
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
© Jules Emile
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Het Europese spoorwegnet is een ratjetoe aan nationale maatschappijen die moeizaam internationaal samenwerken, stelt politiek-blogger en spoorweg-activist Jon Worth. Terwijl Brussel korte vluchten wil verbieden, laat het alternatief – de trein – nog veel te wensen over. Afgelopen zomer reisde Worth per trein door Europa op zoek naar een functionerende internationale infrastructuur: ‘Als je wilt dat mensen internationaal reizen per trein moet dat net zo gemakkelijk zijn als per vliegtuig.’
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is het ‘spuugzat’ dat Europese spoorwegmaatschappijen maar niet willen samenwerken om reizen per trein internationaal gemakkelijker te maken, vertelt hij bij BNR nieuwsradio eind september. Een kaartje boeken van Amsterdam naar Rome vereist al snel een bezoekje aan tal van sites in verschillende talen. Als er überhaupt al een trein te vinden is op dat traject.
Om daad bij woord te voegen geeft hij de maatschappijen een ultimatum: ze krijgen drie maanden om iets te doen aan de gefragmenteerde reisinformatie en onduidelijkheid rondom ticketprijzen voor internationale reizigers. Lukt ze dit niet, dan krijgen ze een boekingssysteem opgedrongen van de Europese Commissie.
Als de Commissie het boekingssysteem op de rails krijgt is dat een flinke overwinning voor Jon Worth. Afgelopen zomer reisde hij als nomade per trein door Europa en deed hij verslag van precies die problemen waar Timmermans het over heeft.
Licht bepakt, met een vouwfiets aan de hand, vertrok Worth vanaf Brussel-Schuman op een wekenlange treinreis door Europa. Onder de hashtag #CrossBorderRail sprokkelde hij 7400 euro bij elkaar via lezers van zijn blog, om vanaf de frontlijn verslag te doen van een ontspoord stelsel. Hij vertelt Follow the Money wat hij tegenkwam en hoe het een en ander anders moet.
Frontlijn
Behalve blogger is Worth (42) zelfstandig EU-communicatieadviseur en deeltijd docent aan The College of Europe te Brugge: de Europese broedplaats voor Brusselse ambtenaren. Zodoende is hij een bekend gezicht onder beleidsmakers en belangenbehartigers in de Europese hoofdstad. Via zijn social media en verschillende campagnes vraagt hij aanhoudend aandacht voor een scala aan Europese onderwerpen, zoals: de interne markt, het klimaat en de rechtsstaat. Zijn passie voor het Europese project drukte hij ongetwijfeld het meest raak uit door na de Brexit het Duitse burgerschap aan te nemen.
Maar het Europa dat hij betrok had een groot nadeel. Tussen de lappendeken van lidstaten schiet het internationale spoorverkeer volgens Worth zwaar te kort: ‘De grenzen van het internationale spoor knaagden al enkele jaren aan me. Ik probeer zo groen mogelijk te reizen vanwege mijn politieke overtuiging, dus mobiliteit in Europa moet voor mij functioneren.’
Met 186 treinen op talloze verschillende trajecten probeerde Worth alle interne Europese grenzen over te gaan
Daarom startte hij zijn project. ‘De missie is heel simpel. Stel: je reist met de trein in Europa en je komt vast te zitten aan de grens. Ik wilde de simpele vraag kunnen beantwoorden omdat niemand dat lijkt te kunnen doen: hoe kom ik per trein de grens over?’ Met maar liefst 186 treinen op talloze verschillende trajecten probeerde Worth alle interne Europese grenzen over te gaan.
Die grenzen, stelt Worth, zijn namelijk waar het meestal misgaat: ‘Wat ik met mijn project probeer te doen, is het beleidscredo – We moeten allemaal meer de trein nemen – testen in de praktijk, op de vraag: Kan dat ook altijd? Als je wilt dat mensen internationaal per trein reizen, en dus per trein de grens oversteken, moet dat ook kunnen. Op dit moment is dat vaak niet zo. Zo simpel is het.’
