Joop van den Ende struikelt

Musicalkoning Joop van den Ende verliest artikel 12 procedure over voormalige 'Maffia'-zakenpartners

Van den Ende eiste van het Openbaar Ministerie dat het zijn voormalige zakenpartners Hans van Tartwijk en Dennis L., die verdachten zijn in de vastgoedfraude, zou vervolgen. De nederlaag van Van den Ende kwam donderdagochtend aan het licht bij de strafzaak die het OM tegen enkele van Van den Ende's voormalige zakenpartners voert in verband met de vastgoedfraude.

 

Linving City
Van den Ende werkte samen met Van Tartwijk, van het vastgoedontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk, en Dennis L. in het Living City-project. Via een joint venture Van den Ende met zijn partners vastgoed om theaters gaan ontwikkelen, onder andere rond het nog te bouwen Van den Ende-theater aan de Amsterdamse Zuidas. Er werden grootste plannen gesmeed totdat Van den Ende er achter kwam dat Van Tartwijk en Dennis L. verdachten waren in de grootschalige fraude rond het Philips pensioenfonds, de zogenaamde vastgoedfraude.

"In november (2007) barstte de bom", zei Van den Ende in een van de vele  interviews die hij hierover zou geven. "Ik werd gebeld dat mijn medebestuurders van Living City in voorarrest zaten. Vrijwel direct heb ik actie ondernomen. Direct stoppen was de enige optie. Ik heb mijn huisadvocaat Stibbe gebeld en kort daarna, toen Dennis L. en Hans van T. uit voorarrest waren, is er een indringend gesprek geweest."

 

Persconferentie
Van den Ende besloot vervolgens met veel omhaal een streep te halen door zijn partnership. De theatertycoon organiseerde in april 2008 een persconferentie en trommelde de Nederlandse pers op om zijn verhaal over zijn "maffia"partners te vertellen. "Dit is fout, hier wil ik niet bijhoren", zei hij tegen het NOS-journaal.

Van den Ende liep met zijn publieke veroordeling van zijn zakenpartners ver op de justitiële zaken vooruit. Van den Ende meende echter dat de bewijzen hoog lagen opgestapeld.

Van Tartwijk heeft de aantijgingen van Van den Ende onmiddellijk aangevochten. "Ik ben aangeklaagd, berecht en gevonnisd [sic] op het podium van media en bange ondernemingen", schreef Van Tartwijk op zijn persoonlijke weblog dat hij kort na het diffamerende mediaspektakel van Joop van den Ende begon. De fraudeverdachte spande om die reden ook een smaadprocedure aan tegen de puissant rijke musicalkoning. Die procedure verloor Van Tartwijk.

Eveneens spande Van Tartwijk bij de Ondernemingskamer een procedure aan wegens wanbeleid tegen Van den Ende. "Het voelt goed om op te staan," schreef hij op zijn blog. "Wellicht als David tegen Goliath, maar tegelijkertijd vastberaden en waardig."

Van den Ende spande zich op zijn beurt stevig in om zijn voormalige zakenpartners achter tralies te krijgen. Hij deed ruim anderhalf jaar na de spectaculaire persconferentie aangifte bij het Openbaar Ministerie. Wegens capaciteitsgebrek ging het OM niet over tot vervolging waarna Van den Ende besloot bij het Hof in Amsterdam een artikel 12 procedure te beginnen om alsnog vervolging af te dwingen. Die procedure verloor hij dus.

Geheime uitspraak

De inhoud van het vonnis van het Amsterdamse Hof is geheim, maar verschillende kranten (NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad) kregen inzage in de 'geheime' uispraak. Daarin stond viel onder meer te lezen dat Van den Ende stelde dat het door hem in Living City geïnvesteerde vermogen voor andere "criminele" activiteiten zou zijn aangewend. Het Hof oordeelde dat Van den Ende "er niet in is geslaagd deze stellingname met concrete feiten te onderbouwen". Het is volgens het hof ook "geenszins aannemelijk geworden dat het door klaagster geïnvesteerde bedrag mogelijk door beklaagden voor andere doeleinden is aangewend dan is overeengekomen".

De woordvoerder van Van den Ende zei tegen het FD dat het Hof slechts "marginale toetsing" had verricht. "Er heeft geen inhoudelijke beoordeling plaatsgevonden".

Tegen NRC Handelsblad zei Van Tartwijk "heel tevreden" te zijn over de uitspraak. "Het gaat uitstekend met me!", zei hij tegen het FD. Als de procedure bij de Ondernemingskamer is afgerond zal Van Tartwijk beslissen of hij een schadeclaim bij Van den Ende zal laten belanden.