Joep van den Nieuwenhuyzen heeft zijn laatste miljoen afgetikt bij de curator

De veroordeelde fraudeur Joep van den Nieuwenhuyzen heeft zijn laatste 1 miljoen euro overgemaakt aan curator Paul Peters inzake de faillissementen van ss Rotterdam en Lamoenchi. Op 19 november mogen schuldeisers het doekje voor het bloeden van de 'bedrijvendokter' ophalen tijdens de verificatievergadering.

Deze week werd er bijna negen jaar na het faillissement van Joep van den Nieuwenhuyzen’s privévennootschappen SS Rotterdam B.V. en Lamoenchi B.V. een zogeheten verificatievergadering aangekondigd. Schuldeisers van de twee gefailleerde vennootschappen mogen op 19 november in de rechtbank Den Haag nog nieuwe vorderingen indienen en toelichten. De aanleiding voor de vergadering: er is nieuw actief toegevoegd aan de boedel. In casu 1 miljoen euro die is ingebracht door Van den Nieuwenhuyzen zelf. Het bedrag is part of de deal die hij tijdens de start van zijn strafproces in april bekendmaakte. In ruil voor 1 miljoen euro zou curator Paul Peters van AKD advocaten & notarissen, de civiele procedures tegen Van den Nieuwenhuyzen staken. Het vloeide voort uit de  onrechtmatigheden die Peters constateerde voorafgaande aan de twee faillissementen eind 2004. De vennootschap SS Rotterdam liet minimaal 60 miljoen euro aan schuldeisers achter zich, waaronder de Britse bank Barclays, de Commerzbank en investeringsmaatschappij Residex Capital. Vele miljoenen waren door Van den Nieuwenhuyzen destijds weggesluisd.

Overboeking

‘De 1 miljoen euro staat inmiddels op onze derdenrekening,’ bevestigt Peters desgevraagd aan Follow The Money. ‘Ja, ik heb natuurlijk wel even gekeken waar dat geld vandaan kwam, maar dat kan ik niet met u delen.’ Van den Nieuwenhuyzen wist met zijn vennootschappen ruim 100 miljoen euro los te krijgen bij financiers, met garanties van het Havenbedrijf Rotterdam. Het geld was bedoeld voor het stoomschip de SS Rotterdam, maar volgens het Openbaar Ministerie ging er slechts 9 miljoen naar de renovatie van het schip en sluisde Van den Nieuwenhuyzen de rest weg naar andere projecten en privérekeningen. In NRC werd in 2011 een boekje opengedaan – op basis van inzage in het strafdossier - hoe Van den Nieuwenhuyzen zijn bv’s leeg trok. Meer dan 20 miljoen werd weggesluisd door middel van overboekingen naar privérekeningen, zijn Chinese golfresort in Nanchang (7,3 miljoen), en contante opnames na sluitingstijd bij de Rabobank in Stramproy (1,4 miljoen) waarbij secretaresses, chauffeurs en zijn zoon werden ingezet om de tonnen cash op te halen.

Ontbindende voorwaarde

De 1 miljoen euro die nu gestort is op de derdenrekening zal na de verificatievergadering in november worden verdeeld onder schuldeisers. Het is een doekje voor het bloeden: de twee vennootschappen hadden nog rekeningen openstaan ten bedrage van 60 miljoen euro, maar in de boedel bleek ten tijde van het faillissement nog maar 1,3 miljoen euro te zitten. Ondanks de miljoenen die Van den Nieuwenhuyzen heeft onttrokken aan de vennootschappen, viel er volgens Peters niet meer dan 1 miljoen euro privé te halen bij Van den Nieuwenhuyzen. ‘Of ik daarmee tevreden ben, is een gewetensvraag, maar als curator moet ik kijken of ik verhaal aantref. Wat kán iemand betalen? Dat heb ik overlegd met Van den Nieuwenhuyzen en hij gaf aan dat hij niet meer kon betalen dan 1 miljoen euro. Daar is ook onderzoek naar gedaan en hij heeft een uitdrukkelijke verklaring afgegeven over de omvang van zijn totale vermogen. Mocht blijken dat dat niet juist is dan wordt de regeling ontbonden. De 1 miljoen is dan al teruggehaald en dan kunnen de procedures weer worden opgestart.’ De schikking van 1 miljoen euro is geen unicum. De 'bedrijvendokter' trof eerder al een schikking in de civiele nasleep van zijn gefailleerde vennootschap SP Aerospace, de fabrikant van onder andere Fennek-verkenningsvoertuigen voor de Nederlandse Landmacht. Bij SP Aerospace werd voor het faillissement 18 miljoen euro weggesluisd door Van den Nieuwenhuyzen. Hij schikte daar uiteindelijk voor 7 miljoen euro. Civielrechtelijk kan Van den Nieuwenhuyzen nu weer ademhalen, maar zijn strafzaak gaat door. Hij werd op 19 juli veroordeeld tot 2,5 jaar cel onder meer vanwege faillissementsfraude rond SP Aerospace, SS Rotterdam en Lamoenchi. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels hoger beroep aangetekend.