Hij vond talloze dead-ends: spoorlijnen die ophouden aan weerszijden van een landsgrens. En weinig politieke wil om de lijnen met elkaar te verbinden.
Worth: ‘Er zijn vier soorten landsgrenzen die ik wilde onderzoeken. De eerste soort waren grenzen waar vroeger een spoorlijn was, maar die in verval is geraakt. Het tweede type is: grenzen waar wel een functionerende spoorlijn overheen loopt, maar geen treinen rijden. Daarvan zijn er veel in heel Europa die echt gemakkelijk weer in gebruik zijn te nemen. Het derde probleem is de dienstregeling, waarbij de dienstregelingen voor de treinen aan weerszijden van een grens niet op elkaar zijn afgestemd. Het vierde probleem is informatie, waarbij zelfs het uitzoeken welke treinen er aan de andere kant van de grens rijden, of het verkrijgen van kaartjes voor die treinen, ingewikkeld is.’
Kleine kwesties
Worth is niet per toeval op de hiaten in de internationale spoorweginfrastructuur gestuit. Voordat hij zich inzette voor het Europese spoor deed hij in 2018 een verwoede poging om als Brit voor de Duitse politieke partij Die Grünen in het Europees parlement te komen. Helaas tevergeefs. Maar het kijken naar de Europese spoorwegen vanuit een Brussels perspectief bracht hem wel op een idee.
Voormalig Europarlementariër Michael Cramer (Greens/EFA) had een aantal jaar eerder, in 2015, als lid van het Europees Parlement voorgesteld om grensoverschrijdende treinverbindingen in de regio te herstellen. Hij stelde een lijst samen van spoorlijnen in grensregio’s waarbij het spoor vlak voor de landsgrens ophield, om in het buurland weer verder te gaan. Het ging om vijftien plekken waar een stuk spoorlijn miste of was opgeheven. Simpelweg de twee uiteinden met elkaar verbinden zou het internationale verkeer volgens Cramer erg bevorderen.
In de zes jaar daarna is slechts één van de vijftien ontbrekende schakels die Cramer vond weer in gebruik genomen. Worth’s passie voor een Europa dat werkt voor de burger dreef hem het werk van Cramer een vervolg te geven: ‘Cramer vond dat goedkopere, kleinschalige spoorwegprojecten meer konden betekenen voor de Europese interne markt en de vrijheid van beweging tussen lidstaten, dan de duurdere en potentieel milieubelastende trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T) van de EU,’ vertelt Worth.

‘Bij internationaal treinverkeer denken we snel aan hogesnelheidstreinen. Als je een soort hero narrative van de spoorwegen wilt, kijk dan hoe geweldig de Franse TGV's zijn, toch? Wie houdt er niet van een trein die in drie uur van Parijs naar Marseille rijdt met 16 wagons, en zo duizend passagiers tegelijk door Zuid-Frankrijk vervoert. Maar stel jezelf eens de vraag: Werkt dat eigenlijk wel voor de samenleving? Niet echt, lijkt me, als daardoor de lokale trajecten achterblijven.’
‘Ze schrappen een hele lijn, terwijl ze alleen maar de vertrektijd hadden hoeven aanpassen’
‘Ik zal een voorbeeld geven: Ik nam een regionale trein van Bergen, België naar Aulnoye, Frankrijk die twee keer per dag rijdt, een keer om 6 uur ’s ochtends, een keer om 5 uur ’s middags. De trein was volledig uitgestorven, terwijl er genoeg mensen zijn die van België naar Frankrijk moeten of andersom, zou je denken. Maar niemand neemt die trein, omdat niemand behoefte heeft aan een verbinding op dat tijdstip. Maar in plaats van de tijden aan te passen, zegt de spoorwegmaatschappij in geval van een tekort aan personeel of materieel: deze trein heeft geen passagiers, dus we kunnen hem schrappen uit de dienstregeling. Ze schrappen een hele lijn, terwijl ze alleen maar de vertrektijd hadden hoeven aanpassen.’
Daarom juist, moet het oplossen van de kleine problemen topprioriteit zijn. Worth legt uit: ‘Veel van de problemen zijn niet fysiek, maar simpelweg problemen rond informatie. Als de dataproblemen rondom de dienstregeling zijn opgelost, kunnen we beginnen met het oplossen van de dataproblemen voor de kaartverkoop. Als je maar eenvoudig een kaartje kunt kopen, gebruikt men voor je het weet wél de regionale lijnen voor internationale treinreizen. En dan valt op hoeveel lijnen er nu inactief zijn. Laat je dat de vrije loop dan nemen mensen gewoon hun toevlucht tot de auto.’
Grenzeloze belangen
Worth onderbreekt zichzelf in zijn betoog en benoemt de vicieuze cirkel die schuilgaat achter het zojuist genoemde voorbeeld: ‘Nationale spoorwegmaatschappijen zien onvoldoende het belang van het oplossen van deze internationale spoorwegproblemen.’ Nogal wiedes natuurlijk, erkent hij. ‘Waarom zou je je als nationaal vervoersbedrijf inzetten voor een internationale verbinding?’
Terwijl nationale spoorwegbedrijven juist veel belang zouden hebben bij een goed functionerend internationaal treinnetwerk, stelt Worth. Alleen zien de maatschappijen dat zelf niet altijd meteen: ‘Bij veel van de problemen die ik ben tegengekomen wil het ene land het probleem graag oplossen, terwijl het de gemoederen aan de andere kant van de grens geen moer interesseert.’
‘Behalve aan prestigeprojecten als hogesnelheidslijnen en nachttreinen is er in de politiek helaas weinig eer te behalen aan internationaal treinverkeer. Spoorwegmaatschappijen moeten verantwoording afleggen aan hun nationale politieke leiders. En het is een moeilijke taak om hen ervan te overtuigen om internationaal te investeren als de baten niet meteen duidelijk zijn.’
Als voorbeeld noemt hij de lijn Amsterdam-Berlijn. Nederland dringt al jaren aan bij de Duitsers om dat traject te versnellen. Maar het grootste deel van het spoor, zo’n driekwart van het traject, ligt in Duitsland: ‘Langs het traject ligt niet veel industrie, dus er is niet veel potentieel voor goederenvervoer. Het is een route dedicated voor personenvervoer, dus zegt Duitsland: “We begrijpen wel waarom jullie (Nederland, red.) die lijn graag wil versnellen, maar voor ons is het geen prioriteit. We gaan er geen geld in steken.” Uiteindelijk werd er na jaren onderhandelen, per toeval, een bescheiden tijdwinst behaald omdat een trein beschikbaar werd die op beide sporen kan rijden. De tijdwinst: dertig minuten op een reis van meer dan zes uur.’
‘Het alternatief is dat Nederland financieel bijdraagt aan het Duitse deel van de lijn. Zie het als een subsidie voor een buitenlands infrastructuurproject. Maar dan moet de politieke wil er wel zijn.’ Internationale belangen, stelt Worth, worden te vaak op een zijspoor gezet terwijl nationale belangen doorrazen.
Buitenlandse belangen zijn binnenlandse belangen
Over de vraag of het niet ongebruikelijk is dat een land een infrastructuurproject in een ander land subsidieert is Worth klip en klaar: ‘Helemaal niet! Weet je welk land in Europa dit het beste doet? Het is een non-EU land, Zwitserland. Zwitserland subsidieert in vrijwel alle landen om zich heen infrastructuurprojecten: in Frankrijk, Duitsland en Italië.’
