Kaaiman Eilanden poetst sleazy imago op

  Druk van onder meer beleggers in hedgefondsen dwingt de financiële autoriteit van het belastingparadijs tot meer transparantie.

  De Kaaiman Eilanden behoren tot de schimmigste tax havens ter wereld. Er zijn tiendduizenden bedrijven en hedgefondsen gevestigd, die op papier door een handjevol mensen worden bestuurd. Daardoor hebben de Caymans een slechte reputatie en neemt de internationale kritiek toe. Het Britse overzeese gebiedsdeel wil zijn slechte naam verbeteren door de regelgeving te veranderen. 
   
  Een van de maatregelen die de monetaire autoriteit Cima wil nemen, is dat de namen van bestuurders van de statutair op de Kaaiman Eilanden gevestigde ondernemingen openbaar worden gemaakt. Ook zullen er competentie-eisen worden geformuleerd zo onthult de Financial Times. De Kaaiman Eilanden volgen daarmee de trend naar het aanscherpen van regelgeving. 
   
  De positie van tax havens zoals de Kaaiman Eilanden dreigt te bezwijken onder de toenemende kritiek, zelfs woede, van de financiële autoriteiten van de VS en de EU. Volgens sommigen kostte de controversiële offshoring van zijn vermogen naar de Kaaiman eilanden Mitt Romney de verkiezingsoverwinning. 
   
  Maar volgens Financial Times zijn de maatregelen die de transparantie moeten bevorderen vooral te danken aan klagende beleggers in hedgefondsen. Die maken graag gebruik van de fiscale faciliteiten die Kaaiman Eilanden biedt, maar hadden tot nu toe geen mogelijkheid om de fondsen en managers waarmee en waarin ze investeerden te controleren. Sommige managers blijken in het bestuur van honderden ondernemingen te zitten. 
   
  Langzaam dringt het door tot de finaniciële industrie zelf: belastingontwijking is niet meer van deze tijd.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 258 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren