
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De wereld van het grote geld lijkt voor de meeste mensen ver weg. Maar de effecten ervan merken we dagelijks. Follow the Money laat de komende maanden via een gedetailleerde kaart en een serie rondleidingen zien waarom hoge inflatie, groeiende ongelijkheid en gebrek aan financiering voor duurzame projecten nauw met de inrichting van ons geldstelsel zijn verbonden. Vandaag de eerste reis door deze kaart: een video van het waterwerk van ons geld.
Hoewel geld een centrale rol in ons leven speelt, is de werking van ons geldstelsel voor de meeste mensen onbekend terrein. Dat maakt een breed debat over de inrichting ervan haast onmogelijk. Met dit project willen we de wereld van het geld begrijpelijk maken en de financiële geletterdheid vergroten.
De afgelopen twee jaar hebben we intensief samengewerkt met talloze experts die ons meenamen achter de spiegelende gevels en façades van de financiële sector. Wat we daar hoorden en zagen hebben we gevisualiseerd in deze ontzagwekkende kaart, waaraan Carlijn 2000 uur heeft getekend met de allerfijnste pen ter wereld.
Ga mee op reis door de kaart, en bekijk hoe de grote geldstromen bepalen hoe onze samenleving eruit ziet. Wil je liever lezen? De tekst van de video is ook apart beschikbaar. Je vindt die hier. Van 16 oktober tot en met 29 januari 2023 is 'Het waterwerk van ons geld' te zien in het Rijksmuseum Twenthe.
Lees alles over dit project op onze overzichtspagina. Daar kun je je ook inschrijven, zodat je een seintje ontvangt bij nieuwe publicaties, evenementen of andere updates over dit bijzondere project.
67 Bijdragen
Roland Horvath 7
De organisatie van pensioen fondsen is uit de tijd. Ze zijn een -zeer- grote hoeveelheid geld, die alleen reeds door het aankopen van bijvoorbeeld vast goed, de prijzen opdrijven. Dat is niet de bedoeling maar het is wel in het algemeen een feit. Daarover heeft FTM het reeds gehad.
2. Niet alleen de centrale banken en de verplichting van de overheden -in de EU- om geld te lenen op de kapitaal markt zijn uit de tijd en gebonden aan de markt. EEn onstabiele markt.
De creatie van geld uit het niets kan ook voor de volle honderd procent gebeuren. In plaats van te werken met een dekking van slechts een deel van de krediet verlening.
Dat uitsluitend creëren van geld uit het niets, zoals de ECB doet, schept ook problemen van controle, maar het rampzalig resultaat van de laatste jaren is wat dat betreft moeilijk te overtreffen.
Karin Spaink 5
Roland Horvathhttps://www.ftm.nl/tekst-video-inrichting-geldstelsel-waterwerk
Roland Horvath 7
Karin SpainkSteije Pieters
Karin SpainkKarin Spaink 5
Steije PietersMarco Fredriks 4
Roland HorvathRoland Horvath 7
Marco FredriksDe meeste mensen kunnen dat niet zo maar begrijpen. Ze hebben daarvoor tijd nodig en vooral moet de uitleg beginnen bij hun niveau van kennis.
Om te kunnen begrijpen moet de informatie kloppen en men moet tijd hebben om die informatie te kunnen overwegen. Iets dat niet klopt kan ook niet begrepen worden.
Overigens, bij pensioenen betaald via een afdeling van de ECB komt er uitsluitend geld aan te pas als iemand gepensioneerd is. Logisch. Wat nu nodeloos gebeurt is dat bijvoorbeeld een werkgever een pensioen bijdrage van een werknemer inhoudt en nadien dat geld betaalt aan het pensioen fonds.
De twee betalingen werknemer naar werkgever/ inhoudingsplichtige en ten 2e van werkgever naar het pensioen fonds zijn overbodige betalingen.
En het pensioen fonds heeft er niets dan last mee bij het beleggen en de omgeving van de beleggingen hebben er ook geen profijt van, in tegendeel, er wordt prijsinflatie gecreëerd. Ook nodeloos. Het kan en het moet anders.
Door het feit dat geld, gecreëerd uit het niets, een abstracte en eenvoudige idee is, een collectief hersenspinsel, een creatie van de geest, kan dat geld voor van alles gebruikt worden, ten goede en ten kwade. Geld is vandaag de dag zogenaamd fiduciair geld, het heeft waarde als door alle betrokkenen aanvaard wordt en dat men met dat geld dus iets kan kopen.
Wilfred Repko
Roland HorvathWat ik wel heel erg jammer vind is dat ik de video niet op volledig scherm kan bekijken. Zo zonde van al die details die daardoor niet goed te zien zijn. Kan dat nog mogelijk worden gemaak?
Thomas Bollen 7
Wilfred RepkoRene spijkers
Thomas BollenGaan jullie het ook nog op een goede manier overzetten/ondertitelen naar het engels. Woon in Noorwegen en had dit graag gedeelt met mijn Noorse omgeving op facebook.
Karin Spaink 5
Rene spijkersJohan Zijlstra 4
Wilfred RepkoDat heb ik ook gedaan.
Ik ga nog een keer kijken, later vandaag of morgen. Het geheel zit propvol met informatie!
Julien Willems
Wilfred RepkoStef Kuypers
Roland HorvathDe centrale bank/commerciële bank tandem zou ook nog beter belicht kunnen worden. Er bestaan namelijk 2 soorten Euro's. Er zijn de centrale bank Euro's die op de reserverekeningen van de banken staan en de cash die wij kunnen afhalen. Dan zijn er de commerciële bank Euro's die op onze rekeningen staan. Beide banken voeren een gelijkaardig geldcreatie/geld vernietigingsproces uit met dat verschil dat achter centrale bank Euro's enkel schulden staan en niks anders. Centrale banken hebben de reserves die commerciële banken hebben dus niet.
Dat spaargeld als hefboom voor leningen gebruikt kan worden is ook heel wat genuanceerder dan het op het eerste zicht lijkt. Achter spaargeld zit namelijk een gelijke hoeveelheid reservegeld als het van een andere bank komt maar niet als het overgeschreven wordt van een rekening die bij dezelfde bank zit. Reserve geld en spaargeld blijven ook niet aan elkaar gekoppeld. Na overschrijving leiden ze hun eigen leven. Het is een nuance die toch wel belangrijk is.
Stef Kuypers
Roland HorvathDie combinatie van een gebrek aan financiële zekerheid en het feit dat er geld (en macht) verdient kan worden met geld ligt aan de basis van heel wat problemen waar we nu mee te maken hebben. Bovendien zit er ook een erg zwaar incentive voor korte termijn kapitalisatie in het systeem wat lange termijn denken helemaal ondersneeuwt.
Momenteel ben ik een PhD aan het schrijven over een alternatief model. Kort door de bocht ziet het model er als volgt uit: geld wordt schuldenvrij gecreëerd om iedereen een gegarandeerd inkomen te geven (waardoor werk en inkomen van elkaar gescheiden worden en mensen beter kunnen inzetten op betekenisvol werk) en geld wordt vernietigd door het aanrekenen van een heffing op het saldo van rekeningen. Dat geeft financiële zekerheid, beperkt oppotten, duwt richting lange termijn denken, ...
Één mogelijke implementatie wordt hier uitgelegd: https://www.ted.com/talks/stef_kuypers_money_behaviour_and_society_the_invisible_link
Het kan dus écht wel anders.
Roland Horvath 7
Stef KuypersIn het huidige systeem is men niet losgekomen van de idee van ruilhandel. Geld is dan een bijkomend goed dat de ruilhandel vergemakkelijkt. Dat goed, in dit geval opgepot geld bij een bank of elders, heeft dan ook een waarde. In de EU moet zelfs de EU overheden krediet verkrijgen op de kapitaal markt. De VS is hierin een stap verder.
