
De Joint Strike Fighter (JSF) is als een black box. Het is onduidelijk wat de beoogde vervanger van onze F-16's gaat kosten. Voor- en tegenstanders goochelen met cijfers, maar wat gaat het de Nederlandse Staat nou echt kosten? En wat kan de moderne straaljager daadwerkelijk: How much bang for a buck do we get?
Het is ook de vraag wat Nederland opschiet met de zogenaamde F-35. Al aan het begin van het besluitvormingsproces werd de JSF een industrieproject. Orders voor Nederlandse bedrijven en bijbehorende banen zijn veel gehoorde argumenten. De militaire argumentatie sneeuwt onder, maar intussen rijdt de trein en deze lijkt niet meer te stoppen.
De JSF: een ongeluk in slow motion
Nederland koopt JSF met gebreken, Defensie houdt kritiek achter
Minister Hennis, het JSF-dossier gaat niet de la in
Creatief boekhouden met het JSF-budget
JSF-industrie rekent zich rijk met omzet
Zeven pijnlijke JSF-rapporten die het Kabinet-Rutte laat liggen
Nieuwe rapporten: JSF-foutenfestival
Slechts vier JSF's voor missies
Vanity Fair fileert JSF
PvdA draait door in JSF-dossier
© JanJaap Rypkema
De JSF: een ongeluk in slow motion
De Joint Strike Fighter is een van de langstlopende hoofdpijndossiers in de Nederlandse defensiegeschiedenis. Maar met de jaren is de kritiek op de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig verstomd. Inmiddels durft het ministerie van Defensie zelfs te spreken van een ‘succesverhaal’. Achter de schermen voltrekt zich echter een ongeluk in slow motion.
-
Vorige week werd in Texas het eerste operationele F-35 gevechtsvliegtuig aan de Nederlandse Luchtmacht overhandigd. Dit jaar krijgt Nederland in totaal acht toestellen; in 2023 moet de laatste van in totaal 37 toestellen in gebruik worden genomen.
-
Maar hoe ‘operationeel’ is dat toestel? Uit rapporten van Amerikaanse toezichthouders doemt een beeld op van een gemankeerd toestel: onopgeloste gebreken; te lage betrouwbaarheid; een te hoge onderhoudsbehoefte. Dit leidt volgens de toezichthouders tot hogere kosten en een lagere inzetbaarheid van de JSF. Voor de gebruikers is dit geen belemmering om ze ‘operationeel’ te verklaren.
-
Het oplossen van gebreken wordt doorgeschoven en delen van de testprocedure zijn geschrapt om tijdswinst te behalen. De plannen van producent Lockheed Martin en opdrachtgever Pentagon om het toestel betrouwbaarder en beter onderhoudbaar te maken zijn volgens de toezichthouders niet realistisch.
-
Defensie rapporteert dit alles niet aan de kamer. De brede problematiek noemt het ministerie in zijn jaarrapportage wel, maar niet de kritiek van de Amerikaanse toezichthouders, die kans op verbetering van het toestel in een negatief daglicht stellen. Ook de constatering van de Amerikaanse rekenkamer ‘dat niet alle gebreken verholpen kunnen worden binnen het budget en de planning van het ontwikkelingscontract’ blijft onvermeld.
-
Het volgende hoofdpijndossier dient zich alweer aan. Nadat de toestellen de fabriek zijn uitgevlogen, staan ze voor een noodzakelijk en doorlopend proces van modernisering. De kans is volgens de Amerikaanse toezichthouders groot dat de problemen uit het verleden — kostenstijgingen, vertragingen en onduidelijkheid over de prestaties — zich daarbij opnieuw zullen voordoen.
Je hoort het voordat je het ziet. Het geluid zwelt aan, en ineens scheert er een gevechtsvliegtuig over Star Wars Canyon in de Amerikaanse staat Californië. Het toestel maakt een scherpe bocht terwijl het uit zicht verdwijnt. ‘Airpower!!! Great flying of our #F35 pilot @pbsmaal’, staat er onder de video, die op 3 oktober 2018 op last van staatssecretaris van Defensie Barbara Visser via Twitter wordt gedeeld. De bewindsvrouw, verantwoordelijk voor wapenaankopen, maakt de spannende beelden niet voor niets openbaar: het gevechtsvliegtuig is er een van het type F-35, in de volksmond Joint Strike Fighter of JSF genoemd. En het komt naar Nederland.
Eindelijk, mag je wel zeggen, want het JSF-project is in de loop der tijd synoniem geworden met vertragingen en kostenoverschrijdingen. Was het internationale project oorspronkelijk begroot op 225 miljard dollar, anno 2019 is de JSF met een kostenplaatje van meer dan 400 miljard dollar de duurste militaire aankoop in de geschiedenis. En hoewel de straaljager oorspronkelijk in 2013 aan Nederland geleverd zou worden, duurde het tot eind vorige maand dat de Koninklijke Luchtmacht de eerste operationele JSF in ontvangst kon nemen.
Maar nu is het toestel er dan. Tijdens een feestelijke ceremonie in Texas overhandigde producent Lockheed Martin het toestel ‘F-003’ aan de Nederlandse luchtmacht. Zoals het er nu voorstaat, koopt Nederland 37 F-35’s; dit jaar levert Lockheed Martin er acht, waarvan de eerste vier in de VS blijven voor trainingsdoeleinden. Eind dit jaar ontvangt luchtmachtbasis Leeuwarden de overige vier toestellen; vanaf 2024 moeten de Nederlandse F-16’s volledig vervangen zijn.
‘Beast mode!’
Defensie heeft het chagrijn over de JSF inmiddels duidelijk achter zich gelaten. Dat blijkt wel als minister Ank Bijleveld in augustus een video van de Telegraaf deelt op Twitter, met daarin Nederlandse JSF-straaljagers die voor het eerst met volledige bewapening vliegen. ‘Beast mode!’, schrijft Bijleveld, ‘en nee, dan heb ik het niet over je avond gisteren in de kroeg.’
Een ‘succesverhaal', noemt de Defensiekrant het
En in de Defensiekrant staat tussen de ‘nieuwtjes’ over het nieuwe gevechtsvliegtuig te lezen: ‘De F-35 heeft inmiddels zijn vleugels al behoorlijk uitgeslagen. Naast de Amerikaanse luchtmacht, marine en mariniers is het toestel ook besteld door 11 andere landen. Zo zijn er al toestellen gestationeerd in Engeland, Noorwegen, Italië, Israël, Japan en Australië.’ Defensie meldt tevens dat de JSF al is ingezet bij gevechtssituaties: Israël heeft de JSF gebruikt op twee niet nader genoemde locaties en de VS hebben het toestel ingezet in Afghanistan. Een ‘succesverhaal', noemt de Defensiekrant het.
Aan dat succesverhaal valt echter het een en ander af te dingen. Op 28 september 2018 stort een Amerikaanse JSF neer, de eerste ooit. ‘Nederlandse F-35's blijven aan de grond voor inspectie, meldt Defensie op 11 oktober. In het bericht wordt uitgelegd dat een defect aan de brandstofleiding de oorzaak is geweest van de crash, en dat daarom de brandstofleidingen van de twee Nederlandse JSF-toestellen in de VS worden gecontroleerd. Uiteindelijk moet bij één van de Nederlandse toestellen de brandstofleiding vervangen worden.
Maar een defecte brandstofleiding is niet het enige mankement waar de JSF mee te kampen heeft. Op 31 januari 2019, dezelfde dag als de feestelijke onthulling in Texas, brengt de Amerikaanse toezichthouder op wapensystemen DOTE (voor Director Operational Test & Evaluation) een rapport naar buiten. Daarin staat onder andere te lezen dat het JSF-programma bij het einde van de vliegtesten in april 2018 nog bijna duizend ‘open deficiencies’ telde.
Zo is er bij het boordwapen van de F-35A, het type waar Nederland mee gaat vliegen, meerdere jaren op rij een afwijking naar rechts geconstateerd. Het probleem was in ieder geval in september 2018 nog aanwezig; ‘onacceptabel’, oordeelt de toezichthouder, die meldt dat er sindsdien geen hardware- en softwarewijzigingen zijn geweest om de afwijking te corrigeren.
Een ander zorgenkindje is het geautomatiseerde onderhoudssysteem, ALIS geheten. Dat computersysteem moet het onderhoud en de vluchtoperaties van de JSF efficiënter laten verlopen. Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie is met dit ‘hart van de F-35’ van alles en nog wat te zien: ‘Denk aan noodzakelijk onderhoud of een signaal dat een onderdeel moet worden vervangen.’
Maar het hart tikt nog niet naar behoren. Volgens de Amerikaanse toezichthouder levert het daarom juist extra werk en vertraging op: technisch personeel wordt ‘dagelijks’ geconfronteerd met ontbrekende of foutieve gegevens over het toestel en moet deze handmatig invoeren of aanpassen. Gebruikers zien zich zelfs gedwongen om er parallelle administraties op na te houden, omdat ze het systeem niet vertrouwen.
Ook veroorzaken de IT-problemen vertragingen bij het opstijgen, waardoor ‘de tijdspanne om vluchtoperaties te starten vaak langer duurt dan die van legacy toestellen.’ Kortom: de operaties van toestellen die de JSF moet vervangen, gaan sneller en soepeler van start. ALIS krijgt periodiek updates, maar volgens de toezichthouder op wapensystemen bieden die in ieder geval tot en met 2021 geen structurele oplossingen.
Uit het rapport blijkt verder dat van de acht doelstellingen waar de JSF op het gebied van betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid aan moet voldoen, het toestel er waarschijnlijk slechts vier gaat halen. De problematiek met onderhoud is zelfs zo hardnekkig van aard, dat de Amerikaanse luchtmacht in december 2018 haar raming voor de kosten van instandhouding van de F-35A heeft opgeschroefd van 4 naar 7 miljoen dollar per toestel per jaar.
‘Het spreekt voor zich dat minder betrouwbare vliegtuigen meer onderhoud en onderdelen nodig hebben dan gepland’, legt de Amerikaanse rekenkamer uit in een rapport uit juni 2018, ‘en dat kan ertoe leiden dat een vliegtuig niet beschikbaar is voor operaties. Als betrouwbaarheidsdoelen niet gehaald worden, moeten de krijgsmachtdelen en de belastingbetaler genoegen nemen met een vliegtuig dat minder betrouwbaar is, duurder in gebruik, en dat meer tijd nodig heeft voor onderhoud.’
Het Joint Program Office (JPO; de JSF projectorganisatie) laat in een reactie aan FTM weten dat het de ‘hoogste prioriteit aan gebreken’ heeft opgelost, en dat ‘van de overgebleven punten is bevonden dat er acceptabele oplossingen zijn om de missie veilig en effectief te volbrengen. Het programma zal als deel van zijn methodiek van continuë ontwikkeling alle mogelijkheden benutten om het toestel te voorzien van gevechtscapaciteit.’ Op de vraag hoeveel gebreken er op dit moment nog openstaan, gaat het JPO niet in.
‘Klassiek managementgebrabbel,’ noemt militair-historicus Christ Klep de 'continuous development and delivery' die het JPO noemt in de reactie. ‘Lees: we lossen de problemen op zodra we ze tegenkomen.’
Klep schreef het boek ‘Dossier JSF’ en herkent de manier waarop de ontwikkeling van wapensystemen gemanaged wordt. ‘Bij dergelijke complexe systemen doen de problemen zich nooit in isolement voor. Het zijn “wicked problems”: de oplossing voor één probleem, zorgt voor nieuwe problemen elders. Zie ALIS: zelfs als de software ooit op orde wordt gebracht, blijft het systeem kwetsbaar vanwege de afhankelijkheid van externe en mondiale digitale systemen.’
Volgens Lockheed Martin zou de Koninklijke Luchtmacht met de JSF een ‘quantum leap’ maken
‘De categorisering in probleemsoorten heeft een wat facade-achtig karakter. Het is een bekende bureaucratische techniek: als je spreekt over probleemoplossend vermogen in termen van 'afvinken', dan kun je daar flink mee manipuleren, zowel met het aantal problemen als de ernst van de problemen. Uiteindelijk gaat het echter om de vraag: hoe werken alle systemen in combinatie met elkaar? Dan krijg je zicht op betrouwbaarheid en onderhoud-op-termijn.’
Politiek lokkertje
En het begon nog zo goed. Begin deze eeuw was het idee dat Nederland en andere vroege deelnemers aan het JSF-project allerlei voordelen zouden genieten als ze zouden meebetalen aan de ontwikkeling van de F-35. De partnerlanden zouden eerder met het toestel kunnen trainen; ze zouden een select groepje koplopers vormen dat als eerste met een gevechtsvliegtuig van de volgende generatie zou kunnen zorgen voor vrede en veiligheid in de wereld. Volgens fabrikant Lockheed Martin zou de Koninklijke Luchtmacht met de JSF een ‘quantum leap’ maken.
Het project zou ook gunstig zijn voor de industrie in de partnerlanden, zo spiegelde Lockheed Martin de deelnemers voor: lokale bedrijven zouden flink verdienen aan de productie van de JSF, die over de deelnemende landen zou worden gespreid. Voor Nederland gold de redding van onderdelen van het failliete Fokker als een argument voor deelname aan de JSF.
Door de JSF bovendien tegen een scherpe prijs in de markt te zetten, dacht Lockheed Martin veel potentiële kopers vroeg aan zich te kunnen binden. Dat laatste is een politiek lokkertje gebleken — een tactiek die bij de aanschaf van grote wapensystemen overigens niet ongewoon is. Het idee erachter is dat bij voldoende kopers de gemiddelde ontwikkelingskosten vanzelf lager zullen worden, waardoor het project beter rendeert en de lage intekenprijs geen probleem meer is.
De praktijk pakte echter anders uit. Door inschattingsfouten van producent Lockheed Martin en het Pentagon ontstonden al snel grote problemen met het JSF-project, die uitmondden in hoge extra kosten en jaren vertraging. Bijna leidden die gestegen kosten tot een fataal domino-effect: omdat de deelnemende landen een vooraf vastgesteld budget hadden, konden ze minder toestellen kopen. En doordat Lockheed Martin de gemaakte kosten over minder toestellen kon uitsmeren, stegen de prijzen nog verder. Zo zag het Nederlandse ministerie van Defensie het aantal toestellen dat zij voor het afgekaderde budget van 4,7 miljard euro kon kopen, stevig dalen. Was het oorspronkelijke plan om 85 vliegtuigen aan te schaffen, volgens de huidige orders blijven er daar maar 37 van over — hetgeen betekent dat Nederland slechts vier toestellen kan inzetten in internationale militaire missies. Desalniettemin steeg de begroting voor de aankoop in 2018 alsnog naar 5,1 miljard euro.
Bij aanvang van het JSF-project heeft Lockheed Martin ervoor gekozen om de F-35 tegelijkertijd te ontwikkelen, te testen én te produceren. In vaktaal heet deze manier van produceren ‘concurrency’. Bij de al geproduceerde toestellen repareert Lockheed Martin de gebreken dan later, iets dat gezien de kleine productieaantallen tot efficiencyvoordelen zou moeten leiden: lagere kosten en minder productietijd.
In de praktijk is deze aanpak grotendeels mislukt. Na productie van de toestellen kwamen veel meer gebreken aan het licht dan de computermodellen vooraf hadden berekend. De hoge extra kosten en vijf jaar vertraging om de gebreken te verhelpen werden in 2012 door het hoofd wapeninkoop van het Amerikaanse ministerie van Defensie betiteld als ‘acquisition malpractice’. Het Pentagon kondigde aan de verrichtingen van de producent goed te zullen volgen en scherpe afspraken te maken over kosten en prestaties. Desondanks kon er aan de productiewijze niks meer worden veranderd.
Iets anders waarmee Lockheed Martin dacht kosten te kunnen besparen, was het bouwen van drie typen toestellen in één model: de door Nederland aangeschafte F-35A, die start en landt op normale banen, de F-35B, die verticaal kan starten en landen, en de F-35C voor vliegdekschepen. Lockheed Martin dacht goedkoper te kunnen produceren door voor deze drie typen voor 70 procent dezelfde materialen en onderdelen te gebruiken.
In vaktaal heet deze manier van werken ‘commonality’. In de productie van de JSF is deze opzet echter mislukt: het percentage gedeelde materialen en onderdelen bleef steken op 20. Daardoor komt het erop neer dat er ook drie productielijnen zijn, en er amper efficiencyvoordelen behaald kunnen worden.
Hoe meer JSF’s, hoe beter
‘Mooi nieuws uit de VS!,’ twittert staatssecretaris Visser op 28 september 2018, ongelukkigerwijs net dezelfde dag als de crash. ‘De productieorder voor 141 F35’s in 2019 is getekend. Hieronder vallen ook 8 Nederlandse F35’s. Met deze grote bestelling profiteert Nederland van het verder zakken van de prijs [van de] F35’.
Wat Visser er niet bij vertelt, is dat de JSF in de jaren hiervoor geleidelijk steeds duurder is geworden. De daling van de aanschafprijs is dus relatief. En andersom werkt dit mechanisme natuurlijk ook: als de productieaantallen dalen, kunnen de prijzen stijgen. Hoe meer JSF-toestellen er dus worden verkocht, hoe beter voor de afnemers. Ook voor Lockheed Martin staat er veel op het spel: de producent is voor een kwart van zijn omzet afhankelijk van het JSF-project.
Het is dus in ieders belang dat de JSF een commercieel succesverhaal wordt. En daarvoor mag het nodige wijken, zo blijkt. Lockheed Martin is er in de afgelopen jaren immers weliswaar in geslaagd om in de test- en ontwikkelingsfase de productie van de JSF volgens plan op te voeren, maar dat is volgens het rapport van de Amerikaanse rekenkamer uit juni 2018 ten koste gegaan van de kwaliteit: ‘In haar haast om de finish te bereiken, heeft het programma beslissingen genomen die de prestaties, betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid van het toestel waarschijnlijk nog jaren zullen beïnvloeden.’ Dit nadat toezichthouder op wapensystemen DOT&E al in januari van dat jaar constateerde dat in 2017 een fors procent van de testprocedure was geschrapt ‘in een poging de ontwikkelings- en testfase op schema te houden.’
Het is weliswaar niet ongebruikelijk dat aan het einde van de ontwikkelingsfase overbodige tests worden overgeslagen, schrijft de rekenkamer, maar volgens toezichthouder DOT&E waren veel van de geschrapte tests van belang voor de huidige ontwikkelingsfase en voor de daarop volgende operationele testfasen. Door het schrappen van deze tests neemt de kans toe dat nieuwe gebreken pas aan het licht komen tijdens de zogeheten ‘operationele testfase’.
De onderhoudskosten zijn 43 procent hoger dan het beschikbare budget
Dit kan leiden tot extra kosten en vertraging van het project. Omdat Lockheed Martin tijdens het testen ook al toestellen produceert – onder andere voor Nederland – moeten toestellen die al in gebruik zijn later hersteld worden. Hoe later de producent een gebrek verhelpt, hoe meer toestellen er inmiddels met het gebrek van de band zijn gerold — en hoe prijziger de reparatie. Des te opmerkelijker is het dat het programma volgens de toezichthouders van plan is om de reeds gevonden gebreken aan de JSF niet meteen te verhelpen, maar de oplossing door te schuiven naar de periode ná de test- en ontwikkelingsfase.
De Amerikaanse luchtmacht twijfelt over de JSF
In haar rapport van juni 2018 maakt de Amerikaanse rekenkamer gehakt van de belofte van het JSF-programma om de prestaties op het gebied van betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid op te krikken. Van een plan is volgens de rekenkamer überhaupt geen sprake; de acties hebben betrekking op slechts drie van de acht doelen in het eisenpakket. Ook laat het programma niet zien hoe de inspanningen ertoe gaan leiden dat de doelen daadwerkelijk gehaald worden. De rekenkamer concludeert dat het grootste risico dat de doelen niet worden behaalt ligt bij de F-35A, het type dat Nederland koopt.
Ook stelt de Amerikaanse rekenkamer dat de onderhoudskosten 43 procent hoger zijn dan het beschikbare budget van de Amerikaanse luchtmacht. De rekenkamer noemt een official van de luchtmacht, die zegt dat deze het ‘het totaal aantal geplande aan te schaffen F-35A toestellen mogelijk naar beneden moet bijstellen’. Enkele maanden eerder, in maart 2018, repteBloomberg al op basis van een intern memo van het Pentagon over een vermindering van maar liefst 590 toestellen — ongeveer een derde van de 1.763 toestellen die de luchtmacht oorspronkelijk zou bestellen.
Dat kan financieel grote gevolgen hebben voor de nog te onderhandelen prijs van de resterende toestellen, die Nederland na 2019 geleverd krijgt. Daar kunnen de plukjes aan extra bestellingen van F-35A’s door onder andere België (34), Japan (50) en Singapore (2) niet tegenop. Want: hoe minder toestellen Lockheed Martin produceert, hoe duurder ze worden.
Overigens loopt het Pentagon naar eigen zeggen ook weer niet zo hard van stapel: ‘Het idee om minder toestellen aan te schaffen is prematuur’, zo liet woordvoerder Ann Stefanek aan Bloomberg weten.
Voor Nederland is er geen andere optie dan de JSF
Uit de toekomstvisie voor 2030 die de luchtmacht in 2016 publiceerde, blijkt desalniettemin dat de twijfel over de JSF niet alleen komt door de hoge gebruikskosten. Na eerdere onvoorwaardelijke steun voor de het toestel van ‘the next generation’ maakt de Amerikaanse Luchtmacht in deze visie een draai: ‘De luchtmacht moet stoppen met de focus op “volgende generatie”-wapensystemen.’ Die moeten zich volgens de Amerikaanse Top Guns eerst maar eens bewijzen via prototypes, voordat zij gekocht worden. ‘Anders is er het risico dat dergelijke programma’s worden geannuleerd, gezien hun schier onvermijdelijke underperformance, en de levering van capaciteiten jaren, of zelfs decennia na de behoefte plaatsvindt.’
Defensie vertelt niet het hele verhaal
Maar waar een land als de VS nog kan terugvallen op andere gevechtsvliegtuigen uit zijn vloot, is er voor Nederland geen andere optie dan de JSF. De Nederlandse inspanningen richten zich volledig op het operationeel inzetbaar maken van het toestel: vliegers worden getraind op Luke Air Force Base in het zonnige Arizona, technici ingewerkt, de luchtmachtbasis in Leeuwarden verbouwd om de ‘panther’ vanuit Nederland in te zetten.
De bovenstaande operationele ontwikkelingen buiten Nederland laat het ministerie van Defensie in haar jaarverslag over de JSF daarom vrijwel geheel onder de radar. ‘De ontwikkelingen in de andere landen hebben geen effect op de functionaliteit van de Nederlandse F-35 of op de voorziene invoerplanning van de F-35 in Nederland.’
De problematiek die Defensie wél aansnijdt, toont enkele opmerkelijke hiaten. Met ‘verdere kostenreductie, effectieve logistieke ondersteuning van de groeiende F-35 vloot en het verder verbeteren van de functionaliteiten van de F-35’ noemt het ministerie in haar ‘Jaarrapportage verwerving F-35’ uit september 2018 nog wel de ‘belangrijkste aandachtspunten’. Daar komt het in hoofdlijnen ook op neer, maar het ministerie scheert langs de problematiek, zonder het slechte nieuws te vertellen.
Neem de eerder genoemde betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid van de JSF. In de jaarrapportage toont Defensie zich niet blind voor deze problematiek, maar doet deze af met de aanbeveling van de Amerikaanse rekenkamer dat het Pentagon ‘maatregelen onderkent voor het garanderen dat de betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid van de F-35 toestellen aan de programmaeisen voldoen’. Wat Defensie niet vertelt, is dat uit datzelfde rapport van de Amerikaanse rekenkamer blijkt dat het niet realistisch is dat dit gaat lukken.
Het is de vraag of Nederland de kosten accuraat heeft kunnen begroten
Daarmee stuurt het ministerie van Defensie de Tweede Kamer in feite met een kluitje in het riet: het zou immers nogal gek zijn als het JPO de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer niet zou overnemen. Maar JPO kan roepen wat het wil, uiteindelijk moet Lockheed Martin leveren.
Hetzelfde trucje haalt Defensie uit met de informatievoorziening over de beperkingen van de JSF. De Tweede Kamer krijgt te lezen dat de Amerikaanse rekenkamer ‘stelt dat nog niet alle technische tekortkomingen uit de SDD-fase [ontwikkelingsfase, red.] zijn verholpen’ en dat zij aanbeveelt ‘om eerst de belangrijkste tekortkomingen te verhelpen alvorens een besluit te nemen over een Full Rate Production.’ Het Pentagon heeft de aanbevelingen overgenomen, zo meldt Defensie, maar het ministerie vertelt daarbij niet dat het Pentagon in reactie op de aanbevelingen geen harde toezeggingen doet. Het Pentagon liet weten dat te ‘verwachten dat het F-35 programma alle kritische gebreken’ bijtijds verhelpt.
In haar rapport merkt de Amerikaanse rekenkamer ook op dat het JPO sinds 2013 niet meer over de betrouwbaarheid van de JSF rapporteert. Ook over de instandhoudingskosten deelt het JPO amper informatie. Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie komt daar echter verandering in: ‘Het JPO zal de Amerikaanse krijgsmachtdelen beter over de instandhoudingskosten gaan informeren en heeft bovendien toegezegd deze informatie met de partnerlanden te zullen delen’, zo is te lezen in de jaarrapportage.
Nochtans blijft het de vraag of Nederland zonder informatie deze kosten accuraat heeft kunnen begroten. Defensie heeft desgevraagd aan FTM laten weten dat zij haar raming niet heeft bijgesteld: ‘Defensie doorloopt een eigen jaarlijkse cyclus met het JPO [Joint Program Office, red.] om ramingen te actualiseren. De cyclus wordt binnenkort weer gestart en zal in het komende jaar — een zonodig nieuw — inzicht geven.’
In de jaarrapportage krijgt de Kamer tot slot niets te lezen over het schrappen van volgens de Amerikaanse toezichthouders relevante testprocedures, of over het doorschuiven van beperkingen naar de periode waarin Lockheed Martin de productie wil opvoeren.
Wie gaat die kostenoverschrijding betalen?
Sterker nog: het valt volgens Defensie allemaal reuze mee. Het ministerie stelt dat er maar één beperking wordt doorgeschoven, en die functionaliteit is eigenlijk niet eens zo belangrijk: ‘Het betreft een dataverbinding waarmee al tijdens de vlucht de onderhoudsbehoefte van het toestel kan worden doorgegeven. Dit heeft geen direct effect op de uitvoering van de missietypen.’
Het Pentagon kreeg eind 2016 voor dezelfde verklaring nog de volle laag van David Gilmore, het toenmalige hoofd van de Amerikaanse toezichthouder op wapensystemen (DOT&E). ‘Meerdere capaciteiten van de F-35 worden uitgesteld of zullen niet naar behoren functioneren, als het programma niet doorgaat met testen en het verhelpen van gebreken’, zo tekende Bloomberg op uit een interne memo van Gilmore, die de stelling ‘op z’n best misleidend, en op z’n ergst een smoesje’ noemt.
De reden dat Defensie de kritische kanttekeningen van de Amerikaanse toezichthouders niet heeft overgenomen, ‘komt voort uit de keuze om te komen tot een beknoptere jaarrapportage’, zo laat het ministerie in een reactie aan FTM weten. ‘Het is goed dat DOT&E [Director Operational Test & Evaluation, red.] kritisch is over oplossingen van beperkingen (en dat is ook haar rol), maar zij dragen niet de eindverantwoordelijkheid. Die ligt bij JPO (namens de partners) en Lockheed Martin.’
Maar zelfs al zouden het Pentagon, het JPO en Lockheed Martin geheel volgens aanbevelingen van de Amerikaanse rekenkamer handelen, dan nog zou het voor de Tweede Kamer relevant zijn om van het ministerie van Defensie de constatering van de Amerikaanse rekenkamer te horen ‘dat niet alle in de testen gevonden gebreken verholpen kunnen worden binnen het budget en de planning van het ontwikkelingscontract’. Want wie gaat die kostenoverschrijding betalen?
Het volgende hoofdpijndossier dient zich aan
Defensie laat aan FTM weten dat het Joint Program Office en Lockheed Martin bezig zijn ‘om inzicht te verschaffen in eventuele verschillen tussen contractuele eisen en daadwerkelijke prestaties. Dit proces is nog niet afgerond.’
Het volgende hoofdpijndossier
Voor doorlopende ontwikkeling na aflevering van het toestel hebben Lockheed Martin en het Pentagon nieuwe plannen opgesteld. In eerste instantie was het de bedoeling dat de JSF in grote stappen nieuwe capaciteiten en de benodigde software updates zou krijgen. Nu is het de bedoeling dat dit veel rapper gebeurt: elke zes maanden. Dit betreft de door het JPO eerder genoemde ‘Continuous Capability Development and Delivery’. ‘Nodig tegen toekomstige vijandelijke dreigingen’ en ‘zo makkelijk als een update op je iPhone,’ volgens JPO-directeur Matt Winter.
Maar hier dient zich volgens de Amerikaanse toezichthouders alweer het volgende hoofdpijndossier aan. In haar rapport uit juni 2018 waarschuwt de Amerikaanse rekenkamer voor een herhaling van patronen uit het verleden: vertragingen en kostenstijgingen, wederom door het eerder aangehaalde proces van tegelijkertijd ontwikkelen, testen en produceren (‘concurrency’) van het toestel.
Ook wapentoezichthouder DOT&E ziet risico’s. In haar rapport uit januari 2019 noemt deze de planning veel te ambitieus en ‘high risk’: ‘De geplande zesmaandelijkse cyclus van softwareupdates matcht niet met de toevoegingen van andere capaciteiten aan de JSF die nodig zijn om het gehele systeem te laten functioneren.’ De toezichthouder wijst op ‘andere moderne’ gevechtsvliegtuigen zoals de F-22 en de F-18, die twee respectievelijk drie jaar nodig hebben om nieuwe capaciteiten aan het toestel toe te voegen.
Toch heeft Nederland weinig keus: het moet wel mee met de plannen. Van begin af aan zijn de toestellen geleverd in elkaar op volgende productie-’blocks’, waar steeds nieuwe capaciteiten aan worden toegevoegd. De toestellen die Nederland de komende jaren geleverd krijgt, hebben een Block 3F-configuratie en zijn de eerste JSF’s met software en wapensystemen voor oorlogsvoering. Maar de luchtmacht is afhankelijk van modernisering naar Block 4, en niet alleen voor de benodigde software-updates: Lockheed Martin is van plan om in Block 4 ook de eerder genoemde beperkingen aan het toestel verhelpen. Bovendien kan de JSF ook pas met deze nieuwe versie nucleaire wapens inzetten, zodat Nederland binnen NAVO-verband haar nucleaire taak kan blijven uitvoeren — iets waar de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken in haar meest recente advies voor pleitte.
De financiële consequenties van de nieuwe moderniseringsplannen zijn onbekend
Defensie zegt in de F-35 jaarrapportage uit september 2018 tegen de Tweede Kamer — en heeft dit per mail aan FTM herhaald — dat de financiële consequenties van de ‘transitie’ van de oude naar de nieuwe moderniseringsplannen onbekend zijn. Het JPO heeft daar echter in maart 2018 tijdens een hoorzitting bij het Huis van Afgevaardigden al wel bedragen over genoemd. Voor de periode 2018 tot 2024 gaat het in totaal om 16 miljard dollar, waar partnerlanden samen 3,5 miljard van zouden moeten lappen voor onderzoek, ontwikkeling, test en evaluatie van de modernisering. En dan moeten landen zoals Nederland nog per toestel betalen voor de aanschaf van die modernisering. Die bedragen zijn veel hoger dan het Pentagon eerder voorgespiegelde, zo stelde het lid van het Huis van Afgevaardigden Niki Tsongas tijdens de hoorzitting met het JPO. Defensie laat in een tweede reactie aan FTM weten dat zij de genoemde bedragen wel kent, maar voor Nederland de ‘exacte financiële gevolgen om verschillende redenen onbekend’ zijn.
Het is waarschijnlijk dat deze doorlopende modernisering extra geld gaat kosten. En de rest van de Nederlandse krijgsmacht ziet de bui al hangen: dat gaat ten koste van investeringen in andere capaciteiten. De angst voor verdringing door de JSF was al aanwezig, maar twee boekhoudkundige maatregelen maken deze er zeker niet minder op.
Spraken de VVD en de PvdA in 2013 namelijk nog als strikte voorwaarde voor aanschaf van de JSF een maximaal budget van 4,7 miljard euro af, uit de jaarrapportage van Defensie blijkt dat deze limiet vorig jaar door het ministerie is verwijderd. Ook kunnen financiële tegenvallers in het JSF-project sinds 2018 formeel uit andere potjes worden bekostigd. De portemonnee lijkt daarmee behalve voor de vrijwel onvermijdelijke kostenstijgingen ook open te staan voor de aanschaf van de eind december aangekondigde 15 extra toestellen.
Gebroken politieke beloftes, schimmigheid over de financiën, vertragingen, gebreken aan het toestel en twijfels over de inzetbaarheid: de eerste JSF mag dan aan Nederland geleverd zijn, de patronen uit het verleden zetten zich onverminderd voort.
90 Bijdragen
[Verwijderd]
Een datasysteem om tijdens de vlucht de onderhoudsbehoefte weer te geven. Leuk voor de piloot als het ding meldt dat de rechter vleugel vastgeschroefd moet worden of dat het snel nodig is kortsluiting in de navigatie te verhelpen.
Mz59 7
[Verwijderd]Het onderliggende probleem is dat zo'n vliegtuig een complex technisch systeem is met heel veel electronica en software. Het is een bewapende computer. De overheid is niet in staat zulke projecten op hun technische merites te beoordelen. Software projecten bij de overheid gaan ook altijd fout.
Jan Smid 8
Mz59Mz59 7
Jan SmidJan Smid 8
Mz59Jan Smid 8
[Verwijderd]Berend Pijlman 13
[Verwijderd]Dan te bedenken dat wanneer hetzelfde bedrag wordt besteed aan een renderend project voor hernieuwbare energie er waarschijnlijk een burgeroorlog uitbreekt. Dus eigenlijk zou dat een betere keuze zijn om de wapenindustrie te stimuleren. Twee vliegen in één klap.
Paul 121 5
Annemiek van Moorst 11
Paul 121Volgens Theo van Gogh is Fortuyn vermoord omdat hij tegen was (wel grappige of grimmige twist in zijn film).
MaartenH 10
Mz59 7
MaartenHMaartenH 10
Mz59Jan Smid 8
MaartenHsquarejaw 5
Jan SmidHH Manders 4
squarejawEen F117 is boven Joegoslavië ook met simpele techniek en logisch nadenken neergehaald. B-2's kosten tientallen miljoenen aan verf (niet door regen vliegen!) om ze niet door de meeste radarsystemen op te laten pikken.
Zet de zender en ontvanger uit elkaar, en je hebt de zogenaamde onzichtbare vliegtuigen zo gevonden. Gerucht ging dat Thales ze al vanaf het begin kon vinden met hun radar.
En dat een Mig-21 het van een F-35 zou winnen zou me niet eens verbazen.
Hans 127 5
HH Mandershttps://www.quora.com/Can-multistatic-radars-be-used-to-detect-track-and-shoot-down-stealth-planes
Eveline Bernard 6
MaartenHPrecies. Het geleverde artikel is kapot. Grotendeels onbruikbaar. (dat kanon..).
Retour afzender, geld terug!
Of in ieder geval niet nog meer goed geld ertegenaan smijten.
Lydia Lembeck 12
Eveline BernardJan Smid 8
MaartenHLydia Lembeck 12
MaartenHLeuk plannetje, Maarten... maar ben bang dat het alleen vele malen erger wordt nog op die manier.
Willem Verhoeven 5
Dit project wordt het grootste fiasco ooit (na het klimaatakkoord naruurlijk)
Jan Smid 8
Willem VerhoevenMarla Singer 7
Willem VerhoevenBijv. dat het Amerikaanse leger in haar eigen documentatie het IMF, World Bank/ BIS als 'onconventionele' wapens beschouwt en blijkbaar ook gebruikt om doelen na te streven. Wat dat betreft mag je het IMF en de World Bank als meer dodelijke wapens beschouwen dan de bommen en granaten die het Amerikaanse leger heeft.
bron:
https://wikileaks.org/wiki/US_Army_Special_Operations_Forces_Unconventional_Warfare,_FM3-05.130,_30_Sep_2008
roel vinke
Willem VerhoevenJan Smid 8
Bij mijn weten bestaat er geen plan om 85 JSF aan te schaffen. Daarnaast heeft Nederland m.i. te kennen gegeven dat zij aan veel minder missies wil meedoen. Althans, zo staat het op mijn netvlies
""Spraken de VVD en de PvdA in 2013 namelijk nog als strikte voorwaarde voor aanschaf van de JSF een maximaal budget van 4,7 miljard euro af, uit de jaarrapportage van Defensie blijkt dat deze limiet vorig jaar door het ministerie is verwijderd. Ook kunnen financiële tegenvallers in het JSF-project sinds 2018 formeel uit andere potjes worden bekostigd. De portemonnee lijkt daarmee behalve voor de vrijwel onvermijdelijke kostenstijgingen ook open te staan voor de aanschaf van de eind december aangekondigde 15 extra toestellen.""
Dat is niets nieuws. Denk eens aan het opruimen van kernafval, of afvalopruiming een bedrijf dat failliet is gegaan. Alleen ging het toen nog om circa 300-400 miljoen.
Lydia Lembeck 12
Jan Smidhttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/2848351/hillen-wil-slechts-56-jsf-toestellen-kopen
Edward 2 4
Lydia Lembeck 12
Edward 2Marla Singer 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Marla SingerEerlijk is eerlijk, ik schoot in de lach. Proestte bijna mijn slokje thee weer uit. Omgedraaide schuldvraag en hij heeft er geen probleem mee. Wie deze man ooit nog gelooft weet ik niet, maar het zullen er nog altijd te veel zijn. Het waren de leden die boos werden op de harde lijn van Buma natuurlijk.
Er gebeurt meer: https://bijvoorbaatverdacht.nl/gaat-het-syri-onderzoek-in-rotterdam-nog-door/
Dit wist ik niet. Kwam het tegen in de krant NB! De grootste en meest stiekeme spionnen waarmee wij als bevolking mee te maken hebben, kan wel eens in problemen komen. Wegens de AVG. Ik heb geketterd op die AVG, maar als daardoor SyRI afgeschaft wordt kan ik me wel een grijnslachje veroorloven. Jaja...er komt iets anders. Wij burgers moeten altijd bespied worden.... Getver, Animal Farm in werking.
Hoort hier wel niet bij, maar zijdelings waarschijnlijk toch weer wel.
squarejaw 5
Hendrik Groen
line 5
En dan, heeft China de software ondertussen niet?
Hillery had een open link in haar verschillende servers. De Chinese politiek of de diepe state kon er zo van af lezen.
Er zijn al verschillende Chinese mensen op gepakt omdat zij/chinese spioneerde in Amerika. Een ander onderdeel dan van haar servers/computer.
Ongeacht wat je van Trump vind. Dit zijn wel feiten, die je hier niet leest.
Dan rest mijn de vraag, waarom zo jaren lang durend?
Is dit niet een zwart/wit operatie qua geld, dat het voor andere doel einde wordt gebruikt? Waar de bevolking niets van af weet. Dat gebeurt meer dan wij beseffen.
HH Manders 4
Kost een veelvoud van waar je voor hebt ingetekend, en meestal functioneert het niet of nauwelijks op acceptabel niveau.
Over het fiasco met de Bradley is al 20 jaar geleden een comedy-film gemaakt waar weinig van wat zich in werkelijkheid had afgespeeld aangedikt hoefde te worden.
Zie ook Phoenix (bedoeld als concurrent voor Goalkeeper), dat zo goed functioneerde voor veel meer geld dat de Amerikanen uiteindelijk zelf Goalkeepers zijn gaan kopen.
De aanschaf had ook weinig te maken met het zorgen dat de Nederlandse luchtmacht over een goed functioneel toestel beschikt. Het had te maken met van alles en nog wat (bedrijfslobby, 'vrinden' in NL en in de VS, persoonlijk prestige van hoge omes die geen flauw benul hebben van datgene waarover zij besluiten, en dat soort zaken).
Maar goed, wat anders valt te verwachten van VVD-bewindslieden.
Jan Smid 8
HH MandersHH Manders 4
Jan SmidIk meen me te herinneren dat in ieder geval Nederlandse fregatten ingezet werden ter bescherming van Amerikaanse vliegdekschepen in de Golfoorlog omdat de Goalkeeper aanzienlijk effectiever was/is dan de Phalanx
Jan Smid 8
HH Mandersf. van Dam 6
[Verwijderd]
f. van Damf. van Dam 6
Marla Singer 7
f. van DamMarla Singer 7
Die nieuwe Lockheed affaire gaat er zeker komen.
Lydia Lembeck 12
Marla Singerpetros 4
[Verwijderd]
petrosLydia Lembeck 12
petrosJan Ooms 10
'Spraken de VVD en de PvdA in 2013 namelijk nog als strikte voorwaarde voor aanschaf van de JSF een maximaal budget van 4,7 miljard euro af...'
Voor de mensen die voordien tóch nog twijfelden...; met zulke voorwaarden, gesteld door déze partijen, was het wel overduidelijk: NO LIMITS, WHATSOEVER!!
Rein Wynja 1
Pieter Jongejan 7
Rein WynjaDe Fransen moesten twee keer bevrijd worden door de Engelsen. Zij spanden samen met de Duitsers in Vichy en belonen nu de Engelsen met een onbuigzaam nee tegen hun volkomen terechte bezwaren tegen open grenzen voor immigranten. De UK krijgt van alle Europese landen de grootste toestroom aan immigranten te verwerken. Hun sociale stelsel wordt onbetaalbaar door de vele immigranten, die niet zelden de boel oplichten. Europa krijgt na de Brexit met een verhoogde instroom aan immigranten te maken. Benieuwd wat de Fransen en de EU na de Brexit hiertegen gaan doen.
Kijk naar de relatie tussen KLM en Air France. En naar het groei en stabiliteitspact. Frankrijk lapt alle gemaakte afspraken aan zijn laars en de Nederlandse regeringspartijen blijken keer op keer bereid om dit voor lief te nemen. Waarom meten met twee maten?
Van de Finnen heb ik geleerd dat je met de Russen uitstekend zaken kunt doen (ondanks hun centralistische economie) en dat de Russen zich in tegenstelling tot de Fransen aan hun afspraken houden. Finland is geen lid van de NAVO. De Finnen weten hoe je met Russen moet omgaan. Rutte en defensie zouden daar eens hun licht moeten opsteken in plaats van domme dingen te zeggen.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Lydia LembeckAls het om economische afspraken gaat is mijn ervaring dat de Russen zich itt Frankrijk wel aan hun economische afspraken houden..
De Finnen ruilden Finse machines voor nikkel met tussenkomst van de KGB. En zonder dollars. De uitruil vond plaats per trein.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanMz59 7
Pieter JongejanAls er teveel oplichting is in het sociale systeem, dan moet het informatie systeem verbeterd worden. Nederland heeft een probleem met frauderende Polen, wegens labbekakkerij van het UWV. We hebben EU databases nodig en goed functionerende instellingen.
Pieter Jongejan 7
Mz59De Brexit gaat volgens mij door, maar de vraag is hoe. Ik zie twee auto's die op volle snelheid op elkaar afracen, waarvan de bestuurders van geen wijken willen weten. Op de allerlaatste dag vliegen ze waarschijnlijk alletwee van de bocht en wordt er tot uitstel besloten.
De vraag is waarom sommige verdragen bij veranderende omstandigheden niet nageleefd hoeven te worden (zoals het groei en stabiliteitspakt, het handhaven van prijsstabiliteit en het afschaffen van de geldgroeidoelstelling onder Trichet) en andere niet. Ik vermoed vanwege pure machtspolitiek.
Bij toetreding tot de EU in 1973 daalde de omvang van de Britse bevolking; Sindsdien is de Britse bevolking door immigratie uit o.m. Oost-Europa met 20% gegroeid van 55 miljoen tot 65 miljoen. Blind blijven voor deze feiten zet kwaad bloed. De toespraak van Tusk was arrogant en dom en heeft een no deal waarschijnlijker gemaakt. De achtergrond is waarschijnlijk dat Duitsland en Frankrijk de dienst willen uitmaken in Europa en het democratische UK kunnen missen als kiespijn. Nederland hoort qua mentaliteit thuis bij de UK en niet bij Frankrijk. Dus waar staat Nederland nu? De Hoop Scheffer had niets inhoudelijks te melden en Rutte evenmin.
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Gaat de EU straks ook een muur bouwen of neemt de loondruk in de EU door immigratie nog verder toe?
De groei van het reëel beschikbaar inkomen per hoofd van Japan, Zwitserland (ook een eiland) en de UK is volgens de OECD in de periode 2008-2017 met resp.10,4% ,10,9% en 5,5% hoger dan dat van Nederland 4,5%, Frankrijk 4,1% en Italiè -5,5%.
Deze feiten mis ik in het artikel uit de The Guardian. De relatie tussen migratie, loondruk, goedkoop fiatgeld en technologische ontwikkeling wordt niet gelegd.
Als het fiatgeld gehandhaafd blijft zitten de winnaars van de automatisering en robotisering straks in Japan. The Guardian zou beter moeten weten.
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Het alternatief waar Duitsland en Nederland net als Zwitserland voor moeten kiezen is een harde munt (Volcker heeft m.a.w. gelijk). Nu zijn we het slachtoffer van de Franse strategie om de euro zoveel mogelijk te verzwakken.
