Joep plengt tranen om Fokker

Joep van den Nieuwenhuyzen kijkt terug op de 27 roerige jaren die hij in het zakenleven actief is. Spijt heeft hij vooral van iets dat hij niet heeft kunnen doen: Fokker doorstarten.

 Als geen ander stond zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen ooit model voor opkomst van de Nederlandse bedrijvenopkopers. Hij leek wonderen te kunnen verrichten met noodlijdende fabrieken. Hij redde de banen van arbeiders en vakbonden droegen hem op handen. Voor veel jonge ondernemers was hij een rolmodel. En ondanks alle schandalen waarmee zijn carrière doorweven is geraakt, beschikt de Brabander nog steeds over een schare fans.

 

Als het om geld ging vertoonde Van den Nieuwenhuyzen dezelfde behendigheid als een balletje-balletje speler. Zo was het geld er en zo was het ook weer weg. Opgegaan in een wirwar van nationale en internationale vennootschappen. Maar altijd had hij zijn argumenten klaar om zijn handelingen te legitimeren. Deze dagen staat hij terecht voor wat de RDM-affaire is gaan heten. “Van held tot hoofdverdachte”, kenschetste zijn biograaf Philip de Witt Wijnen in vier woorden de loopbaan van de immer goedlachse Brabander.
 
RDM-affaire "speelt geen rol"
De laatste twintig jaar werden en talrijke aanklachten tegen hem ingediend en werd hij vele malen in verband gebracht met laakbare gedragingen. Het verwijt een chagrijn te zijn hoort daar echter niet bij. Als Joep van den Nieuwenhuyzen zijn 27 roerige jaren in het zakenleven overziet, klinkt hij, zoals altijd, jeugdig opgetogen. Alsof hij voor het eerst een grote slag heeft geslagen. Joep kijkt dan ook liever naar de hoogtepunten waarmee hij zijn loopbaanpad eigenhandig heeft gemarkeerd. “Ik noem de overname van MD Helicopters in 1999!”. “En de overname van Bredero Price (in 1987 MK ES), dat was ook een geweldige deal”.
 
In de beleving van Joep speelt de RDM-affaire ‘bijna geen rol’. Ook de affaire rond automatiseringsbedrijf HCS die hem begin jaren negentig voor het eerst in opspraak bracht en zijn tot dan onbetwiste reputatie van succesvolle bedrijvendokter grote schade berokkende, is voor hem ‘van ondergeschikt belang’.
 
Als Joep dan toch tranen moet plengen, dan is het om Fokker. “Het niet doorgaan van de doorstart van dat schitterende bedrijf kan ik nog steeds niet bevatten”, kermt hij. “Ik had de deal zo goed als rond. Fokker had misschien eerst door een faillissement gemoeten, maar het had gekund. De onderneming beschikte over prachtige vliegtuigtypes voor een zeer kansrijke markt. Door ingrijpen van toenmalig Minister President Wim Kok en Minister van Economische Zaken Hans Wijers is het niet doorgegaan. Omdat Fokker wellicht in de toekomst nog eens beroep had moeten doen op de Nederlandse Staat. Krankzinnig. Daarmee hebben ze doelbewust een hoogwaardig industrieel bedrijf kapot laten gaan. Zoiets kan alleen in Nederland. In Frankrijk zouden ze Kok en Wijers daarvoor hebben opgeknoopt”.
 
De sprookjes van Grimm
In Nederland anno 2011 is het echter Joep die hoog op de nominatie staat om opgeknoopt te worden. Het Openbaar Ministerie zit sinds de ondergang van het RDM-concern in 2004 achter de ondernemende investeerder aan. Joep zou toenmalig Rotterdams havendirecteur Willem Scholten hebben omgekocht en ook faillissementenfraude, meineed en valsheid in geschrifte hebben gepleegd. In de aanloop van de strafzaak verloor Van den Nieuwenhuyzen vrijwel alle civiele zaken. Scholten werd eind 2010 veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen die Joep hem geboden zou hebben.
 
De vroegere bedrijvendokter heeft daar heel andere gedachten over. “De aanklachten zijn zó makkelijk te weerleggen dat ik er geen nacht slaap om verlies’, hoont Van den Nieuwenhuyzen. ‘Er is helemaal niets strafbaars aan wat ik heb gedaan. Het RDM-concern had ook niet ten onder hoeven gaan, maar als de overheid opeens 800 miljoen euro aan orders terugtrekt, dan wordt het heel erg lastig om te overleven. Dat ik Scholten zou hebben omgekocht is gewoonweg belachelijk! Ik heb voor 180 miljoen euro garantiestellingen gekregen in ruil voor het afzien van een duikbotendeal met Taiwan. Het kan toch niet zijn dat daar slechts twee mensen vanaf hebben afgeweten? Dat is gewoon te lachwekkend voor woorden. De sprookjes van Grimm hebben een hoger waarheidsgehalte. Ik heb er natuurlijk vreselijk veel last van deze zaak, mijn reputatie in Nederland is volledig verwoest. Maar ik kan er tenminste nog wat tegen in brengen. Door straks de aanklacht van het Openbaar Ministerie integraal van tafel te vegen. Vrijspraak is de enige uitkomst die deze zaak voor mij zal hebben. Waar ik tot op de dag van vandaag veel meer moeite mee heb, is het verlies van het bedrijf Fokker. En daar valt ook helemaal niets meer aan te doen.” 
 
 
Dit artikel verscheen eerder in Quote.