Kabinet maakt ondernemers depressief

2 Connecties

Relaties

Vertrouwen Kabinet

Dankzij de bezuinigingen van Rutte & Co duikt het ondernemersvertrouwen nog dieper in de min.

Uit de maandelijkse index van TNS Nipo en FD over ondernemersvertrouwen blijkt dat ondernemers in februari nog somberder zijn geworden dan ze al waren. Het zogeheten Ondernemerspeil daalde scherp van -45 naar een dieptepunt van -65. Meer dan tachtig procent van de ondernemers oordeelt nu negatief over de economie.

‘Door de bezuinigingen komen we in een neerwaartse spiraal’, was een typerende reactie, schrijft Het Financieele Dagblad. Ondernemers zijn vooral kritisch op de regering. De negatiefste ondernemers zijn terug te vinden in de bouw. De sector geeft een 4,8 voor de aantrekkelijkheid van ondernemen, dat is veel lager dan andere branches.

Stijgende werkloosheid
‘Het is heel slecht’, zegt onderzoeker Martijn de Groote van TNS Nipo tegen de Nederlandse zakenkrant. ‘Door berichten over een “triple dip”, snel stijgende werkloosheid en bezuinigingen, staan alle indicatoren negatief.’ Ongeveer zestig procent vindt dat de overheid meer subsidies moet geven om innovatie te bevorderen.

Vorig maand kwamen er gitzwarte cijfers van het CPB naar buiten over de Nederlandse economie. De werkloosheid steeg sterk naar 7,5 procent. Ook de huizenprijzen namen een nog niet eerder vertoonde duikvlucht. Per slot van rekening was ook het consumentenvertrouwen gedaald naar het laagste punt ooit. 

'Kabinetspad leidt naar uw financiële rampspoed', schreef FTM-columnist Ewald Engelen vorige week donderdag  Daarmee doelt de financieel geograaf op bezuinigingsactiviteiten die het kabinet onderneemt om het begrotingstekort onder de afgesproken 3 procent te krijgen, terwijl de economie van Nederland steeds verder in het slop raakt.