Het goede antwoord lijkt mij om een harde nationale munt te introduceren naast de euro en te weigeren geld bij te storten als de ECB knijp komt te zitten. Dat zou Rutte nu al moeten melden aan de Fransen en de ECB. Dan zet je de boel op scherp
Mz59 7
Pieter JongejanOverigens is er al paniek, in anti-EU kringen, over het niet doorgaan van de Brexit:
https://www.geenstijl.nl/5146205/feynman-en-of-feiten-brexit-bewust-muurvast/
Het probleem met Ierland was vanaf het begin bekend. En dat GB toegang tot de EU binnenmarkt wilde houden was ook bekend. Dus die opmerking van Donald Tusk was terecht. Een beetje artikel 50 inroepen en je dan pas realiseren dat uittreding gevolgen heeft. Komt allemaal door dat bezopen referendum van Cameron, van wie we nu ook niets meer horen.
Mz59 7
Pieter Jongejan"Auch bei der Rente mit 70 und einer höheren Geburtenrate kommt der deutsche Arbeitsmarkt nicht ohne Fachkräfte aus dem Ausland aus, ergibt eine Studie der Bertelsmann Stiftung."
Dus Duitsland heeft 260.000 vakkundige (Fachkräfte) immigranten per jaar nodig. Dus niet Jan en Alleman.
Pieter Jongejan 7
Mz59Kijk eens naar de bevolkingsontwikkeling van Polen, Hongarije, Italië en Spanje. Waar moeten die vaklui waar Duitsland behoefte aan zou hebben vandaan komen en wat betekent dit voor de instandhoudingsproblemen in die landen? En wat betekent dit voor de sterk stijgende kosten van het koste wat kost handhaven van de euro? India heeft een heel jonge bevolking en dus heel lage instandhoudingsuitgaven.Hoe denkt de sterk vergrijzenxde EU met India op prijs te kunnen concurreren? Over China dat Volvo heeft opgekocht zullen we het maar niet hebben. DeChinezen bouwen nu een enorme accufabriek in Thüringen. Voor Duitse auto's of voor Chineze auto's?
Mijn inschatting is dat Frau Merkel zich ernstig vergist bij haar strategiekeuze en teveel naar de pijpen van de autoindustrie danst. Voor Duitsland en voor ons Nederland zou het veel beter zijn als Duitsland zich op arbeidsbesparende nieuwe technologie zou richten. Rakuten (Japanse concurrent van Amazon met advertenties op het shirt van Barcelona) zet alles op alles om Europa te veroveren.
Hoe is te verklaren dat de EU geen serieuze concurrent van Amazon, Rakuten en Alibaba kan voortbrengen, maar samen met Frankrijk gericht blijft op het zolang mogelijk verdedigen van oude bedrijfstakken? Den Uyl sloot bijtijds de kolenmijnen. Dat was vooruit zien.
Mz59 7
Pieter JongejanJa, dat is toch het verschil tussen Europa enerzijds en de VS en China en Japan anderzijds. Zoiets als Amazon opzetten is technisch gezien helemaal niet moeilijk. Maar het gebeurt niet in Europa. Het wijst op Europese decadentie. Teveel communisme en sociaal-democratie gehad? De jeugd vindt het niet meer nodig iets nuttigs te studeren, etc. Untergang des Abendlandes? Wat dat betreft zou een Brexit (die niet gaat gebeuren) niet bepaald helpen.
Pieter Jongejan 7
Mz59De Britse bevolking keert zich terecht tegen meer immigranten en zij hebben strategisch gelijk, omdat ze op een eiland zitten. Zij kunnen hun grenzen net als Japan, Australië en Nieuw Zeeland gemakkelijk verdedigen. De democraten en republikeinen in de USA lijken het eens te worden over de bouw van een muur bij Mexico. De EU wil nog niet volgen omdat de Europese autoindustrie en de Europese financiële sector meer bevolkingsgroei nodig denken te hebben om meer geld (schulden) te kunnen creëeren. De studie van Bertelsmanm heeft volgens mij tot doel om meer immigratie naar Europa bespreekbaar te maken. Een verkeerde strategie gelet op de groeiende concurrentie op high tech gebied.
Europa heeft een harde munt nodig om high tech te stimuleren en te voorkomen dat Europa voor een prikkie wordt opgekocht. Bij BZ zitten voornamelijk politicologen, zoals De Hoop Scheffer die totaal geen verstand hebben van macro-economie.
Mz59 7
Pieter JongejanEr wordt wel verschillend over gedacht: https://www.theguardian.com/books/2013/may/23/europe-struggle-supremacy-simms-review
"realism has never been a hallmark of intellectuals in politics". haha
Pieter Jongejan 7
Mz59Ver vooruit denken over bevolkinsgontwikkeling, technologische ontwikkeling, economische ontwikkeling en monetaire ontwikkeling is er bij BZ niet bij en evenmin bij Rutte. Die wil geen vergezichten.
"Realism has never been a hallmark of intellectuals in politics"
Deze stelling geeft aan hoe moeilijk het voor iedereen en met name voor politicologen en diplomaten is om toekomstige ontwikkelingen bij benadering goed in te schatten.
Keer op keer blijkt het heel moeilijk om bijtijds je verlies te nemen en nieuwe wegen in te slaan. Ik vrees dat dit een menselijk trekje is. Zo ook nu bij Nederland dat toch duidelijk een eigen harde munt moet invoeren naast de euro om de te verwachten schade te beperken.
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Het is de hoogste tijd dat Nederland als één van de founding fathers aan de noodrem trekt omdat Nederlanders een harde euro is beloofd. Als de ECB die harde munt niet kan leveren dan zal Nederland daar zelf voor moeten zorgen. ik denk dat de rechter daar ook zo over denkt. Nederland heeft immers 1400 miljard aan pensioenvermogen instaan. Die kun je niet zo maar laten verdampen, zoals nu gebeurt.
Alleen op die manier (machtspolitiek) kan Nederland volgens mij Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannié weer aan tafel krijgen en Europa redden. Het hanengevecht moet stoppen en plaatsmaken voor een gemeenschappelijk Europees toekomstplan, waar rekening wordt gehouden met de reeds nu bekende toekomstige veranderingen op het gebied van demografie, technologie, economie, milieu en geldwezen. Onze kinderen vragen erom.
Het handhaven van een negatieve lange reéle rente en een steeds goedkopere euro leidt tot een onhoudbare stijging van de schulden en tot een steeds zwakker Europa dat binnen tien jaar uiteen valt. Dan komt er van Europees (klimaat)beleid helemaal niets meer terecht.
Je hebt gelijk dat je voor zo'n assertieve daad een leider van formaat nodig hebt. Wie in Nederland zou deze klus aankunnen?
Mz59 7
Pieter Jongejan"The next inflection point will be the elections for the European parliament, in May 2019. Unfortunately, anti-EU forces will enjoy a competitive advantage. There are several reasons for this, including the outdated party system in most European countries, the practical impossibility of treaty change and the lack of legal tools for disciplining member states that violate the principles on which the EU was founded. The EU can impose its laws on applicant countries but it lacks sufficient capacity to enforce member states’ compliance."
Pieter Jongejan 7
Mz59Wat Soros verder niet noemt is dat de USA en Europa economisch voorbijgestreefd worden door China en dat de USA zich daartegen als superpower en uit eigen belang fel verzet. De USA probeert via de NATO Europa voor zijn karretje te spannen en af te houden van nauwere economische relaties met Rusland. De USA zoeken oorlog met Rusland teneinde beslag te leggen op hun grondstoffen. Die oorlog moet er volgens de USA snel komen (vandaar opzeggen rakettenverdrag), want China wordt ieder jaar sterker.
Europa zou beter af zijn door met Rusland samen te werken en de NATO te wantrouwen is mijn inschatting. Wat Duitsland als bondgenoot van Oostenrijk in 1914 is overkomen kan Europa als bondgenoot van de USA en als NAVO lid ook overkomen. Ongewild betrokken raken bij een oorlog op eigen grondgebied.
