Kaalslag in vermogensbeheer

Ouderwets vermogensbeheer met koffie, sigaar en een petitfourtje of cognacje is alleen nog voor de allerrijksten bereikbaar

Ieder nadeel heb z’n voordeel. Zo ook met de kredietcrisis. De kosten, de vergoedingen, de bonussen en de premies van en voor de financiële instellingen staan onder grote belangstelling van de politiek, de maatschappij en belangenclubs. Nu is de kickback-fee of retourprovisie die van beleggingsfondsen aan distributeurs (vermogensbeheerders) worden betaald bij Minister De Jager in het vizier.

De vraag is of de consument profijt heeft bij regelgeving die de retourprovisie verbiedt of beperkt. De belegger die participeert in een beleggingsfonds profiteert overduidelijk van de afschaffing van de distributievergoeding. Bekijk het door de bril van een marketeer en je ziet dat de vergoeding in feite verkoop- of promotiekosten zijn die worden afgewenteld op de deelnemers in het fonds, terwijl zij uitsluitend een beheervergoeding zouden moeten betalen aan de beheerder. De kosten voor de fondsbeleggers kunnen dus omlaag.

Afschaffen
Natuurlijk zit niemand te wachten op meer regelgeving, maar de consument heeft laten zien hoe makkelijk hij overal intuint en de financiële instellingen staan momenteel als graai-instellingen te boek. Tijd voor verkeersdrempels derhalve rond de financiële verkeerspleinen als van zelfregulering niets terecht komt. Topman  Munsters van marktleider Robeco is overduidelijk voorstander van afschaffing van distributievergoedingen en is van mening dat de sector niet moet wachten op nieuwe regelgeving. Hij ziet de bui al hangen en Robeco kan vast overleven zonder de retourprovisie.

De nadelige gevolgen van aanvullende regelgeving zijn van grotere betekenis dan de voordelen. Voor veel vermogensbeheerders vormt de kickback-fee namelijk een belangrijk deel van hun verdiensten. Wanneer deze wegvalt zullen de kosten op een andere manier moeten worden terugverdiend. Daarbij hebben de vermogensbeheerders het al niet makkelijk. Van alle kanten drijven de donkere wolken boven hun kantoorvilla’s. Naast een stroom van klachten en claims over de geleverde diensten in 2008, nestelden zich nieuwe (Ophen Vermogensbeheer) en ervaren beheerders (Alex) die op prijs gaan concurreren in de markt van particuliervermogensbeheer. 

 

Alarm: kantoorvilla's mogelijk niet meer betaalbaar voor vermogensbeheerders.


Vermogensbeheerders kopje onder

Alhoewel deze partijen daadwerkelijk vermogensbeheer bieden, zijn dit toch de Jumbo’s en Lidl’s in de markt voor particuliervermogensbeheer. Persoonlijke aandacht en regelmatig een kopje koffie met een petitfourtje is straks alleen nog beschikbaar voor de welgestelden.

De verwachting is dat de komende jaren veel vermogensbeheerders verdwijnen. Het financieel Dagblad kopte vandaag “beheerders in de uitverkoop”. Het verdienmodel van vermogensbeheerders staat door de toenemende regulering onder druk, waardoor een portefeuille straks nog circa 1,5% van het beheerde vermogen oplevert. De kans is groot dat diverse partijen wellicht gedwongen worden om de portefeuille voor niets weg te doen, wanneer personeel en eventuele schulden kunnen worden ‘mee geleverd’.
Twee partijen - die onder vuur lagen van teleurgestelde beleggers – hebben inmiddels de markt verlaten. Zo ging Lancelot Vermogensbeheer kopje onder door de gepubliceerde constateringen van de AFM, die op haar beurt gealarmeerd was door de gedupeerde cliëntèle van deze Limburgse vermogensbeheerder.

Eerder ging de Amsterdamse vermogensbeheerder Eureffect ten onder aan het ‘huis fonds’ Spirit AIM. De stroom klachten en claims gaven deze vermogensbeheerder ging enkel vooruitzicht meer voor de toekomst.

 

Concurreren op prijs
Vorig jaar is de gang naar nieuwe tijden ingezet met de deconfiture van deze vermogensbeheerders en de aandacht voor de distributievergoedingen. In 2012 zal de overname van vermogensbeheerders in volle gang zijn en uiteindelijk zal de markt voor particuliervermogensbeheer bediend worden door enkele tientallen aanbieders, waar vast nog ruimte is voor het ouderwetse vermogensbeheer met sigaren en krijtstrepen. De kosten van dergelijke aanbieders maken hun product nog slechts aantrekkelijk voor een kleine groep welgestelden die kunnen rekenen op het oorspronkelijke vermogensbeheer. Krabbelaars zullen het moeten doen met de beheersupermarkten die elkaar beconcurreren op prijs en zich bedienen van geautomatiseerde aan- en verkoopsystemen.