Judgement Day

Het Duitse constitutionele hof gaat vandaag zijn vonnis vellen over de euro, Silvio moet bukken en Saab vraagt uitstel van betaling aan. Newswatch

Erop of eronder
Vandaag oordelen Herr prof. Dr. Dr. Udo di Fabio en de andere rechters van het Duitse constitutionele hof (het Bundesverfassungsgericht) over hoe legaal de Europese reddingsoperaties zijn. Daarmee zullen de traditioneel in rode toga's gehulde heren en dames indirect een vonnis vellen over het voortbestaan de Europese Muntunie. Indien het hof oordeelt dat ze illegaal zijn, dan zal dit een onherstelbare barst in de toch al weinig eensgezinde Europese Unie opleveren. Volgens het zeer eurokritische Der Spiegel staat het echter al vast dat het  hof zal oordelen dat de Duitse regering betrokken blijft bij de Europese reddingsoperaties.

Bron: Der Spiegel

 

Saab in het voorportaal van de hemel
De im memoriams van Saab/Victor Muller liggen al maanden klaar, het begint er nu echt op te lijken dat de kranten binnenkort tot publicatie kunnen overgaan. De Zweede zakenkrant Dagens Industri schrijft dat Saab vandaag bekend zal maken dat het uitstel van betaling gaat aanvragen. Het personeel wordt vandaag op de fabriek verwacht en dat is niet omdat opeens de productie weer zal worden aangevangen. Saab zegt "vrijwillige reorganisatie" doorvoeren en heeft een reorganisatieplan al klaar liggen. Op deze operatie de onwaarschijnlijke voorwaartse vlucht van voormalig advocaat Victor Muller nog even kan laten voortduren, is zeer twijfelachtig.

Bron: Het Financieele Dagblad


Silvio moet bukken

De centrum rechtse regering van Il Cavaliere Silvio Berlusconi maakte dinsdagmiddag een diepe buiging voor de kapitaalmarkten door meer rigoureuze bezuinigingsmaatregelen aan te kondigen. Na weken van weifelend gedrag - een periode waarin de rente op Italiaanse staatopbligaties gevaarlijk begon op te lopen - maakte Berlusconi c.s. ook bekend dat het BTW-tarief omhoog wordt geschroeft (van 20 naar 21 procent) dat topverdieners 3 procent meer belasting gaan betalen en dat vrouwen ook later met pensioen mogen. Veel indruk maakte de Italiaanse premier niet met  zijn optreden van de laatste weken, aldus de Financial times.

Bron: Financial Times
 

 

Het NOS nieuws in 60 seconden: