Justitie VS lust banken rauw in Libor-schandaal

3 Connecties

Onderwerpen

Fraude Rente Libor

De Amerikaanse justitie neemt het Libor-fraudeschandaal zeer hoog op. Strafzaken worden voorbereid tegen banken en personen die betrokken zijn bij gesjoemel met de Libor-rente.

Die conclusie trekt The New York Times op basis van gesprekken met insiders. Volgens de weekendeditie van het Amerikaanse dagblad bouwt justitie onder meer dossiers op van medewerkers bij de Britse grootbank Barclays. Dit jaar wordt tenminste één bank aangeklaagd, zo is de door The NY Times opgetekende verwachting van Amerikaanse autoriteiten.Vorige maand deelden de Amerikaanse toezichthouders aan Barclays al een recordboete uit van ruim 450 miljoen dollar vanwege manipulatie van de London interbank offered rate (Libor).

 

Libor wordt in duizenden kredietproducten gebruikt als basis voor de vaststelling van de hoogte van de rente. Niet alleen het geldverkeer tussen banken onderling valt of staat met dit tarief, ook de hoogte van de rente op hypotheken en spaarrekeningen is erop gebaseerd en dan vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Contracten van honderdduizenden miljarden dollars zijn afhankelijk van de Libor-rente. Miljoenen mensen hebben een hypotheek die gekoppeld is aan dit tarief.

 


Schikkingen

Volgens The New York Times is de kans niet gering dat banken zullen overgaan tot het treffen van schikkingen met de autoriteiten nu de dreiging van strafrechtelijke vervolging nabij is.

 

De krant baseert zich hierbij ook op de verwachting van insiders die erop wijzen dat mogelijke strafzaken vanwege hun complexiteit zich jarenlang kunnen voortslepen. Bovendien is de kans dan op een daadwerkelijke veroordeling kleiner dan een schikking, zo tekent The NY Times uit de mond van deze interne bronnen.

 

Dubbel en dwars de sigaar
Met de strafzaken boven hun hoofd zijn de bij de libor-rentes betrokken banken dubbel en dwars de sigaar. Mogelijke juridische mega-claims liggen namelijk ook al klaar. Veelzeggend in dit verband is een schatting van zakenbank Morgan Stanley die ervan uitgaat dat twaalf internationale banken voor in totaal 12 miljard dollar aan boetes en schadevergoedingen te wachten staat. Elf andere grote banken kunnen ook hoge boetes en claims van consumenten en beleggers krijgen.


Rabobank
De Rabobank kan dus ook zijn borst natmaken al rept The New York Times hierover nog met geen woord. Maar de schijn heeft de coöperatieve financiële instelling uit ons land wel tegen: de twee na grootste bank van Nederland is lid van het Libor-panel en is al genoemd in recent onderzoek van de Britse toezichthouders. Daarnaast werd vorige week bekend dat twee oud-Rabo-medewerkers op non-actief zijn gesteld wegens vermeende betrokkenheid met gesjoemel van Libor-rentes.