[Update] JPMorgan blust London Whale-derivatenschandaal af met $920 miljoen

  Een van de grootste derivatenschandalen ooit loopt hoogstwaarschijnlijk af met een schikking van 920 miljoen dollar. De aandeelhouders van de bewuste bank, JPMorgan Chase, moeten na een handelsverlies van $6,2 miljard nog een keer slikken.

  Het London Whale-schandaal loopt voor JPMorgan hoogstwaarschijnlijk met de duurste sisser ooit. De bank, die vorig jaar een verlies van 6,2 miljard dollar moest nemen op een totaal uit de hand gelopen derivatenportfolio (Synthetic Credit Portfolio), was volgens bronnen van persbureau Bloomberg een schikking van $750 miljoen overeengekomen met Amerikaanse en Britse toezichthouders. Daarmee zal een van de grootste derivaten-schandalen grotendeels worden afgedaan met een minnelijke schikking. Update: Op donderdag 19 september maakte de Federal Reserve het definitieve bedrag bekend: JPMorgen moet $920 miljoen betalen, de grootste schikking ooit.  

  Bonus-driven

  De hoofdrolspeler Bruno Iksil, de handelaar die als enige de bijnaam London Whale op zijn Linkedin-profiel mag opvoeren, tekende in juni een zogeheten non-prosecution overeenkomst met de Amerikaanse justitie in ruil voor volledige medewerking aan het onderzoek. In een in maart gepubliceerd onderzoek, onder supervisie van de republikeinse senator John McCain, werd niet alleen geconcludeerd dat JPMorgan beleggers en toezichthouders doelbewust heeft misleid, maar ook dat Iksil bij zijn supervisors herhaaldelijk heeft gewezen op de risico’s van de derivaten-portfolio, maar geheel in lijn met de zeitgeist van het pre-Lehman tijdperk vond hij geen gehoor bij zijn leidinggevenden Achilles Macris en Javier Martin-Artajo. De naam van laatstgenoemde dook gister wel op in rechtbankdocumenten. Martin-Artajo, de leidinggevende van Iksil, en Julien Grout, een ondergeschikte van Iksil, hebben volgens de rechtbankdocumenten meegewerkt aan het oppoetsen van de kredietportfolio ‘om de daadwerkelijke omvang van de significante verliezen’ te verbloemen. Martin Artajo zou volgens de rechtbank gedreven zijn door het consolideren van zijn ‘job performance’ en de bonussen die in het verschiet lagen. Ondergeschikte Grout zou vooral meegewerkt hebben aan de boekhoudfraude om zijn supervisor Iksel niet teleur te stellen.  

  Strafrechtelijke vervolging

  Het duo kreeg gisteren bij de grand jury vijf (strafrechtelijke) aanklachten te verwerken waaronder de zware aanklacht beleggingsfraude (max 20 jaar), samenzwering, valsheid in geschrifte ten aanzien van de boekhouding en de toezichthouder U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). In de rechtbankdocumenten doken nog twee andere, niet bij naam genoemde JPMorgan-medewerkers op. JPMorgan zelf is geen partij in de strafzaak. De bank is volgens Bloomberg nu vooral bezig om zoveel mogelijk aanklachten te schikken voor het einde van deze maand, de afsluiting van Q3 2013.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 231 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren