
'Watch out for falling prices' – nee, dit is niet de slogan van een of andere obscure deflationista, maar de trotse discountstrategie van het bedrijf met de grootste omzet én de meeste werknemers (2.2 miljoen mensen) ter wereld: Walmart. Gisteren ontplofte die strategie van kaalslag in hun gezicht. De supermarktketen loopt aan de grond in de zelf geïnitieerde race to the bottom.
Op dezelfde dag dat Walmart met een winstwaarschuwing kwam en het aandeel 10 procent inzakte, maakte het Amerikaanse Census Bureau bekend dat de winkelverkopen, buiten auto’s, in de vorige maand zijn gedaald. Toeval?
Er is in deze kolommen vaker op gewezen: naarmate we met zijn allen grimmiger op koopjes uit zijn, gaan we uiteindelijk zelf ook in de uitverkoop. We krijgen waar we om vragen.
naarmate we met zijn allen grimmiger op koopjes uit zijn, gaan we uiteindelijk zelf ook in de uitverkoop.Als we voor kwaliteit, service en persoonlijke aandacht niet meer willen betalen, waarom dan nog de moeite nemen om iets moois te maken. Dan rest kaalslag. Walmartization, in één woord. Het werkt twee kanten op. Als we Blokker al mijden wegens te duur, dan zal, in de woorden van Volkskrant columnist Peter Middendorp, zelfs dit wonderschone warenhuis moeten kiezen voor '…ontslagen en "flexibilisering van werktijden" (..) Dat is ook een aanval, maar dan op jezelf. Alles zal bij Blokker steeds flexibeler worden, net zolang totdat het personeel alleen nog boodschappen van de Action kan betalen.' Wat maar weer aantoont dat soms, nou ja vaak, de treffendste en diepste waarheid over de economie op straat ligt. Maar dat terzijde.
Loonsverhoging?
Ironisch genoeg is de voornaamste oorzaak van de gisteren afgegeven winstwaarschuwing door Walmart nu juist de stapsgewijze loonsverhoging is die de retailer voor 500 duizend van haar 1,2 miljoen Amerikaanse medewerkers doorvoert. Wat is hier aan de hand? Betekent dit dat de Walmartstrategie van armetierigheid toch de juiste was? Geenszins. Het geeft slechts aan hoe moeilijk het is je uit een vicieuze spiraal van loonbesparende producent en beknibbelende consument te ontworstelen. Het zegt wat, als het zelfs de ‘grootste van het land’ vandaag de dag niet meer lukt wat Henry Ford 90 jaar geleden wel vermocht: eigenhandig een virtuele spiraal van optimisme en hoop in gang zetten door werknemers vorstelijk te belonen. Maar echt verbazen kan het anderzijds ook niet. Ford had als geïntegreerde maker de gehele productieketen in eigen hand, tot en met de bijna spreekwoordelijke rubberplantages voor de banden. Walmart daarentegen koopt zijn spullen grotendeels in bij externe toeleveranciers. En het laat zich raden waar de gigant met zoveel inkoop-marktmacht de extra loonkosten voor eigen personeel neerlegde: elders in de waardeketen. Ergo: ze knijpen toeleveranciers nog eens flink extra af om de circa 1 miljard aan hogere loonkosten terug te verdienen.VS loopt onherroepelijk vast
Maatschappelijk en macroeconomisch was de loonsverhoging dus een sigaar uit eigen doos. Wat niet wil zeggen dat Walmart er verkeerd aan deed de lonen van sommige mensen boven het minimumloon op te krikken van bijvoorbeeld 9 dollar tot 10 dollar - waar in de VS een minimumloon geldt van 7,25 dollar. En dat in een tijd dat in democratische kringen de roep voor een landelijk minimumloon van 12 tot zelfs 15 dollar klinkt. Het lijkt er echter op dat de kaalslag al te ver om zich heen heeft geslagen.Amerika is een kantelpunt gepasseerdAmerika is een kantelpunt gepasseerd waaruit het ecosysteem van de genetwerkte en flexibele onderdelen zich niet meer kan ontworstelen. De wedstrijd naar de bodem heeft haar doel bereikt. De kiel muurvast in het bodemzand.
