
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
© ANP BART MAAT
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Het Openbaar Ministerie verdenkt Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte en heeft zijn tanden laten zien. Er is een inval gedaan en er ligt voor meer dan twintig miljoen euro beslag op de bezittingen van de voormalige VVD-partijvoorzitter.
Het Financieele Dagblad onthulde dinsdag dat Henry Keizer door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’. Oftewel: het uitvaartimperium dat de oud-partijvoorzitter van de VVD met zijn drie zakenpartners in 2012 voor een schijntje wist te bemachtigen. Er is in totaal voor meer dan 26 miljoen euro beslag gelegd bij Keizer en zijn financiële rechterhand Jaap de Bruijn.
Opvallend is dat de beslagleggingen tot op de euro nauwkeurig zijn becijferd. Dit suggereert zeer gedetailleerde berekeningen gemaakt door het Functioneel Parket, de divisie binnen het OM die gespecialiseerd is in complexe fraudezaken en die momenteel de dubieuze zakendeal van de oud-VVD-praeses onderzoekt. Het OM geeft geen details over het strafrechtelijk onderzoek; wel bevestigt een woordvoerder dat er twee verdachten zijn.
Ook de administratie is in beslag genomen bij de doorzoekingen van vier woningen en een bedrijfspand – hoogstwaarschijnlijk de statige kantoorvilla van De Facultatieve aan de Haagse Van Stolkweg 29, zo melden bronnen van het FD. Dat is hetzelfde deftige pand waar Keizer op 28 april vorig jaar met De Bruijn een inmiddels beruchte persconferentie gaf, waar FTM de toegang werd geweigerd. ‘Er is niemand benadeeld, er is niemand bevoordeeld,’ zei Keizer toen. ‘En er is op integere wijze opgetreden in een complex proces.’
Pinnen
Dat proces behoeft volgens het Functioneel Parket toch kennelijk een nauwkeurig nader onderzoek. Uit de kadastrale gegevens blijkt dat er op 22 mei beslag is gelegd op de privéwoning van de oud-voorzitter van de VVD, die integriteit ooit tot speerpunt van zijn voorzitterschap verhief. Bij Keizer is in totaal voor 20.020.832 euro beslag gelegd. De woning van Keizer heeft een WOZ-waarde van 515 duizend euro. Dat maakt het zeer aannemelijk dat het OM ook op andere vermogensbestanddelen van Keizer – denk aan bankrekeningen, aandelen, effecten, loon – beslag heeft gelegd, waardoor hij momenteel mogelijk niet meer kan pinnen.
Bij Keizers financiële rechterhand Jaap de Bruijn is voor 6.410.592 euro beslag gelegd, onder andere op zijn privéwoningen in Naarden en Amstelveen. Het is onduidelijk hoeveel tijd het onderzoek van het Functioneel Parket nog in beslag zal nemen. Het Financieele Dagblad schrijft: ‘Of het daadwerkelijk tot een strafproces komt, is overigens nog onzeker. Het strafonderzoek is nog in volle gang. Pas als het onderzoek is afgerond, beslist het OM aan de hand van het eindproces-verbaal of de zaak aan de strafrechter wordt voorgelegd, of dat het een sepot of een schikking wordt.’
Keizer reageert in het FD en ook tegenover FTM via zijn reputatiemanager Charles Huijskens. Huijskens wist al dat het OM onderzoek deed, nadat Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) aangifte tegen Keizer had gedaan. Huijskens: ‘We werken uiteraard mee aan dat onderzoek en wachten de uitkomsten met vertrouwen af. Voor het overige kunnen wij in de huidige fase geen commentaar geven.’ Keizer beloofde bij zijn vertrek als partijvoorzitter dat hij zich zou concentreren op ‘het weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen die naar voren zijn gebracht’. Op de vraag waarom Keizer die weerlegging ruim een jaar na zijn vertrek nog steeds niet heeft geopenbaard, antwoordt Huijskens: ‘Vanaf het moment van de aangifte was hij de regie een beetje kwijt en dan moet je afwachten. Dat is wat hij doet.’
