Jeremy Corbyn, een moderne Robin Hood

6 Connecties

Onderwerpen

Europa Cameron Brexit Corbyn Europese hervormingen

Organisaties

EU

De opmars van Jeremy Corbyn binnen de Britse Labourpartij veroorzaakt nogal wat beroering. Hoe zal het beleid dat hij voorstaat de positie van premier Cameron respectievelijk Labour beïnvloeden? En wat betekent dat voor de Europese verhoudingen en het toekomstig EU beleid?

2015 is een belangrijk jaar voor Jeremy Corbyn. Hij trouwde - voor de derde keer. En hij wordt, en dat is voor het eerst, genoemd als kansrijke nieuwe leider van de Britse Labourpartij – als opvolger van Ed Miliband. Morgen wordt de nieuwe leider van Labour bekendgemaakt. Wie is deze Corbyn eigenlijk? Waar staat hij voor?

Vakbondsman

Corbyn (26 mei 1949) groeide op in het zuidwesten van Engeland. Zijn vader was elektrotechnisch ingenieur, zijn moeder wiskundelerares. Twee vredesactivisten die elkaar ontmoetten tijdens acties voor de Spaanse Burgeroorlog. Volgens zijn eerste vrouw, hoogleraar Communicatie Jane Chapman, was haar man behalve geheelonthouder en vegetariër een workaholic. Tijdens de vijf jaar dat haar huwelijk met hem duurde, ging Corbyn niet een keer met haar naar de bios of uit eten. Hij nam genoegen met een blik koude bonen, terwijl hij, vrijwel elke avond, documenten kopiëerde voor zijn andere geliefde: de Labour partij. Corbyn is sinds 1983 lid van het Lagerhuis, als afgevaardigde van Islington North, een kiesdistrict in het noorden van de Britse hoofdstad, waar hij in mei van dit jaar met een ruime meerderheid werd herkozen. Hij begon zijn loopbaan in Jamaica voor de ontwikkelingsorganisatie Voluntary Service Overseas (VSO). Daarna heeft hij voor Britse vakbonden gewerkt. Van 1974 tot 1984 was hij raadslid en daarna bestuurder in de Londense deelgemeente Haringey, tot hij voor Labour lid werd van het Britse parlement. Hierdoor kan Corbyn rekenen op de steun van de vakbonden en de traditionele Labour achterban. Buitenlandredacteur van De Volkskrant Paul Brill schrijft dat uit een recente opiniepeiling onder Labourleden naar voren komt dat Corbyn veel hoger scoort dan zijn rivalen als het gaat om eigenschappen als principieel, eerlijk en betrouwbaar.
Een deel van Corbyns kiezers betwijfelt of hij wel de juiste bagage heeft om te kunnen doordringen tot Downing Street 10
Maar ook dat een deel van zijn eigen kiezers betwijfelt of hij wel de juiste bagage heeft om te kunnen doordringen tot Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Volgens Brill is Corbyn komen bovendrijven bij gebrek aan sterke tegenkandidaten. Dat de zaken zich zo lijken te ontpoppen komt natuurlijk ook doordat geen van Corbyns rivalen - Andy Burnham, Yvette Cooper en Liz Kendall - een persoonlijkheid van groot formaat is, aldus Brill. 'Niet minder benauwend' vindt Brill het vooruitzicht dat de grote oppositiepartij in Groot-Brittannië mogelijk zal worden geleid door iemand die de VS meer verwenst dan IS, inzake Oekraïne vrijwel geheel op de Russische lijn zit en Hamas en Hezbollah tot zijn vrienden rekent. De Joodse gemeenschap verdenkt hem daarom van anti-semitische sympathiën en vraagt zich intussen hardop af waar Corbyn staat.

