Kabinet Goldman

7 Connecties

Welke Goldman boys and girls zijn de gegadigden om in Nederland het zakenkabinet te formeren du moment de markten Rutte afserveren? FTM zet de namen op een rij.

Het is onvermijdelijk; vroeger of later zullen de kapitaalmarkten naakt short gaan op Mark Rutte en Jan Kees de Jager. Goldman Sachs heeft zich samen met JP Morgan in het hart van de derivatenhandel genesteld. Deze banken hebben er alle belang bij dat Europese belastingbetalers ervoor zorgen dat ze hun schulden blijven betalen, anders komen ze zelf in de problemen. Italië was een aardige test case om de belangen van de bank te bewaken. "By putting a senior adviser at Goldman Sachs in charge of a Western nation, it has taken to new heights the political power of an investment bank that you might have thought was prohibitively politically toxic", schreef The Independent vrijdag. Tsja. A small step voor Monti wellicht, maar, zoals The Independent schreef "a giant leap forward for, or perhaps even the successful culmination of, the Goldman Sachs Project". De Britse kwaliteitskrant plaatste daarbij een actueel overzicht van de mannen van Goldman Sachs die tot nu toe in Europa tot de hoogste politieke kaste wisten door te dringen. Zo'n internationale lijst is leuk, maar voor navelstarende xenofobe Nederlanders is het interessanter het om te weten wie hier in de nabije toekomst de dienst uit gaat maken. Om deze landgenoten een nederige dienst te bewijzen, presenteert FTM het aanstaande Kabinet Goldman.  

Willem Buiter for president

Internationaal adviseur van Goldman Sachs en goede vriend van Mario Monti, Victor Halberstadt onthulde vorige week geen belangstelling voor de positie van premier te hebben. Kennelijk wenst de Leidse hoogleraar zijn machtshonger tot het bedienen en controleren van de onzichtbare netwerken te beperken. Wel zo veilig en comfortabel. De inmiddels wereldberoemde Willem Buiter is daarom de aangewezen persoon om het baantje van de internationaal ongeloofwaardige margarineman Rutte (ex-Unilever) over te nemen. Hij beschikt vanzelfsprekend over de juiste papieren. De huidige hoofdeconoom van de  Citigroup was tussen 2005 en november 2009 adviseur bij Goldman Sachs. Wanneer Blankfein hem installeert zou Buiter het margarinegehalte in zijn kabinet kunnen handhaven door Jean-Marc Huet, de huidige cfo van Unilever, als adjudant (staatssecretaris Financiën) te benoemen. Met bonenteller Huet haalt hij bovendien een overlever aan boord die een stootje kan hebben. Huet was als bankier van Goldman Sachs direct betrokken bij de beursgang van World Online. Het prospectus waarvoor Goldman mede verantwoordelijk was, bleek misleidend, maar dat zou zijn carrière allerminst in de weg zitten. Buiter zou er dan ook verstandig aan doen om gelijk Huet's oude makker Jasper Tans, die volgens Business Insider tot de golden boys van de huidige Goldman-generatie mag worden gerekend, te recruteren. Huet en Tans zijn strijdmakkers en weten precies hoe ze de ellende bij iemand anders over de schutting kunnen mikken. Ze brachten samen met hun Britse collega's dit kernprincipe van Goldman kundig in de praktijk toen ze World Online naar het Damrak brachten en op de dag van de beursgang ABN Amro alleen lieten opdraaien om de koers te ondersteunen. Dat kostte de naïeve Nederlanders behalve hun reputatie een gerechtelijke veroordeling en honderden miljoenen euro. Tans is mede dankzij zijn omvangrijke buitenlandse ervaring de ideale kandidaat om de blunderende Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op te volgen.

Gemalen poppenstront

In mei 2010 gaf de geschiedenis schrijvende Minister van Financiën Jan Kees De Jager aan Goldman Sachs nog als een betrouwbare zakenpartner te zien. "Voor het heroverwegen van een relatie met Goldman Sachs zie ik op dit moment geen reden", aldus De Jager vorig jaar. Wij van FTM hebben Jan Kees de afgelopen jaren niet op enige visionaire bekwaamheid kunnen betrappen. Ook hier laat zijn beoordelingsvermogen hem weer in de steek, want wat onze Jan Kees in 2010 nog niet helemaal in de smiezen had, is dat the Firm ook zijn baantje op het oog heeft. De ideale kandidaat om the get the hell out van De Jager te voltooien, draagt de naam Wiet Pot. Pot geldt als een van de succesvolste Nederlandse zakenbankiers ooit. Succes betekent in de bankierswereld maar een ding: geld. Volgens de schatting van Quote wist Pot een kwart miljard euro bij elkaar te graaien. Pot is bovendien een man naar Lloyd - "we're doing God's work" - Blankfein's hart. De voormalige Goldman partner is namelijk zo gelovig als gemalen poppenstront. Hij staat er ook nog eens om bekend zeer zuinig te zijn en dat is gezien het niveau van onze schulden best een aardige kwaliteit om te bezitten. Pot, tegenwoordig mede-eigenaar van de licht verlieslatende zakenbank Oyens & Van Eeghen en van de zeer winstgevende van aandelen- en optiehandelaar IMC, is beslist de gedroomde Minister van Financiën.   De godvrezende zuunigerd Wiet Pot Pot werkte bij Goldman Sachs jaren samen met Pieter Maarten Feenstra en zou de ideale Minister van Economische zaken zijn. Feenstra is al oud McKinseyaan ook als bedrijfsadviseur onderlegd en is tegenwoordig actief als investeerder bij Aletra Capital Partners. Hij is daarnaast extreem loyaal en uiterst discreet. Hij gaf in 2008 nog helder uiting van de omerta van Goldman toen hem door Dagblad De Pers gevraagd werd iets over zijn oude makker Pot te vertellen. "We hebben de policy dat we niets over elkaar vertellen", zei Feenstra. "Wanneer u meneer Pot over mij belt zal hij u hetzelfde zeggen."  

Friso: Ideale Goldman koning

De weinig democratische Goldman take over zal in het Goldman Sachs minnende Koningshuis met gejuich worden ontvangen. Toch zal de overname ook ingrijpende gevolgen hebben voor de monarchie. Majesteits adviseur Halberstadt mag zalvende woorden spreken om Bea te troosten, zij zal namelijk terstond van haar troon worden gewipt. Alexander zal de vrijgekomen plek niet innnemen. Nee, wanneer Goldman Sachs de macht definitief overneemt, mag Prins Pils zijn roeping weer gaan volgen en zal Friso van Oranje de leiding van het Koninkrijk der Nederlanden alsnog overnemen. Friso werkte vier en tien maanden jaar bij Goldman Sachs en is bovendien getrouwd met een voormalig gangstermeisje met een verschroeiende ambitie en een groot talent om de waarheid te verhullen. Een ideale Goldman koning.   De Goldman Koning met zijn theezakjes dragende Mabel

Knot kan weg

De president van onze Centrale Bank, Klaas Knot, mag ook naar een nieuwe baan uitkijken. Knot zal binnenkort plaats maken voor Patrick van der Wansem. Van der Wansem, thans werkzaam als partner bij Capitad dat gespecialiseerd is in strategische vraagstukken rond internationale financiële markten, heeft naast de broodnodige Goldman Sachs-ervaring ook nog wat tijd doorgebracht bij het Ministerie van Financiën (2 jaar en 11 maanden), bij De Nederlandsche Bank (7 jaar) en JP Morgan (7 jaar) en is tot de dag van vandaag adviseur bij de Wereldbank en het IMF. De belangrijkste posten zijn hiermee ingevuld. Er zijn niettemin nog vele handjes nodig om de B.V. Nederland weer aan de praat te krijgen. Linkedin is een handig instrument om de minder bekende jongens en meisjes van Goldman Sachs op te sporen. Zoekcombinaties als Goldman Sachs en Erasmus geven een aardige indicatie waar de talenten geschoold worden die een deel van hun loopbaan devoot willen wijden aan een verblijf bij Goldman Sachs. De combinatie levert 297 hits op. De Erasmus Universiteit Rotterdam is daarmee "hofleverancier" voor Goldman Sachs. Niet alle hits in Linkedin zijn ook mensen die bij Goldman Sachs werken of gewerkt hebben, ze kunnen de zakenbank ook om andere redenen in hun CV hebben staan. De Vrije Universiteit in Amsterdam levert 31 hits op die naar de Amerikaanse zakenbank leiden. De Universiteit van Tilburg slechts 16, maar die zijn wel vrijwel allemaal bij Goldman Sachs werkzaam. De combinatie Goldman Sachs en Universiteit van Amsterdam levert 67 hits op. Daaronder Victor van Bommel. Van Bommel - voorheen vice president bij ABN Amro - heeft op zijn beurt goede kaarten in handen om op zijn minst staatssecretaris Economische Zaken te worden of als Minister van Immigratie en Asiel zijn ondernemende kwaliteiten los te laten op het vreemdelingenbeleid. Hij heeft het geschopt tot Executive Director bij Goldman en ziet eruit alsof hij, in de woorden van Matt Taibbi, elk moment zijn "blood funnel" in iets kan rammen dat naar geld ruikt.  

Rococco PR-prins

Naast hersenen, hebzucht, godvrezendheid en testosteron verdient kabinet Goldman ook nog iets geils: een lekker slim wijf. FTM vond haar in Londen. Haar naam is Maartje van Casteren. Ze is vermogensbeheerder en zal het goed doen op televisie wanneer ze het onwelkome bericht over de dalende pensioenen zal toelichten en in een enkele adem door zal vertellen waarom Goldman Sachs het beste in staat is om het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen te beheren. Over propaganda gesproken. Het nog op te richten Ministerie van Communicatie zal bevolkt worden door mensen van de pretentieloze entertainmentfabriek (Big Brother-producent) Endemol, dat voor ongeveer dertig procent eigendom is van Goldman Sachs. Dit ministerie zal idealiter onder leiding komen te staan van Lucas van Praag, de in het Verenigd Koninkrijk geboren "Rococco PR-prins" van Goldman Sachs met de Nederlandse achternaam. Van Praag beschikt over humor en een majestueus vocabulaire waarmee hij het journaille al jaren hooghartig de oren wast. Journalisten zijn in zijn ogen een slecht geïnformeerde, minderwaardige soort die niet over al te veel intelligentie beschikt en in slobberige pakken gekleed gaat. Van Praag weet - zoals Victor Halberstadt dat tegenover FTM deed - journalisten te vertellen dat ze "het niet hebben begrepen" en met hun misleidende stukjes - "chimera produced by a febrile mind" - krantenlezers “garbled nonsense” voeren. Kortom, wij van FTM verheugen ons enorm op de aanstaande regime change.   Van Praag souffleert de leider