Twee dagen voordat Keizer zijn vertrek als VVD-partijvoorzitter aankondigde, deed bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman aangifte van oplichting bij Justitie.
Jacht
Binnen de VVD bleef het gistermiddag, nadat het nieuws van de beslagleggingen bekend werd, opmerkelijk stil. Op 29 mei 2018 – naar we nu weten: zeven dagen na de beslagleggingen bij Keizer – zat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bij Pauw aan tafel. Gevraagd naar de zaak-Keizer antwoordde Dijkhoff op zijn kenmerkende nonchalante manier: ‘We hebben er een hoop over gelezen maar er is niet veel doorgepakt. De enige zaak die er was, is in zijn voordeel beslecht, heb ik begrepen.’
Tegen de accountant van Keizer, Marcel de Kimpe, diende Pieter Lakeman vorig jaar een tuchtklacht in bij de Accountantskamer. Die klacht werd in januari van dit jaar afgewezen. In maart diende Lakeman een nieuwe klacht in tegen de EY-accountant.
Enkele maanden voor Dijkhoffs optreden bij Pauw waren er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Toen, op 21 maart 2018, gaf Keizer acte de présence op de uitslagenavond van de Haagse VVD. Hij feliciteerde er premier en VVD-leider Mark Rutte uitgebreid met alweer een overwinning. RTL-verslaggever Fons Lambie legde het tafereeltje vast. ‘Hé, kijk eens wie er ook is…’, twitterde Lambie. Een week eerder had de Telegraaf onthuld dat de fiscus de jacht op Keizer had ingezet.
Keizer trad in mei 2017 jaar af, na een reeks onthullingen onzerzijds. Vorig jaar april schreven we voor het eerst over de lucratieve deal die Keizer in één klap multimiljonair maakte: met zijn drie zakenpartners (Jaap de Bruijn, de Brit Jeff Pickard en de Belg Patrick De Meyer) kocht Keizer in 2012 de uiterst winstgevende B.V. Beheermaatschappij, die een jaaromzet van 106 miljoen euro boekte. Keizer was daar toen al bestuursvoorzitter.
Het viertal ‘kocht’ de onderneming (waarvan de waarde door experts werd geraamd op minstens 31,5 miljoen euro) voor 12,5 miljoen euro. Het belangrijkste deel van het verkoopbedrag werd gefinancierd met het dividend dat aan de de vereniging uitgekeerd zou worden, te weten 12 miljoen euro. De vier mannen leenden 470 duizend euro voor de overname en investeerden zelf slechts 30 duizend euro. De aandeelhouder, de vereniging en haar leden kregen minimaal 19 miljoen euro te weinig betaald, blijkens de jaarrekening 2012.
Bovendien had Keizer bij de overname drie petten tegelijkertijd op: hij was bestuursvoorzitter van de onderneming, koper én adviseur van de vereniging. Hij verwierf met de koop een belang van 51 procent, en had daarna de vrije hand.
Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer constateerde enkele dagen na de eerste publicatie van Follow the Money in Nieuwsuur al dat er mogelijk sprake was van ernstige misdragingen: ‘Als de verdenkingen van Follow the Money kloppen, is dit een zaak voor het Openbaar Ministerie en het FIOD.’
Zwijgen en bagatelliseren
Een strafrechtelijk onderzoek naar Keizer is niet alleen pijnlijk voor de VVD, omdat hij eerder hun gevierde voorzitter was. Er zijn twee andere prominente partijgenoten betrokken bij Keizers deal. Loek Hermans, VVD-coryfee en vertrouweling van premier Mark Rutte, en VVD-senator Anne-Wil Duthler waren in 2012 allebei commissaris bij de B.V. Beheermaatschappij ‘De Facultatieve’: zij gaven ieder hun goedkeuring aan Keizers deal. En ze zwijgen sinds de onthullingen van FTM als het graf.
