
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Kabinet smijt geld over de balk om woningbouw te stimuleren
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Sociale huurwoningen in Rotterdam, 2022. © Hans van Rhoon / ANP
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Tijdens de coalitieonderhandelingen voor Rutte lV bedong de VVD een vereenvoudiging van de huurtoeslag. De liberalen willen de toeslag gebruiken om de volkshuisvesting te versoberen. De rekening gaat naar de corporaties. Het nieuwe systeem dwingt corporaties om kleine sociale woningen te bouwen in impopulaire gebieden.
Ooit gold de Nederlandse volkshuisvesting als verlicht voorbeeld voor andere Europese landen. Goede, betaalbare woningen voor de werkende klasse, in speciaal daarvoor ontworpen groene wijken, met gemeenschapsvoorzieningen zoals speeltuinen, badhuizen en cultuurzalen. ‘Paleizen voor arbeiders’ werden ze genoemd, die architectonische parels van de Amsterdamse school en de zorgvuldig geplande nieuwe tuinwijken van Hilversum die onder leiding van architect Willem Dudok werden gebouwd. Vrijwel elke Nederlandse stad heeft wel zo’n volkswijk waar onder leiding van een woningbouwvereniging degelijke huizen voor de arbeidersklasse zijn gebouwd. Vaak zijn het monumenten.
Sinds die gloriejaren in de eerste helft van de twintigste eeuw is de sociale woningbouw behoorlijk verschraald. Na de Tweede Wereldoorlog ging het immers vooral om kwantiteit en prijs: woningen moesten snel en goedkoop worden gebouwd, in grote hoeveelheden.
Dat idee bepaalt in feite nog steeds ons beleid voor de bouw van betaalbare huurwoningen. Maar de VVD wil de woningcorporaties dwingen nog een stap verder te gaan. Het moet nóg goedkoper, en dat betekent kleiner, en op impopulaire locaties. Geen arbeiderspaleizen meer, maar huurkazernes. Het kabinet Rutte IV heeft een middel gevonden om deze versobering af te dwingen: de huurtoeslag.
Afschaffen toeslagen
De huurtoeslag, de regeling die huren voor miljoenen mensen betaalbaar houdt, wordt hervormd. Dat stond al in het regeerakkoord van Rutte lV: ‘We hervormen en vereenvoudigen de huurtoeslag door de maximale huurgrens in het systeem af te schaffen en over te stappen naar een systeem van normhuren op basis van inkomen.’
Waarom wil het kabinet iets fixen dat niet stuk is?
De vraag is waarom de huurtoeslag – een regeling die circa 3,5 miljard euro kost en waarvan 1,4 miljoen huishoudens gebruik maken – veranderd moet worden, terwijl die al heel lang bekend staat als een regeling die precies doet waarvoor hij is bedoeld. Anders gesteld: waarom wil het kabinet iets fixen dat niet stuk is?
Het vertrouwen in de regering bij organisaties die zich bezighouden met volkshuisvesting is nogal broos. Het liefdeloze woningbeleid van de eerste drie kabinetten Rutte heeft haar sporen nagelaten. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) bleek dan ook op haar hoede toen het plan voor de nieuwe huurtoeslag werd gepresenteerd.
Dit officiële adviesorgaan overhandigde op 16 juni aan minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge een kritisch rapport met aanbevelingen over het oplossen van met name de sociale woningnood. Een van die aanbevelingen luidde dat de voorgenomen hervorming van de huurtoeslag niet mag leiden tot extra uitgaven of minder inkomsten voor woningcorporaties.
Het mocht niet baten. Het kabinet heeft de raad van de Rli naast zich neergelegd en zal het huurtoeslagstelsel flink op de schop nemen, met grote gevolgen voor zowel de huurders als verhuurders van sociale woningen.
Een van de redenen om de huurtoeslag te hervormen is volgens het kabinet het streven om álle toeslagen af te schaffen. Ook dat staat in het regeerakkoord. De toeslagenaffaire en de zogenoemde Bulgarenfraude die daarvoor de opmaat was, hebben de regering duidelijk gemaakt dat het toeslagensysteem voor zowel de burger als de overheid zelf te ingewikkeld is.
De toeslagenaffaire draaide om kinderopvangtoeslagen. Maar ook bij de huurtoeslag kan het gebeuren dat er te veel toeslag wordt ontvangen die later weer moet worden terugbetaald, met alle mogelijke gevolgen van dien. En dus wil het kabinet het systeem omgooien.
Normhuur en fiscalisering
Het plan voor de omvorming van de huurtoeslag is tweeledig. Ten eerste wil het kabinet de hoogte van de huurtoeslag niet langer laten afhangen van de werkelijke huurprijs van een woning, maar zal die worden gebaseerd op één vastgesteld bedrag: de zogenaamde normhuur. De normhuur kan worden gezien als een fictieve rekenhuur die voor iedere ontvanger van huurtoeslag gelijk is, ongeacht wat hij of zij daadwerkelijk aan huur betaalt.
Het idee van de normhuur komt volgens Aedes – dat bij het ministerie de belangen van woningcorporaties behartigt – uit de koker van de VVD.
Het tweede deel van de hervorming heeft te maken met de uitbetaling. Het is de bedoeling dat het geld niet meer als toeslag, maar via een korting op de inkomstenbelasting bij de rechthebbenden terecht komt: een zogeheten fiscalisering van de huurtoeslag. Het idee is dat dit tot minder werk leidt voor de al zo geplaagde belastingdienst.
Toch zal ook bij een gefiscaliseerde huurtoeslag in sommige gevallen een echte uitkering noodzakelijk blijven. Een beleidsmedewerker van Aedes legt uit dat er nogal wat mensen zijn die niet genoeg inkomstenbelasting betalen om dergelijke kortingen te kunnen aftrekken. In die gevallen is het de bedoeling om geld over te maken via een uitkeerbare heffingskorting, een soort negatieve inkomstenbelasting.
Dat fiscaliseren van de toeslagen komt niet uit de lucht vallen. Twee jaar geleden publiceerde D66 al een plan om het toeslagenstelsel op te doeken en de tegemoetkoming vanuit het rijk in de kosten voor een huurwoning via de belastingen te regelen.
Ingrijpende gevolgen
Dat het geld niet meer als toeslag maar als korting op de inkomstenbelasting binnenkomt, zal de meeste mensen niet veel uitmaken. Maar het overstappen op een normhuur, heeft voor een grote groep mensen ingrijpende gevolgen. Voor hoeveel mensen en hoe ingrijpend die gevolgen zullen zijn, hangt af van de hoogte van die normhuur.
De rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) lazen al bij de doorrekening van het coalitieakkoord dat de regeling budgetneutraal zal worden uitgevoerd. Ze kwamen tot de conclusie dat dit bij een normhuur van 550 euro het geval is. Dat betekent volgens een bericht van Aedes dat 300.000 huishoudens er onmiddellijk op achteruit zouden gaan, namelijk: alle toeslaggerechtigde huishoudens die een huur betalen van meer dan 550 euro. Op termijn kan dat aantal oplopen tot 700.000.
Er circuleren meerdere verwachtingen over het niveau van de normhuur, maar het ligt voor de hand om de cijfers van het CPB als uitgangspunt te nemen. Die budgetneutraliteit lijkt inderdaad het meest logische vertrekpunt voor een berekening.
Op 30 juni ondertekenden Hugo de Jonge, vertegenwoordigers van Aedes, huurdersorganisatie Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de nationale prestatieafspraken. In deze overeenkomst, waarin alle partijen zich vooral vastleggen op bepaalde hoeveelheden te bouwen woningen, staat ook dat er in 2024 een zeer brede huurverlaging zal komen voor huurders met een inkomen dat overeenkomt met 120 procent van het sociaal minimum; een groep van 510.000 huishoudens. De hoogte van de verlaging werd gebaseerd op het budget dat woningcorporaties al in reserve hadden voor de voorgenomen huurbevriezing in het kader van het sociaal woonakkoord. Dit leidde tot een huurverlaging tot 550 euro: precies de normhuur die het CPB al berekende.
Volgens Aedes is deze overeenkomst puur toevallig. Hoe het ook zij: de huurverlaging slaagt er wel in de pijn van de huurder met een huur boven de normhuur weg te nemen.
De korting is wel eenmalig, nieuwe huurders moeten weer de reële huurprijs betalen. Maar die huurders weten precies waaraan ze beginnen. Dat is anders dan tussentijds opeens minder huurtoeslag krijgen.
Huurtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag, bedoeld als tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor een huurwoning. Hoeveel huurtoeslag iemand krijgt hangt af van het inkomen van die persoon en de hoogte van zijn of haar huur.
Je kunt de huur zien als een kolom die is opgebouwd uit verschillende lagen. De onderste laag is de basishuur: die moet iedere huurder helemaal zelf betalen. Die basishuur is inkomensafhankelijk en bedraagt minimaal 230,83 euro. Naarmate het inkomen hoger wordt, neemt de basishuur toe.
Daarop komt een laag die voor 100 procent wordt vergoed. Deze laag begint daar waar de basishuur ophoudt en loopt tot de zogeheten kwaliteitskortingsgrens. Die grens ligt voor iedereen op hetzelfde huurbedrag: 442,46 euro.
De derde laag loopt van 442,46 euro tot 633,25 euro: de zogeheten lagere aftoppingsgrens. Deze grens geldt voor huishoudens van een of twee personen. Het huurbedrag in deze laag wordt voor 65 procent vergoed.
Voor huishoudens van drie of meer personen geldt de hoge aftoppingsgrens, die loopt tot 678,66 euro.
Na de aftoppingsgrenzen volgt er nog een laag, bedoeld voor huishoudens met een AOW-gerechtigde of iemand met een handicap. Voor huishoudens van een of twee personen voor wie dit geldt loopt deze laag van 633,25 euro tot 763,47 euro. De overheid betaalt hiervan 40 procent.
Voor huishoudens zonder AOW’ers of mensen met een handicap houdt de huurtoeslag op na de aftoppingsgrens.
Het maximale inkomen om in aanmerking te komen op huurtoeslag is sinds 2020 niet meer een vast bedrag, maar hangt af van de huurprijs, de grootte van het huishouden en van het al dan niet bereikt hebben van de AOW-leeftijd.
Duidelijk is wel dat een alleenstaande met een bruto jaarinkomen van meer dan circa 23.000 euro in principe geen recht meer heeft op huurtoeslag. Voor niet-alleenwonenden ligt dat bedrag rond de 31.000 euro.
Als een huurder zijn recht op huurtoeslag verliest, door bijvoorbeeld door een salarisstijging, dan wordt deze uitkering geleidelijk over een aantal jaren afgebouwd.
Woonbond.nl maakde de volgende verhelderende grafische voorstelling van het bovenstaande:
Tabel normen en grenzen huurtoeslag. Bron: woonbond.nl
Weeffout
De ‘weeffout’ van de huurtoeslag nieuwe stijl is dat de regeling aan één vastgestelde rekenhuur hangt. Mensen die een hogere huur betalen zullen er in het nieuwe stelsel op achteruit gaan. De veronderstelling hierachter is dat mensen die meer huur betalen ook wel een hoger inkomen zullen hebben.
Maar die veronderstelling is niet juist. Er zitten genoeg huishoudens in de sociale sector met een huur onder de 550 euro en een inkomen dat tegen de grenzen van het recht op huurtoeslag ligt. Denk bijvoorbeeld aan een huishouden van meer dan twee personen met een huur van 500 euro en een bruto inkomen van 30.000 euro. Bij de invoering van het nieuwe systeem per januari 2024 gaat zo’n huishouden erop vooruit, want het ontvangt opeens huurtoeslag over een hogere huur dan het in werkelijkheid betaalt.
Daartegenover staan de huishoudens van drie of meer personen met een veel lager inkomen dan in het vorige voorbeeld, maar met een huur van bijvoorbeeld 620 euro. In het huidige systeem valt dat hele bedrag binnen de huurtoeslag, in het nieuwe systeem alleen nog maar de eerste 550 euro. Zo’n huishouden zal er per maand ongeveer 45 euro op achteruit gaan, een serieus bedrag voor gezinnen met een lager inkomen. De prestatieafspraken van 30 juni, met daarin die brede huurverlaging, hebben dit probleem voor zittende huurders echter grotendeels opgelost. Een huurverlaging tot 550 euro brengt die hele groep van 510.000 huishoudens immers binnen de nieuwe huurgrens van de huurtoeslag.
Overigens: huurders in het particuliere segment die huurtoeslag ontvangen krijgen die huurverlaging niet. In totaal gaat dit om zo’n 318.000 huurders. Iedereen in die groep die meer dan 550 euro per maand betaalt, gaat er dus op achteruit. Hoeveel gereguleerde huurders bij particulieren boven de 550 euro betalen is niet bekend, maar het huurniveau ligt volgens de Woonbond bij particuliere verhuurders gemiddeld wel hoger dan in de corporatiesector.
Sobere corporatiewoningen
Het idee van een normhuur komt volgens goed ingevoerde bronnen bij Aedes bij de VVD vandaan. Die partij pleit al jaren voor sobere sociale woningen: appartementen met een klein vloeroppervlak op locaties aan de randen van de stad.
De eerste keer dat die goedkope sociale appartementen officieel langs kwamen was in december 2016 tijdens een Interdepartementaal Beleidsoverleg (IBO) over de huurtoeslag. Follow the Money publiceerde daar een artikel over. De uitkomst van dat overleg was dat de kosten van de huurtoeslag verlaagd konden worden door veel meer kleinere sociale appartementen te bouwen.