Geld is echter uitsluitend een toelating van de bank om iets te kopen wat het ook is. Het geld heeft op zichzelf geen waarde. De bank zelf moet geen reserves aan houden. En ze kan ook niet gericht zijn op winst. Ze mag niet geprivatiseerd zijn. De controle van de banken door de maatschappij is en blijft altijd moeilijk. In de EU is er ongeveer geen enkele controle integendeel. Zeker niet op de ECB.
Dat alles vereist dat de bank in staat is bijvoorbeeld inkomen te verschaffen aan iedereen en krediet te verlenen ook aan iedereen op een passend wijze. In het artikel blijkt m.i. ook dat de redacteurs van het artikel ook aan zoiets denken. Nog iets, de beperking van het 'verleende geld' is niet een reserve bij de bank, dus de beperking zit niet bij het begin van de geldcreatie. Maar bij het einde, namelijk bij de mogelijkheid van de economie annex de maatschappij om evenveel te produceren als er gevraagd wordt.
Succes met je PhD. Hoe meer er over zo'n geldsysteem gepraat wordt hoe beter.
Mark Kempenaar 1
Agnes Oosterhof
Jelko Dijkman 2
Michèle Thole
Thomas Bollen 7
Michèle TholeEsther Van der Hei 1
Deze inleiding heeft iets onheilspellends door de animatiestijl, wat volgens mij exact de bedoeling is. Het is bijzonder wrang om te merken dat het rijker worden van de rijken en het niet rijker worden van de armen (althans, zeer zeker niet in hetzelfde tempo) een politieke keuze is; van weleer misschien, maar toch. De politiek verandert hier nauwelijks van koers.
Is het heel raar dat ik me afvraag waarom we in dit kapitalistische systeem niet de moeite nemen bezit (dat is meer dan vermogen alleen) te belasten?
Ik kijk met belangstelling uit naar het vervolg en de plannen van de economen van morgen.
Jan Sinke 10
Een interessant thema wat mogelijk nog belicht kan worden is de toenemende juridificatie van de samenleving waardoor steeds meer controlerende diensten worden georganiseerd wat nauw samenhangt met de ontwikkeling van de financiële markt.
Rolf Helder
Toch hebben we in de financiële crisis (2008) gezien dat een hele grote en oude commerciële bank (Lehman Brothers) failliet ging. En veel meer banken stonden te schudden op hun grondvesten. Dat zou toch niet gebeurd zijn als ze voor 90% uit het niets geld scheppen, uitlenen en het al dan niet terug betaalde geld toevoegen aan eigen reserve?
Kunt u dit toelichten?
Elmar Otter 6
Rolf Helder2. Om te kunnen lenen voor bijvoorbeeld een woning doet de bank een risicoanalyse of jij het geleende wel kunt aflossen en de rente wel kunt betalen. Als jij niet betaalt op de helft van de rit dan zit de bank immers nog met 50.000 euro dat zij maandelijks hadden moeten vernietigen. Dat is precies wat er in 2008 gebeurde. Hierbij is een tussenstap nodig. Als jij een hypothecaire lening bij de bank afsluit dan denk jij dat je aan je bank aflost. Maar de banken verpakken vele van deze hypothecaire leningen en verkopen die op de markt weer door. Deze pakketjes leningen worden vervolgens gewaardeerd naar kredietwaardigheid (Standard & Poor's, Moody's, e.d.). Dat is wat er in 2008 fout ging. Pakketjes met een hele goede rating waren in feite vuilnisbakwaardig (junk bonds). De banken en vermogensbeheerders hadden heel veel hiervan op hun balansen staan. Toen deze afgewaardeerd moesten worden, omdat ze niets meer waard waren, droogde de financiering op (want deze bonds worden als onderpand om geld aan te trekken gebruikt).