‘De spoorwegen zijn erg goed in compleet langs elkaar heen werken’
‘De Zwitsers begrijpen heel goed dat goede treinverbindingen met omringende landen in hun belang zijn. Ze hebben vastgesteld dat ze, als niet-aan zee grenzend land, afhankelijk zijn van een volledig functionerende internationale spoorweginfrastructuur. Voor hen is reizen zo een financiële en politieke prioriteit.’
Maar om het Europese spoor op grotere schaal met elkaar te verbinden, stelt Worth, heb je een supranationale entiteit nodig. Iemand die besluitvormers uit de politiek of het bedrijfsleven bij elkaar brengt en vraagt: ‘Hé, wat hebben we nodig om het probleem wat er ligt op te lossen?’ Je kan wel hopen op een land als Zwitserland dat steeds het voortouw neemt, maar dan kan je volgens Worth wachten tot je een ons weegt.
Europese factor
Naast de besluitvorming, zal er ook op het gebied van coördinatie het nodige moeten gebeuren. ‘Spoorwegmaatschappijen zijn erg goed in compleet langs elkaar heen werken,’ zegt Worth. ‘De Deense staatsspoorwegen hebben bijvoorbeeld net een vloot nieuwe locomotieven besteld die op twee spanningssystemen kunnen rijden: het Deense spanningssysteem en het spanningssysteem van Duitsland en Zweden.
Dus op papier hebben ze nu locomotieven die in drie landen kunnen rijden. Maar wat deden de Denen? Ze bestelden hun treinen zonder het Zweedse seinstelsel. Dus nu hebben ze een vloot locomotieven die alleen van Denemarken naar Duitsland kan rijden. Tot overmaat van ramp willen ze momenteel een nachttrein van Denemarken naar Zweden laten rijden, maar ze hebben geen treinen die op het Zweedse traject kunnen rijden.’
Daarom moet er volgens Worth een vaste coördinator komen, op Europees niveau. ‘Wat de EU zou kunnen doen is zeggen “Hé, door het seinstelsel toe te voegen worden de treinen ook in Zweden bruikbaar, we zullen het verschil financieren als je consequent internationaal gaat rijden.”’
‘Naming and shaming’
Dat de Europese Commissie op één of andere manier een regisserende rol moet spelen staat voor Worth buiten kijf: 'Veel van de grensproblemen die ik noemde zijn relatief eenvoudig op te lossen.’
Volgens Worth heeft de EU in de loop der jaren veel aan naming and shaming gedaan op tal van gebieden. ‘Lidstaten krijgen voortdurend op hun kop als zij de lijn van het Europese beleid niet volgen. Tijdens de eurocrisis werd er vanuit Brussel bijvoorbeeld van alles geroepen: jullie kastekort is te groot. Jullie moeten je pensioenstelsel of de gezondheidszorg hervormen. Dat soort dingen.’
‘Wat ontbreekt, is iemand die internationale reizigers vertegenwoordigt’
‘Maar over het spoor en de rol van de regio in het internationale verkeer hoor je ze zelden, terwijl dat fundamentele Europese onderwerpen zijn. De EU zou iets kunnen zeggen als: “Het beleid in dit land frustreert de internationale spoorweginfrastructuur, wat de interne markt en het vrije verkeer schaadt, en daar moeten ze echt iets aan doen.” Op dit moment spreekt de EU lidstaten niet echt aan op hun verantwoordelijkheid zoals we van ze gewend zijn op andere onderwerpen.’
Heft in eigen hand
‘Als het aankomt op macht en lobbyen in Brussel en de Europese Unie als geheel, zijn de grote organisaties goed vertegenwoordigd. Je hebt de spoorwegmaatschappijen en de brancheorganisaties die fabrikanten van rollend materieel vertegenwoordigen, zoals Siemens of Alstom. Maar wat echt ontbreekt, is iemand die internationale reizigers vertegenwoordigt.’
‘Natuurlijk zijn er enkele reizigersverenigingen die nationaal vrij actief zijn, zoals Rover in Nederland. Maar er is niets van dien aard op Europees niveau, en zo komt er maar geen debat op gang over wat Europees treinverkeer zou moeten zijn en voor wie het zou moeten dienen. Terwijl dit de lokale onderwerpen zijn waar het voor de burger om draait.’
Terug naar zijn eigen campagne. Kan één man op een vouwfiets het tij keren? Worth is nuchter: ‘Ik dacht: laat ik nu eens niet een zoveelste rapport over de spoorweginfrastructuur lezen, maar met eigen ogen ter plekke gaan kijken waar deze problemen zich voordoen en waarom ze bestaan. Dat wil ik laten zien.’
42 Bijdragen
Roland Horvath 7
Maar niet getreurd, Lukas Kotkamp, Jon Worth en Frans Timmermans resp. redacteur van FTM, Europees ontdekkingsreiziger en Commissaris bij de genoemde confederatie, zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Heren, veel succes.
NB: Als de EU korte passagiers vluchten in Europa wil afschaffen, dan is het toch voor de hand liggend om eerst een alternatief op te tuigen en dan de vluchten te verminderen. Bij de EU werkt zo iets in omgekeerde volgorde, eerst afschaffen en dan zien we wel. Er is nog een ander bekend voorbeeld van die methode. Vergeten, maar dat zoeken we op.
Harry van der Velde 2
Roland HorvathWim Mollink
Roland Horvath 7
Wim MollinkEn inderdaad, www.bahn.de werkt als een soort GPS systeem voor treinreizigers.
In de jaren 1930 werd in DE reeds gedacht aan een Europese Unie inbegrepen een Europese munt.
Cor Broeders 4
Roland HorvathDaar heeft die meneer met dat snorretje zoveel misbruik van gemaakt dat dit hele systeem in 1945 is opgedoekt. Hoe goed het plan op zich ook in elkaar zat.
Jon Worth
Wim MollinkHere the EU needs to oblige ALL EU railways to put ALL timetable data in Merits - so we have a full EU timetable system.
Fré van Limpt 1
Voor eurosceptici zal op de visie van Worth wel het nodige af te dingen zijn, maar zijn aanstekelijke verslag, voorzien van redelijke voorstellen, staat in dramatisch contrast met de trieste vanzelfsprekendheid waarmee Schiphol door politieke lobby met economische argumenten altijd is gepamperd.
Ten koste van wat? Hoeveel maatschappelijk broodnodige projecten hadden niet gefinancierd kunnen zijn van de miljoenen die intussen gepompt zijn in een aan artrose lijdende koninklijke zwaan, 'onze' nationale trots?
Met de trein reizen is misschien minder sexy dan vliegen en kost voorbereiding, maar dan heb je ook wat: gesprekken onderweg, weinig uitstoot van co2, meer zitruimte, geen wachtrijen, geen vechtpartijen, uitzicht op je omgeving, en niet te vergeten: het treingevoel.
John Janssen 4
Fré van LimptBetere en meer verbindingen per spoor, dat veul en veul makkelijker, dus goedkoper, volledig elektrisch en niet vervuilend (ophouden azijnplassers) ons door geheel Europa kan vervoeren.
Tuurlijk kost een dergelijke groot project de eerste jaren meer als dat het opbrengt, maar op langere termijn clean en mean!
Zou Frans adviseren een European Train Agency op te zetten, in plaats voor die old fashioned aanpak van dreigementen en boetes!
Fré van Limpt 1
John JanssenIk droom nu weg bij lonkende vergezichten: geen ethervervuiling meer door fileberichten, een Haarlemmermeer met veldbloemen, ouderwetse catering in de trein, vliegtuigrompen ingericht als hippe horeca, taxidiensten van NS Haal-en-Breng, belastingvoordeel voor niet-autogebruikers, fiets in trein gratis mee, Riding Miles spaarsysteem, één Europees instaptarief (per klasse)... en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
Reizen per trein heeft denk ik last van een imagoprobleem (het is suf) en is duurder dan vliegen, maar het gaat om iets veel ingrijpenders.
Voor 53 euro reis je met de trein niet naar Rome, (nog) wel per vliegtuig.
De ernst van de vernietiging, door niet-co2-gecompenseerde kilometers, van de biosfeer begint nu pas door te dringen in neoliberale kringen die de wereld beschouwen als winstobject.
De elegantie van treinvervoer kan van Europa echt een betere plek maken.
jaap Tinholt 1
Fré van LimptTijd voor veebetering
Jon Worth
John JanssenSeriously though: the people working in the EU Agency are among the best people I have encountered in the whole of my railway work. Determined, open minded, and doing their best within a complex political environment. The more power they can get, the better.
Paul Sporken 10
Fré van LimptEen complicerende factor is wel dat zowel internationaal als nationaal treinmaatschappijen en infrastructuur deels geprivatiseerd zijn waardoor overheden minder slagvaardig zijn om beleid om te zetten in praktijk.
Mee eens dat luchtvaart de trots is van elke natie en men daar moeilijk afscheid van kan nemen (in de zin van reductie van het aantal passagiers en vluchten) ondanks de onderzoeksrapporten die aantonen dat vliegvelden niet bijdragen aan de regionale welvaart zoals bij vliegveld Maastricht-Aken en de uitstoot van schadelijke stoffen veel groter is dan vroeger gedacht.. Het grootste probleem is denk ik nog steeds de absurd lage prijzen van vliegtickets. Dat maakt het opzetten van een concurrerend alternatief per trein feitelijk onmogelijk.
Fré van Limpt 1
Paul SporkenHet venijn in je reactie zit voor mij in je laatste twee zinnen, die (heel voorspelbaar, sorry) gaan over het laagste tarief voor de passagier, alsof (onhoudbaar) lage tarieven voor vliegtickets de standaard zouden zijn in de vervoerswereld en het enige argument in een serieuze aanpak van het Europese treinennet.
Dat is de standaard niet.
Voor absurd lage vliegtarieven betaalt iedere aardbewoner (ook wie nooit vliegt) een hoge prijs.
De ik-wil-het-hebben-en-ik-wil-het-nu-mentaliteit is aan heroverweging toe.
Paul Sporken 10
Fré van LimptJon Worth
Paul SporkenAnd also note that Netherlands is sometimes the good party, sometimes the bad party. On Amsterdam-Berlin Netherlands has a stronger interest to do something than Germany. But to reactivate Nijmegen-Kleve there Germany is keen but Netherlands is not.
In my whole trip I found just 2 cases - Haparanda (SE) to Tornio (FI), and Pau (FR) to Zaragoza (ES) via Canfranc - where the national politics on both sides of a border really lined up to fix infra issues.
Paul Sporken 10
Jon WorthLukas Kotkamp 2
Fré van LimptHannie Groen 5
Fré van LimptFré van Limpt 1
Hannie GroenDe droom van velen toch, die bij KLM willen werken?
Een onwereldse elite in hemels blauw.
hans van rheenen 7
Een goede gooi om met dit thema binnen Europa een noodzakelijk geluid af te geven, helemaal in tegenstelling tot de auteurs van De Correspondent die ononderbroken maar allerlei toestanden met het Amerikaanse continent blijven vergelijken.
(Toekomstige) reizigers op leeftijd zullen je dankbaar zijn dit nú aan te kaarten.
Van een ProRail-medewerker ervoer ik dat ze, tenminste wat Duitsland betreft, bezig zijn, maar ... de veiligheidssystemen tussen beide landen (nog) niet op elkaar afgestemd zijn.
De gisteren gepleegde sabotage van het DB-spoortraject in Noord-Duitsland, waarbij alle treinen tot stilstand kwamen, mag een extra reden zijn om hierover nòg meer Europese afstemming in gang te zetten.
https://de.yahoo.com/news/sabotage-k%C3%B6nnen-bahn-sch%C3%BCtzen-085219655.html
Lukas Kotkamp 2
hans van rheenenVeel dank voor het compliment. Worth's reis is overigens nog niet volledig ten einde gekomen, dus wie weet krijgt het nog een vervolg.
