JPMorgan Chase hield miljardenverlies opzettelijk verborgen

  De Amerikaanse Senaat beticht JPMorgan van manipulatie en misleiding na grote verliezen op kredietderivaten

  De Amerikaanse Senaat deed een grootschalig onderzoek naar het London Whale schandaal, de zaak waar JPMorgan Chase 6,2 miljard dollar verlies maakte op een portfolio van kredietderivaten. Hoofdrolspeler was handelaar Bruno Iksil. Hij stond door zijn gigantische posities in kredietderivatenindices bekend als 'The London Whale'.
  JPMorgan verloor in 2012 miljarden op een portfolio van kredietderivaten. Het Londense Chief Investment Office kocht grote hoeveelheden credit default swaps om zich te beschermen tegen marktfluctuaties. Nadat een speculatie op het faillissement van American Airlines een winst van 400 miljoen opleverde, werden handelaren overmoedig en namen meer risico. Dit ging al snel verkeerd. Een incorrecte speculatie op het faillissement van Eastman Kodak in januari 2012 leidde direct tot een verlies van 50 miljoen. Ook daarna bleven verliezen toenemen: tussen januari en maart was er geen enkele winstgevende dag. De bank hield de opstapelende verliezen verborgen door de waarde van posities te manipuleren in de boeken.

  Risicomanagement faalde

  Gisteren verscheen het definitieve rapport. De Senaat, onder leiding van John McCain, concludeert dat JPMorgan beleggers en toezichthouders doelbewust heeft misleid. Het onderzoek van de Senaat schetst een beeld van een compleet mislukte poging van de bank om het risico te verminderen en de kapitaalbuffer te versterken. Het risicomanagement van JP Morgan liep grote reputatieschade op en het bestuur besloot zelfs het salaris van CEO Jamie Dimon te halveren. Naamgever Iksil komt er verrassend goed van af in het rapport. Hij blijkt herhaaldelijk gewezen te hebben op de risico’s van het portfolio, maar vond echter geen gehoor bij zijn leidinggevenden Achilles Macris en Javier Martin-Artajo. Beiden namen ontslag, ook Iksil verliet de bank toen de verliezen aan het licht kwamen.
  JPMorgan geeft in een reactie aan dat de bank absoluut fouten heeft gemaakt, maar dat er geen sprake is geweest van doelbewuste misleiding. Vandaag moeten verschillende hoofdrolspelers verschijnen in een hoorzitting van de Senaat.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 240 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren