JSF-lobby dendert door

2 Connecties

Onderwerpen

JSF

Organisaties

Ministerie van Defensie

Canada is het volgende land met twijfels over het Joint Strike Fighter project, maar de Hollandse lobby voor het nieuwe gevechtsvliegtuig vliegt door.

Het was de bedoeling dat de Joint Strike Fighter de luchtmachten van verschillende landen zou moderniseren. Ongeveer tien landen betalen mee aan de ontwikkeling van deze straaljager, dat in Nederland de F-16 moet vervangen. 
 
Twijfels over het project nemen toe. De ontwikkelingskosten rijzen de pan uit. De kwaliteit wordt betwijfeld. En de ontwikkelingsfase duurt zo lang, dat het vliegapparaat bij ingebruikname niet meer zo modern zal zijn. De Verenigde Staten, initiatiefnemer van de JSF, bestellen inmiddels minder toestellen, omdat er bezuinigd moet worden op defensie. In Nederland duurt het debat over de JSF maar voort. En nu is ook Canada verder aan het twijfelen gebracht door een kritisch rapport. Volgens een onderzoekscommissie zou het Canadese parlement niet volledig geïnformeerd worden. 
 
Lobby door JSF-fans 
In Nederland gaat de lobby voor de JSF onverminderd door. Als staatsecretaris van Defensie verdedigde Jack de Vries de keuze voor de vervanger van de F-16 nog. Nu is hij directeur bij het bedrijf dat voor dit vliegapparaat lobbyt, Hill & Knowlton. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de Nederlandse luchtvaartindustrie. Officieel mag hij persoonlijk niet lobbyen bij Defensie, maar dat hij zijn adressenboekje laat rondslingeren, lijkt niet uit te sluiten.
 
Een andere defensie-coryfee die voor de JSF lobbyt, is Dick Berlijn. De oud-commandant der strijdkrachten en tevens oud-straaljager-piloot hint in een uitzending van BNR naar de kosten en baten van de Joint Strike Fighter: “Nederland heeft zich verplicht om zo’n 800 miljoen in de ontwikkelingsfase te steken. Overigens hebben we al voor 1,2 miljard aan orders, waarvan 1 miljard al is gefactureerd. We winnen dus van de ontwikkelingsfase.”
 
Op het eerste gezicht lijkt dit op 400 miljoen winst voor Nederland. Dat klinkt mooi, maar boekhoudkundig klopt dit niet. Deze twee grote cijfers worden wel vaker in één zin genoemd, maar ze zijn niet zomaar van elkaar af te trekken. 1,2 miljard aan orders is niet gelijk aan 1,2 miljard winst.  Dick Berlijn is verbonden aan Thales, één van de Nederlandse bedrijven die orders binnen heeft van het JSF-feest.
 
Lees ook:
Redactie
Redactie
Gevolgd door 678 leden