Gr,
Lukas
Jon Worth
hans van rheenenBut also bear in mind lots of railways have suffered various forms of sabotage - although it is more often against their IT systems than their cables!
hans van rheenen 7
Jon WorthHet is nog niet echt duidelijk wie het veiligheidssysteem in Berlijn en NRW hebben gesaboteerd, maar het resultaat was een duidelijke waarschuwing voor alle Europese landen. Infrastructuren moeten óók op het spoor veilig zijn en mijn instap is, dat er nu dringend Europees overleg noodzakelijk is.
Ik lees dat alleen Luxemburg en Zwitserland ETCS volledig hebben ingevoerd.
De gewenste taal van beide volgende links kan overigens aan de linker rand ingesteld worden.
https://de.wikipedia.org/wiki/European_Train_Control_System
https://de.wikipedia.org/wiki/European_Train_Control_System#ETCS_in_den_Niederlanden
Vincent Huijbers 9
Toch zal er denk ik veel in de hoofden van (nieuwe) reizigers moeten veranderen. Het gebruik van de trein als alternatief voor de auto lijkt stelselmatig de nek om gedraaid. Vervoer als collectieve voorziening legt het af tegen het individuele gemak, noodzaak en status van het bezit van een auto.
Misschien dat de energieprijzen of de herintroductie van de Tienertoer kaart en DiscoverEU initiatieven misschien de kadans van de trein in de harten van jonge Europeanen opnieuw zal laten kloppen...
hans van rheenen 7
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
hans van rheenenhans van rheenen 7
Vincent HuijbersCor Broeders 4
Ook heeft men toen gekozen voor een totaal afwijkend sein- & beveiligingssysteem. Waardoor er nauwelijks locomotieven waren om er op te rijden.
John Janssen 4
Cor Broedershans van rheenen 7
Cor Broedershttps://www.mobiliteitenverkeer.nl/betuwelijn-maasvlakte.htm
HH Manders 4
Cor BroedersDe (verwachtte) invoering van een Europees beveiligings-systeem), en het feit dat het oude beveiligingssysteem op het Nederlandse spoorwegnetwerk verouderd was (of wellicht nog is).
Het Nederlandse spoorwegnetwerk is in een aantal opzichten (zwaar) verouderd, maar de aanpassing daarvan is een logistiek (en deels financieel) helse klus.
De voornaamste aanpassingen: opvoeren spanning naar 15 of 25 kV wisselstroom, en aanpassing van het beveiligingssysteem. Vooral dat eerste is simpeler gezegd dan gedaan.
Eveline Bernard 6
HH MandersJon Worth
Cor BroedersEveline Bernard 6
Ja coördinatie in aandrijftechniek en seinstelsel en informatievoorziening aan reizigers.
Zo mee eens!
Rolf Homburg 2
Jon Worth
Rolf HomburgRonald Heirbaut
hans van rheenen 7
Ronald Heirbauthttps://www.viev.eu/
Eveline Bernard 6
hans van rheenenSpoor = netwerk
Netwerk = samenwerken
Dat is de basis van succes
hans van rheenen 7
Eveline Bernard`Rover heeft wettelijk adviesrecht en dat maakt ons uniek in Nederland. Wij zitten om de tafel met vervoersbedrijven en (regionale) overheden, die ons advies vragen over dienstregelingen, tarieven en andere OV-zaken`.
Jon Worth
Ronald HeirbautHamont-Weert makes a LOT of sense for passenger trains, and that's what the Belgian government wants to offer. But Netherlands says "we don't want freight there!" but the Belgians don't want that.
The part east of Roermond is much more complex though - I doubt that will ever re-open.
Peer Goudsmit