In december 2017 benaderde Daniel Koerhuis, de toenmalige woordvoerder Wonen van de VVD, het ideaal van de kleine, sobere woning vanuit een andere hoek. Met een motie wilde hij in de verhuurderheffing prikkels opnemen om corporaties ertoe te brengen om dure (lees: grote) sociale woningen te verkopen en met de opbrengst meer betaalbare (lees: kleine) sociale woningen terug te bouwen.
Vijf jaar na de verworpen motie lijkt de prikkel om corporaties te dwingen meer in het goedkope segment te bouwen dan toch een feit
De Woonbond reageerde destijds fel op de motie: ‘Sociale huurwoningen die nu gebouwd worden zijn vaak klein tot heel klein. Hebben huurders geen recht op een ruime woning?’ De motie werd verworpen. Niettemin steeg het aandeel kleine sociale huurwoningen. In 2018 bouwden de corporaties volgens cijfers van Aedes 1333 woningen van minder dan 40 vierkante meter. In 2019 waren het er 1866.
De normhuur past uitstekend bij die kleine appartementen waar Kamerlid Koerhuis, toen hij nog woordvoerder Wonen was, steeds over repte. Vijf jaar na zijn verworpen motie lijkt die prikkel om corporaties te dwingen meer in het goedkope segment te bouwen dan toch een feit.
Geen verband meer tussen prijs en kwaliteit
Bij Aedes heerste aanvankelijk grote ergernis over de aanpassing van de huurtoeslag. Zij maakten zich zorgen over een forse toename van het aantal huurders dat er financieel niet meer uit zou komen. Het zijn het immers de corporaties die daarvan als eerste de gevolgen merken. Die angel is er met de brede huurverlaging uit.
Niettemin zijn de consequenties voor de corporaties wel enorm. Sinds Rutte ll moeten ze ‘passend toewijzen’. Dat betekent dat elk huishouden met recht op huurtoeslag ook een woning toegewezen moet krijgen met een huur binnen de grenzen van de huurtoeslag. In het huidige systeem ligt deze grens op 633,25 euro (voor een- of tweepersoons huishoudens) of 678,66 euro (voor grotere huishoudens). In het nieuwe systeem is nog maar één huurgrens relevant voor de huurtoeslag: de normhuur van 550 euro.
Passend toewijzen betekent dus in alle gevallen: een huur op of onder die grens. Dat gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de huurinkomsten van de woningcorporaties.
‘Er zijn gewoon niet genoeg woningen onder die normhuur, zeker niet voor gezinnen’
De aanstaande, verplichte huurverlagingen zijn volgens Aedes een breuk met het streven van de corporaties naar een verband tussen huurprijs en kwaliteit. Met de brede huurverlaging zullen mensen met een ruime woning toch maar 550 euro hoeven te betalen.
Aedes heeft geen andere optie dan dit te accepteren. ‘Er zijn gewoon niet genoeg woningen onder die normhuur, zeker niet voor gezinnen.’ De 510.000 huurders die op dit moment in een sociale huurwoning wonen met een huur die hoger is dan 550 euro, gaan straks dus een ‘te’ lage huur betalen voor de kwaliteit van hun woning.
Aedes zegt dat het niet is uit te sluiten dat dit een beoogd doel van de normhuur is, maar het is nooit als zodanig benoemd in het plan. Hoe dan ook: het is moeilijk voorstelbaar dat corporaties in de toekomst de normhuur zullen negeren. Het is immers in het belang van een corporatie dat mensen met recht op huurtoeslag ook optimaal kunnen profiteren van die regeling. Het zal dus betekenen dat ze meer appartementen zullen bouwen met met een maximale huur van 550 euro.
De corporatiesector gaat 510.000 huishoudens een huurverlaging geven tot de nog in te voeren normhuur voor de huurtoeslag van 550 euro. Volgens Aedes zal die huurverlaging gemiddeld 57 euro per maand bedragen. Dat komt neer op een totale kostenpost van bijna 349 miljoen euro per jaar. Daar staat tegenover dat de verhuurderheffing is afgeschaft. Dit levert de corporatiesector per jaar 1,7 miljard euro op.
De brede huurverlaging lijkt dus alleszins behapbaar voor woningcorporaties, maar in werkelijkheid is het een forse aderlating. Corporaties zitten midden in een fase van grote investeringen. Vooral bouw en verduurzaming vreten kapitaal. Corporaties werken gemiddeld met circa 25 procent eigen vermogen. Dat betekent dat die 349 miljoen euro aan inkomstenderving in werkelijkheid staat voor bijna 1,4 miljard euro aan investeringen.
Het bouwen van een corporatiewoning kost, inclusief de grond, op dit moment gemiddeld circa 200.000 euro. Een verlies van 1,4 miljard aan investeringsmiddelen betekent dus dat er jaarlijks 7000 woningen niet gefinancierd kunnen worden. Voor een sector die heel graag 25.000 sociale woningen per jaar wil bouwen, is dat een serieus aantal. In 2020, het laatste jaar waarvan de productie bekend is, kwam de sector tot slechts 15.000 nieuwe woningen.
Peter de Groot, de huidige VVD-woordvoerder Wonen in de Tweede Kamer, ontkent dat de normhuur is ingevoerd om de corporaties te prikkelen om kleine, goedkopere appartementen te bouwen. De Groot: ‘We zijn van mening dat corporaties vooral moeten zorgen dat er betaalbare huurwoningen zijn met huren passend bij lagere inkomens. Dat standpunt hebben wij ingebracht tijdens de coalitieonderhandelingen. Normhuur is voor de VVD echter geen middel om het type woningen in de voorraad aan te pakken.’
De Groot noemt drie redenen waarom de VVD dan wel voorstander is van de normhuur. Ten eerste gaan mensen met een laag inkomen en een hoge huur erop vooruit, omdat de corporaties hun huur verlagen tot 550 euro. Ten tweede wordt het toeslagensysteem eenvoudiger. En ten derde neemt een normhuur het prijsopdrijvende effect op huren door de huurtoeslag weg.
De normhuur is een keiharde financiële prikkel om goedkoop te bouwen, verpakt als een versimpeling van het toeslagenstelsel
Dat laatste punt is interessant. De Groot doelt hiermee op de neiging van corporaties om te groot te bouwen, omdat de huurtoeslag die woningen immers toch wel betaalbaar houdt voor mensen met een lager inkomen. De huurtoeslag nieuwe stijl maakt een einde aan deze ‘kunstmatige’ betaalbaarheid.
Hoewel De Groot ontkent dat de normhuur is bedoeld om corporaties te dwingen goedkoper te bouwen, zegt hij hiermee – in andere bewoordingen – dat dit wel degelijk een beoogd doel is. De normhuur is een keiharde financiële prikkel om goedkoop te bouwen, verpakt als een versimpeling van het toeslagenstelsel.
Fundament aangetast
Voorafgaand aan het besluit om de huren over een breed front te verlagen, maakte Aedes zich grote zorgen over het sturende effect van een lage normhuur op de bouwplannen. De belangenbehartiger hamert er telkens weer op dat de corporaties voor meerdere enorme opgaven staan, niet alleen op het gebied van nieuwbouw, maar ook renovatie en verduurzaming. Het op grote schaal verlagen van huren valt daarmee volgens Aedes niet te combineren.
