De Joint Strike Fighter (JSF) is als een black box. Het is onduidelijk wat de beoogde vervanger van onze F-16's gaat kosten. Voor- en tegenstanders goochelen met cijfers, maar wat gaat het de Nederlandse Staat nou echt kosten? En wat kan de moderne straaljager daadwerkelijk: How much bang for a buck do we get?
Het is ook de vraag wat Nederland opschiet met de zogenaamde F-35. Al aan het begin van het besluitvormingsproces werd de JSF een industrieproject. Orders voor Nederlandse bedrijven en bijbehorende banen zijn veel gehoorde argumenten. De militaire argumentatie sneeuwt onder, maar intussen rijdt de trein en deze lijkt niet meer te stoppen.

23 artikelen

JSF: Onbetrouwbare Top Gun? [VIDEO]

2 Connecties

Relaties

JSF

Organisaties

Ministerie van Defensie
0 Bijdragen

De documentaire "Runaway Fighter" van het Canadese The Fifth Estate zet vraagtekens bij het aankoopproces rond een straaljager die zijn beloftes niet waar lijkt te kunnen maken, de JSF.

Is Canada onder druk gezet om de JSF aan te schaffen? Wordt deze vijfde generatie straaljager echt de onverslaanbare top gun, zoals beloofd? Schoof de Canadese regering de hoge kosten onder het tapijt om de verkiezingen te winnen? Een parallel met Nederland ligt voor de hand. De hele uitzending is te zien op de website van het Canadese onderzoeksjournalistieke documentaireprogramma.