Journalisten massaal in de rij op Cyprus

2 Connecties

Relaties

Bankrun Cyprus
2 Bijdragen

Samen met enkele Cyprioten, staat het internationale journaille in grote getalen voor de bankfilialen opgesteld om verslag te doen van … Tsja, van wat eigenlijk?

Al dagenlang wordt televisiekijkend Nederland door het journaal getrakteerd op moedeloze individuen uit Cyprus die bang zijn voor wat komen gaat. NOS en RTL maken gretig gebruik van de zogeheten vox pop, waarbij de burger die het meest dramatisch overkomt enkele seconde spreektijd krijgt. Voor een gedegen uitleg is in het journaal geen ruimte.
Dat moet ongeveer de perceptie zijn van deze Cyprioot:Een bank run is uitgebleven. De burgers van de eilandrepubliek mogen voorlopig maximaal 300 euro opnemen en hoogstens met 3000 euro aan contanten het land verlaten. De straten van Cyprus zijn ondanks deze restricties rustig, zo berichten de media. Toch weerhoudt dat veel journalistenvolk er niet van om als strontvliegen op enkele pinnende burgers te duiken.

Drie tweets van een Wall Street Journal-journalist:

 


Het tafereel doet denken aan het Het Zijn Net Mensen. In dat boek, gepubliceerd in 2008, schetst de voormalig Midden-Oosten-correspondent Joris Luyendijk hoe Westerse journalisten in Arabische gebieden continu een vertekend beeld doorgeven aan de kijkers thuis door excessen heel erg uit te vergroten maar alledaagse dingen juist onbelicht te laten.

Zo haalt Luyendijk het voorbeeld aan van vierende Irakezen die op het neergehaalde standbeeld van Saddam Hussein stonden te dansen. Compleet gechargeerd, volgens hem. Want het clubje dolle Irakezen zag er misschien in een close up spectaculair uit, maar wat de beelden niet laten zien is dat het op de rest van de het plein er rustig aan toe ging.Luyendijk legt uit dat het leven er in het Midden-Oosten heel anders uitziet als de camera’s draaien. In sommige gebieden zijn Arabieren zo handig met de media geworden dat ze als volleerde acteurs een toneelstukje opvoeren. De Cyprioten lijken inmiddels ook door te hebben hoe ze internationale media met dergelijke theatervoorstellingen kunnen verleiden. Frank Gersdorf, journalist bij Het Financieele Dagblad, constateert zo'n praktijk.

 


Om met de woorden van Luyendijk af te sluiten: 'There may not be panic among Cypriot savers but there probably is among freelance journalists who invested in a trip to report on a bank run.'