Juist nu afkicken van onze olieverslaving

2 Connecties

Relaties

Benzineprijs

Werkvelden

Olie
3 Bijdragen

Eindelijk mogen we dan maximaal 130 kilometer hard rijden en dan bereikt de benzineprijs een nieuw record. Hoogste tijd om af te kicken van onze olieverslaving, betoogt columnist Hans de Geus.

Eindelijk is het zo ver: sinds 1 september mogen we 130. Hoera! Gas op de plank, pedal to the metal. Lekker snel thuis.

 

Wat ook sneller gaat, is de benzinemeter. Zeker nu de benzineprijzen vandaag alle records heeft verpulverd : de adviesprijs van Euro95 is nu 1,887 euro per liter en de adviesprijs van diesel verbrak het oude record van vorige week door vandaag nog eens te verder te stijgen met 0,2 cent naar 1,531 euro per liter.

 

En dat tikt fors aan: bij 130 is het verbruik immers 30 procent hoger dan bij 90.  Misschien kunt u het lijden, maar kunnen we dat met zijn allen wel? Het betekent meer import van dure olie, en dat is geld definitief de grens over, foetsie, naar de sjeiks.

 

73 miljard euro aan olie-import
Het gaat niet om misselijke bedragen. In 2011 importeerden we volgens het CBS voor 73 miljard euro aan olie. Maar met de export van ons aardgas verdienen we dat toch wel terug?

 

Niet dus. De prijs van gas heeft die van olie lang niet bij kunnen houden. Ons land kent daardoor sinds een aantal jaar zelfs een handelstekort in energie.

 

Ondanks onze grote gasbel importeerden we in 2011 we voor 11 miljard euro meer aan fossiele energie dan we exporteerden, een tekort dat elk jaar flink oploopt. Toch zonde die 11 miljard. Ter vergelijking: het hoogste bedrag dat een partij voorstelt om te bezuinigen op zorg blijft daar makkelijk onder met 9 miljard  euro.

 

Olieprijs kan nog wel verdubbelen

Het zou dus mooi zijn als we wat aan onze olieverslaving zouden doen. Om die 11 miljard, maar ook om de kwetsbaarheid; vrijwel elke naoorlogse recessie werd ingezet door een spike in de olieprijs. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat door de uitputting van makkelijk winbare, conventionele olie de prijs nog wel kan verdubbelen.

 

In het bedrijfsleven ziet men dit allang in. Bij Akzo bijvoorbeeld zetten ze alles op alles om steeds meer verf te maken waar géén olie in hoeft; omdat het schoner is, maar ook uit lijfsbehoud: duurdere grondstoffen bedreigen de continuïteit.

 

Doodlopend verdienmodel VVD
Dat geldt helaas ook voor de BV Nederland, met zijn nadruk op de Mainport functie met Maasvlaktes en Schiphol. En nu dus ook met 130 op de snelweg. Júist de partij die zegt de rekening niet naar onze kinderen door te willen schuiven: de VVD, de momenteel grootste partij van ons land en zeer waarschijnlijk ook na 12 september.  De conservatieve liberalen onder leiding van premier Mark Rutte wil aan onze economie verder bouwen maar dan wel aan de hand van een doodlopend, op fossiele energie gebaseerd verdienmodel.

 

Lees voor de liberale verkiezingsslogan 'Nu Aanpakken' dus maar gewoon 'Nu Lolly's Uitdelen'. En snel oplikken graag, want de tijdwinst van die 130 gaat snel weer verloren in files, die volgens het Centraal Planbureau juist bij de VVD het snelste zullen groeien.

 

 

*********************************************************************

Deze colum verscheen eerder op de site RTLZ. Hans de Geus is financieel-economisch verslaggever en is sinds 2008 beurscommentator bij RTLZ.