3. Conclusie: het geld wordt dan wel uit het niets gecreëerd, het is een lening uit de toekomst naar het heden. Het risico is dat de lener niet meer kan betalen en de bank met eigen geld, geld moet vernietigen. Zij moet dit geld dan wel hebben.
Roland Horvath 7
Elmar OtterDat alleen al is een reden om verder te gaan bij het optuigen van een ander soort Krediet Banken KB, dan de private KB' s die er nu zijn.
Een krediet bank wordt een collectief bezit, bestuurd en gecontroleerd door tal van organisaties of afgevaardigden daarvan in de eigen EU staat. De bank leent krediet en subsidies = schuldvrij-krediet aan ingezetenen , ondernemingen en aan de overheid/ de uitvoerende macht/ de regering voor projecten in de eigen EU staat. De reële rente bedraagt 2 à 3 procent. De betaalde rente wordt overgemaakt aan de overheid want het geld, de rente wordt betaald uit de opbrengt van de productie en mag daar naar terug gaan via de overheid. Rente resulteert is een exponentieel groeiend of verminderend bedrag, dus hoe groter het bedrag waarover rente betaald wordt, hoe groter het rente bedrag. Dat is gevaarlijk. Het moet/mag dan ook overwogen worden om de rente te herleiden tot een hoeveelheid geld, dat bij de krediet verlening overeengekomen wordt. De verdubbelingstijd/-periode of halveringsperiode bedraagt 70 gedeeld door het rente percentage. Dus 10 jaar als de rente 7% is. En 10 jaar als de vermindering van de waarde bijvoorbeeld door de reële inflatie 7% is. Ongeveer zoals nu.
De reserves/ het eigen vermogen/ het kapitaal van een krediet bank wordt afgeschaft. De ECB heeft ook geen eigen vermogen. Zulk een KB heeft geen last van niet terug betaald krediet. Dat 'bedrag' wordt in de boekhouding ingeschreven en dat blijft zo ten eeuwigen dage.
De waarde van het geld wordt uitsluitend bepaald door het feit dat de lener er iets kan mee kopen. Of de lener rijk of arm is valt dan ook weg als criterium voor een lening aanvraag. Een groot verschil met de huidige praktijk die bijvoorbeeld het MKB/ de KMO benadeelt.
2. De KB kunnen ook functioneren als betalers van de pensioenen. Ze vervangen de pensioenfondsen. Er is dan met het pensioen uitsluitend geld gemoeid als iemand met pensioen is.
Hans Verbeek 1
Elmar OtterIk wil alleen nog toevoegen dat hoge inflatie het terugbetalen van de lening in de toekomst vergemakkelijkt.
Als de inflatie nul procent is, dan moet je de gehele lening terugbetalen + de verschuldigde rente.
Als de inflatie 100% per jaar is dan kun je de lening (plus de verschuldigde rente) waarschijnlijk heel makkelijk terugbetalen.
[Verwijderd]
Elmar OtterElmar Otter 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Rolf HelderMartijn Woltjer 1
Jan Aarnoutse
Ron Van Veen 4
Geld stroomt altijd omhoog en komt altijd in de top terecht.
Het laat zien dat “het klootjesvolk” als zielige ezels achter de wortel aan een stok lopen, maar nooit hun beloning krijgen. De droom om succesvol te zijn zal voor 99,9% van de bevolking uiteen spatten.
Het is zuur, maar elke inspanning die wij verrichten is vooral goed voor degene die zelf geen enkele bijdrage levert voor het algemeen belang. Wij voeden de parasieten die ons leegzuigen, gehypnotiseerd door markteconomische dogma’s die prediken dat het rechtvaardig is dat je geld investeert in het uitknijpen van je medemens.
