
Max van Weezel bij de herdenkingsbijeenkomst voor oud-premier Wim Kok, oktober 2018 © ANP / Remko de Waal
‘Politici, daar spreek je niet mee, daar schrijf je tegen…’
Ewald Engelen staat stil bij de dood van Max van Weezel en prijst hem als een journalist pur sang, die nog lang de standaard zal zetten. Maar het eerbetoon dat politici de overleden journalist betoonden, gaat Engelen te ver. Waar is de afstand tussen journalistiek en politiek gebleven?
Over de doden niets dan goeds. Met alle eerbetuigingen van vorige week kun je het als geïnformeerde burger alleen maar eens zijn: Max van Weezel was een journalist van de buitencategorie, die nog lang de standaard zal zetten in een professie die steeds meer de weg kwijt is.
Maar hoe terecht ook, bij sommige loftuitingen kun je wat mij betreft wel degelijk vraagtekens plaatsen. De klachten onder burgers over de partijdigheid van de (politieke) pers zijn de laatste jaren niet van de lucht. Te veel aandacht voor de middenpartijen, te weinig voor de uitdagers (zolang ze niet Wilders of Baudet heten); te veel aandacht voor Haagse techniek, te weinig voor wat burgers werkelijk bezig houdt; te veel aandacht voor bobo’s, te weinig voor gewone mensen; te veel aandacht voor het wereldbeeld van de elite, te weinig voor de alternatieven; te veel aandacht voor het spel, te weinig voor de knikkers.
Geregeld heb ik dit van nabij mogen aanschouwen. Zo bestond de Volkskrant het om aan de vooravond van het debat over de regeringsverklaring van Rutte-3 in de krant kort alle oppositieleiders te bespreken, behalve de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren (tevens mijn geliefde). Vergeten, zo verontschuldigde de redactie zich dagen later. Maar een dag na de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen maand deed de krant het opnieuw: geen woord over de Partij voor de Dieren in haar overzicht.
Of neem de NOS, die het bestond om – bij monde van Ron Fresen en Dominique van der Heyde – in de nabeschouwing van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de winst van de Partij voor de Dieren weg te lachen als een randverschijnsel van dierengekkies dat geen serieuze analyse verdiende.
Of kijk naar de krankjorume heiligverklaring van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep in de Volkskrant, die klakkeloos diens kritiek op de ‘ideologische’ Varoufakis afdrukte en niet in de gaten had daarmee de hardvochtige neoliberale ideologie van Dijsselbloem zelf tot norm te verheffen.
Het was de ultieme kus des doods: de macht die haar eigen controleur met veel egards begroef
Of neem de doodse stilte die er in het merendeel van de Nederlandse media – Follow the Money en De Correspondent uitgezonderd – heerst over de ijzeren greep van grootzakelijke belangen op de Europese besluitvorming, wat leidt tot beslissingen die vaak de belangen van burgers, dieren en natuur schaden. Denk aan dieselgate, de schaalvergroting in de landbouw en veeteelt, de kapitaalmarktenunie, de aanbestedingseisen die kleine bedrijven uitsluiten, het vrije verkeer van kapitaal dat de onderhandelingspositie van de factor arbeid heeft uitgehold, en een emissiemarkt die is bedolven onder gratis emissierechten voor grootvervuilers en dus tandeloos is.
Aan dat alles moest ik denken toen ik hoorde dat de Tweede Kamer afgelopen woensdag een speciale herdenking voor de overleden Van Weezel had ingelast. Kamervoorzitter Arib vroeg bij die gelegenheid om een minuut stilte voor de man die zij een van de grootste naoorlogse parlementaire journalisten noemde. Zij karakteriseerde Van Weezel als een politieke junkie, die liefst zo dicht mogelijk tegen de macht aan kroop om zijn slachtoffers te verleiden meer te zeggen dan zij wilden. Arib presenteerde dat als het summum van kritische journalistiek, waar anderen nog een puntje aan konden zuigen.
Ondertussen hoorde premier Rutte het in vak K zwijgend aan en zag hij dat het goed was. Het was de ultieme kus des doods: de macht die haar eigen controleur met veel egards begroef en daarmee stilletjes de hele beroepsgroep van zijn angel ontdeed.
Wat mij betreft is het symptomatisch voor een pers die eigenlijk te dicht tegen de macht aanschurkt om haar cruciale democratische taak – onverbloemd en moedig waarheidsspreken – naar behoren te kunnen vervullen. Daar is inmiddels al veel over geschreven. Joris Luyendijk publiceerde er in 2011 een prachtig essay over, nadat hij een maand lang op het Binnenhof had rondgelopen om de bewoners in hun eigen biotoop te kunnen observeren. Je hebt het niet van mij, maar… schildert een ontluisterend beeld van de hechte relaties die tussen politiek, journalistiek, lobbyisten en voorlichters bestaan, en die worden geweven in die lobby-campus bij uitstek die Nieuwspoort heet.
Het Binnenhof heeft alle kenmerken van een klassieke mutual admiration society
Niet alleen zijn de relaties hecht, de vier groepen wisselen ook geregeld stuivertje: de journalist wordt voorlichter, de politicus lobbyist, de voorlichter politicus, en omgekeerd. Het onvermijdelijke gevolg is een ongezonde, incestueuze vriendschappelijkheid tussen groepen die elkaar eigenlijk diep zouden moeten wantrouwen. Ook ontstaat zo al even onvermijdelijk een consensus over hoe politiek eruit moet zien, wat er op de politieke agenda moet staan, en welke politieke oplossingen wel of niet door de beugel kunnen, alles volgens het principe waar-je-mee-omgaat-daar-word-je-mee-besmet. Luyendijk liet er geen misverstand over bestaan dat dit een grauwsluier van uniformiteit over de politiek legde, die de kloof tussen politiek en burger, die nu eenmaal inherent is aan een representatieve democratie, alleen maar verder vergrootte.
Iedereen die wel eens een blik achter de schermen van het Binnenhof heeft geworpen, weet dat Luyendijk gelijk heeft: journalisten en politici die onderling jijen en jouwen, elkaar amicaal bij de voornaam noemen, die appjes sturen om elkaar te feliciteren met de verjaardagen van hun partners en kinderen, die dezelfde recepties en partijtjes frequenteren en daar menig glas op elkaar heffen, die aanwezig zijn op elkaars afscheidsfeestjes en elkaar onophoudelijk wederzijds lof toezingen. Het Binnenhof heeft alle kenmerken van een klassieke mutual admiration society.