Niemand binnen de partij kende het CV van hun eigen partijvoorzitter
De premier zelf, Mark Rutte, bleef Keizer desgevraagd en bij herhaling als ‘een integere man’ betitelen. De VVD-voorzitter had op eigen verzoek de integriteitscommissie van de partij gevraagd de kwestie te onderzoeken. Daarmee reageerde Keizer volgens Rutte ‘adequaat’. Hij benadrukte: ‘Er is ook geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek.’ Rutte was zeker niet de enige VVD’er die bleef volhouden dat er amper iets aan de hand was en eerst maar ‘alle feiten’ op tafel moesten komen. Over feiten die de persoon Keizer zelf aangingen, bleek de VVD intussen niet te kunnen beschikken. Onderzoek van FTM wees uit dat niemand binnen de partij precies kennis had van het CV van de partijvoorzitter.
Op 10 mei 2017 schoof Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, aan in de radiostudio van BNR. Ook zij wist zeker dat er weinig aan de hand was. ‘Een fantastische voorzitter’ noemde ze Keizer. ‘Het schandaal is er pas als er ook bewezen is dat er iets aan de hand is.’ Over het FTM-onderzoek naar de zaak-Keizer meldde ze: ‘Je mag niet afgaan op een oppervlakkig onderzoek van een journalist. Ze hebben niet alle boeken bekeken, alleen de jaarverslagen. Dat is wel iets anders dan de boeken.’ En: ‘Als ik geen vertrouwen had dat het goed komt, dan hadden we hele andere dingen moeten doen. Ik hoop dat ie kan blijven.’
Acht dagen later, op 18 mei 2017, trad Henry Keizer af. Van Rutte – die pal achter hem bleef staan – had hij dat niet hoeven doen. ‘Ik vertrouw hem en respecteer hem. Ik heb geen enkele aanwijzing om te twijfelen over zijn lezing van de feiten.’ Ben Verwaayen, voormalig bestuursvoorzitter van Alcatel en British Telecom en vertrouweling van premier Rutte, wist op 29 juni 2017 in de studio van BNR te vertellen dat alles goed zou komen met Keizer. ‘Die zaak ken ik buitengewoon goed,’ meldde Verwaayen. ‘Bij de beschuldiging is het voorpaginanieuws en als het straks allemaal niets blijkt te zijn, staat het op pagina 17 onderaan. Ik zou maar alvast goed gaan kijken naar pagina 17 onderaan. Laten we de feiten maar eens bekijken.’
Tot ver na het openen van de beerput, in januari 2018, bleef Rutte zijn oud-voorzitter steunen. In Buitenhof zei de premier. ‘Het zou erg zijn als wij in Nederland mensen veroordelen op basis van een beschuldiging. Het gaat bij Keizer om een integriteitskwestie. Of dat zo is, dat hij niet integer heeft gehandeld, dat moet blijken. Het minste wat je kunt doen is dat hoor en wederhoor afwachten.’
58 Bijdragen
Chris Vuyk 6
Martin van der Wiel 7
Ik ben zeer benieuwd.
Chris Vuyk 6
Martin van der WielMartin van der Wiel 7
Chris VuykCo Pater 7
Edward 2 4
Grote pluim voor FTM.
wim de kort 8
En...…….Loek H., En...……..Jaap de B.,,,,,,,,,,,,,,En………….,En...………..En...…………
Zet hem op Kim en Eric.
ps
Mogelijk gaat Hennie straks weer opnieuw beginnen als chauffeur.
Toekomstige gebruikers let op want hij zet voor de rit begint de meter op € 5,--
Fred Raaks 5
Bas van de Haterd 5
Fred Raaks[Verwijderd]
Fred Raakssquarejaw 5
Jan Smid 8
squarejawJan-Marten Spit 9
[Verwijderd]
zo ben je keizer zonder kleren.
