Nederlandse oliebaron John Deuss gaat vrijuit

5 Connecties

Relaties

Berezovsky Fcib John deuss

Organisaties

Openbaar Ministerie (OM)

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

De Nederlandse oliebaron/bankier John Deuss (69) heeft vandaag in de Arnhemse rechtbank slechts een deukje van 327 duizend euro opgelopen.

Het OM had tijdens haar requisitoir nog 1 jaar onvoorwaardelijk geëist en een boete van 600 duizend euro, maar daar bleef in de rechtszaal slechts 327 duizend euro van over. De celstraf van een half jaar is slechts voorwaardelijk. John Deuss en zus Tineke werden door de rechter gedeeltelijk in het gelijk gesteld; allebei een half jaar voorwaardelijke celstraf en 327 duizend euro afdragen aan de Nederlandse schatkist. De First Curaçao International Bank (FCIB) kreeg een boete van 1,17 miljoen euro. Van een vermeende criminele organisatie was volgens de rechter geen sprake.

Illegaal bankieren bewezen

De Nederlandse bankier John Deuss (69) laat de uitspraak in de rechtbank Arnhem gelaten over zich heenkomen. Hij maakt enkel aantekeningen in zijn kladblok. De geëiste onvoorwaardelijke celstraf van 1 jaar, zal hem de nacht ervoor toch niet lekker hebben gezeten; de Nijmegenaar kwam voorheen altijd ongeschonden uit de strijd zoals bij het overtreden van olie-embargo´s, botsingen met Russische oligarchen of Al Gore. Nu heeft hij toch een deukje opgelopen. De rechtbank Arnhem achtte bewezen dat hij en zijn zus leiding hebben gegeven aan het FCIB-bijkantoor in Berg en Dal. Volgens de verdediging was dat slechts een backoffice, maar de rechter oordeelde bewezen dat het wel degelijk een bijkantoor is van zijn bank op Curaçao is. Op basis van artikel 38 Wet Toezicht Kredietwezen zou hij daar een vergunning van De Nederlandsche Bank voor moeten hebben. Deze ontbrak, de FCIB had enkel een bankvergunning in Curaçao. Voor dit illegaal bankieren krijgen broer en zus Deuss een boete van 67duizend euro.

20 duizend euro per niet-gemelde transactie

Daarnaast achtte de rechter het bewezen dat de FCIB onder zijn leiding de wet heeft overtreden door ongebruikelijke transacties niet in Nederland bij te melden. In de rechtbank werd een transactie weer uitgelicht; de kris-kras miljoenentransacties van Ekaterina Berezovoskaya, de dochter van Boris Berezovsky - een zogeheten Politically Exposed Person (PEP). Dochterlief zou volgens de rechter betalingen hebben verricht die als ongebruikelijke transacties bestempeld hadden moeten worden. Daarnaast zijn er nog 11 overtredingen geconstateerd die vandaag door de rechter voor een bedrag van 20 duizend euro per stuk beboet worden. De totale vordering bedraagt zodoende 327 duizend euro.

Deuss heeft 'grenzen opgezocht'

Het bedrag is weliswaar een schijntje voor de multimiljonair die honderden miljoenen verdiende in de oliehandel, maar de rechter heeft twee beschuldigingen bewezen geacht die in deel 2 (witwassen) grotere gevolgen kan hebben voor een veroordeling. Met name de uitspraak met betrekking tot overtreding van Nederlandse meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties is nadelig. De rechter: 'Op Curaçao zijn er meldingen gedaan van ongebruikelijke transacties, maar na de eerste melding is vervolgens geen actie ondernomen. Ze zijn door de FCIB niet onder speciaal toezicht geplaatst, ondanks dat personeel daarop wees. [Deuss] heeft daardoor bewust het risico aanvaard dat de bank opnieuw gebruikt werd voor BTW-fraude.' Even daarvoor oordeelde de rechter al dat Deuss 'de grenzen heeft opgezocht en overschreden' en 'de integriteit van de financiële sector heeft geschonden.'

Hoger beroep

Daan Doorenbos, de advocaat van John Deuss, benadrukt na afloop dat alle 12 overtredingen (a 20 duizend euro) wel gemeld zijn bij het meldpunt ongebruikelijke transactie op Curaçao. De raadsman is ondanks de gedeeltelijke vrijspraak niet tevreden. 'Het is geen vrijspraak dus we kunnen het er niet mee eens zijn.' Hij houdt er dan ook 'ernstig rekening' mee om in hoger beroep te gaan. Het gerechtelijk vooronderzoek is momenteel nog in volle gang met betrekking tot deel 2 van het strafproces (witwassen) tegen John Deuss. Een maand geleden moester er wereldwijd nog 80 getuigen gehoord worden. Deel 2 staat gepland voor volgend jaar.