Vorig jaar deden Kim van Keken en Eric Smit van dit onvolprezen platform die kritiek nog eens dunnetjes over in de explosieve rede die zij uitspraken bij de ontvangst van de Anne Vondelingprijs voor hun serie over de corrupte voorzitter van de VVD, Henry Keizer. Daarin staken zij hun verbazing (en nauw verholen ergernis) over het conformistische karakter van de parlementaire journalistiek niet onder stoelen of banken. Aan de hand van een kralenketting van anekdotes over parlementaire journalisten die de onderzoeksjournalist afvielen omdat die zich op hun terrein zou begeven, waarmee de Binnenhof-watchers zich van de weeromstuit ontpopten als verdedigers van de politieke status quo, hielden Smit en Van Keken een hartstochtelijke pleidooi voor ‘een onbevreesde, onafhankelijke houding van journalisten die onderzoek doen in plaats van woordvoerders na te praten’. Ze bepleitten afstand in plaats van nabijheid, onafhankelijkheid in plaats van kritiekloos je hooggeplaatste bron nabauwen, autonome nieuwsgierigheid in plaats van scoringsdrift bij collega’s en politici. Het zijn deugden die onder hedendaagse parlementaire verslaggevers helaas dun zijn gezaaid.
Overigens wordt de Anne Vondelingprijs gefinancierd door maar liefst vier lobbyisten – of Haagse PR-bureaus, zoals het eufemistisch op de website heet – waaronder beruchte woordvoerders van grootzakelijke belangen als Hill & Knowlton en Meine, Holla en partners.
Iets meer wantrouwen graag, iets meer afstand tot de macht, en iets minder hunkering naar eerbewijzen en loftuitingen
En drie jaar eerder had Van Weezel zelf er al een voorschot op genomen, in een prachtig interview met de Volkskrant. Daarin keek hij terug op zijn carrière aan het Binnenhof en constateerde hij met leedwezen dat de spittende en gravende journalist van weleer definitief verleden tijd was geworden. Hij stelde dat de parlementaire verslaggeving was verworden tot een veredelde vorm van sportjournalistiek. Wie speelt met wie? Wie heeft gescoord? Wie heeft gewonnen? Wie verloren? Wie degradeert? Wie promoveert? Volgens Van Weezel was het inherent aan een tijdperk waarin kranten en media hun gezag grotendeels waren kwijtgeraakt en waarin journalisten met elkaar concurreren om zoveel mogelijk hits en likes bij een wispelturig lezers-, kijkers- en luisteraarspubliek te verzamelen.
Ik begrijp de parlementaire journalist wel: niets menselijks is hem of haar vreemd. Wie hunkert er niet naar erkenning van zijn gelijken? Wie vindt het niet eervol tot de vriendenkring te worden gerekend van de mannen en vrouwen die aan de knoppen draaien, zoals het zo heerlijk doenerig heet, ook al danken diezelfde mannen en vrouwen hun positie in hoge mate aan de aandacht die jij zelf aan hen besteedt.
Toch zou ik met Luyendijk, Smit & Van Keken, en Van Weezel zelf, een lans willen breken voor een ander ethos onder parlementaire journalisten. Iets meer wantrouwen graag, iets meer afstand tot de macht, en iets minder hunkering naar de eerbewijzen en loftuitingen waarmee diezelfde macht de journalistieke kritiek probeert in te palmen. Misschien is het een idee om iedere journalist het aloude journalistieke adagium van de vader van Max Pam en oud-redacteur van Het Parool in de ziel te laten griffen: ‘Politici, daar spreek je niet mee, daar schrijf je tegen.’
Al was het maar om werkelijk vrij en onverveerd te kunnen berichten en elke schijn van partijdigheid te vermijden. Het is het minste dat burgers van journalisten mogen verwachten.
159 Bijdragen
Hr E E Schipper 5
Zie Banksy, de verleiders of Joanthon Pie ...
https://www.youtube.com/watch?v=-IL2XwSkFJQ
... er is nog hoop ;-)
Mz59 7
Daar gaat het dus over. Over de invloed van Internet en sociale media. Dat heeft uiteraard ook een grote rol gespeeld bij de opkomst van FvD. Zo leuk is democratie, dus. Na WO-II waren alle partijen democratisch omdat de burger toch niet in de gaten had wat er achter de schermen gebeurde. Nu hebben we echte democratie, en dat heeft gevolgen.
Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Echte democratie?
Dat mensen die volledig afhankelijk zijn van overheidsbemoeienis met het bedrijfsleven TOCH op een liberale partij stemmen?
Je snapt het dus nog steeds niet.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Een VVD stemmer van een jaartje of 70 vroeg ik of hij dan alle sociale voorzieningen wilde afschaffen. NEE, NATUURLIJK NIET. Dat was zijn antwoord.
Hoeveel procent van het electoraat gelooft nog steeds dat CDA een "midden"partij is en dat hun acties allesbehalve Christelijk zijn?
Hoeveel mensen geloven nog steeds dat Geert die "buitenlanders" het land uit kan zetten?
Hoeveel mensen zouden weten dat Thierry niet meer of minder is dan de volgende zakkenvullende liberaal (heeft hij zelf gezegd) die nooit voor elkaar zal krijgen wat hij zegt te willen?
Hoeveel mensen geloven nog steeds het door alle media verkondigde PvdA = links?
In je oorspronkelijke reactie staat "de invloed van internet en sociale media".
Op MIJ hebben die 2 nul komma nul invloed. Omdat ik weet wat liberalisme betekent en mijn mening om die reden vaststaat.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Mz59De VVD ZEGT "vangnet"", maar ondertussen kleden ze die sociale voorzieningen wel steeds verder uit.
Als jij vangnet zegt, dan zeg ik:
100.000 gezinnen bij de voedselbank. 600.000 Gezinnen die nog net niet arm genoeg zijn voor de voedselbank. 4 % Gepensioneerden die onder de armoedegrens leven (wat ze zelf veroorzaakt hebben). Van de jongere gezinnen leeft 10 % in armoede. 1 Op de 9 kinderen leeft in armoede. Naar schatting wonen 100.000 personen op een plek waar dat niet mag en zijn ze dus theoretisch "dakloos".
Als jij of de VVD vinden dat dit op een vangnet lijkt (circus), dan denk ik dat er wel heel er veel grote gaten in dat net zitten waar heel veel mensen doorheen vallen.
Baudet: "Ik ben tegen alles wat links is". Als dat niet duidelijk genoeg is.
Ik zou willen dat iedereen stopt met de woorden rechts - links, conservatief - progressief en vooral "extreem rechts of links". Want eigenlijk weet niemand waar het over gaat.
De PVV is extreem rechts (liberaal), maar CDA, Forum, VVD en anderen zijn dat ook. Daarbovenop ZEGGEN Wilders en Baudet dat ze tegen immigratie zijn. Dat is een leugen, want totaal in strijd met de liberale ideologie, die beiden omarmen.
Forum is een soort sjieke PVV, meer niet.
De bevolking stemde Forum vanwege bindend referendum en de hoge kosten voor energietransitie. Voor beide standpunten krijgt Forum geen meerderheid. Maar wel voor het afbreken van de sociale zekerheid.
De "sociaal"- democraten in Europa zijn er in de jaren '80 achter gekomen dat meewerken met de liberale partijen niet alleen een vet salaris als minister oplevert, maar ook en vooral een dikke functie in bedrijfsleven of politiek na hun ministerschap. Kortom, zij zijn vooral sociaal voor zichzelf. De PvdA maakt in 65 % van de wetsvoorstellen dezelfde keuze als de VVD. IN DE OPPOSITIE. Is dat niet duidelijk genoeg?
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Lees het nog een keer.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Als u denkt dat omgevingsfactoren. het internet en de sociale media geen invloed op u hebben, moet ik u teleurstellen. Ons onbewuste brein is vele malen krachtiger dan ons bewuste brein. Dagelijks maken we duizenden beslissingen onbewust. Een voorbeeld van Onbewuste beinvloeding vindt
bijvoorbeeld plaats door middel van framing. politici kiezen nauwkeurig hun woorden.
Kleine verschillen in taalgebruik hebben namelijk een groot effect op hoe een boodschap wordt geinterpreteerd
Het is overigens geen schande om van mening te veranderen.
Edmond Muller 7
RikkieRikkie 7
Edmond MullerMartin van den Heuvel 1 11
RikkieAls er NU verkiezingen zouden zijn, zou hethuidige kabinet worden uitgebreid met Forum en Pvda. 6 Van de 8 liberale partijen, waar PVV en SGP ook toe behoren.
Resultaat? De liberale partijen blijven gewoon driekwart van de kamer bezetten. Verandert er iets? Nee.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
RikkieDirect na het CDA komt de SGP. Nr 6.
De Partij voor de Armoede maakt in 63 % van de wetsvoorstellen dezelfde keuze als de VVD, terwijl ze in de oppositie zitten. Nr 7.
De Christen Unie is net als die andere zogenaamd Christelijke partijen alles, behalve Christelijk. Dat ze er geen enkel probleem mee hebben om in een extreem liberaal kabinet plaats te nemen, zegt voldoende. Ook maakt de Christen Unie in 58 % van de wetsvoorstellen dezelfde keuze als de VVD. Nr 8.
Je hebt duidelijk de website niet gelezen. Waarom niet? Bang voor de waarheid?
Ik heb "Das kapital" van Karl Marx gelezen.
Het boek beschrijft hoe de samenleving verandert tijdens de industriële revolutie. Op het dieptepunt werken complete gezinnen, inclusief 4-jarigen, bij 1 onderneming. 18 Uur per dag. Daar houden ze zoveel centjes aan over dat ze 2 maaltijden per dag kunnen betalen. Maaltijden die bestaan uit een mengsel van water en tarwemeel. Als je geluk hebt van melk en roggemeel.
Dat is kapitalisme/liberalisme.
De situatie van vrouwen, jonge meisjes en kleine kinderen wordt zo verschrikkelijk slecht, dat artsen woedende brieven naar de krant en de regering sturen. Tenslotte gaat de regering over tot maatregelen die er voor zorgen dat kinderarbeid steeds verder wordt teruggedrongen.
En dan gaan de bedrijfseigenaren naar de regering met de woorden: De overheid heeft niet het recht zich te bemoeien met onze zaken. De basis van die achterlijke liberale ideologie, die zoveel problemen veroorzaakt dat elke liberale poloiticus moet worden opgehangen.
Martin van den Heuvel 1 11
RikkieWaar ik dat op baseer? Vragen stellen aan mensen en met afgrijzen de antwoorden aanhoren.
De VVD wil alle sociale voorzieningen afschaffen, niet alleen omdat dit nu juist de essentie is van liberalisme, maar ook en vooral omdat ze het zelf opschrijven in hun beginselverklaring en als je goed luistert, zeggen ze het ook, maar dan wel zodanig dat alleen een goed verstaander begrijpt waar ze het over hebben.
Framing, woordkeuze en taalgebruik hoef je mij niet meer uit te leggen. Ik hoor precies wat ze voor hele en halve leugens en stompzinnige onzin uitkramen.
Wilders bij het niet indexeren van de pensioenen: "En jullie pakken de mensen die het land hebben opgebouwd na de oorlog".
Ja, dat is waar. Maar Geert, vind je dat nou een goed of een slecht plan? Dat hoor je hem namelijk niet zeggen. Maar als je weet dat hij VOOR sluiting van 800 verzorgingstehuizen stemde................
Ik vind dat wél een schande. Iedereen die stemgerechtigd is, zou moeten weten wat het verschil tussen liberaal en sociaal is. Dan ligt het vervolgens aan je karakter wat voor keuze je maakt. En volgens mij verandert je karakter niet.
Ik ga je uitleggen hoe simpel politiek in elkaar zit. MET de keiharde bewijzen dat wat ik beweer ook daadwerkelijk de waarheid is.
Lees niet alles in 1 keer.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1vragen die u mensen in uw omgeving stelt.
Dit heet generaliseren.
Voor mij houdt de discussie op. U bent zo overtuigd van uw eigen gelijk, dat er helemaal geen ruimte is voor andere meningen.
Martin van den Heuvel 1 11
RikkieAls je zo verschrikkelijk veel mensen tegenkomt die werkelijk geen flauw benul hebben van economie of politiek als ik, dan is de conclusie te rechtvaardigen dat de complete bevolking in het duister tast. En dat is dan ook de oorzaak van de uitslag van de verkiezingen: 74 % stemt op een partij die van Nederland een nachtwakersstaat wil maken.
Het gaat niet over meningen.
Het gaat over kennis.
Met behulp van die kennis kun je een mening vormen.
Als je die kennis niet hebt, kun je ook een mening vormen. Het probleem is dat die mening is ontstaan door leugens, misleiding en aannames die wetenschappelijk bewezen niet kloppen.
De liberale partijen liegen zich een slag in de rondte.
Maar de sociale partijen weigeren de waarheid te vertellen.
Beide gedragingen vind ik weerzinwekkend.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1U geeft zelf al aan dat uw onderzoek niet representatief is. U kunt hier dus geen.algemeen geldende uitspraken aan verbinden en dat doet u wel. Dat kan echt niet. Maar goed, wat zou er.moeten gebeuren volgens u?
Martin van den Heuvel 1 11
RikkieWat voor compromis wil je sluiten?
800 Verzorgingstehuizen sluiten, i.p.v. 1200?
Bij een inflatie van 3 % het minimum loon verhogen met 1,7 % i.p.v. van met 1,2 %?
De beslissingen die worden genomen in de tweede kamer moeten op een website bij elkaar worden geplaatst. Bij deze beslissingen moet worden vermeld welke partijen het er mee eens waren.
Ik heb het niet over zaken die niemand wat interesseren en daar zijn er heel wat van.
Ik heb het over
de sluiting van 800 verzorgingstehuizen
de "bezuiniging" van honderden miljoenen op de psychiatrie (Anne Faber)
Ik heb het over de privatisering van ziekenfonds, woningbouwverenigingen, provinciale electiciteitsbedrijven, het kapotmaken van de NVWA en dergelijke. Zaken die het leven van mensen op hun kop zetten.
Het moet eindelijk eens duidelijk worden dat de meeste van die lieden niet in de politiek zitten voor het algemeen belang (wat de bedoeling is), maar voor hun eigen persoonlijke belang.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
RikkieMaar wat heb ik aan een website die niemand kent?
Iemand die dichtbij het vuur zit, moet de belangrijke beslissingen in de tweede kamer op een website zetten, inclusief de partijen die de wetten goedkeurden.