Nog een tijdje, maar niet al te lang
wacht dan mogelijk het gevang.
Waar ik echter van zou schrikken
dat hij voor een habbekrats kan schikken.
Koning, keizer, admiraal,
schikken doen ze allemaal.
Jan-Marten Spit 9
[Verwijderd]Overigens is er wel een verschil tussen Keizer en de Rabobank. Keizer is geen machtsfactor meer, maar een blok aan het been. Niemand, ook de VVD niet, heeft nu belang bij het beschermen van deze meneer. Drop it like it's hot!
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitBerend Pijlman 13
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Berend PijlmanBovendien moet je je realiseren dat niet alle misdaad wordt gepland. Vaak is het oplijnen van belangen met kleine individueel kwaad genoeg om een som van groot kwaad te maken. De VVD is er niet op uit om een motorbende van geharde criminelen te worden, en al helemaal niet om zo te worden gezien. Geld binnenharken door het buigen of aanpassen van de regels is een stuk handiger dan ze overtreden.
Macht is bovendien gewetenloos en dus ook niet loyaal - het is als een wild paard, zolang je er op kan blijven zitten vertrappeld het je niet. Keizer is eraf geflikkerd.
Er zijn de afgelopen jaren overigens flink wat (ex) VVDers veroordeeld.
Mogelijk een relatief lage straf met het absurde argument dat 'de publieke ophef al een straf is' - maar wel degelijk een straf, als de bewijslast plakt.
Berend Pijlman 13
Jan-Marten SpitDat weet ik niet. Ik ken ze niet. Overigens zullen zij het nooit zien als stelen maar als handig ondernemen. Er zijn zoveel bedrijfsactiviteiten die je kunt zien als roof die worden gesteund door de VVD.
Groot deel van de VVD-ondernemers balanceren op de grenzen van de wet. Uit de eerste reacties op de zaak Keizer valt op te maken dat VVD'ers dat hier ook zo ervaren. Dus zullen zij het weldegelijk als een bedreiging zien als Keizer wordt laten vallen dat ook zij niet opgevangen zullen worden door het sociale voorzieningen vangnet voor de rijken wanneer zij over het randje van de wet kieperen.
Publieke ophef als straf is inderdaad ook zo'n constructie waarmee klassenjustitie verantwoord kan worden.
We gaan het zien...
Co Pater 7
Berend Pijlmanveel liberalen zien niet dat Scheringa feitelijk een oplichter is, ze waarderen zijn ondernemerschap en acht dan gaat er ook wel eens iets fout.
wim de kort 8
Jan-Marten SpitDenken wij ook.
[Verwijderd]
[Verwijderd]squarejaw 5
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Hoewel? Boetedoening is misschien toch ook wel wat. We offeren hem op en geven dan hoog op van het zelfreinigende vermogen van de VVD.
We zullen zien hoe het verder verloopt.
Marla Singer 7
Hennie verliest alles en zal een paar jaar uit moeten huilen voordat hij weer in de banenmolen mag meedraaien. In de tussentijd mag hij het doen met de aalmoezen van zijn vrindjes. Want ook Hennie weet dat als hij het volledige verhaal verteld hij alles op het spel zet. Die zal dus geen kik geven en gedwee meewerken met het draaiboek.
Zoals iemand ergens anders zo mooi schreef en ik even totaal uit het verband haal. Toen Hennie met een Chuba Chup in de mond nog op de taxi zat wist hij maar al te goed wat er speelde bij zijn klanten. Zoveel zelfs dat een hartaanval wegens gewetenswroeging altijd op de loer ligt.
p.s. Denkt u nou echt dat Teeven nog op die bus zit?
[Verwijderd]
Marla SingerMarla Singer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Marla SingerBerend Pijlman 13
[Verwijderd]Ludovica Van Oirschot 15
Logisch dat Keizer en consorten nu stil zijn. Alles wat ze zeggen kan tegen hen gebruikt worden.
