als vestigingsplaats voor dat soort bedrijven? Weer een brievenbus verhuurd voor een te hoge prijs, leren we uit onze ervaring als 'Nederland belastingparadijs'. Inderdaad, software gebaseerde bedrijven zijn supermobiel. Ze vinden hun (voornamelijk IT) personeel niet op de Nederlandse arbeidsmarkt..
Ik verwacht kritische journalistiek!
Shai Guttman 2
Eveline BernardEveline Bernard 6
Shai GuttmanMening voorschrijven ligt wel heel ver af van echoput spelen. Commentaar en tegenwicht wil ik zien.
amphi 1
Dus als ik na invoering van die wet aan mijn bank toestemming geef om met mijn bankafschriften commerciële activiteiten te verrichten, dan wil ik daar goud, nou ja, in elk geval een leuke som geld voor hebben. Anders geef ik die toestemming toch niet?
Misschien moet iemand een soort makelaardij in bankgegevens beginnen. Een bureau oprichten die namens de consument ieder half jaar of zo zijn/haar betaalgegevens op een veiling aan de meestbiedende verkoopt. Voor 6 maanden, daarna krijgt die meestbiedende de gegevens niet meer, tenzij hij op de nieuwe veiling weer de meestbiedende is.
Wat er daarna ook gebeurt (ik blijf toch altijd zelf de beslisser of ik iets bij dat tuincentrum uit het artikel ga kopen), hoeveel mailtjes ze mij ook gaan sturen (ik maak daarvoor een fake g-mail aan die ik alleen voor die aanbieders ga gebruiken - en nooit meer ga openen), zelfs al zouden ze eens wat geld aan mij verdienen, ik ben zelf de eerste die eraan verdiend heeft (min een percentage voor die bankgegevens-makelaar, voor de moeite die hij voor mij doet om ieder half jaar een mooie veilingopbrengst te realiseren).
Heb ik nou een nieuwe vorm van fintech ontdekt?
Of is die er al, ergens in Litouwen of Singapore of zoiets?
e.r.kamp
Dan staan mijn gegevens op get afschrift van de persoon waaraan ik geb betaald. Dat wil ik niet.
Dat toestemmingsverhaal is dus bullshit
Rikkie 7
Heeft iemand in deze discussielijn verstand van cq een mening over de bitcoin. Zou de bitcoin bijvoorbeeld een groot deel van het verdienmodel van banken kunnen dwarsbomen?