De corporatiekoepel vindt dat de plannen een fundamentele wijziging betekenen in de samenwerking met de overheid. Aedes stelt dat het bieden van betaalbare huisvesting altijd een gezamenlijke taak is geweest van het Rijk en de corporatiesector. Het Rijk was bij die taakverdeling verantwoordelijk voor de inkomenspolitiek en de corporaties boden op hun beurt zo laag mogelijke huren, gekoppeld aan een goede kwaliteit van de woningen.
Het Rijk wijzigt nu eenzijdig haar aandeel en verwacht dat de corporaties de huren verlagen. De invoering van de normhuur wordt dus afgewenteld op de corporaties.
Het kabinet ziet dit anders. Tegenover het invoeren van de normhuur staat namelijk het afschaffen van de verhuurderheffing, een maatregel die woningcorporaties jaarlijks 1,7 miljard euro oplevert.
Effecten in kaart brengen
Op 22 juni was er een debat in de Tweede Kamer over het toeslagensysteem. Opnieuw werd toen vooral de wens uitgesproken om dit systeem af te schaffen. Ook waren er Kamerleden die zorgen uitten over de invoering van een normhuur en de effecten daarvan voor huurders.
Staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane beloofde in dat debat dat ze die effecten allemaal in kaart zou laten brengen voordat het voorstel naar de Kamer ging. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. Schijnbaar was niemand tijdens het debat op de hoogte van de inhoud van de prestatieafspraken die een week later zouden worden getekend.
91 Bijdragen
Mari van Wagtendonk 2
Klein bouwen voor een lagere prijs: graag. Zeker als dit leidt tot hogere beschikbaarheid van woningen. Ik claim geen recht op luxe wonen. Als alleenstaand sociaal huurder vind ik in de huidige markt echter vrijwel uitsluitend zolderkamers voor studenten (14m2) of complete gezinswoningen (65m2). Dat voelt met deze woningnood óók als scheefhuren. Dus kleiner én goedkoper bouwen juich ik absoluut toe.
"Impopulaire gebieden", waar in dit artikel niet verder over wordt uitgeweid, vind ik ook zorgelijk. Het zijn juist vaak mensen met lage inkomens die midden in de stad werken (gemeentediensten, beveiligers, enz.). Zij hebben veelal géén beschikking tot luxe vervoer. Als we de dagelijkse massale volksverhuizingen, uitstoot en de overspannen infrastructuur niet nog verder in de hand willen werken, zou ik juist alle ruimte op "populaire" locaties benutten. In een smalle woontoren kun je tientallen 35m2 woningen kwijt. In plaats daarvan verkopen ze gemeentelijke grond voor 160m2 lofts met zwembad aan investeerders die ook al een huis in 't Gooi bezitten.
Jeroen Kok 1
Mari van Wagtendonkbouke bunnik 1
Mari van WagtendonkDick van der Woude 2
Willem de Vroomen 4
Dick van der WoudeNico Janssen 7
Dick van der WoudeMaar eerlijk is eerlijk, de fundamenten voor dit rampzalige beleid zijn al in de jaren '80 en '90 gelegd, waarbij door partijen als D66, CDA, VVD en PvdA besloten is dat de markt heilig is, de overheid alles uit moet besteden en slechts als procesmanager, zonder inhoudskundige kennis ("die koop je in!") beleid 'maakt' en 'uitvoert'. Daar liggen de wortels van de ellende waarin we nu verkeren; geen behoorlijke deskundigheid en/of krachtig leiderschap meer bij de overheid, met ambtenaren die hun minstens zou ondeskundige superieuren; te noemen wethouders, ministeres en zeker ook SG's en gemeentesecretarissen te vriend moeten houden, dus vooral niet te kritisch zijn of met eigen thema's aankomen. En dus zelf ook niet meer weten hoe het moet of wat goed of fout is.
Gerard van Dijk 6
Je kan het geld maar 1 keer uitgeven.
John Janssen 4
Gerard van DijkAls de PvdA zich eens wat meer gaat inzetten voor die A, is het misschien nog te redden.
Willem de Vroomen 4
John JanssenRoland Horvath 7
Willem de VroomenAls de oorlog in UA zich uitbreidt over een groot deel van Europa dat is dat voor de VS mooi mee genomen. Dan is niet alleen RU maar ook Europa uitgeschakeld als concurrent.
De NL overheid is ziek, ze haat de 99%, ze heeft de superrijken als enige doelgroep, en die lijden aan achtervolgingswaanzin. Ze weten dat ze hun fortuin hebben verkregen door gelegaliseerde diefstal.
En ze weten ook goed dat de 99% hun eens de rekening zullen presenteren en toch laten ze een pruts overheid als de Rutte coalities hun gang gaan.
Uit de hervorming van de huurtoeslag -hoe verzinnen zulke ingewikkelde financiële constructies- blijkt, dat Rutte4 alles in NL dat goed en bevredigend werkt, wil kapot maken , door het te hervormen, dat is het nodeloos ingewikkeld te maken onder de mom dat het goedkoper moet. Alles wat dan voorgesteld wordt is dom, ongepast en in totaal veel duurder dan wat er was in de tijd dat de arbeiders woningen en arbeiders wijken nog riant waren en niveau hadden.
De redenen:
- Kleinere of wat grotere woningen zijn ongeveer even duur, daarop moet niet bespaard worden.
Ook wat de beschikbare ruimte betreft is dat zo.
- Comfortabele woningen en een nuttige en prettige omgeving is ook ongeveer even duur als een omgeving die bij het ontwerp met opzet het tegendeel is van het voorgaande.
Uit abominabele woningen en - omgevingen ontstaan ziekten en ongelukken allerhande.
Afgezien nog van haat, discriminatie, onbehagen en oorlog.
In de jaren 1500-1600 was Amsterdam een toonbeeld voor heel Europa.
De stad was rijk en het had een bijstand voor de armen.
Nu heeft NL ook een bijstand, voor de rijken.
Jan Ooms 10
John JanssenFred Donck
John JanssenJohn Janssen 4
En ja, 100% VVD dit, met een directe vette handreiking voor de Zadelhof's van ons klein wereldje.
Peter Hendriks 7
John JanssenJohn Janssen 4
Peter HendriksDaar zou nu een slag te halen zijn voor de Jonge. Zet een max prijs voor een gemeente op bepaalde 'stroken' grond voor dit soort sociale bouw.
Peter Hendriks 7
John JanssenNico Janssen 7
Peter Hendriksbouke bunnik 1
Peter HendriksJorick van Erp 1
Sjoerd Nelissen 6
Jorick van ErpRon Van Veen 4
Zelf ben ik een groot voorstander van het afschaffen van toeslagen en subsidies, maar dan alleen als de inkomensongelijkheid wordt teruggedrongen.