De zaak moet in gewone mensentaal worden opgesteld en alleen onderwerpen die van direct belang zijn voor mensen, moeten erop worden gezet.
Het probleem is het onder de aandacht brengen van deze website. Ik heb geen geld voor reclame. En de partijen die er wél het geld voor hebben en stevig zouden kunnen profiteren van het vertellen van de waarheid, die doen het niet. En dan houdt het op.
En dus wens ik de bevolking veel succes in de nachtwakersstaat die zij zelf aan het creëren zijn.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Niek Jansen 9
En wat de partijdigheid van de pers betreft wordt dat vandaag weer heel duidelijk geillustreerd met de onvolledige weergave van de feiten in de VK en VN door resp. Elma Drayer en Thijs Broer over de weigering van Mona Eltahawy om aan een debat deel te nemen in 'De Balie' vanwege een eerder debat in 2017. In dat debat werd openlijk door de beide forumleden, Vlaamse fascist Wim van Rooy gepleit voor deportatie van moslims en Paul Cliteur (FvD) die zei dat het wel 'geleidelijk' moest gaan, nav de idee uit de zaal door de 'beroeps-islamofoob' Bernadette de Wit om het aantal moslims tot 2% te beperken.
Een ander ook recent voorbeeld van partijdigheid van de VK was het badinerend en ridiculariserend verslag over de presentatie van het 'boekje' van van Agt over het gebrek aan solidariteit met de onderdrukte Palestijnen door de Nederlandse regering, maar dat was te verwachten van de VK vanwege zijn liefde voor de joodse apartheidsstaat Israël.
Het is kennelijk een trend in de msm en de sociale media om dissidenten verdacht te maken, zoals ook gebeurt met Gloria Wekker en Sylvana Simons.
Jan Smid 8
Niek JansenNiek Jansen 9
Jan SmidMaar racisme speelt hier bij zeker een rol omdat velen het niet verdragen dat de zwarte Sylvana kritiek heeft op 'onze' politie.
Maar mijn bijdrage ging over het racisme mbt moslims in Nederland en de Palestijnse bevolking en de partijdige c.q. leugenachtige berichtgeving daarover in onze z.g. 'kwaliteitsmedia'.
Rikkie 7
Niek JansenMeent u dat nou echt of charcheert u? Ik hoop van harte dat u niet achter deze walgelijke opmerking staat.
Heeft u wel enig idee met welke ernstige incidenten politiemedewerkers dagelijks te maken hebben? En dat deze in sommige gevallen psychisch een diepe wond kunnen slaan en zo veel stress oproepen dat hun leven ernstig wordt verstoord.
Is het dan teveel gevraagd om een oordeel even op te schorten totdat er een onderzoek is ingesteld?
Ik vind het respectloos
Niek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenFerry de Boer 7
Niek JansenWekker is ook helemaal niet geïnteresseerd in oplossingen. Pretenderen tegen racisme te zijn door constant het verschil te blijven benadrukken. Defeats the purpose en leidt alleen maar tot meer polarisatie als je het mij vraagt.
Mz59 7
Ferry de BoerWat dat met wetenschap te maken heeft? Het wordt tijd dat die “gender studies” afgeschaft worden. Ga maar in het café op witte mannen zitten schelden. Tenzij ze een witte wijn voor je halen, natuurlijk.
Pas die documentaire van Sunny Bergman over mannen; haar man zegt: maar je wil wel dat mannen spieren hebben en handig zijn. Sunny: ja, dat vind ik wel sexy. We zijn weer terug bij Nietzsche: was will das Weib?
Ik heb een paar maanden geleden op TV een documentaire over Simons gezien, dat ging helemaal nergens over. Niet dat ik daarvan wakker lig, maar ik begrijp niet waar Simons mee bezig is.
Niek Jansen 9
Mz59Mz59 7
Niek JansenFerry de Boer 7
Mz59Rikkie 7
Ferry de BoerNiek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenWat ik gemeld heb, is uiteraard niet door mij zelf bedacht maar gebaseerd op verschillende onderzoeken. Bij herhalingsonderzoek bleek steeds weer dat er andere uitkomsten waren. Met andere woorden veel van die onderzoeken zijn bagger en zijn de naam wetenschappelijk niet waard
Niek Jansen 9
RikkieMaar u begrijpt dat ik mij als socioloog aangesproken voel. Misschien moeten wij het daar maar bij laten.
Rikkie 7
Niek JansenWww.Verenoflood.nu/sociologie-een-quasi-wetenschap/
Https://universonline.nl/2018/08/29/sociaalwetenschappelijk-onderzoek-vaak-niet-repliceerbaar
Er zijn er meer. U kunt ze vinden.op het internet.. Eigenlijk heeft naar mijn mening sociologie geen echte relevante maatschappelijke betekenis.gekregen en ook geen praktijkgerichte organisatie.zoals dat bijvoorbeeld wel is gebeurd met psychologie.
Tim De Heer 4
RikkieHet idee dat 'de media' alleen maar identiteitspolitiek klakkeloos zou overnemen, is totaal niet zo. Als je wekker googled krijg je alleen maar negatief commentaar in Volkskrant, Telegraaf, Elsevier, eigenlijk is er geen krant die er niet negatief over heeft geschreven, vaak met dezelfde kort door de bocht retoriek die je hier ook hoort.
'Gender studies is geen wetenschap', 'sociologie heeft geen maatschappelijke betekenis'. Lekker neerknallen die statements en het kost veel tijd om ze te weerleggen. Ik kan wel vertellen dat sociologisch onderzoek de essentie is van alles wat we weten over marketing, communicatie, ideeën en emoties, groepsgedrag en het is de grondlegger van economie. En waarom gender studies relevant is is vanwege de dynamiek tussen klassen, sex, liefde, maatschappelijke rollen en zorg voor elkaar. Eigenlijk alle belangrijke aspecten in de emotionele kant van de omgang, niet iets om te bagitaliseren.
Maar iets zegt me dat jullie deze discussie niet eerlijk gaan voeren. Ik vraag daarom dus aan jullie om zelf naar tegenargumenten te zoeken van je eigen retoriek. Er is ook genoeg op het internet geschreven over institutionele discriminatie, en dit is een onderwerp die wat zorgvuldigheid vereist, het is beladen en pijnlijk.
institutionele discriminatie is zeker wel repliceerbaar (en is ook sociologisch onderzoek). Denk aan etnisch profileren, hogere straffen en vaker straffen voor allochtonen, veel minder waarschuwingen en denk aan werkgelegenheid, mensen met de naam Mohammed, hebben 5 keer minder kans op een baan, dan een autochtone Nederlander met een strafblad.
Rikkie 7
Tim De HeerIk begrijp best dat de sociologie zich een belangrijke wetenschap vindt, dan vinden namelijk alle wetenschappers van zichzelf en hun studierichting.
