NRC Handelsblad-journalist Philip de Witt Wijnen schreef de biografie over Joep van de Nieuwenhuyzen. ‘Ik heb zeer zorgvuldig met een juridische bril naar de tekst gekeken. Het woordje “oplichter” komt er niet in voor’.

Joep van den Nieuwenhuyzen was ooit de gevierde held van het Nederlandse zakenleven. Tegenwoordig wordt zijn naam uitsluitend nog in verband gebracht met omvangrijke faillissementen en hangt er een waas van fraude en omkoping om zijn glimmende schedel. De ooit als ‘bedrijvendokter’ bekend staande Joep had in veel gevallen een desastreuze invloed op de gezondheid van de ondernemingen die hij in behandeling nam. In maart begint in Rotterdam na zes jaar wachten de rechtszaak die het Openbaar Ministerie tegen hem heeft aangespannen in verband met de val van het RDM-concern. Inlezen kan. Eergisteren presenteerde NRC Handelsblad journalist Philip de Witt Wijnen de biografie van de ooit zo populaire Brabantse zakenman, ‘Joep! Van held tot hoofdverdachte’. 
 
Dreiging rechtszaak
Heel even liet de hoofdpersoon merken dat hij niet echt gediend was van de aanstaande publicatie. Van den Nieuwenhuyzen informeerde bij een collega  journalist van De Witt Wijnen (te weten: ondergetekende) wat hij mogelijk juridisch tegen de auteur kon beginnen als hem de inhoud van het boek niet aanstond. Aan de hand van de vragenlijst die De Witt Wijnen hem had toegestuurd, was Van den Nieuwenhuyzen tot de conclusie gekomen dat er veel privé-details in het boek zouden staan die niet klopten. Hij overwoog om de publicatie via een procedure bij de rechtbank tegen te houden. De Witt Wijnen, die ook al gemerkt had dat zijn contact met Van den Nieuwenhuyzen een dreigender ondertoon had gekregen, nam een advocaat in de arm en liet deze met het onderwerp van zijn boek in contact komen. Daarna bleef het stil. ‘Misschien dat er nog wat juridisch gezeik zal volgen, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat hij tot actie zal overgaan’, zegt De Witt Wijnen. ‘Ik heb zeer zorgvuldig met een juridische bril naar de tekst gekeken. Het woordje “oplichter” komt er niet in voor. Er staan ook geen nieuwe beschuldigingen aan zijn adres in die kunnen leiden tot nieuwe aanklachten. Ik heb vooral geprobeerd een gedetailleerde karakterschets te maken met veel persoonlijke elementen’.
 
Aruba
De Witt Wijnen ontmoette het onderwerp van zijn boek voor het eerst op een reis die hij als journalist van het zakenblad Quote in 2003 naar Aruba maakte. ‘Ik kende hem natuurlijk goed van de verhalen die al sinds de jaren tachtig over hem bekend waren geworden. Ik bezocht hem daar op zijn eigen golfbaan. Joep is een erg gezellige vent. We zaten op een terrasje en we spraken uren lang over zijn leven tot dan toe. Hij sprak heel openhartig over de ontvoering van Toos van der Valk, de HCS-affaire, alle grote onderwerpen passeerden de revue. Hoewel het gesprek niet eens als een echt interview was bedoeld, mocht ik toch mijn bandje laten meelopen. Daar heb ik later nog veel aan gehad’. 
 
Een jaar later barste de bom voor Van den Nieuwenhuyzen in de Rotterdamse haven. Het RDM-concern ging met veel tumult ten onder. De geur van corruptie steeg onmiddellijk op. Joeps vriend Willem Scholten, de directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, bleek voor 180 miljoen euro aan garanties voor RDM afgegeven te hebben. Recentelijk werd Scholten in deze zaak tot twaalf maanden gevangenis veroordeeld. Het begin van het Rotterdamse havenschandaal was echter nog niet het moment dat De Witt Wijnen besloot om een biografie over Joep van den Nieuwenhuyzen te schrijven. Het idee sluimerde al wel, maar het zou tot eind 2007 duren voordat hij het besluit nam. Hij had net een portret over Van den Nieuwenhuyzen in de krant geschreven. Prometheus-uitgever Mai Spijkers zag daar meer in.
‘Hij vroeg of ik zin had om een biografie te maken over Joep’, zegt De Witt Wijnen. ‘Dat was er nog steeds niet en ik realiseerde me op datzelfde moment dat dit hoog tijd werd’.
 
Volksjongen
Volgens De Witt Wijnen is Van den Nieuwenhuyzen een van de eerste prominente mensen uit het Nederlandse zakenleven die de gewone man aansprak. ‘Een Brabantse volksjongen die rond de ontvoering van zijn schoonmoeder nationale bekendheid verwierf en om de zoveel tijd weer eens opdook in Stan Huygens of Quote. Altijd vrolijk en opgetogen. Een verfrissend type zakenman. Hij is tegelijkertijd zeer omstreden, een avonturier en een charmeur. Joep is een vat vol anekdotes en ik wist dat die overal waren te vinden, want iedereen in zakelijk Nederland had ooit wel eens iets met hem te maken gehad. Ik kreeg veel grappige en bizarre verhalen te horen. Over werknemers die hun eigen wc-papier moesten meenemen omdat Joep geen cent meer aan ze uit wilde geven. Ook talrijke trieste verhalen die sommige vertellers in tranen deden uitbarsten. Joep is verslaafd aan het maken van deals maar heeft slechts een zeer korte concentratieboog. Zodra een bedrijf over was genomen, verslapte zijn aandacht. Hij wees vervolgens altijd naar anderen als er fouten waren gemaakt. Zelf had hij het nooit gedaan. Hij hield zich ook zelden aan afspraken en hij was boven alles een notoire wanbetaler. Dat laatste erkent hij overigens zelf ook wel. Nee, de term ‘bedrijvendokter’ kun je met goed fatsoen niet meer voor deze man bezigen. Die zul je dan ook niet in mijn boek aantreffen’.
 
 
 
Joep de onderhandelaar
 
Joep van den Nieuwenhuyzen werd in 1955 in Vught geboren. In1982 nam hij op succesvolle wijze het woordvoerderschap in de ontvoeringszaak van zijn schoonmoeder Toos ter hand. Hij onderhandelde met de ontvoerders en sleepte eigenhandig de koffers met 15 miljoen gulden naar de afleverplek. In de RDM-zaak wordt hij door justitie verdacht van het onrechtmatig wegsluizen van geld. In 2007 belande hij hiervoor in het gevang. De borgsom van 10 miljoen euro werd onder andere door zijn ex-schoonvader Gerrit van der Valk betaald.