Mz59 7
Pieter JongejanDat is toch waar?
Er is inderdaad wantrouwen tussen het Westen en Rusland, en dat heeft historische redenen.
Pieter Jongejan 7
Mz59Amsterdam is rijk geworden door de graanhandel op de Oostzee en Rusland in de 16e eeuw. Die winsten vormden de financièle basis voor het verzet tegen de Spanjaarden.
Tal van Nederlande woorden zijn terug te vinden in het Russisch zoals kaja voor kaai.
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Om de eenheid in Europa te herstellen is allereerst nodig dat de steeds zwakkere euro en de negatieve reële rente zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen. Sterke landen hebben altijd een sterke munt gehad en een positieve reële rente.
Hoe denkt Rutte van de zwakke euro af te komen als de meerderheid binnen de eurozone bepaald wordt door landen met hoge schulden? Zelfs met een ongekwalificeerde meerderheid gaat dit niet lukken vrees ik.
De eerste daad die Rutte zou moeten verrichten is om aan te kondigen dat Nederland op eigen houtje een harde Nederlandse munt gaat invoeren naast de euro in de vorm van een full reserve staatsdepositobank voor betalen en sparen. Dan heb je de poppen aan het dansen, maar voegt Nederland de daden bij het woord.dan wordt Rutte pas geloofwaardig. .
Rutte acht ik hier niet toe in staat, vanwege zijn Europese en pro-Amerikaanse ambities en zijn vriendjes bij het internationale grootbedrijf. Churchill durfde het als conservatief aan om het staatsoliebedrijf BP op te richten, omdat dit nodig was om de aanvoer van olie voor de Britse marine veilig te stellen. Hierdoor konden de Britse marineschepen sneller uitvaren en hoefden ze niet meer te bunkeren. De Duitsers waren daardoor kansloos op zee, waardoor de Britten de oorlog uiteindelijk wonnen.
Zou Rutte het strategisch belang van een harde munt (ipv olie) begrijpen??
En zo ja zou hij, net als Churchill, ook tegen de belangen van de kolenindustrie (olie en gasindustrie, financiële sector) durven ingaan? Rutte is volgens mij geen Churchill, maar hopelijk vergis ik me.
Lydia Lembeck 12
Rein WynjaRutte heeft dat nooit gezegd. Dit is de echte: Beter een Rus in mijn keuken, dan een raket in mijn tuin.
1983, mijn beste.... mars met honderdduizenden in Den Haag.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:NAGO02:IISG-30051001826111&size=large
Eveline Bernard 6
De Kamer mag dit niet pikken! De minister moet volledige en bruikbare relevante informatie bieden. Dat is de heilige plicht van het ambtelijk apparaat.
Dit rapport moet worden afgekeurd en teruggestuurd.
De verantwoordelijke minister moet boeten en huiswerk overdoen. Hup kamerleden, hakken !
[Verwijderd]
Eveline BernardLydia Lembeck 12
Eveline BernardJeroen Brouwer 1
Dankzij ´kenners´ als Voorhoeve en De Hoop Scheffer gaat de discussie tegenwoordig enkel over de bewapening en niet over de echte problemen. Zo hoeven het CDA (Jack de V was de grootste lobbiest) en de VVD (heeft Hennis wel wat goed gedaan?) en de andere falende oude en huidige, rechtse politici (kent iemand Matt Herben nog? PVV was tegen, als gedoogpartner voor en vervolgens weer tegen) geen verantwoording af te leggen. Bezuinig maar lekker verder op de zorg. Laat docenten maar lekker in de steek. Gooi de bezuinigingen maar lekker bij gemeenten over de schutting. Modder verder aan met pensioenen. Laat de mensen maar denken dat dit aan de linkse partijen ligt.
De ophoging van het budget is alleen al nodig om de hogere dollarkoers op te vangen. De (eind)prijs en de structurele onderhoudskosten zijn nog niet bekend. Wie kan dat de burger uitleggen?´Linkse´ media als de Volkskrant en NOS lopen al jaren als blinde kippen achter het ministerie aan. Dat zal bij de aanschaf van onderzeeboten niet anders zijn. Gelukkig is er dus FTM, of mensen als Christ Klep. Waarom zou de laatste bijna niet meer bij de NOS aanschuiven?
Daan 77
Jeroen Brouwer 1jp rebel 2
Daan 77jp rebel 2
Die compenseren hopelijk een deel van de onvoorstelbare kosten die we nog gaan maken en gaan terugzien in de Blauwe Enveloppe.
We zouden er als NAVO partner beter aan doen een geheel eigen platform te maken: een upgraded A-10 Warthog.
Een bewezen goed toestel dat de Amerikanen nooit aan niemand hebben willen verkopen, zo goed.
Die hadden we beslist erbij kunnen gebruiken in de laatste 10 jaar KLU NATO support en ik denk ook in het komend decennium zal zo'n toestel zijn waarde hebben.
Goed verkoopbaar ook aan luchtmachten waar de dienstdoende coalitie zaken mee wil doen.
The F-10.2, de F van Fokker, een naam die het ook op internationale wapenbeurzen goed gaat doen qua marketing.
Er rust geen patent op airframe ontwerp en als Trump de NATO de rug toekeert dan wil je toch iets achter de hand hebben. Die JSF kan niet eens rechtuit schieten.
Wim Verver 5
Skipper6586 1
Krijn Schramade 1
Skipper6586Dank voor uw opmerking. Luke Air Force ligt inderdaad in Arizona, buurstaat van Californië. Ik heb het aangepast. De podcast waar u naar verwijst, heb ik beluisterd, maar - in tegenstelling tot wat u impliceert - plaatst het besprokene dit artikel niet in een ander daglicht. Kunt u specifieker zijn?
Vriendelijke groet,
Krijn
Skipper6586 1
Krijn SchramadeKrijn Schramade 1
Skipper65862100 woorden gaat hier inderdaad niet passen. Per mail kan het wel: Krijn@FTM.nl. Maar... als er iets niet klopt in dit artikel, waarom kun/wil je dat niet concreet benoemen?
Vriendelijke groet,
Krijn
Skipper6586 1
Krijn SchramadeJacques De la Haye 8
Dick Siesling 1
Ik heb afgevraagd waarom geen andere landen straaljagers leverden . Frankrijk, Zweden. Maar die hadden goede straaljagers , maar de Nederlanders en anderen , konden samenwerken met Zweden, Frankrijk.
Vanaf begin heb iets Amerika. Waarom,,,,,,, arrogant !
Hoogachtend,
Dick Siesling
Neem mij niet kwalijk , ik heb een herseninfarct gehad . Tien jaar geleden was de Nederlands veel beter.
Hans 504 2
"De 10 geboden bij aanschaf nieuwe apparatuur of materieel"
En vervolgens kan men dan lezen:
1. Landmacht: Gij zult Uw nieuwe spullen zo goedkoop mogelijk op de internationale markt aanschaffen.
2. Marine: Gij zult Uw nieuwe schepen in Nederland laten bouwen, naar eigen ontwerp.
3. Luchtmacht: Gij zult nieuwe toestellen aanschaffen in de USA.
4. Indien het materieel uit de voorgaande geboden niet voldoen aan de door Defensie gestelde normen, zal het ministerie deze normen bijstellen.
5. Het ministerie verzorgt de communicatie met de regering.
6. Kostenoverschrijdingen en te late leveringen dienen als normaal te worden beschouwd.
7. Offertes die niet onder gebod 1t/m3 vallen, dienen te worden afgewezen.
8. Contacten met pers en bevolking dienen zo onduidelijk dan wel onbegrijpelijk te worden gehouden.
9. Bij kritiek vanuit de politiek dient de minister pas op het laatste moment ingelicht te worden, waarbij niet alle feiten gepresenteerd mogen worden.
10. Indien de minister zijn/haar ontslag indient, zult U dit aanvaarden als zijnde een beroepsrisico.