Daarom.hebben ze daar voor gekozen .Iik heb een paar bronnen vermeld die daar toch anders over denken. Dit op verzoek van janseniek. Het zou goed zijn als wetenschappers de kritiek serieus zouden nemen in plaats van in cynisme te vervallen of zich persoonlijk aangevallen te voelen en in de verdediging te schieten of zelfs tot de aanval.ovet te gaan.Wellicht is die arrogante houding wel een van de redenen dat de sociologie niet op nauwelijks maatschappelijk relevant wordt geacht. Meer een snoepwinkel voor journalisten en politici waar ze naar eigen voorkeur kunnen shoppen naar onderzoeken die hun eigen paradigma ondersteunen
Tim De Heer 4
RikkieUiteraard is kritiek 'goed', ik ben zelf geen socioloog, maar ik ben me ook bewust van de 'replication crisis' in de sociale wetenschappen. Alleen ik zie dit als onderdeel van deze wetenschap, waarbij er bij de betawetenschappen andere en soms heel erg vergelijkbare problemen zijn.
Voor de rest heb ik sterk het gevoel dat u eigenlijk tegen 'post-modernisme' bent, zie mijn betoog hieronder, die is zeker ook aan u gericht als kritiek op uw links.
Rikkie 7
Tim De HeerUw gevoel klopt dan ook niet. Misschien kunt u beter op uw verstand afgaan. Ik ben niet per definitie tegen post modernisme. Ik ben ook niet mordicus tegen sociologisch onderzoek mits dit integer en verantwoord wordt uitgevoerd. Er zit naar mijn mening echter heel veel kaf tussen het koren.
Als 2 identieke onderzoeken geheel andere uitkomsten geven heeft de uitkomst voor mij geen enkele waarde. Daar heeft toch helemaal niemand wat aan.
En dan zeggen dat deze bias onderdeel is van de sociale wetenschappen maakt het er voor mij
zeker niet beter op. Het wijzen naar beta
wetenschap ook niet.
Ik maak uw in dit verband ook attent op.de stellingname van de nederlandse. sociologische vereniging die aangeeft dat de sociologie steeds meer van de samenleving.
vervreemdt. Er is geen dienende functie voor de samenleving. Het is studeren.voor het studeren.
Tim De Heer 4
RikkieWat betreft het vervreemden van sociologisch onderzoek, dit zou juist aantonen dat sociologisch onderzoek niet politiek is. De uitspraak van het NSV, gaat dan ook over de 'dagelijkse handelspraktijk' en niet over de activistische kant van sociologisch onderzoek. In ieder geval kon ik dit niet eruit opmaken en beschouw ik deze uitspraak als niet relevant.
Niek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenMz59 7
Ferry de BoerTim De Heer 4
Mz59Als je wel open staat, google scholar dan eens, 'criticisms of multiculturalism', 'multicultural debate' of 'critique of multiculturalism'. Je vindt genoeg artikelen en je generaliserende betoog kan weer de prullenbak in. En mijn voorbeeld hierboven over de naam Mohammed en werkgelegenheid, is een goed tegenargument waarom meritocratie sociaal gezien totaal niet bestaat.
Tim De Heer 4
Ferry de BoerDaarnaast heb ik sterk het gevoel dat jullie hier kritisch reageren op post-modernisme en tegelijkertijd niet weten wat post-modernisme is.
Wat is het postmoderne dan als je het 'wel simpel' moet uitleggen? Hier mijn gebrekkige poging: We hebben geen directe of objectieve toegang tot 'de wereld'. Dat betekent niet dat de wereld een verzinsel is, maar ons begrijpen van deze wereld wel. Op basis van observaties (en feiten) construeren we als mensen een begrip van de wereld om ons heen. In die zin zijn alle feiten verzinsels (er is geen absolute waarheid). Bijvoorbeeld, je construeert een theorie (economie) om observaties te duiden (ongelijkheid). De observatie, of data, maak je nu tot feit binnen jouw theorie - daarmee 'verzin' je feiten over de wereld.
Dat betekent niet 'alles is maar een mening'. Het betekent dat achter elke bewering (feit) een menselijke vooringenomenheid, wereldbeeld, ideologie, macht, belang zit. Als we dan kijken naar de bèta-wetenschappen, die zogenaamd wel 'zuiver' zouden zijn, dan zit ook daar een menselijke onderzoeker in de keten. (1) Voor het experiment, en (2) aan het eind van het experiment zit een mens. De onderzoeker (1) bedenkt een experiment om de wereld te observeren, en (2) na het experiment interpreteert ze de resultaten. Ook hier zitten de cijfer- en data-achtige elementen van onderzoek ingebed in (kwalitatieve) menselijke interpretaties.
Het doel van postmoderne denken is niet om alleen maar iedereen belachelijk te maken en de wetenschap als verlangstuk van linkse propaganda in te kunnen zetten. Zie vervolg---
Mz59 7
Tim De HeerDe vraag is altijd: hoe geloofwaardig is een bewering? In de exacte wetenschappen kan dat empirisch worden vastgesteld. In de sociale wetenschappen is dat soms statistisch vast te stellen, maar vaak, bv bij gender science, is dat niet het geval, daar verkondigt men politiek gemotiveerde meningen.
Tim De Heer 4
Mz59En het is ook aan u om aan te tonen dat gender science maar meningen zijn, ik heb geen zin om elke science hier te gaan verdedigen.
Mz59 7
Tim De Heer"The ASA defines sociology "as the study of society including people’s social lives, social aggregations, and so on (Smith 2014:5–6). There is nothing in the definition about an ultimate purpose of the discipline. Smith (2014), however, argues that American sociology is guided by a "sacred project"—a political end for which sociological investigation is undertaken and findings interpreted and disseminated. The sacred project involves reorganizing society to fight oppression, inequality, poverty, hierarchy, and the like. Its ideological orientation arose out of the Social Gospel, civil rights, feminism, Marxism, and other progressive movements. Smith reviews extensive evidence that sociology books published by major academic presses, articles in top journals, events sponsored by the ASA, and the three most popular introductory textbooks in the field overwhelmingly promote the sacred project."
ASA=American Sociological Association
De bedoeling van de sociologie is dus om de maatschappij te veranderen in de richting van feminisme en marxisme etc. Men mag vinden dat dat wenselijk is, maar of dat wetenschap is?
Overigens ben ik Bayesiaan; aan elke meting ligt een vooronderstelling ten grondslag. De vraag is echter wat voor vooronderstelling dat is. Voltmeters worden gecalibreerd. Meestal neem je aan dat de calibratie klopt, dat is dan dus een vooronderstelling. Als de meting niet klopt dan merk je dat snel genoeg. Dus dat proces is zelfcorrigerend. In de stelling van Bayes heb je de a priori waarschijnlijkheid van je hypothese. Er zijn hypotheses waarvan de a priori waarschijnlijkheid zeer hoog is, maar er zijn ook hypotheses waarvan die a priori waarschijnlijkheid niet eens vastgesteld kan worden vanwege het speculatieve karakter van de hypothese.
Tim De Heer 4
Mz59Ik denk dus dat het andersom is, dat je politieke positie je blik veranderd over hoe je denkt over de validiteit van wetenschappelijke velden. Dit artikel bevestigd dit beeld: "Recent research has suggested that political ideology is playing an increasingly important role in shaping individuals’ perceptions of and attitudes toward science. Gauchat (2012:183), for instance, found that political conservatives’ confidence in the scientific community has declined in the past few decades. He suggested that this trend is due to conservatives’ distaste for “regulatory science” or the actual or perceived increase in links between organized science and government policy." (https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2378023118769544).