Iedereen moet fatsoenlijk kunnen wonen, ook als je niet het geluk hebt gehad dat je in een “financieel goed gesitueerde familie” op de wereld bent gekomen.
De partij die de term “symboolpolitiek” heeft uitgevonden is ook de partij die stelt dat je vermogens niet zwaarder hoeft te belasten en dat multinationals belastingvoordelen moeten hebben, want dat zou financieel meer opleveren. Nee, veel liever knijpen ze een arbeider, politieagent, leraar uit om het hoofdkantoor van Unilever en Shell in Nederland te houden.
Dat is “prestigepolitiek”, doen alsof je iets voorstelt!
Er wordt echter geen liter benzine minder gekocht en ook geen pakje margarine als die bestuurders ergens in het buitenland hun hoofdkantoor vestigen.
Mensen die veel huizen bezitten en in de verhuur hebben worden miljonair door geen belasting te betalen. Degene die leeft van een laag inkomen kan geen hypotheek krijgen om een huis te bezitten en is veelal aangewezen op corporaties, of huisjesmelkers. Met de huidige plannen worden sociale huurwoningen minder aantrekkelijk en worden de huisjesmelkers in de kaart gespeeld.
Beseft iedereen dat de binnensteden zo langzamerhand in handen zijn gekomen van enkele investeerders die zichzelf verrijken door absurd hoge huren te vragen? Met de opbrengsten kopen ze nog meer panden op en worden zo nog rijker als ze al zijn.
Waarom staat er toch zoveel leeg in Nederland?
Gaan we daar nog iets tegen doen?
Is het vooral niet aanpakken van zaken die volgens de VVD te weinig opleveren ook een vorm van symboolpolitiek?
Laten we vast een metalen-golfplatenfabriek beginnen, zodat iedere arbeider, leraar, of politieagent straks zijn eigen goedkope woning kan bouwen naar Afrikaans model.
Peter Hendriks 7
Ron Van VeenSuzanne Assen 3
Verder is het natuurlijk bizar dat als je de sociale huurwoningenloterij gewonnen hebt, je maximaal een huur van 750 euro hebt, én daar nog eens een flinke korting op kan krijgen via de toeslagen. Echter, als je particulier huurt (want veel te lange wachtlijsten) voor >1000 per maand mag je het allemaal zelf ophoesten.
Dus ja, deze plannen zijn een prikkel om goedkoper te bouwen. Maar dat is toch goed in de woningcrisis waarin we nu zitten? Liever 100 woningen erbij die allemaal net te krap zijn dan 60 die ruim voldoende zijn.
erik de lange 3
Suzanne AssenLia 4
erik de langeSuzanne Assen 3
erik de langeOverigens heeft de huurcommissie de macht de laatste 6 maanden huur terug te draaien (voordat je het verzoek bij hen neerlegt), dus heeft het zeker wel nut om daar te protesteren als je nu ergens anders woont.
Joop Luster 3
Suzanne AssenSuzanne Assen 3
Joop LusterWillem Timmer 4
Een paar opmerkingen vooraf: huurtoeslag is OOK afhankelijk van iemands eigen vermogen, en ik ken genoeg mensen die hun vermogen daarom buiten beeld willen houden om zo toch toeslag te krijgen. Ik ken ook mensen die promoties weigerden omdat ze dan huurtoeslag verloren.
Verder: de invoering van de verhuurdersheffing zou nu (terecht) worden afgeschaft. de invoering daarvan heeft me altijd als onredelijk en oneerlijk geleken en met deze regering & belastingdienst gebeuren dat soort gekke zaken wel vaker.
waarom vind ik de huurtoeslag een gek systeem?
ten eerste waarom zoveel geld rondpompen? het betekent dat mensen te weinig inkomen generen om een normaal huis te huren of kopen. en dat los je niet op met geld rondpompen: de overheid kan dan beter studie laten verrichten die resulteert in goed bouwen, zonder kwaliteitskosten door slecht werk, energie zuinig bouwen en huizen bouwen die ook goed te onderhouden zijn, dan wel om te bouwen naar geschikte woningen voor een volgende situatie. En veel meer bouwtoezicht op aannemers. De overheid heeft ook veel grond en de geldstromen die daardoor ontstaan zijn onduidelijk: in hoeverre profiteren woningcorperaties van goedkopere grond die ze van de gemeente kopen? immers gemeentes moeten woningen hebben want ze hebben inwoners en willen altijd groeien.
het systeem is dermate ingewikkeld dat het allerlei openingen biedt voor vergissingen en fraude.
mij ontgaat ook volledig waarom we een maatschappij nodig hebben die "te laag" inkomen moet "compenseren" met toeslagen. we zouden het hele gebouw van salarissen, inkomen uit andere bronnen eens moeten herzien.
de overheid bedenkt in decennia steeds meer systemen om geld weg te halen bij bepaalde groepen en rond te pompen naar mensen met minder geld. waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van de mens?
H. A. Lubbers
Willem TimmerMaurice Franzen 1
H. A. LubbersH. A. Lubbers
Maurice FranzenJan Ooms 10
H. A. LubbersWillem Timmer 4
H. A. LubbersHH Manders 4
Willem TimmerIs elke burger individueel verantwoordelijk voor een overheid die een hoofdrol speelt in het compleet in de vernieling helpen van de woningmarkt (zowel huur- als koopwoningen)?
Is het normaal dat iemand met een volledige baan in een zogenaamd cruciaal beroep - zorg, onderwijs, om maar wat te noemen - NIET in staat is om op een verantwoorde manier (dwz minder dan 50% uitgeven aan huur) zich een dak boven zijn / haar hoofd te veroorloven? Want we hebben het inmiddels niet over mensen met een minimum inkomen.
Dit is 40 jaar (met de laatste 20 jaar versterkt) overheidsbeleid. De VVD (en in het kielzog vele vrije marktdenkers binnen en buiten de andere politieke partijen) leven in een complete fantasiewereld wat de woningmarkt betreft (en niet alleen dat). Iedereen die keek naar FEITEN en naar wat er daadwerkelijk in de wereld gebeurde, wist dat de vrije markt-babbel wat betreft de woningmarkt complete onzin was - en wist dat 25 jaar geleden ook al.
Deze VVD is al jaren een partij voor de elite, die als BEWUST beleid heeft om de rest van de samenleving te laten opdraaien voor de rijkdom van een kleine bovenlaag. Dit kan niet langer worden afgeschoven als "we wisten het niet" - dit is willens en wetens DOELBEWUST wegkijken. Sociale woningbouw is de VVD ALTIJD al een doorn in het oog geweest - om de heel eenvoudige reden dat het beperkingen oplegt aan hoe de VVD's kern-achterban de massa leeg kan zuigen; als de mensen de keuze hebben tussen woekerhuren (of woekerhypotheken) en dakloos zijn, dan zal ieder mens eieren voor zijn geld kiezen, en de woekerprijzen betalen.