De 'Britse Jan Marijnissen'

Het beeld van de 'Britse Jan Marijnissen-in-het-kwadraat' zoals Matthijs Schiffers, correspondent in Londen voor het het Financieele Dagblad Corbyn betitelt, wordt nog eens onderstreept door diens visie op de economie. Corbyn is falikant tegen de austerity policy van Brussel en Berlijn. Door deze stellingname heeft hij wel een grote aanhang onder de jeugd, schrijft Mary Ann Sieghart, voormalig politiek commentator van The Economist, The Times en The Independent. De jeugd vindt hem 'verfrissend' en 'authentieker' dan zijn tegenstrevers.
Ccritici vrezen dat onder Corbyn het Britse begrotingstekort weer sky high gaat oplopen
Maar critici vrezen dat onder Corbyn het Britse begrotingstekort weer sky high zal oplopen, hetgeen Groot-Brittannië in conflict gaat brengen met de Europese Unie. Corbyn is sowieso geen voorstander van deelname aan de EU, gezien zijn afkeer van het economische beleid van Brussel. Corbyn pleit voor hernationalisatie van nutsbedrijven en de Britse spoorwegen en voor een verdere uitbouw van het Britse nationale zorgstelsel National Health Service. Hij wil de collegegelden afschaffen - nog een reden waarom hij populair is bij de jeugd - en is voorstander van extra belasting op de rijken en het verhogen van de vennootschapsbelasting. Ook is hij voorstander van het bestrijden van belastingontduiking door grote ondernemingen en tegen overheidsbezuinigingen. Als lid van Amnesty International en vooraanstaand lid van de Stop the War Coalition ageert hij tegen wat gezien wordt als 'onrechtvaardige oorlogen'. Daarnaast pleit Corbyn voor eenzijdige nucleaire ontwapening en wil hij het Tridentprogramma afschaffen, hetgeen hem op pittige kritiek kwam te staan van de Britse minister van Financiën George Osborne (een lid van de Conservative Party). Maar er is ook kritiek uit de eigen Labourgelederen. Blairist Tristram Hunt is het op veel punten oneens met Corbyn en gaf al aan niet in een schaduwkabinet met Corbyn als partijleider te zullen gaan zitten. En Hunt is niet de enige Labourpoliticus met grote reserves. Ook Chukka Umunna uitte kritiek, al gaf hij aan de uitkomst van de verkiezing van aanstaande zaterdag 'hoe dan ook' te zullen respecteren.

Europa en de EU

Zoals gezegd is Corbyn fel tegenstander van het Brusselse bezuinigingsbeleid. Begin dit jaar zette Corbyn zijn handtekening onder een open brief waarin Labourleider Ed Miliband werd opgeroepen geen verdere bezuinigingen door te voeren in Groot-Brittannië en tot nationalisatie van de spoorwegen. Corbyn wil dat de overheid in plaats daarvan gaat investeren. De financiering moet komen uit extra belasting voor de rijken en van het aanzetten van de geldpers. Dat 'kan makkelijk', aldus een citaat uit deze brief: 'It can readily be funded. With interest rates at 0.5%, a £30bn investment package can be financed for just £150m a year, enough to create more than a million real jobs within 2-3 years. And even without any increase in public borrowing at all, the same sum could equally be funded either through the two banks which are already in public ownership, or through printing money (quantitative easing) to be used directly for industrial investment rather than for bond-buying by the banks as hitherto, or through taxing the ultra-rich by a special levy'. Deze aanpak zal in Frankrijk met open armen ontvangen worden, maar staat haaks op wat Merkel als economisch beleid voorstaat. Zij wenst dat overheden bezuinigen en hervormen en hun staatsfinanciën op orde brengen, evenals onze minister-president Rutte. Zo tekent zich binnen de EU steeds duidelijker een scheiding af tussen de 'rekkelijken' (Frankrijk, de overige Zuid-Europese landen, het Labour van Corbyn) en 'preciezen' (Duitsland, Nederland, de meeste Oost-Europese lidstaten). Van Europese eenheid kan nauwelijks gesproken worden zolang daarbinnen dergelijke fundamentele beleidstegenstellingen bestaan.
Jean Wanningen
Jean Wanningen
Jean Wanningen (Weert, 1957) is een veelkleurige persoonlijkheid. Ging na ‘verkeerde’ studies bij een gerenommeerde investmen...
Gevolgd door 239 leden