Bedankt voor je input trouwens, ik waardeer deze discussie.
Mz59 7
Tim De HeerTim De Heer 4
Mz59"Postmoderne wetenschap – Wat is eigenlijk echt “echt”?
In de wereld van de postmoderne wetenschap is zelfs wiskunde niet immuun voor postmoderne analyse. Twijfels over de objectiviteit van wiskunde werden aan het licht gebracht in Douglas R. Hofstadters boek “Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid” (oftewel: “Gödel, Escher, Bach: een eeuwige gouden band”), waarvoor hij in 1979 de Pulitzerprijs won.7 Dit thema is verder uitgewerkt in andere publicaties. In “Ethnomathematics: A Multicultural View of Mathematical Ideas” (oftewel: “Etnowiskunde: Een multiculturele kijk op mathematische ideeën”) stelt Marcia Ascher dat een groot deel van het wiskundig onderwijs afhankelijk is van aannames uit de Westerse cultuur. Zij schrijft bijvoorbeeld dat geen andere cultuur “de categorieën driehoek, rechthoekige driehoek en hypotenusa van een rechthoekige driehoek...” met ons gemeen hoeft te hebben. Zij stelt verder de volgende vraag: “Is een vierkant iets dat een externe realiteit bezit, of bestaat het alleen maar in onze gedachten?”8"
https://www.allaboutworldview.org/dutch/postmoderne-wetenschap.htm
Mz59 7
Tim De HeerEn als er culturen zijn die nog nooit van een driehoek of vierkant hebben gehoord dan is dat niet mijn schuld. De vraag of een vierkant een externe realiteit heeft laten we maar aan de experts in de grondslagen van de wiskunde over. Een vierkant is geen aanname maar een geometrische notie. Wat heeft dat met cultuur te maken?
De exacte wetenschappen en wiskunde zijn bij uitstek universeel, in Japan hetzelfde als hier, etc. Van zo'n term als ethnowiskunde wordt ik onpasselijk.
Overigens is het vermogen van de exacte wetenschappen om uitkomsten van experimenten te voorspellen het bewijs dat niet zo maar "anything goes". Overigens ken ik dat boek van Feyerabend.
Tim De Heer 4
Ferry de BoerHet doel van postmoderne denken is niet om alleen maar iedereen belachelijk te maken en de wetenschap als verlangstuk van linkse propaganda in te kunnen zetten. Het doel is juist om zichtbaar te maken hoe macht en interpretatie een rol spelen achter onze zo geliefde 'feiten'.
Leon Heuts maakt dit punt ook in zijn voorwoord van het Filosofie Magazine: https://www.filosofie.nl/nl/artikel/47521/voorwoord-trump-gedeconstrueerd.html
Mz59 7
Tim De HeerTim De Heer 4
Mz59Ik snap niet dat je als promovendus dat niet begrijpt.
Mz59 7
Tim De HeerTim De Heer 4
Mz59Ik heb bijvoorbeeld veel meteorologie gedaan, en als je het weer bestudeerd dan zie je dat alles met elkaar samenhangt.
Maar toch, als ik veronderstellingen wilde maken over grote weersystemen en de invloed daarvan op bijvoorbeeld precipitatie in Nederland. Dan is dit een veronderstelling die geloofwaardig klinkt, ik kan data verzamelen die het bevestigd, maar of het weersystemen ook echt daadwerkelijk regen veroorzaakt blijft moeilijk te bepalen.. Dit zelfde probleem heb je met mensen, omdat weersystemen niet op het kleinste niveau kunnen worden getest in een lab. Toch zouden we meteorologie niet als niet wetenschappelijk beschouwen toch?
Mz59 7
Tim De HeerWellicht interessant: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2019A01310
Niek Jansen 9
Ferry de BoerWie waren die Amerikanen trouwens en over welke 'uit de duim gezogen papers' ging het dan?
Mz59 7
Niek Jansen"The hoax sparked a debate about the scholarly merit of commentary on the physical sciences by those in the humanities; the influence of postmodern philosophy on social disciplines in general; academic ethics, including whether Sokal was wrong to deceive the editors and readers of Social Text; and whether Social Text had exercised appropriate intellectual rigor. "
Rikkie 7
Niek JansenFerry de Boer 7
Niek JansenDe kritiek is dat de overwegend links liberale populatie onder de sociale wetenschappers dan ook vooral onderzoek produceert dat het eigen wereldbeeld ondersteunt. Jij bent beter bekend in deze wereld, dus wellicht kan je iets zeggen over (de hoeveelheid) onderzoeken die juist het tegenovergestelde ondersteunen. Of die juist de geliefde kritische theorie op de eigen academische wereld toepassen?
Tim De Heer 4
Ferry de Boerhttps://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/12/het-beperkte-nut-van-het-uitlachen-van-genderstudies-a2417745
Ferry de Boer 7
Tim De HeerLees ook even een het opiniestuk waar op die pagina naar gelinked wordt: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/20/gender-studies-zijn-echt-links-ideologisch-a1596198
In mijn optiek een neutraal stuk met terechte observaties.
Tim De Heer 4
Ferry de BoerDaarnaast hebben de fraudeurs van uw artikel geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de staat van de geesteswetenschappen, uw uitspraak over dat dit incident de staat van de geesteswetenschappen zou aantonen is dus niet gebaseerd op de wetenschap maar op de mening van deze personen.
Er worden wel uitspraken gedaan in andere literatuur over de monocultuur van de sociale wetenschappen, maar deze zijn veel genuanceerder. En deze onderzoeken en uitspraken komen ook terug in andere wetenschappelijke velden.
Tim De Heer 4
Ferry de BoerOur results should reassure scientists that the scientific enterprise is not in jeopardy, that our understanding of bias in science is improving and that efforts to improve scientific reliability are addressing the right priorities.'
(Grote meta studie over alle wetenschappelijke velden heen https://www.pnas.org/content/early/2017/03/15/1618569114)
En ja, ze vonden meer bias in de relatief jonge wetenschappelijke velden zoals sociale studies, psychologie etc.
Een ander artikel wat ik interessant vond is dit:
Https://www.researchgate.net/publication/318546011_Does_Activism_in_Social_Science_Explain_Conservatives'_Distrust_of_Scientists
Het gaat over waarom conservatieve mensen geen vertrouwen hebben in de wetenschap en over activisme in wetenschap. Veel van de redenen die worden genoemd waarom conservatieve mensen geen vertrouwen hebben, gaan over de politieke achtergrond van de gevraagde.
"Conservative ideology seeks to preserve traditional social structures and institutions, and the dynamism of science, with its constant onslaught on old orthodoxies, its rapid generation of new technological possibilities[,] presents an obvious challenge to more static worldviews".
Toch weer andersom dus, de wetenschap is gebaat bij diversiteit aan wetenschappers, maar zorgt ook inherent aan een wantrouwen van conservatieve mensen.
Ferry de Boer 7
Tim De HeerIk merk wel dat ik dit medium matig geschikt vind voor een uitwisseling van gedachten omdat het zo langzaam gaat en zaken door elkaar gaan lopen.
Ik vind het goed om te zien dat er aandacht is voor de bias. Alleen vraag ik me af of wetenschap niet weg moet blijven van ideologie of anders op z'n minst vanuit een meer neutrale positie naar verschillende ideologische perspectieven naar een situatie wordt gekeken. Dit zelfs lijkt aan de gang te zijn in en economische wetenschap waar volgens meer recent geluid teveel gekeken wordt vanuit enkel de neoklassieke theorie.
Die ene uitspraak over die ontwetenschappelijkheid Van sociale wetenschappen was kort door de bocht. Ik maakte mij misschien zelfs schuldig aan datgene dat ik Wekker verwijt, namelijk gebrek aan nuance.
Niek Jansen 9
Ferry de BoerMz59 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Mz59Mz59 7
Niek JansenIk wil ook best zeggen dat ik wel begrijp waarom donkere mensen zich voor de slavernijgeschiedenis interesseren.
Een meer recente geschiedenis zijn de "politionele acties" in Indonesië, waar Nederland liever ook niet zoveel over hoort.
Dit is wel andere koek dan wat je te horen krijgt van "victims" Wekker en Simons:
Candance Owens
https://www.youtube.com/watch?v=xlF7z0uHolE
Altijd maar klagen, of zelf iets doen? Candence weet het wel.
Niek Jansen 9
Mz59Bij al die kritiek speelt volgens mij ook een rol dat resultaten van sociaal-wetenschappelijk onderzoek mensen vaak een spiegel voorhouden die hen niet bevalt en dat je kritiek daarop dus vooral uit rechtse kringen mag verwachten.
Mz59 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Mz59Mz59 7
Niek JansenRikkie 7
Niek JansenNiek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenOverigens bevestigt u mijn weerzin tegen de sociale wetenschappen. Een wetenschap zou niet gestoeld moeten zijn op een ideologische leest.Een maatschappij kritische benadering is een inruilbare mening,
geen feit.
De echte sociale wetenschap zou zich bezig moeten houden met het bestuderen van de mens in zijn relatie tot anderen. En niet het gebruiken van deze wetenschap als voertuig voor hun eigen opvattingen. In mijn ogen hebben ze het verknald.
Tim De Heer 4
RikkieHet is niet zo dat eigen opvattingen hun onderzoek stuurt, het is, zoals Jansenniek hierboven probeert te vertellen geloof ik, dat de richting waarop het onderzoeksveld beweegt politieke effecten heeft.
Bedenk je de tijd van Darwin en het effect wat hij had met de evolutietheorie. Die theorie veranderde iedereens wereldbeeld en had grote politieke effecten en effect op mensen hun zelfbeeld. Toch had je rond die tijd met dezelfde retoriek hem als anti christelijke activist kunnen bestempelen. Ja het heeft politieke consequenties, en zoals mijn artikel hierboven ook laat zien, je politieke kleur verraad ook je opvattingen over wetenschappelijke validiteit. Waarbij biologie nu als erg wetenschappelijk wordt gezien, maar ik hoop dat je mijn vergelijking snapt.
Rikkie 7
Tim De HeerIk begrijp wat je bedoelt en onderschrijf dat sociologisch onderzoek politieke effecten heeft. Dat is ook een onderdeel van mijn zorg. Ik geloof niey in jouw omdraaiing. Alsof al het maatschappelijk leed zou worden veroorzaakt door rechts of gevestigde orde. Er zijn tal van aanwijzingen dat onderzoeken een richting op worden gestuurd door de sociale wetenschap zelf.die past bij hun politieke kleur en die is zoals genoegzaam bekend dominant links. Dat is ook logisch en verklaarbaar en wellicht niet eens altijd een bewuste keuzr. maar in mijn ogen niet zo als het moet. Ik wantrouw de objectiviteit van de sociale wetenschap dan ook en zet vraagtekens bij hun maatschappelijke relevantie. Dit wordt versterkt door het feit dat herhalingsuitkomsten andere uitkomsten (onderzoeken.zijn niet repliceerbaar) geven en de Nederlandse sociologische vereniging zelf de noodklok heeft geluid over de vervreemding van de sociologie van de maatschappij.
Mz59 7
Tim De HeerNiek Jansen 9
Mz59En waarom mag wetenschap niet 'activistisch' zijn ? Hoe belangrijk is het ivm de klimaatdiscussie niet dat klimaatwetenschappers ons met de neus op de feiten drukken en zich met ons aktief inzetten voor CO2 vermindering.
Rikkie 7
Niek Jansenbedreef
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. In dit verband noem ik
emeritus hoogleraar professor dr. Berkhout die een genuanceerd en wetenschappelijk tegengeluid laat horen in de klimaathysterie
Tim De Heer 4
RikkieNiek Jansen 9
Tim De HeerRikkie 7
Niek JansenTim De Heer 4
RikkieIk bedenk altijd de tabaksindustriecasus bij dit onderwerp. 120 jaar na de eerste moderne onderzoeken dat tabak slecht was, is het pas erg recent 'standaard kennis' dat tabak dan toch niet goed is voor de mens. Erg veel lobby aan beide kanten, maar ook echte tabakshelden hebben het proces 100 jaren kunnen rekken.
Rikkie 7
Tim De HeerRikkie 7
Niek JansenTim De Heer 4
Mz59De atoombom is juist onderzocht als politiek instrument, een beter voorbeeld van een politiek doel in de kernfysica is er waarschijnlijk niet.
Alleen ik snap je punt, nucleaire fusie is uitgevonden als 'ongelukje', zonder politiek doel, net zoals erg veel ander natuurkundig onderzoek. Dus natuurkunde heeft waarschijnlijk veel minder activisme dan klimaatwetenschap bijvoorbeeld.
Toch zal je zien dat onderzoek niet willekeurig wordt gedaan, ook natuurkundigen kijken naar maatschappelijke relevantie en zijn daarmee gewoon politiek actief. Wetenschap wordt namelijk gedaan door mensen en die laten hun menselijke waarden nooit los.
Mz59 7
Tim De HeerTim De Heer 4
Mz59De Amerikanen waren ondertussen met Plutonium aan de slag gegaan en hadden een streepje voor na hun eerste reactor.
Nouja, de rest is historie. Maar toch geeft dit aan dat het politiek is. Het doel was duidelijk zo snel mogelijk een bom (logisch ook).
Mz59 7
Tim De HeerEen min hierboven is van mij, dat ging per ongeluk, was niet zo bedoeld.
Tim De Heer 4
Mz59Niek Jansen 9
RikkieIn de 50-er en 60-er jaren ontstond de 'Frankfurter Schule', een groep van toonaangevende sociologen en sociaal-psychologen die je meer links gericht zou kunnen noemen vanwege hun onderzoek naar de autoritaire persoonlijkheid, vooroordelen, racisme, fascisme edm. Maar in diezelfde periode ontwikkelde zich ook oiv de Amerikaanse sociologen een specialisatie organisatie- en bedrijfssociologie waar thema's zoals oorzaken van verloop en verzuim, (on)tevredenheid op het werk in relatie met productiviteit, leiderschapsstudies edm onderwerp van onderzoek waren.