Willem Timmer 4
HH Mandersik denk graag in (vermeende?) oplossingen: er had gewoon veel meer gebouwd moeten worden, de huurdersheffing had niet mogen worden ingevoerd op woningbouwverenigingen, en de overheid had een bouwbeleid moeten ontwikkelen met goede, energie-zuinige woningen die kwalitatief goed geproduceerd worden. Als de auto-industrie nog zou werken als de bouw, kwam er nooit een auto de straat op (bij wijze van spreken dan)
over de VVD: ik zie dat niet als de wortel van alle kwaad maar als een kracht die meer eigen verantwoordelijkheid wilde nastreven bij burgers, echter dat werkt niet. U stelt dat ze de rijkdom van de bovenlaag bevorderen. nou ben ik bang dat ik bij een zekere bovenlaag hoor qua vermogen en inkomen maar niet bij de top 1%. en toch ervaar ik de VVD als ook een shit partij, mijn vermogen is onwettig jaren te hoog belast. ook in de jaren dat de beurs naar beneden ging. De recente schandalen (allen tot wasdom gekomen onder meneer smiley Rutte) zijn een voorbeeld van het het onderliggende probleem in dit land. In mijn optiek een incompetent ambtenaren apparaat dat allerlei dingetjes moet bedenken voor politici maar op hoger niveau niets voor elkaar krijgt. Dus op op woningbouw gebied is 1 van de rijkste landen ter wereld niet in staat sinds 1945 om een fatsoenlijke betaalbare woningmarkt te laten ontstaan. immers toen ik student af was, vond ik huizen ook extreem duur en dat zijn ze nog. mijn ervaring met huursubsidie getuigde ook van de waanzin van dat systeem: ik betaalde 225 gulden voor mijn kamer en die was net groot genoeg om 25 gulden per maand aan subsidie te krijgen, daardoor had ik meer kamer voor minder geld dan een vriend in hetzelfde (vrij nieuwe) gebouw. rechtvaardig? nee maar ik kreeg ook geen beurs (vader verdiende "teveel " -veel belasting maar geen beurs) en dat geld pak ik dus binnen de regels mee. blijft een rotsyste
Joop Luster 3
Willem TimmerMaurice Franzen 1
Tja, en aan de rand van de stad. De banlieus, Husby in Stockholm en meer van dat soort fraais, ligt ook aan de rand van de stad. Als die mensen al werken, zijn ze aangewezen op werkgevers in de stad of aan een andere rand van de stad of aan de rand van een andere stad. Stel, dat men in Heerlen op de Beitel woningen bouwt en iemand van werk in Beatrixhaven in Maastricht. Dan moet hij met een slechte busverbinding naar station Heerlen (zeker 20 minuten), dan een halfuur met de trein, die stopt in Maastricht Noord (sneltrein stopt daar niet) en dan moet hij het geluk hebben, dat hij naar het bedrijf kan lopen. Het OV is geen alternatief voor wie in de productie werkt.
John Janssen 4
Maurice FranzenMaar het grote plaatje is dan ook verdomd moeilijk in te vullen. We kunnen al geen betaalbare woningen aanbieden aan nieuwkomers/jeugd op onze woningmarkt, terwijl we aan de andere kant een constante stroom statushouders een woonruimte moeten aanbieden.
Joop Luster 3
John JanssenMartine Groenendijk 5
Roland Horvath 7
Martine GroenendijkMoedwillig slecht gebouwde woningen en te lage lonen. Het resultaat te vergelijken met de DDR. Maar ook met de armste in de VS. Hoe kan een landsbestuur zo laag zijn dat ze het geld van de hele maatschappij doelbewust misbruiken.
De MP MR wil Jens Stoltenberg opvolgen als Secretaris Generaal van de NAVO. En de VS en de NAVO hebben niets met socialisme, communisme, sociale zekerheid of een egalitaire maatschappij.
Renee Ludolph 1
Martine GroenendijkPeter van Heerebeek
Sociale huur helpt mensen met een laag inkomen menswaardig te kunnen wonen. De financiële reserve van deze groep is meestal klein. De huidige en toekomstig hoge energieprijzen zorgen voor veel onzekerheid bij deze groep, zeker als hun woning in minder goede staat verkeerd. Door de sociale huur inclusief energiekosten vast te leggen komt er druk op de woningcoöperaties de energiekosten laag te krijgen om daarmee hogere huuropbrengsten te genereren. Verder kunnen woningcoöperaties door het aantal woningen wat ze bezitten de energie grootschaliger en dus goedkoper inkopen.
Eveline Bernard 6
Peter van HeerebeekGoed idee: "..sociale huur inclusief energiekosten vast te leggen.."
Wouter van Dam
In het artikel wordt gesproken over het recht op een ruime woning. Mijns inziens is dat ondergeschikt aan het recht op een woning. De realiteit is dat we een tekort hebben en dit niet magisch morgen opgelost kan worden. Als kleiner bouwen ruimte geeft op de markt, dan is dat goed nieuws. Kleinere woningen spelen daarbij overigens ook in op de maatschappelijke trend dat we een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens hebben.
Bij de gerealiseerde groei in 2019 moet verder ook gekeken worden in hoeverre dit tot stand kwam vanwege de opkomst van zelfstandige studentenhuisvesting. Dat valt ook onder sociale huur en betreft units van zo'n 30m2. En voor 'young professionals' zijn er vrijwel identieke appartementen gebouwd.
Joop Luster 3
Wouter van Dam* de Maycrete-woningen en woningen als in de Wielewaal bij Pendrecht, Rotterdam. Mits ze natuurlijk knap onderhouden worden en geen onderdeel zijn van het uitrook-beleid van asociale woningcorporaties.
Jasper van Weerd 1
John Janssen 4
Jasper van WeerdJasper van Weerd 1
John JanssenDe getuigenis onder ede van Dhr. Marseille bij de `Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag` maakte zeer duidelijk, dat de ingeslagen lijn niet noodzakelijk was. In "Recht vinden bij de rechtbank" (Okt, 2021) word duidelijk gesteld dat de gerechtshoven in Rotterdam en Den Haag heel lang tegen de lijn van de RvS en de Belastingdienst (BD) zijn ingegaan, maar niet zijn gehoord. De starre houding van de Rvs is hier dus debet aan het continueren van de lijn uitgezet door Blokpoel e.a., welke alleen de groepsgewijze aanpak als grond had in de Bulgarenfraude, dus geen `opmaat` was.
Als de Raad van State eerder de benadering als aangegeven door Dhr. Marseille had gevolgd, had de toeslagenaffaire niet bestaan, ondanks het feit dat de Bulgarenfraude had plaatsgevonden. Dhr. Marseille gaf duidelijk aan dat de keuze van BD en RvS om de regels van de Kinderopvangtoeslag en Awir op zich te beschouwen, terwijl deze vielen onder de "Algemene wet bestuursrecht" die stelt "dat bestuursorganen in feite altijd moeten handelen binnen de grenzen van het redelijke", een niet te rijmen keuze was binnen dit redelijkheidsbeginsel. Iets wat continue is aangegeven vanuit de hoven in R'dam en DH, maar continue is vernietigd door de RvS. Deze redelijkheid was totaal niet van toepassing bij de uitspraken van de RvS inzake terugvorderingen van de Kinderopvangtoeslag, welke werden uitgevoerd als algehele terugvorderingen bij summiere fouten onder het bewind van opzet/grove schuld.