Doordat werken niet meer loont zal de economie tot stilstand komen en uiteindelijk in elkaar klappen. Extra geld drukken om de economie op gang te houden, hetgeen we nu zien gebeuren, heeft op termijn een averechts effect. Het geld zal alleen maar in waarde afnemen. Ruilhandel gaat weer interessant worden!
Ik ben benieuwd hoe lang dit economisch stelsel overeind blijft. We hebben er geen enkel belang bij om het overeind te houden!
Erna de Leeuw
Hans Verbeek 1
Ik ben benieuwd naar de rest van het verhaal.
Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we minder gaan produceren en consumeren tijdens een recessie (of een pandemie)?
En hoe zit het met de alsmaar oplopende overheidsschulden, die alleen maar kunnen worden afgelost door een nieuwe lening af te sluiten?
[Verwijderd]
Hans VerbeekHans Verbeek 1
[Verwijderd]De oplopende overheidsschulden maken het mogelijk om de planetaire Grenzen aan de Groei te overtreden. Groei is een doel op zich geworden zonder rekening te houden met natuurlijke grenzen zoals het opraken van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen en de beperkte mogelijkheden van duurzame energiebronnen en productie van voedsel.
Nick Aldewereld 2
Mijn complimenten om een gecompliceerde sector zo mooi in beeld en woord te brengen.
Briljant.
Ter aanvulling kan ik nog meegeven de rol van crypto, contant geld (wit en zwart geld) in de onderkant van de toren en bad banks.
Maar wellicht staat dit al op jullie "kaart"?
;-)
Ga zo door!
Leo Ambtman 2
Michael de Vries
Leo AmbtmanWat ik alleen erg jammer vind, is dat jullie als onderzoeksjournalisten natuurlijk onafhankelijk en misschien zelfs wel wetenschappelijk onderbouwde feiten willen presenteren, maar dat jullie op basis van de toelichting (voice over in het filmpje) heel duidelijk linkse gedachten laten horen. "De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten" is een (links gekleurde) politieke opmerking en hoort wat mij betreft niet in een onafhankelijk en wetenschappelijk document. Zo zijn er meer voorbeelden en worden bepaalde (terechte) problemen vanuit een linkse invalshoek benaderd.
Het zou voor mij beter werken als dat achterwege gelaten wordt en puur de focus op de inhoud / werking van het systeem wordt ingegaan. In een soort opiniestuk of zo, kun je dan op een later moment ingaan op een bepaalde (linkse) visie met mogelijk (linkse) oplossingen. Houd dit zuiver.
Of komt dit omdat de meeste wetenschappers links zijn en dan onder het mom van wetenschap / onderzoek / "onafhankelijkheid" hun linkse ideeën de wereld in slingeren, alsof het de waarheid is.
Ik denk dat Sander van Sander en de Kloof zal smullen van jullie toelichting, maar noem het dan niet "ontdek hoe ons geldstelsel werkt" op een journalistiek / wetenschappelijk platform.
Roland Horvath 7
Michael de Vrieshet is moeilijk te accepteren dat de tekst "De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten"
zou moeten gekwalificeerd worden als links. Die zin is m.i. noch links noch rechts.
Die zin staat in een tekst over de belastingen. Die zijn zo gestructureerd dat de hoogste inkomsten het meeste belasting betalen. Dat gebeurt niet alleen in links georganiseerde maatschappijen / staten maar evengoed in rechts georiënteerde.
De tekst "... dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen." is een constatering van een feit.
De beschrijving van de feiten in het artikel betreffende de belasting inning is niet links of rechts, maar
neutraal / onpartijdig. Zoals het hoort.
Michael de Vries
Roland HorvathJe zou in theorie neutraal een keer kunnen benoemen dat bepaalde keuzes tot inkomensongelijkheid leiden, maar zo wordt dat niet gebracht in het filmpje.
Ron Van Veen 4
Michael de VriesVoor hetzelfde geld maken we andere afspraken en tuigen we een andere economische kerstboom op en krijgen opeens andere mensen privileges en belastingvoordelen!