Ten slotte…
1. Dit proces is natuurlijk de échte deflatie die onderhuids al woekert en die veel hardnekkiger en omineuzer is dan een paar decimaaltjes aan negatieve inflatie die je nu wel ziet door de gedaalde energiekosten. Ook bij ons. De toename van ZZP-ers en flexwerkers zijn tekenen aan de wand; het aantal vaste banen daalt nog altijd, ondanks het ‘herstel’. En denk niet dat het louter beperkt is tot laaggeschoolde arbeid; ook onder bijvoorbeeld advocaten waait een gure wind.Dit proces is natuurlijk de échte deflatie die onderhuids al woekert2. Het hier beschreven proces van Walmartization is een mooie illustratie van het destructieve effect dat een eenzijdige nadruk op de aanbodkant van de economie kan hebben, zoals deze in gangbare kringen nog steeds in de mode is en nog altijd wordt gefiatteerd door CPB en DNB. Verlekkerd rekent men met de vooruitgang die Walmart in haar eentje heeft opgeleverd voor de productiviteit van de gehele natie. De vraagkant laat men voor het gemak even buiten beschouwing. De volgende aan mij persoonlijk gedane ontboezeming is hierover zo veelzeggend dat ik u deze ongraag onthoud: de vakverdwazing van een bevriende econome ging zo ver, ze had deze schijn-vooruitgang dusdanig geïnternaliseerd dat zij bij haar in de buurt, in haar polder, ook zo snel mogelijk een Walmart geopend zag worden, maar ‘die stomme regeltjes die een megamarkt in de weide verbieden’…hoe ontroerend, niet? 3. Terwijl werknemers dus steeds minder mogen verdienen en uitgeven, lijken beleggers geenszins van plan ook maar iets van rendement op te geven, in tijden dat de rentes mondiaal op nul staan. Dat dit een alles in combinatie een cocktail is die ons groeivermogen ernstig aantast, heb ik eerder uiteengezet.
67 Bijdragen
jsmid
Apekool
jsmidHet laatste punt dat Hans maakt is denk ik het belangrijkst: de (aandeelhouders)winst is telkens doorslaggevend voor het loonbeleid in een bedrijf.
Kafca
Apekoolbos
KafcaEn in Australie met 80 winkels
To big ?
bos
ApekoolOok daar graaicultuur: want er werd 45 miljoen Dividend uitgekeerd aan vnl groot aandeelhouders (w.o Scheepsbouwer ,ex KPN)
Emmef
ApekoolBehalve dan dat de relatieve koopkracht van het winkelpersoneel erop vooruitgaat.
Hans de Geus
jsmidDrNomad
jsmidWe betalen 80 procent belasting (als je goed telt). Zo denk ik dat de verzorgingsstaat onze ondergang wordt. Iedereen wil er minimaal voor betalen en maximaal van profiteren. Zonder verzorgingsstaat en met lage belastingen zou productie veel meer in NL blijven, en we zouden het ook nog eens goed hebben hier.
jsmid
DrNomadAnton
Zie ook het volgende artikel van de (heterodoxe) Delftse economen Storm en Naastepad:
http://www.tbm.tudelft.nl/fileadmin/Faculteit/TBM/Over_de_Faculteit/Afdelingen/Afdeling_Innovation_Systems/Sectie_Economie_van_Innovatie/Publications/doc/ESB_2007.pdf
Overigens is het spiegelbeeld van dit verschijnsel bekend onder de naam "Kaldor's paradox": in de decennia na de 2e wereldoorlog lieten de westerse landen met de sterkste stijging van de loonkosten tevens de sterkste economische groei zien.
Jean
AntonAnton
JeanJe suggereert daarmee dat er toen veel meer behoefte aan producten (wederopbouw) was dan nu, met als gevolg dat we nu stagnatie hebben. Maar het gaat m.i. niet zozeer om de behoefte aan producten, maar om de koopkracht, het vermogen om die producten ook te kunnen betalen.
Dat vermogen was er toen om de een of andere reden wel en nu niet meer. Die reden, naar mijn idee: de sterk opgelopen inkomensongelijkheid, waardoor het gros van de bevolking wel wil kopen maar dat niet meer kan betalen, terwijl de rest zijn inkomen oppot.
Jean
Anton"het gaat m.i. (...) om de koopkracht" - eens.
Die "om de een of andere reden" is dus de totaal verschillende fase waarin de wereldeconomie zich bevindt. De toenemende inkomensongelijkheid is een gevolg van de huidige stand van zaken in de wereldeconomie. Dezetrend zal zich - bij ongewijzigd beleid - doorzetten. Helaas, want niet goed voor algemene welvaartsgroei. Zonder kapitaalkrachtige middenklasse kan er geen groei zijn.
