Jo Lernout krijgt enkelband

1 Connectie

Werkvelden

Technologie
0 Bijdragen

De oprichter van het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie is veroordeeld tot het dragen van een enkelband. Probleem: ze zijn op...

Van ster tot stakker. Lernout & Hauspie was de juweel in de kroon van de Belgische technologie-sector. Met hun spraaktechnologie liepen Pol Hauspie en Jo Lernout in de jaren negentig voorop en stonden ze regelmatig op de cover van internetbladen als Business 2.0, Red Herring en Wired. En natuurlijk de Wall Street Journal, want de beurskoers van Lernout & Hauspie trok ook op winst beluste beleggers. En Lernout & Hauspie was een van de lieveling in de e-hype op de beurs.
 
Tot rond 2000 duidelijk werd dat L&H met behulp van zelf opgerichte spookbedrijven de koers kunstmatig omhoog krikte. Het proces tegen de top van Lernout en Hauspie begon in 2007. Daarbij werd ook ceo Gaston Bastiaens veroordeeeld. Bastiaens was een internationaal bekende figuur: hij was werkzaam bij Philips en halverwege de jaren 90 was hij bij Apple verantwoordelijk voor de introductie van de voorloper van de iPad, de Apple Newton. 
 
Hauspie had al eerder straf gekregen nadat hij had bekend met de cijfers te hebben gesjoemeld en is inmiddels weer op vrije voeten. Maar Lernout ging in hoger beroep. Hij ontkent nog steeds schuld. Nu krijgt hij drie jaar lang een enkelband die hem aan huis zal binden. Dat duurt overigens nog wel even, want er zijn geen enkelbanden vrij op dit moment. Tot die tijd zit hij in de gevangenis.
 
De technologie van Lernout & Hauspie wordt gebruikt nu in enkele topmodellen van Mercedes en BMW. Ook Google zou de technologie van de Belgen in zijn spraakdiensten hebben ingevoerd.