Communisme, kapitalisme, het zijn beiden systemen waarin een bepaalde groep mensen een voorkeursbehandeling krijgen. Dit filmpje laat zien hoe die verdeling in onze Neo Liberale Kapitalistische Samenleving tot stand komt en wie daar de meeste vruchten van plukt. Ik ben niets tegen gekomen wat pertinent niet klopt!
Het gaat helemaal niet om links en rechts.
De sterkste schouders de zwaarste lasten werd ook gezegd door Ruud Lubbers, hij stond niet bekend als links.
Sicco Kamminga 4
Michael de Vries[Verwijderd]
Michael de VriesRoland Horvath 7
Leo Ambtmanhet artikel zou men een poging kunnen noemen, bedoeld om het kapitalisme te verbeteren.
Door de banken minder afhankelijk te maken van de schommelingen in de markt.
Niet alleen de nationale banken van de EU staten, ook de ECB en de private banken.
Onder andere door niet alle functies van de banken op één hoop te gooien maar te splitsen in diverse banken.
Die dan een enkele functie hebben. Zoals 1. sparen en betalen, 2. krediet en subsidies en 3. private banken met winst oogmerk door aandelen en obligaties, wereldwijd.
Sicco Kamminga 4
Leo AmbtmanBanken kunnen wel geld scheppen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hypotheek. Dit hypotheek komt zowel voor de bank als voor de lener aan beide zijden van de balans te staan.
https://www.rabobank.nl/kennis/d011184379-hoe-werkt-geldschepping
Ron Van Veen 4
Sicco KammingaCommunisme en kapitalisme in zuiverste vormen zijn harde rigide staatsvormen die voor de meeste mensen niet prettig zijn om in te leven.
Als we nu eens leren dat alles om ons heen in golfbewegingen tot ons komt en het ene moment in je voordeel werkt en het andere moment in je nadeel. Dan kunnen we ook een systeem creëren waarbij we hulp bieden aan degene die zich in de onderste kromming van de golf bevinden. Degene die aan de top van de bovenste kromming zit heeft die steun niet nodig, maar kan wel bijdragen aan degene die lager zit. Zo krijg je een systeem waarbij we elkaar helpen en waarbij iedereen progressie doormaakt.
Hoe beter zo’n systeem in elkaar steekt, des te gelukkiger de samenleving. En ja, dat is de sterkste schouders de zwaarste lasten.
Helaas hadden we zo’n systeem, maar is dat in de loop der jaren slecht onderhouden. Het is grotendeels afgebroken voor marktwerking dat alles efficiënter, goedkoper en beter zou doen.
Ga dan niet lopen roeptoeteren over “linkse Hobby’s”, het gaat over samenleven, ongeacht kleur, kansen, godsdienst, leeftijd, gender, of politieke voorkeur!
Als ik mijn lunch zit te eten en er zit iemand tegenover mij die niets te eten heeft, dan krijgt deze een boterham. Daar hoef je niet links of rechts voor te zijn!
In het midden van twee uitersten is het doorgaans goed vertoeven.
Mentor Palokaj 6
Leo AmbtmanHet "creeren uit het niets" komt doordat we in de double entry bookkeeping maar een kant van de balans geld noemen.
1. Hypotheek van €500,000 gemaakt
2. €500,000 geld van het perspectief van de lening nemer, die kan nu meteen dat geld uitgeven en dat geld gaat de economie in en heeft daar effect. Dat geld is een papier wat uitdrukt dat de houder ervan een claim van 5 ton heeft op de bank
3. De andere kant van de balans is dat de bank een claim van €500,000 op de leningnemer heeft. Die zie je echter niet als "geld" maar puur op de balans.
Dit is geen esoterische complottheorie, dit is hoe double entry bookkeeping werkt.
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Mentor PalokajGijs Van der Veur 1
Ruben de Puben
Jullie stellen goed aan de orde wat mis is. Het geld wat gecreëerd wordt is heel ongelijk verdeeld.