Anton
JeanJe schrijft "Zonder kapitaalkrachtige middenklasse kan er geen groei zijn." Dat laatste is precies het argument dat ik ook gebruik: toenemende inkomensongelijkheid > afname bestedingskracht middenklasse (en onderklasse).
Jean
AntonBedenk evenwel dat in de jaren na 1945 (tot ca. 1970) er n enorme inhaalslag gemaakt is. Qua productie, dus werkgelegenheid en groei. De inkomens tussen pakweg 1965-1980 kwadrateerden bijkans. Sociale verzorgingsstaat is toen eveneens uitgebouwd.
Daarna t Akkoord van Wassenaar met langjarige loonmatiging. Was toen niet zo gek. Niettemin bestrijd ik dat loonsverhoging oplos is. Importeert buitenland gerelateerde inflatie op termijn. Beter is afscheid nemen van n zwakke munt (de euro) en herstel juist rentebeleid.
Tenslotte: tijden van 3-4% groei zijn voorlopig voorbij. We mogen al in onze handen klappen als t 1-2% wordt.
Wat nu gebeurt met enorme toename asielzoekers draagt niet bij tot structureel herstel. Merendeel eindigt in bijstand ipv de goedkope arbeidskrachten die t grootbedrijf graag wil. Dit nog los van de sociale spanningen die dit 'avontuur' oproept.
jefcooper
JeanZo goed gaat het in Nederland.
Ik hoef maar één kilometer te lopen in de winkelstraten in de buurt, heen en terug, om vijf dichtgeplakte panden te zien, winkels en restaurants.
Pensioenen gaan gekort worden, dank zij de eendrachtige samenwerking van Klijnsma en Klaas Knot, op 'aanbeveling' van Brussel.
Weer minder vraag, weer minder banen.
Gelukkig zijn er de gelukszoekers, die de roverheid dwingen geld uit te geven, wat er niet was.
Zij redden onze economie.
In mijn ondertussen lange leven heb ik nog nooit een dergelijke waanzin gezien.
De laatste stunt is het afschaffen van de visumplicht voor Turken.
Elke gelukszoeker die al in Turkije is kan nu legaal naar onze vleespotten reizen.
Toch roept Plasterk 'dat je met je vingers van het bestuur moet afblijven'.
In wat voor denkwereld dit soort mensen leeft, ik kan het niet begrijpen.
Ik lees net op Duitse teletekst dat de dame die kandidaat is voor burgemeester van Keulen zwaar gewond is door messteken.
Mijn vermoeden is dat het met de immigranten te maken heeft.
Als dat zo is zal Plasterk er niet blij van worden.
Maar voor de politie worden de cao onderhandelingen gunstiger, denk ik, zo is er altijd een geluk bij een ongeluk.
Vermoeden is nu bevestigd.
Red Mijniet
JeanJean
Red MijnietRed Mijniet
JeanIn het algemeen bestaat de indruk dat de sterke stijging van de collectieve-lastendruk de inflatie in
de meeste Europese landen niet onberoerd heeft gelaten, hoewel van land tot land verschillend en afhankelijk van de wijze waarop de loon- en prijsomvang tot stand kwam, resp. beleidsmatig
werd gestiiurd. Er vond doorberekening van de stijgende premie- en belastingdruk plaats door werkgevers in de prijzen en door werknemers in de lonen.
Die genoemde 14% in dat rapport is dus ZONDER inflatiecorrectie, waar de Belg netjes alles omrekent naar VASTE munt.
Best moeilijk, eco-no-mie, vooral als men appels met peren vergelijkt en het Belgische fruit voor het gemak over het hoofd ziet. Succes verder met je kwadraten.
Jean
Red MijnietRed Mijniet
JeanJohn Jansens
JeanDie zou je toch óók ff kunnen posten hier?
Jean
John JansensHieruit blijkt, dat de gem. loonstijging tussen 1970-1975 14% per jaar bedroeg. In 1976 11%; 1977: 8,3%; 1978: 7,2%; 1979 en 1980: 6,3% (deze laatste 2 jaren via MEV). Dat werd Lubbers natuurlijk te gek en daarom sloot hij in 1982 t Akkoord v Wassenaar. Zie: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2321-wm.htm
DrNomad
JeanAnton
Jeanjefcooper
AntonBruto binnenlands product is exclusief afschrijvingen.
Vele machines en installaties worden in vijf jaar afgeschreven.
Er vindt dus een geweldige misleiding plaats.