Maar het is toch leuk dat we even op FTM er aandacht aan hebben kunnen besteden, ook al moet het dan ook heel oppervlakkig blijven, uiteraard.
Mz59 7
Rikkiehttps://www.newsweek.com/trinity-college-professor-whiteness-terrorism-alumni-backlash-1405237
"“I’m referring to whiteness as an ideology, which everyone in the United States is immersed in because we live in a white supremacy society,” Williams said. “Because there are people walking around believing that they’re white and acting as if they’re white, when there’s just the human race.”
He claimed race doesn't exist and instead characterized whiteness as a system which ranks socio-political groupings into hierarchies of superiority versus inferiority.
“It’s a system that advantages whiteness and people who take on the veneer of whiteness themselves,” Williams said. “So if someone is black, they can become white too. They’ll still be black, but they’re going to be acting and living as though they’re white too.” He added that over-policing, mass incarceration and health inequality were evidence of the kinds of damage wrought by society that inherently rewards whiteness."
Er zijn helaas verschillen. Als die niet aangeboren zijn (axioma: dat zijn ze niet) dan moet er DUS een andere reden zijn. A white supremacy society, dus. Die prof. Williams is ook zo'n gehersenspoelde socioloog. Zwarten kunnen ook wit zijn. Dat zijn dan foute zwarten, begrijp ik, zoals Candance Owens. En racisme is fout want "there's just the human race". Ja, door dat soort logica gaat racisme wel verdwijnen. Tuurlijk, kop in de grond, dan zie je niets. Ik vraag mij wel af wat sociologen denken te bereiken met dit soort debiele argumentatie.
Rikkie 7
Mz59Niek Jansen 9
Mz59En rassen bestaan idd niet. Wat is er zo debiel aan deze argumentatie?
Mz59 7
Niek JansenWat ik debiel vind, is dat als zwarten hun best doen om een goede opleiding te volgen, bv in de wetenschap, - ze als “wit” gebrandmerkt worden. Dat geeft wel aan hoe de situatie in de VS is. Zwarten vinden dat zwarten geen succes mogen hebben, behalve dan in de hip-hop.
Ferry de Boer 7
Niek JansenIk kan alleen zeer slecht tegen de narcistische slachtofferrol van mensen als Wekker die alleen maar bijdraagt aan de spanning zonder ook maar enige constructieve bijdrage te leveren. Dit narratief en taalgebruik gaan de mensen waar het om gaat zich echt niet beter van voelen. Het lijkt enkel haar eigen bestaansrecht te bestendigen.
Rikkie 7
Ferry de Boervoel zelf geen enkele schuld voor de wandaden van mijn voorouders. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Simons c.s. moeten excusez le mot: de drol eens doorslikken
Niek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek Jansenmaakt een mening natuurlijk minder valide daar heeft u wel een goed punt. Ik heb echt geen idee welke drol ik door moet slikken, maar als u zegt wat het is wil ik het best overwegen want ik houd niet van een vieze smaak in mijn mond
Niek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenNiek Jansen 9
RikkieRikkie 7
Niek JansenNiek Jansen 9
RikkieEn met welke standpunten bent u het dan niet eens, of vindt u alleen maar dat ze een grote mond heeft. Nou, dat is toch niets in vergelijking met al die (extreem)rechtse figuren die dagelijks in het nieuws zijn en waar de media wel meer welwillend mee omgaan.
Rikkie 7
Niek JansenWel jammer voor mevrouw Simons, ze had het vast graag anders gezien.
Mz59 7
Ferry de Boerhttps://tpo.nl/2019/03/03/apeldoornse-sp-fractievoorzitter-sunita-biharie-krijgt-internetriool-over-zich-heen-omdat-ze-tpo-column-ronald-van-raak-sp-liket/
Sunita was het eens met de witte man van Raak, en dat is dan dus fout. De mensen die zo argumenteren hebben een psychisch probleem.
Rikkie 7
Ferry de BoerRikkie 7
Jan Willem de Hoop 12
Of we daar als burgers en samenleving uiteindelijk verder mee komen?
Heb het gevoel dat we t.a.v. deze thema's al een tijdje rondjes zitten te draaien en in zelfde soort padstellingen blijven hangen.
Misschien tijd voor nieuwe herijking van rol van alle verschillende machten. Iedereen doet waarschijnlijk wel iets goeds en iedereen doet iets verkeerds.
De problemen van de 21e eeuw vragen misschien iets anders dan die van de 20e eeuw?
Jan Ooms 10
wim de kort 8
Marla Singer 7
Dat deze hoernalisten vervolgens dan selectief de verhalen van de spindokters van NGO's copy+paste opschrijven dan is ook dat cirkeltje weer rond. Wie financiert die NGO's? Andere rijken die ook de status quo willen behouden.
Niek Jansen 9
Marla SingerEen voorbeeld daarvan gaf ik in mijn bijdrage boven waarin ik bericht over twee journalisten van de VK en VN die de fascistische uitspraken gedaan in een forumdiscussie in 2017 van 'De Balie' ('hangplek voor nazi's' volgens Peter Breedveld in 'Frontaal Naakt', ha,ha...) onder het tapijt vegen maar wel kritiek hebben op een linkse Amerikaanse activiste die om die reden niet aan debatten in 'De Balie' wilt deelnemen.
Kritiek op de misdaden van de joodse apartheidsstaat Israël wordt ook in die media afgedaan als antisemitisme maar over de misdaden zelf wordt niets bericht.
Trouwens een links-kritische krant bestaat niet meer in Nederland; de Groene probeert nog wel maar slaat dan weer de plank volledig mis door een lovend kritiekloos paginagroot artikel te wijden aan een interview met de oorlogsmisdadiger, v/h Secretary of State onder Clinton, Madeleine Albright.
Trouwens in het algemeen hoeft het agressieve Amerikaanse imperialisme weinig kritiek te vrezen in de Nederlandse media ondanks alle misdaden die daaruit voortkomen in de wereld in de vorm van bommen en granaten, maar ook sancties en boycots wanneer Uncle Sam niet gehoorzaamd wordt, die de wereld blijft beschouwen als zijn kolonie.
Wat blijft er dan nog buiten de sociale media over om onze ongenoegens hierover te uiten in het Nederlands media landschap: alleen FTM ?!
Elmar Otter 6
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/16/politiek-die-te-lelijk-is-voor-het-grote-publiek-a3957031
Pieter Jongejan 7
Familie?
Jan Kuitenbrouwer 5
Zie ook:
https://www.ftm.nl/artikelen/nieuwe-politieke-journalistiek?share=1
Kim van Keken
Jan KuitenbrouwerDieuwertje Kuijpers 2
Kim van KekenArjan 7
Dieuwertje KuijpersArjan 7
Jan Kuitenbrouwer