Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer

Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?

Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.

Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?

80 artikelen

Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit

De wereld van het grote geld lijkt voor de meeste mensen ver weg. Maar de effecten ervan merken we dagelijks. Follow the Money laat de komende maanden via een gedetailleerde kaart en een serie rondleidingen zien waarom hoge inflatie, groeiende ongelijkheid en gebrek aan financiering voor duurzame projecten nauw met de inrichting van ons geldstelsel zijn verbonden. Vandaag de eerste reis door deze kaart: een video van het waterwerk van ons geld.

Hoewel geld een centrale rol in ons leven speelt, is de werking van ons geldstelsel voor de meeste mensen onbekend terrein. Dat maakt een breed debat over de inrichting ervan haast onmogelijk. Met dit project willen we de wereld van het geld begrijpelijk maken en de financiële geletterdheid vergroten.

De afgelopen twee jaar hebben we intensief samengewerkt met talloze experts die ons meenamen achter de spiegelende gevels en façades van de financiële sector. Wat we daar hoorden en zagen hebben we gevisualiseerd in deze ontzagwekkende kaart, waaraan Carlijn 2000 uur heeft getekend met de allerfijnste pen ter wereld.

Ga mee op reis door de kaart, en bekijk hoe de grote geldstromen bepalen hoe onze samenleving eruit ziet. Wil je liever lezen? De tekst van de video is ook apart beschikbaar. Je vindt die hier. Van 16 oktober tot en met 29 januari 2023 is 'Het waterwerk van ons geld' te zien in het Rijksmuseum Twenthe




Lees alles over dit project op onze overzichtspagina. Daar kun je je ook inschrijven, zodat je een seintje ontvangt bij nieuwe publicaties, evenementen of andere updates over dit bijzondere project.