Het zal wel weer Eurostat zijn, hoe hoger de getallen, hoe meer afdracht aan Brussel.
Het doet denken aan de bankwinsten voor de klap.
Jean
AntonMolenaer
JeanJean
MolenaerDrNomad
JeanJean
DrNomadDrNomad
JeanToch maar goud-standaard dan?
Jean
DrNomadDrNomad
JeanJean
DrNomadSpaarder
Jeanhttps://twitter.com/profstevekeen/status/582273902296088576
Keen doet hier, net als Armstrong, een verwoede poging om een onuitroeibaar misverstand over de werking van ons geldsysteem uit te roeien.
Een beter uitgewerkte poging is hier te vinden:
http://www.forbes.com/sites/stevekeen/2015/03/30/the-principal-and-interest-on-debt-myth-2/
Overigens vind ik de uitleg van Keen wel wat complex. Volgens mij is het al voldoende om duidelijk te maken dat er zoiets bestaat als een <em>voorraadgrootheid</em> (zoals het totaal aan uitzettingen/schulden aan de debetzijde van een bankbalans) en een <em>stroomgrootheid</em> (zoals een aflossing of een rentebetaling). Je hoeft vervolgens slechts het pad te volgen dat een euro aan betaalde rente aflegt – van debiteur naar aandeelhouder, bankmedewerker of crediteur, om vervolgens weer via allerlei economische activiteiten en transacties op bijvoorbeeld de bankrekening van diezelfde debiteur terecht te komen – en je komt er al snel achter dat dit spel eeuwig door kan gaan zonder dat de totale geldhoeveelheid <em>per se</em> moet toenemen. Deze uitleg is volgens Keen echter nog niet duidelijk genoeg, en daarom heeft hij een applicatie laten bouwen om dit soort misverstanden écht uit te roeien:
http://sourceforge.net/projects/minsky/
Jean
SpaarderEconomen weten t niet. De één stelt dat schuldenberg t probleem is, de ander zegt dat overheden gewoon moeten investeren in infra-structuur, daarmee de schuldenberg doen toenemen.
Ik zeg: (gedeeltelijke) reset en opnieuw beginnen.
Spaarder
Jean<em>Modern Jubilee</em> in het kort: iedereen krijgt een bedrag op zijn bankrekening gestort en mensen met schulden moeten dit verplicht aanwenden voor de aflossing van hun schuld.
Ik ben er nog niet over uit of dit echt iets is, maar heb hier wel wat gedachten over.
Een van de nadelen van de herverdeling van de schuld, waar deze oplossing feitelijk op neerkomt, is dat deze op een ietwat onhandige manier plaatsvindt. Zo ontstaat er een situatie waarin mensen met hoge schulden, absoluut gezien, veel meer schuldverlichting krijgen dan mensen met lage schulden. Naast het vaste bedrag dat zij op hun bankrekening krijgen gestort (zeg, 10.000 euro), worden hun schulden tenslotte sterk verminderd door de extra inflatie. En voor mensen zonder (netto) schulden speelt een vergelijkbaar verhaal. Iemand die niets heeft gespaard krijgt zomaar opeens 10.000 euro bijgestort, zonder dat hij daar iets voor heeft hoeven doen. Terwijl iemand die een flink bedrag bij elkaar heeft gespaard van, zeg 100.000 euro voor de aankoop van een huis of voor een auto, de koopkracht van dit bedrag flink ziet slinken.
Een mogelijke oplossing voor dit probleem is door een grens te stellen tot waar het eenmalig uit te keren bedrag wordt geïndexeerd, bijvoorbeeld 100.000 euro. Iemand die geen schulden en ook geen spaargeld heeft (ik zeg bewust spaargeld en niet vermogen omdat inflatiebestendig kapitaal, zoals vastgoed en aandelen niet mag worden meegerekend), krijgt dan 10.000 euro bijgestort. En iemand die 100.000 euro spaargeld heeft, ontvangt dan 10.000 euro plus een compensatie voor de waardevermindering van, zeg 10% (*) = 10.000 euro. Maar iemand met een (netto) schuld van 100.000 euro krijgt niets bijgestort. De 10% extra inflatie zorgt er namelijk al voor dat zijn schuld 10.000 euro minder wa
jefcooper
JeanVervolgens speelt men verbazing over bijna opstanden.
Karskens ziet in sluiten grenzen de enige oplossing.
Maar ja, aan deze 'hoeksteen van de EU', aldus Barroso, mag niet worden getornd.