Peter Urbanus 5
Als bobo's worden aangevallen verwijzen ze altijd naar 'de feiten'. Net zoals instanties vaak zeggen 'zich niet te herkennen in een geschetst beeld'. Dan weet je voor bijna honderd procent zeker dat er zwaar stront aan de knikker is.
In wezen wordt duidelijk dat Nederland, ook al gaat het op veel vlakken goed, economisch en democratisch richting boevenstaat aan het afglijden is. Hoge posities worden ingenomen door vrindjes van vrindjes van vrindjes.
Inge 5
Peter Urbanusmarcel 7
IngeInge 5
marcelJan Mulder 3
Peter Urbanusreputatiemanagement is het beheer van de reputatie van een organisatie, een
merk of een product, die als marketinginstrument een bepaalde waarde vertegen woordigt
Vooral dat 'een bepaalde waarde vertegenwoordigen'. - zou dat op die 20.020.832 euro slaan?
Fouk Tsang 5
Recht praten wat krom is is een politieke vaardigheid die we juist in toezichthoudende en besturende rollen niet nodig hebben. Een paar jaar in de kamer maken je nog geen bestuurlijke hotshot.
MaartenH 10
Fouk Tsangmarcel 7
Fouk TsangKern van de kritiek: Halsema had steviger moeten ingrijpen toen WPG in zwaar weer belandde. Als je zo’n betrekkelijk klein bedrijf niet eens behoorlijk kunt managen, zegt een betrokkene, hoe kun je dan burgemeester van Amsterdam worden?
Berend Pijlman 13
marcelDat Halsema in ieder geval eerlijker wil besturen dan andere politici kun je hier lezen: https://www.accountant.nl/nieuws/2018/7/halsema-wilde-steviger-rol-accountant-in-semipublieke-sector/
Echter VVD vindt dat je integriteit vooral aan de instellingen en besturen zelf over moet laten.
marcel 7
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
marcelHoog gehalte sportjournalistiek. "Een betrokkene bij Oranje stelt dat de bondscoach een minder afwachtende tactiek had moeten hanteren." Wat moet je ermee? Toch volledig kansloos zulke journalistiek? Of je doet uit de doeken wat is voorgevallen, hoe hierop is gereageerd en wat anders had gemoeten of je stelt vast dat ze het bij WPG niet gemakkelijk heeft gehad. En verder geen waardeoordeel van een niet nader te noemen 'betrokkene' die waarschijnlijk ook niet alle wijsheid in pacht heeft.
Berend Pijlman 13
Fouk TsangIk ben bang dat hebzucht in onze maatschappij te veel gezien wordt als een deugd dan een zonde.
Chris Vuyk 6
[Verwijderd]
Chris VuykChris Vuyk 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Chris VuykJan-Marten Spit 9
Chris VuykHet is immers niet zo dat je alleen je recht kan halen als je eerst een advocaat in de hand neemt.
Marla Singer 7
Chris VuykChris Vuyk 6
Marla Singer[Verwijderd]
Bas van de Haterd 5
Alles is relatief. Als je je omringt met mensen zoals Rutte dat doet kan deze man misschien relatief integer zijn....
En zoals ik ook op Twitter al zei: Eric en consorten: Gefeliciteerd.
Roland Vanderschaeghe 4
Bas van de HaterdEvert 43
Derhalve verwacht ik op enig moment ingrijpen van hogerhand.
Vlucht naar hakkie takkieland waar wij geen uitleververdrag hebben.
Foutje openbaar ministerie?
Diplomatieke onschendbaarheid.
Bevriende old boy network rechter.
Omgekochte kroongetuigen.
Gentlemen place your bets!
Lets wait and see.
[Verwijderd]
[Verwijderd]
Mz59 7
Freek ja