John Janssen 4
Jasper van WeerdGelukkig is het nu allemaal Hunky Dorry voor de slachtoffers van dit drama (welke Joker zit er nu op dit dossier?).
Jasper van Weerd 1
Iemand in de bijstand, of anderszins op het minimum, kan niet enkele maanden huurtoeslag voorfinancieren. De fiscale huurtoeslag kan alleen worden toegekend als het verzamelinkomen is vastgesteld, waarbij er bij een veranderlijke gezinssituatie ook nog noodzaak kan zijn tot het verleggen van de peildatum (waar ook weer tijd overheen gaat), waardoor er opnieuw sprake zal zijn van terugvorderingen na het definitief vaststellen van het verzamelinkomen, door een inschatting van het verzamelinkomen op peildatum, waarbij door de belastingdienst opnieuw sprake zal zijn van een verrekening met directe uitkeringen richting de burger, waardoor mensen opnieuw onder de beslag vrije voet zullen eindigen. Ben benieuwd of dit word overzien.
Secundair, zal de bevoorschotting door de belastingdienst door uitkeringsgerechtigden ook meermaals moeten worden bewezen aan de gemeentelijke diensten, sinds gemeentes elke volumineuze contante storting per definitie oormerken als inkomen, wat meestal terstond word ingehouden op je uitkering, waarna je dus (opnieuw) in de pen moet klimmen richting de gemeente om het te corrigeren, wat je ook weer zelf dient te voorfinancieren tijdens de periode van verweer en eventueel beroep richting de uitkeringsinstantie.
Eveline Bernard 6
Jasper van WeerdKoos Breuker 2
Jasper van WeerdMoeten lage inkomens naar Oost-Groningen verhuizen omdat je met de normhuur in die streek makkelijker een woning kunt vinden (afgezien van de schaarste)? De term normhuur suggereert een gelijk speelveld. Maar zoals hierboven al gesteld: Het leidt tot dwarsbomen van de milieu- en klimaatdoelstellingen, die al lastig genoeg zijn.
Karolijne Bauland 8
En dat wil de VVD nu weer door de burgers laten oplossen: 'slik maar weer, stik maar weer, beste burger. Maar vergeet niet uw belasting te betalen.'
Maar feit is wel dat burgers massaal blijven geloven in die coservatieve praat. Hoelang nog?
Herald Brandsma
En dat kan voor de Elkien net uit financieel gezien, zo heb ik vernomen.
Dus deze hervorming is een significante aanslag op de financien van Elkien.
Trouwens, die redernatie van het kabinet klopt niet van de huurheffing. De huurheffing was al een strop voor de woningcooperaties en het wordt vervangen door een andere. Er is geen besparing.
Het is net alsof het kabinet het liefst die coorperaties wil afschaffen.
Als je het wonen betaalbaarder wilt maken voor mensen, dan lijkt mij het een goed idee om het minimumloon significant te verhogen €13-€15 oid met de koppeling aan de uitkeringen.
Dan hoef je ook minder toeslagen rond te pompen. Scheelt een hoop gedoe en leed.
Lia 4
Herald BrandsmaHoe kan het dat zulke kleine woningen zo duur zijn? De grond heeft de wbv al in bezit. Met zulke kleine woningen zou een woningbouwvereniging al uit de kosten moeten komen bij huren onder 500 euro per maand.
https://www.academica.nl/artikelen/zelf-een-huis-bouwen-in-2021-prijzen-per-m2-m3-en-bijkomende-kosten
Rekent de woningbouwvereniging dan met een te korte afschrijvingstermijn?
Waarom zouden ze dat doen?
Overigens geheel eens dat het minimumloon verhoogd moet worden.
Joop Luster 3
LiaG. Verbaas 3
Hypotheek rente aftrek is toch ook subsidie. Hoe past dit onderwerp hierin? En al veel over geschreven, maar waar blijft beleid om belasting vrij verhuren en huurprijzen van niet woningcorporaties te normaliseren?
Lia 4
G. VerbaasVincent Huijbers 9
Heinrich Zille (1858 - 1929) Tekenaar en fotograaf
Waar we ooit in Nederland van het verheffen van de medeburger een levenskunst hadden gemaakt is de opzichtige verwaarlozing van diezelfde burger in deze tijd misschien wel de grootste wandaad. Wat is er veranderd in ons mensbeeld waardoor we -in een tijd van economische voorspoed - over zijn gegaan tot bewuste versobering?
John Janssen 4
Vincent HuijbersJohn Janssen (1957-....) Kuifje Fan en Niet Fotogeniek
Vincent Huijbers 9
John JanssenDe uitspraak is interessant omdat hij de relatie legt tussen de woningen en de staat van de mensen die ze bewonen.
De architect/onderzoeker Andréa de Paiva heeft hier interessant onderzoek naar gedaan bij goedkope huisvestingsprojecten om mensen uit de sloppenwijken van Brazilië te krijgen:
https://www.neuroau.com/post/how-much-neuroarchitecture-can-be-found-on-public-housing-part-i
Waar je in woont doet er toe.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersWe creëren in Europa bijvoorbeeld in NL/ BE apartheid.
Want de rijken hebben nu minder contact met de armen dan vroeger.
En dat creëert haat, angst wederzijds, oorlog, verachting, discriminatie en uitsluiting.
Biologisch bepaald: Iets dergelijks gebeurt ook als een groep apen bijvoorbeeld gorilla's zich splitst is twee groepen.
Hannie Groen 5
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hannie GroenAlle argumenten voor het versoberen van de verzorgingstaat zijn te begrijpen maar hoe verhoudt zich dat tot de in dezelfe periode toegenome collectieve welvaart? Hoe bestaat het dat terwijl er kennelijk meer geld 'over' is we het niet meer over hebben voor betere zorg, (sociale)huisvesting en de kwaliteit van ons onderwijs afneemt? Er liggen op dit moment honderden mensen in ziekehuizen te wachten omdat er geen geschikte plaats voor hun is. Medische is er geen noodzaak om een ziekenhuisbed te bezetten maar terug naar de thuissituatie is niet meer verantwoord. En dan hebben we het nog niet over de schrijnende toestanden met de rechtstaat of bijvoorbeeld een AZC als Ter Apel.
Niet alles kun je als maatschappij of overheid oplossen en door de vergrijzing en immigratie zal zeker druk op het systeen staan. Maar de vele problemen die zichtbaar worden in de media geven de indruk van een morele verwaarlozing. Zijn dit inderdaad de laatste rafelranden die we moeten wegwerken of die juist het gevolg van verwaarlozing en slijtage?
Hannie Groen 5
Peter Hendriks 7
Hannie GroenWillem Timmer 4
Peter HendriksHannie Groen 5
Peter HendriksJoop Luster 3
Hannie GroenHannie Groen 5
Peter Hendriks 7
Hannie GroenHannie Groen 5
Peter HendriksHannie Groen 5
Peter Hendriks 7
Hannie Groenliberalen mag de sociale sector op geen enkele manier concurreren met de particuliere huursector. Als je niet genoeg geld hebt om de werkelijke prijs van een huurwoning te betalen, dan mag je sociaal wonen, maar dat is klein en sober. Vanuit hun ideologie is dat logisch.
De andere visie is dat wonen zo fundamenteel is, dat het niet gebruikt mag worden om buitensporige winsten mee te maken. Zeker in tijden van schaarste, zoals nu, zie je dat door de scheve vraag en aanbo- verhoudingen de huren door het dak gaan. woningen kun je niet even snel bij bouwen, dat kost jaren en jaren. De linkse visie is dat het heven van voldoende goede corporatiewoningen uitbuiting tegen gaat van mensen die geen woning kunnen kopen.
Kies maar welke wise je beter bevalt.
Roland Horvath 7
Peter HendriksIeder heeft recht op een woning die voldoende groot is naar de huidige normen en die een prettig wonen garandeert binnen en buiten. Dat is ook vandaag de dag heel goed te realiseren en te betalen. Zodat we geen discriminatie en apartheid invoeren, in eigen land.
Maar extreem neoliberale VVD+ regeringen als Rutte+ hebben uitsluitend de VS als voorbeeld.
Nog iets: Een vraag: Mogen we de VVD nog een liberale partij noemen of is ze een neoliberale partij: Met als slogan 'Wie het meest pakt, heeft het meest.'
Er is iets ernstig mis met de VVD en Co.
De VVD is pro elitair.
Peter Hendriks 7
Roland HorvathRoland Horvath 7
Peter HendriksDe linkse partijen hebben niet ingezien dat het in de politiek in de eerste plaats en vooral gaat om geld.
Ze hebben hun discours willen aanpassen, moderniseren. En daarmee hebben ze zich verzwakt en zijn ze door anderen zoals Barones Margaret Thatcher en Boris Johnson in GB in de hoek gedrukt en marginaal geworden.
Als de linkse partijen inzien dat hun enige kans op slagen een discours is dat reeds honderden jaren mee gaat en wellicht nog honderden jaren zal meegaan, dan zal Europa er beter en welvarender uitzien.
En dan zal de VVD+ moeten dimmen.
Hopelijk gebeurt dat voordat de VVD+ alles geprivatiseerd heeft inbegrepen het Binnenhof, de Staten Generaal en het Koningschap.
Vincent Huijbers 9
Peter HendriksDit ideologische ingegeven beleid strookt niet met de veel complexere werkelijkheid. Het is zeer de vraag of mensen zichzelf 'verheffen' door onder hun sobere bestaan uit te willen komen. Misschien is Nederland wel hét voorbeeld van dat het tegenovergestelde eerder waar is.
Het is interessant dat de generaties die zich hebben kunnen verheffen hun welvaart nu consolideren door de trap waarmee ze naarboven zijn gekomen onderuit te schoppen.
Dat lijkt een brede groep waar ook traditioneel linkse stemmers onder vallen. Individualisering en part-time activisme lijkt onvoldoende tegenkracht te bieden.
Een heel lezenswaardig artikel komt van Andréa de Paiva die onderzoek deed naar goedkope huisvestingsprojecten in Brazilië:
https://www.neuroau.com/post/how-much-neuroarchitecture-can-be-found-on-public-housing-part-i
Andere casus en andere cultuur maar er zijn lessen uit te trekken.
Ook de Canadese onderzoeker Collin Ellard doet hier interessant onderzoek naar:
https://colinellard.com/
Het lijkt ver gezocht maar als je bedenkt dat moderne marketing niet anders doet en diezelfde gedragspatronen proberen te ontdekken en te beïnvloeden.
John Janssen 4
Peter HendriksHannie Groen 5
Peter HendriksJelko Dijkman 2
Peter Hendriks 7
Jelko DijkmanLia 4
nieuwbouw woningen nog steeds huren boven 500 euro worden gevraagd, zelfs door woningbouwverenigingen, ook als die bouwen op grond die ze al in bezit hebben? Aan de bouwkosten kan het niet liggen.
https://www.academica.nl/artikelen/zelf-een-huis-bouwen-in-2021-prijzen-per-m2-m3-en-bijkomende-kosten
Komt dat doordat er standaard wordt gerekend met een te korte afschrijvingstermijn? Daar kan ik me bij particuliere opdrachtgevers iets bij voorstellen, maar waarom zou een woningbouwvereniging hetzelfde doen?
En waar gaat dan de winst heen nadat de afschrijvingstermijn voorbij is?
Peter Hendriks 7
LiaLia 4
Peter HendriksIs daar meer over bekend?
Nico Janssen 7
Peter Hendrikstim de boer
Korte samenvatting : they are fucked.
Pe. B. 2
Wanneer houden we als land toch eens op om de VVD de kans te geven ons land totaal naar de knoppen te helpen?
Ron Van Veen 4
Pe. B.Dat heeft de VVD en kompanen al bereikt, de oppositie blijft thuis, maar de VVD-stemmer komt wel op, dus zal de VVD de komende jaren nog wel de grootste blijven vrees ik.
D66 is voor beter onderwijs en krijgt door zo'n waardeloze leuze extra stemmers. Alsof andere partijen voor slechter onderwijs zijn! Een avond voor de verkiezingen zegt een commentator op RTL4 dat Kaag het de laatste tijd goed doet en een dag later heeft D66 onverwacht veel stemmen gekregen.
Pieter Omtzigt haalde voor het CDA 4 zetels binnen, terwijl zijn positie binnen die partij onhoudbaar was en hij maar 1 zetel kon meenemen toen hij uit zijn partij stapte.
Kortom, we zijn domme mensen en hanteren een dom systeem. Wil je een beter systeem oprichten, dan is het een goed idee om politiek als vak op middelbare scholen te geven. Tevens is het een goed idee om een soort examen in te voeren voor mensen die willen stemmen. Weet je niet waar de verschillende partijen voor staan, dan krijg je geen diploma, dus mag je ook niet stemmen!
Dit lijkt een onredelijke maatregel, maar hiermee stimuleer je mensen om zichzelf te ontwikkelen en een mening te vormen. Als je geen belangstelling hebt voor politiek, dan zou je ook geen stemrecht moeten hebben, want dan kun je niet beoordelen welke partij jouw belangen behartigt.
Een betere controle op verkiezingsprogramma's en daadwerkelijk gevoerd beleid kan ook een beter inzicht geven in de leugens die sommige politici verkondigen. Breng het stemgedrag van politici in kaart en je zult versteld staan van hetgeen ze gestemd hebben!