© Follow the Money

Jij bepaalt: wat is Europa’s meest obscure geldstroom?

Jaarlijks stromen er miljarden euro’s door continentaal Europa, van internationale handel tot EU-subsidies. Wie controleert wat er met al dat geld gebeurt? Wij vragen je hulp: dien een onderzoeksvoorstel in of stem op dat van een ander, en bepaal zo mee wat wij gaan onderzoeken.

Als het moet, trekken de lidstaten van de Europese Unie de portemonnee om internationale uitdagingen het hoofd te bieden. Zo werden er in Brussel miljardenplannen gesmeed om de Europese economie uit het slop te trekken na de pandemie. En sinds de oorlog in Oekraïne worden er miljarden gereserveerd om de EU van het Russische gas af te krijgen.

Als we Europese geldstromen onder de loep willen nemen, is het logisch eerst de blik op Brussel te richten. Het leeuwendeel van de 170 miljard euro van de Europese begroting wordt immers door de lidstaten zelf opgebracht – en dus door de Europese belastingbetalers. Dat geld vloeit deels weer naar hen terug, in de vorm van subsidies voor landbouw, energie, onderzoek en innovatie, immigratie, enzovoorts. Om te zorgen dat het geld hun belang dient, zijn er in Brussel duizenden lobbyisten van bedrijven, ngo’s en (lokale) overheden actief.

Maar wie controleert waar dat geld naartoe stroomt, en of ermee gebeurt waarvoor het was bedoeld?

Het is de autoriteiten niet ontgaan dat sommige partijen die naar dat geld dingen, de regels aan hun laars lappen. Niet alleen fraudeurs maken zich daar schuldig aan: ook (lokale) overheden en bedrijven nemen het niet altijd even nauw. Om die reden heeft de EU vorig jaar een internationaal openbaar aanklager (EPPO) aangesteld en de Europese politiedienst Europol een nieuw, uitgebreider mandaat gegeven.

Of dat volstaat om de lekken in de subsidie-pijpleidingen te dichten, is zeer de vraag. Geldstromen volgen klinkt makkelijk, maar is dat niet. De capaciteit van de autoriteiten is beperkt, zoals ook blijkt uit enkele onderzoeken waarbij Follow the Money is betrokken. Neem de internationale CumEx-fraude, waarbij bankiers Europese belastingdiensten tientallen miljarden afhandig wisten te maken. Of denk aan het gesjoemel met importvergunningen voor biodiesel, waarbij de overheid op ondoorzichtige constructies stuitte.

Het publiek bepaalt

Om dit soort zaken op te sporen, vraagt Follow the Money je hulp. Via FTM Pitch, een project dat zich lokaal en nationaal al heeft bewezen, roepen wij Europese burgers op een onderzoeksvoorstel te ‘pitchen’. Ook wie zelf geen voorstel heeft, kan meedoen: je kunt op je favoriete voorstel stemmen. Het thema van deze pitch: wat is Europa’s meest obscure geldstroom? Dat eenderde van de Europese begroting naar de landbouw gaat, is de meesten wel bekend. Maar welke onderbelichte subsidie, vergoeding, of andere transactie verdient volgens jou een echt ‘follow the money’-onderzoek? 

Een voorstel voor indienen mag iedereen, dat wil niet zeggen dat het ook makkelijk is. Iets pitchen is meer dan een tip of een idee over de schutting gooien. We verwachten een enigszins uitgewerkt – en vooral: beargumenteerd – voorstel. Wat wil je aan het licht gebracht hebben? Wie kunnen daarbij helpen? Waarom moeten wij het doen? Wat maakt het volgens jou interessant? De praktijk leert dat hoe doordachter je pitch is, hoe groter de kans is dat je voorstel steun van andere lezers krijgt.

Lezers kunnen onder de pitches commentaar leveren, aanvullingen geven en hun hulp aanbieden. Zo maken we een idee samen beter. Uiteraard kun je je eigen voorstel via sociale media promoten en zo steun zoeken. Gebruik daarvoor de hashtag #PitchEurope.

Behalve zelf een voorstel indienen of dat van een ander steunen, kun je ook een pitcher je diensten aanbieden, bijvoorbeeld wanneer je expertise of tips over het onderwerp hebt.

Wint jouw voorstel? Dan gaat Follow the Money dat uitvoeren. Als het voorstel zich ervoor leent, zullen we onze Europese collega’s vragen zich aan te sluiten. Zo kan het onderzoek op zo groot mogelijke schaal worden uitgevoerd, en maken we samen journalistiek die in het Europese publieke belang is.

Heb je een idee, of ben je benieuwd naar dat van anderen? Neem dan snel een kijkje.

Waarom Pitch?

Over een gebrek aan tips van onze lezers hebben we bij FTM niet te klagen. Elke dag worden we gebeld, gemaild of bezocht door mensen die hun onvrede, vermoedens of vragen met ons willen delen. Af en toe hangt zelfs de spreekwoordelijke plastic boodschappentas met documenten aan de deur.

We zijn daar blij mee, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er niet altijd iets mee kunnen. De ene keer staat het onderwerp erg ver van ons af, de andere keer blijkt de kwestie na enkele checks toch net iets anders te liggen. Een enkele keer is de tip een loepzuiver schot in de roos.

Een betrokken publiek is een belangrijke pijler van elk medium, ook bij onderzoeksjournalistiek. Het helpt dan enorm als de ideeën op een gestructureerde manier worden verzameld. Met Pitch kan dat.

In 2018 zijn we begonnen met een experiment om onze leden en lezers een stem te geven in wat we onderzoeken. We organiseerden daarvoor FTM Pitch: een interactieve procedure waarin ons publiek niet alleen beargumenteerde onderzoeksvoorstellen kan indienen, maar ook op die pitches kan stemmen. Wie de meeste steun voor zijn of haar voorstel weet te krijgen, wint.

Die eerste Pitch was een groot succes. Er werden meer dan 50 voorstellen ingediend, waarvan we er 47 konden presenteren. Daarna hebben we de Pitch nog drie keer uitgevoerd, steeds op lokaal niveau. Ook die waren een succes, waarbij één Pitch zelfs 125 voorstellen opleverde.

Vorig jaar besloten we het concept een groter podium te geven, en organiseerden we een nationale pitch. Dat leverde eveneens een prachtig resultaat op: 122 voorstellen. Het winnende voorstel (365 stemmen) leverde een serie diepgaande artikelen op over een zaak die veel Nederlanders ter harte gaat: de verkoop van de mooiste plekken langs de Nederlandse kust aan grote ontwikkelaars van vakantieparken.

Vanwege dat succes hebben we besloten nu voor het eerst een Pitch op internationale schaal te organiseren.

Lees verder Inklappen