'Goldman Sachs zijn eikels'

3 Connecties
0 Bijdragen

Jim Clark (ex-Netscape) moppert over Goldman Sachs Asset Management. Gezien de prestaties en praktijken van de bank begrijpelijk. Maar waarom lopen de klanten van Goldman Sachs niet massaal weg?

Vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management 'is een raadsel gewikkeld in een inktvis'. Bloomberg Markets onderzocht waarom investeerders bij GSAM blijven terwijl het bewijs toch duidelijk is dat de bank niet echt goed met hun geld omgaat. De fondsen van GSAM doen het over de afgelopen 3, 5 en 10 jaar beduidend slechter dan hun soortgenoten.
 
Het antwoord zit hem in drie woorden: brand-name whores. De klanten van Goldman zitten er omdat het een merk is. En merken houden klanten vast, zelfs als ze dat gezien hun prestaties niet verdienen.
 
Neem Jim Clark, oprichter van Silicon Graphics en Netscape. In Nederland is hij vooral bekend vanwege de drie superjachten die hij bij jachtwerf Huisman in Vollenhove liet bouwen. Clark is woest op GSAM vanwege de Facebook-deal, waarbij de klanten verplicht 5 procent moeten betalen aan de bank. Enkele maanden geleden heeft hij zelf een belang in Facebook gekocht, zonder de tribuut af te hoeven dragen. 
 
Jerks 
Het is niet de enige irritatie van de ondernemer die investeerder werd. Clark blijkt ook nog eens slecht advies te hebben gehad en zijn vermogen kreeg een klap door een misser van het Goldman hedgefonds. Clark: ' Ze smeren hun eigen brood vol met boter en rekenen enorme fees, die eikels.'
 
Maar ook Clark zit nog steeds bij Goldman Sachs. 'Lloyd Blankfein stil owns jour ass', schrijft Dealbreaker.