Yogibeer
Sanne
YogibeerAnton
SanneApekool
Sannejefcooper
YogibeerDe Troika was zo vriendelijk de Griekse regering mede te delen 'eerst bezuinigen, dan krijgen jullie weer medicijnen'.
Yogibeer
jefcooperYogibeer
jefcooperRed Mijniet
http://static2.demorgen-cdn.be/photo/hoe-de-lonen-en-de-koopkracht-sinds-1945-evolueerden/YmYwZS9hdC83MjUyMDY3LzY0Mng5OTkvRlQ/642x999_7252067.jpg?v=oUAoxpm
Het onderschrift: Reële brutolonen (puntlijn), reële brutolonen voor belasting (stippenlijn) en reële besteedbare lonen (volle lijn), metselaars en industriearbeiders in België, 1945-2014. ©rv
http://www.demorgen.be/opinie/hoe-de-lonen-en-de-koopkracht-sinds-1945-evolueerden-a2110222/
de graaf
jefcooper
Die zijn partners in één of andere wazige constructie.
Wat betreft Henry Ford, een T Ford kostte $ 300 terwijl een Duitse Opel nog $ 1500 kostte.
Hitler bewonderde Ford dan ook diep.
Het was voor Ford dus niet zo moeilijk op de automarkt, en je had niet veel inkomen nodig om een T Ford te kunnen kopen.
In The Grapes of Wrath, Hemingway's boek over de VS in de dertiger jaren van hoge werkloosheid en honger, kom je het woord Ford dan ook vele keren tegen.
In tegenstelling tot de migranten van nu verplaatsten die in de VS zich per Ford.
Ook bij Jonathan Raban, 'Bad Land', London 1997 lees je dat de immigranten, die bedonderd waren in Montana, landbouw en veeteelt bleken onmogelijk, de plek des onheils per Ford verlieten.
In beide gevallen met hun schamele bezittingen hoog op het dak gestapeld.
VS politici hebben nog steeds niet door dat je wel alle productie naar lage lonen landen kan verplaatsen, maar dat de VS nog niet zo diep is gezakt dat het de werklozen door honger wil euthanaseren.
Met andere woorden, de VS blijft zitten met de kosten van in leven houden van de werklozen.
Aangezien de VS geen sociaal democratisch land is, is het niet in staat in te zien dat wel het bedrijfsleven goedkoper uit is met verplaatsen van werk, maar het land als geheel niet.
De machtigen, de rijken, betalen vrijwel geen belasting, dus de kosten van in leven houden worden betaald door een middenklasse die steeds kleiner wordt.
Het wachten is dus op revolutie.
Kennedy sr waarschuwde in de dertiger jaren z'n rijke vriendjes al dat ze de keus hadden tussen meer belasting betalen, of alles kwijt raken in een revolutie.
Hans de Geus
jefcooperjefcooper
Hans de GeusRaban Bad Lands gaat over Montana, van Seattle waar hij woont, naar Montana zeilen, gaat niet.
Maar z'n verhaal over de zeiltocht naar Alaska is best interessant.
jefcooper
jefcooperHans de Geus
jefcooperjefcooper
Hans de GeusMocht je ooit nog veel tijd hebben, dan kan ik je de dagboeken van Harold L Ickes aanbevelen, in die tijd Roosevelt's Secretary of the Interior.
Drie delen, de kampen waar hongerige werklozen een paar weken goed te eten kregen worden er in beschreven.
Verder lees je daar uit hoe onbetrouwbaar Roosevelt was, 'sold me down the river'', pas in een dictionary USA slang vond ik de oorsprong van de uitdrukking.
Roland
jefcooperjefcooper
RolandDaar werd me toen de vraag gesteld of een kind in Nederland behandeld kon worden, voor behandeling in de VS moest het huis van de ouders worden verkocht.
Alternatief: kind dood.
Molenaer
Floris Vogel
Dit soort analyses zijn immers aan dovemansoren gericht bij de goegemeente die zich liever druk maakt om Gordon's nieuwe kapsel en een wildplassende asielzoeker dan om de zaken die er écht toe doen.
Excuus voor mijn cynisme, maar ik kon het niet laten.
DrNomad
Costco vs WalMart: http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2013/08/wal-mart-is-not-costco-so-why-should-it.html
Het ene bedrijf levert kwaliteit, het andere kwantiteit. In de smart-phone markt zijn Apple (kwaliteit) en Samsung (kwantiteit) marktleiders in eigen spel.
