Bankier John Deuss officieel in hoger beroep

2 Connecties

Relaties

John deuss

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

De advocaat van de Nederlandse oliebaron/bankier John Deuss heeft vandaag officieel hoger beroep ingediend. “Zodra het bijkantoor van tafel is, dan volgt er automatisch vrijspraak.”

Precies twee weken geleden kreeg oliehandelaar/bankier John Deuss een relatief bescheiden boete van 327 duizend euro en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Zijn omstreden First Curaçao International Bank, die volgens de Britse FIOD de spil was in een BTW-fraudecarrousel à 7 miljard euro, had een bijkantoor in zijn kasteel in Berg en Dal. De rechter oordeelde dat daar activiteiten plaatsvonden waar een vergunning van De Nederlandsche Bank voor nodig was. Naast dit illegale bankieren, werden ongebruikelijke transacties niet gemeld bij het Nederlandse meldpunt voor ongebruikelijke transacties (MOT). Zus  Tineke Deuss had in Berg en Dal de dagelijkse leiding en kreeg dezelfde straf als haar broer. De First Curaçao International Bank kreeg een boete van 1,17 miljoen euro.

“Geen geld uitgezet of aangetrokken”

Daan Doorenbos, de advocaat van John Deuss, laat zojuist aan FTM weten dat vandaag het hoger beroep is ingediend. De Stibbe-advocaat wil voor alledrie vrijspraak op het punt van illegaal bankieren middels een bijkantoor (artikel 38 van de Wet Toezicht Kredietwezen). “Er is geen sprake van een bijkantoor, want er werd in Nederland geen geld aangetrokken of uitgezet. De vestiging diende uitsluitend voor de computerondersteuning van de bankactiviteiten op Curaçao,” aldus Doorenbos die ook vrijspraak wil op het punt van ongebruikelijke transacties. “Zodra het bijkantoor van tafel is, dan volgt er automatisch vrijspraak met betrekking tot de overtreding van de Wet MOT. Als er in Nederland geen hoofd-of bijkantoor is, dan hoeven ongebruikelijke transacties niet in Nederland gemeld te worden. Dat  Wet MOT is dan helemaal niet van toepassing.”
 
 

Foto: John Deuss voor de Rechtbank Arnhem