John de Mol verstevigt greep op Endemol.

3 Connecties

Relaties

Endemol

Personen

John de Mol

Organisaties

Cyrte
0 Bijdragen

Investeringsmaatschappij Cyrte en het Britse hedgefonds Apollo verwerven meerderheidsbelang in Endemol. John de Mol vergroot indirect zijn invloed.

Via investeringsmaatschappij Cyrte weet mediamogul John de Mol zijn greep op zijn belangrijkste voortbrengsel weer te verstevigen. De door hem opgerichte investeringsmaatschappij Cyrte - thans eigendom van Delta Lloyd en fondsmanager Frank Botman - heeft samen met het Britse hedgefonds Apollo de meerderheid van de aandelen van Endemol verworven. Endemol wordt daarmee verlost van de molensteen van 2,7 miljard euro. De schuldenlast drukte sinds 2007 op het bedrijf toen het door Goldman Sachs, investeringsmaatschappij Cyrte en het Italiaanse televisieconcern Mediaset van de Amsterdamse beurs werd gehaald.
De Mol was ooit oprichter en eigenaar van Cyrte - voorheen Talpa Investments. Hij verkocht in 2007 zijn belang in de management B.V. aan verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd. Daarmee warden de banden allerminst verbroken. De Mol heeft nog steeds een aanzienlijk deel van zijn in 2000 (met de verkoop van Endemol) verdiende vermogen in Cyrte gestald. Het is geen geheim dat De Mol zich ook intensief bemoeit met de investeringen die Cyrte doet.

Schuld omgezet in aandelen
De betrokkenheid van Apollo mag als een verrassing worden gezien. Nog niet eerder werd de naam van het Britse hedgefonds rond Endemol genoemd. De grote man achter Apollo is Leon Black. Volgens Reuters typeert Black zichzelf als een investeerder die contrair is ingesteld. Hij richtte de investeringsmaatschappij in 1990 en specialiseerde zich in het typische spel van de private-equity fondsen; de levereged buy out (LBO's); met heel veel vreemd vermogen overnames financieren waardoor het investeringsfonds bij een voordelige verkoop (exit) van het bedrijf de hefboom op het eigen geïnvesteerde vermogen kan maximeren. Precies zo werd Endemol in 2007 ook gefinancierd. Goldman Sachs, Cyrte en het Italiaanse televisieconcern Mediaset, eigendom van Silvio Berlusconi, haalden Endmol destijds voor 3,4 miljard euro van de beurs. 80 Procent van de aankoopprijs werd gefinancierd door vreemd vermogen.

Cyrte en Apollo doen dat nu dus anders. In NRC Handelsblad zegt Cyrte-directeur Frank Botman dat de details nog niet zijn uitgewerkt, maar duidelijk is wel dat Apollo en Cyrte de grootste schuldposities zullen overnemen en die zullen omruilen tegen aandelen. Na de transactie zou er nog slechts een schuld van 550 miljoen euro resteren.

Geheel onverwacht is de deal bepaald niet. Er werd al jaren onderhandeld om de schuldenlast van Endemol te herstructureren. In januari schreef The Telegraph al dat Cyrte al aardig op streek was om de schuldenpositie van Endemol te herstructureren en zijn belang in de televisieproducent te vergroten.

 

 

Zie ook de FTM-productie 'De echte winnaars van The Voice of Holland'.

En: 'John gaat geen gekke dingen doen'. Interview met NOS over de deelname van De Mol in SBS.