Mensen willen heus wel betalen voor kwaliteit. Bezoek maar eens een parfumerie. Ik deed het, en mijn portemonnee doet nog pijn.
Bobmalooga
DrNomadpeter
Walmart geeft zelf aan dat de winst lager zal zijn door toegenomen loonkosten.
bps
Van Brussel moeten de zwakke broeders in de eurozone intern devalueren.
Dat is het verlagen van lonen en kosten.
“Dan kunnen ze beter concurreren.” aldus euro-politici, “om er weer bovenop te komen”.
Oh ja, joh?
Griekenland moet nu goedkoper dan elders afwasborstels produceren voor bijv. WalMart.
“Dat is goed voor de economie.” zeggen die slimmeriken wereldwijs.
“Nee”, roepen andere euro-politici, “de sterkere broeders moeten hun lonen verhogen.”
Dan kunnen ze minder concurreren.
“Dat is goed voor de economie.” zeggen die slimmeriken wereldwijs.
Ja, economie is veel te moeilijk, en te belangrijk, voor het gewone volk om te begrijpen.
Dat is alleen voor euro-politici in Brussel weggelegd.
Nou nog een artikel over hoe het wel moet.
Roland Horvath
Nuance is niet aan de Amerikanen besteed, ze denken eendimensionaal, in zwart wit, Donald Trump is het schoolvoorbeeld. Slecht onderwijs met uitzondering van enkel topuniversiteiten. Nooit hebben ze een andere maatschappelijke waarde gehad dan rijkdom. En dan nog een individualistische -vijand van collectieve- instelling, ieder -voor -zich. Die elementen zijn een dodelijke cocktail voor de maatschappij en voor de economie. Hongerlonen en armoede zijn het gevolg. Resultaat de vraag, de bestedingen worden aangetast. Een
neerwaartse spiraal. Maar de superrijken in US vinden dat best, ze willen macht over de 99%: arm, dom en onderdanig. De EU/NL/BE regeringen zijn even ziek en simpel.
Lonen moeten aangepast zijn aan de prijzen en aan de productie capaciteit, niet te hoog of te laag.
Kafca
@JS Smid: ik ga mee met uw bewering dat discounters voor een ondergang kunnen/zullen zorgen. Maar leg dat de bovengenoemde groep maar eens uit. Hun salarissen zijn oha belachelijk laag, de arbeidsomstandigheden dito beroerd en hun immer stijgende lasten dermate hoog (mn agv stijgende zk premies. huurstijgingen en dalende bijdragen, etc), dat men gedwongen wordt die keuze te maken (net als die voor het mijden van zorg!!). Maw die groep -die steeds groter lijkt te worden, kun je die keuze niet kwalijk nemen. De 'taal' die rondom minimumloon -of lager wordt gesproken is van een heel andere orde dan die op hoger loon- en scholingsniveau. Ik weet dat omdat ik er tussen woon. Daar wordt mi te makkelijk (niet persoonlijk bedoeld) aan voorbij gegaan.
Hano
Pietje
https://www.youtube.com/watch?v=FeLLR3LWtv4
Kruz
De keuze is hierbij niet aan de consument. De prijzen zijn dus danig al verhoogd dat het op de grens ligt dat de consument het laat liggen of simpelweg niet meer kan betalen. Het bedrijf erachter gaat het dan duurder maken door of minder product in de verpakking te stoppen of te snijden op de services. Waarom? Alleen maar om investeerders,financieringskosten (bij onderzoek in de USA gemiddeld 30% van de kostprijs van een product gebleken...) grote salarissen van CEO's te betalen. Zij hebben daar alle kostenbesparingen die globalisatie met zich mee bracht opgeslokt. Zodra een bedrijf de aandelenmarkt opgaat verliest het zijn eerste doel. Continuïteit. De schuld ligt altijd bij het hoger management die alleen maar in korte termijn en eigen belang denkt. Deze kaalslag ligt dus in ieder geval niet aan de consument die niet bereid is om te betalen. Gezien in Nederland 17% in armoede leeft. De middenklasse de onderklasse is geworden. Mensen met 55k+ zitten er nog zorgeloos bij. Maar dan heb je het over iets van 200 duizend huishoudens van de 7 miljoen (2008) Niets dus. Maar laat die groep nou vooral in alle media werken of hun woord mogen doen. Dan sluit dat niet aan op de rest van de samenleving. Dat inzicht mis ik wel eens in artikelen.