Paar puntjes:
Is het niet handig om met de definitie van geld te beginnen en hoe het is ontstaan? Geld is bijvoorbeeld iets heel anders dan valuta. Veel mensen hebben geen idee wat geld precies is en wat het behoort te doen. Het overstappen van een gouden standaard op fiat systeem was bijvoorbeeld heel radicaal en had grote gevolgen.
Daarnaast is het probleem wat jullie schetsen veroorzaakt door de politiek, vanwaar zou de politiek nu in staat zijn dit op te lossen?
Gaan jullie nog verder in op de eurocrisis en de keldering van de staatsobligaties?
Gaan jullie nog in op de nadelen van geldcreatie?
Classic dat Roderik wel even zijn hypotheek op gaat halen.
Alex Pielaet
Adinda Volkers 1
Julien Willems
Adinda Volkers[Verwijderd]
Jesse Kleene
Petrus Harts 3
Klein voorbeeld?
- De huizenprijzen zijn de afgelopen 25 jaar verviervoudigd.
"Oei!" denk je dan in eerste instantie.
Maar als je daar een jaar-op-jaar berekening op loslaat, dan is dat een jaar-op-jaar rendement van 5,7% Da's niet onaardig, maar ook niet denderend. En dan ga je dus voorbij aan de stevige investeringen die huiseigenaren doorgaans in hun eigen huis plegen te doen. Nieuw dak, CV ketel, zonnepanelen, you name it.
Kortom; zet zaken in perspectief en leg dingen uit.
#gemistekans
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Petrus HartsPetrus Harts 3
Bob Juchter van Bergen QuastMark Engelenburg
Lijkt wel of er iemand wordt genaaid bij het deel Centrale Bank. Ben benieuwd wat het verhaal daarachter is. 😜👍
Daniël Blok 2
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Onno ter Wisscha
Otto B. Wiersma 2
Brilliant theory!
Developed into flood up economics for some.
Bad practice!
Ad Van Heeswijk 6
Adosh van der Heijden 4
In elke economische transactie ontstaat met de levering van een afgesproken prestatie (door de ‘crediteur’) een schuld. Een schuld is een (tegen)prestatie, die (door de ‘debiteur’) moet worden gerealiseerd: een ‘betaling’.
Tot de eerste Wereldoorlog werden de meeste schulden nog vereffend met een geldwaar, zoals goud, zilver of energie. In de eeuw daarna zijn geleidelijk steeds minder schulden echt vereffend met geldwaar. In de 60er jaren werden gas- en elektriciteitsmunten en goud en zilver in muntgeld helemaal afgeschaft. In 1972 sloot Nixon het goudloket, maar liet Kissinger de dollar nog koppelen aan olie van de Saud-familie: de ‘petrodollar’. Tot 2008 kon je bij ‘de Hollandsche Bankunie’ (HBU), een gespecialiseerd onderdeel van ABNAMRO, voor papier’geld’ nog goud en zilver verkrijgen. Alleen Centrale Banken houden nog goud in reserve. Tegelijk verbood DNB in 2011 nog een pensioenfonds om dat voorbeeld te volgen.
Inmiddels kan en moet verder vrijwel iedereen zonder geldwaar schulden ‘aflossen’ en belasting betalen met schuldbewijzen. In het hier beschreven ‘geld’stelsel wisselen we nu eigenlijk de ene schuld om voor een andere en schuiven we collectief de werkelijke aflossing van de schuldenpiramide voor ons uit.
Maar de opzegging van de petrodollar-afspraak door de Saud-familie bij de recente audiëntie van Biden heeft het instortingsgevaar van die piramide enorm vergroot en een schuldenlawine lijkt alarmerend dichtbij gekomen. Het lijkt me daarom zeer de vraag hoe lang het beschreven ‘geld’stelsel nog ‘opgeld’ zal doen.