
Dreamliner, klaar voor vertrek naar Bonaire en Curaçao
©
Novum RegioFoto / Persbureau Metert
De redactie van FTM volgt de coronacrisis op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde.
Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie. Wereldwijd gingen landen 'op slot'; beurzen maakten een enorme duikvlucht. Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan.
De uitwerking van de coronamaatregelen op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien.
Nieuwe vragen doemen op: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind?
Door Hollandse krenterigheid staat zorgpersoneel met ongeschikte maskers op de corona-afdeling
Het deurbeleid van LinkedIn (en andere sociale-mediaplatforms)
‘Essentiële’ arbeidsmigranten zijn niet belangrijk genoeg voor bescherming tegen corona
Nederlandse coronastrategie doorgelicht: van tweesporenbeleid naar het spoor bijster
Podcast | Ook in Nederland duiken mondkapjes op die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn gemaakt
Halfhartig beleid kabinet veroorzaakt riskante toeristeninvasie op Bonaire
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
Ook in Nederland duiken mondkapjes op die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn gemaakt
Ab Osterhaus: ‘virusverdiener’ of viroloog die verdediging verdient?
Lid Outbreak Management Team verzwijgt financieel belang bij coronatesten
Halfhartig beleid kabinet veroorzaakt riskante toeristeninvasie op Bonaire
De economie van Bonaire is sterk afhankelijk van toerisme. Dat breekt het eiland op nu het vanwege corona moet kiezen tussen gezondheid en inkomsten. Duizenden Nederlanders vliegen nu naar het eiland om aan de beperkingen hier te land te ontkomen. De regering verwijt deze toeristen ‘onbeschaamdheid’, maar weigert zelf om in te grijpen.
Op zondag 13 december vlogen drie Dreamliners Boeing 787 vanaf Schiphol naar Flamingo Airport op Bonaire, met elk zo’n 300 passagiers. Navraag bij KLM en TUI leert dat er deze week veel gevlogen wordt naar Bonaire. In een week tijd, van zondag 13 tot zondag 20 december, gaat het in totaal om circa achttien vluchten van TUI en KLM naar Bonaire. Dat zijn bij een volle bezetting dik 5000 toeristen. Voor een eiland met 20 duizend inwoners is dat bijzonder veel.
De meeste vakantiegangers reizen af met een specifiek doel. Zorgeloos borrelen in de strandtenten, uitgebreid tafelen in een restaurant, en slenteren over Bonaire. De vakantiegangers willen weg uit Nederland, waar code rood heerst. Ondanks de verplichting om op Schiphol een negatief testresultaat te overleggen, kleven er gezondheidsrisico's aan de instroom van Nederlandse toeristen. PCR-testen zijn niet 100 procent betrouwbaar, en tussen test en vertrek kan iemand alsnog geïnfecteerd zijn geraakt. Zo kunnen er alsnog besmette mensen op het eiland aankomen.
Zodra er achttien coronapatiënten zijn opgenomen, loopt de zorg op Bonaire spaak
Dat terwijl er een beperkte zorgcapaciteit is. Bonaire heeft maar één ziekenhuis, het Hospitaal Fundashon Mariadal. Dat heeft in totaal 36 bedden. Achttien daarvan zijn beschikbaar voor coronapatiënten: twaalf gewone bedden, en zes ic-bedden voor mensen die beademd moeten worden. Soms moet een patiënt worden overgeplaatst, omdat niet alle gespecialiseerde zorg kan worden geleverd. ‘Omdat wij een klein ziekenhuis zijn hebben we niet alles in huis. In zulke gevallen moet er worden overgegaan op uitplaatsing naar nabijgelegen ziekenhuizen waarmee we samenwerken, zoals het CMC op Curaçao,’ zegt Hans Avis, anesthesioloog bij het ziekenhuis. Maar die uitvalsbasis lijkt weg te vallen: op Curaçao stijgt het aantal besmettingen sterk.
Avis is bezorgd. Nu gaat het nog goed – volgens de metingen van 15 december zijn er zes actieve gevallen van covid-19 op Bonaire – maar zodra er achttien coronapatiënten zijn opgenomen, loopt de zorg spaak. Daarnaast vreest Avis voor besmetting onder het personeel van het ziekenhuis. ‘In Nederland kun je dan een beroep doen op ander zorgpersoneel. Hier is die flexibiliteit een stuk minder. We hebben maar een beperkt aantal medewerkers. Als die besmet raken, houdt het een beetje op. We hebben weinig reserve.’ Ook de spoedeisende hulp is beperkt: die beschikt over een tarts, een ambulancechauffeur en maximaal twee verpleegkundigen.
Bij een sterke toename van coronagevallen kan op Bonaire de druk op de gezondheidszorg te groot worden. Dat is eerder gebeurd bij de eerste uitbraak in april, maar toen kon de zorg nog rekenen op het marineschip Karel Doorman, dat als ‘floating hospital’ fungeerde. De bedoeling was dat het schip er drie maanden zou liggen; dat werd korter, omdat de coronagevallen snel terugliepen .
Slechte naleving van toch al soepele maatregelen
Op Bonaire is tegenwoordig aanzienlijk meer toegestaan dan in Nederland: zo zijn privé-bijeenkomsten van maximaal 25 personen toegestaan, en is de horeca open. Die ruimte wordt gretig benut door de toeristen en lokale horeca-ondernemers. Maar de relatief soepele regels worden slecht nageleefd.
‘Straks hebben we meer toeristen dan strandstoelen’
Elke dag zitten alle restaurants en strandtenten vol. Er zijn steeds meer feestjes. Een kleine ondernemer zegt: ‘Op vrijdag is het bij ons gewoon cultuur dat je een biertje gaat drinken buiten de deur. De echt grote jongens in de horeca zetten er zo een tafeltje extra bij als hun restaurant vol zit.’ Het verontrust de ondernemer om de ene Dreamliner na de andere te zien landen en de Nederlandse toeristen te zien binnenstromen. ‘Straks hebben we meer toeristen dan strandstoelen.’
Waar in Nederland ondernemers liever vandaag dan morgen hun zaak weer open doen, zijn ze op Bonaire ambivalent. ‘Ook de ondernemers maken zich zorgen over de toename van het aantal toeristen. Aan de ene kant zijn we erg blij met toeristen, want dat is goed voor de handel. Aan de andere kant is het een tikkende tijdbom. Het is wachten totdat het fout gaat.’
Maandagavond 14 december: toespraak vanuit het Torentje
Afgelopen maandag zat Nederland gekluisterd aan de buis toen Mark Rutte ’s avonds de natie toesprak. Het gaat niet goed, meldt hij. De besmettingen lopen sterk op, de druk op de zorg wordt te groot. De conclusie: een harde lockdown is onontkoombaar. Een van de nieuwe maatregelen is een negatief reisadvies: ‘Reis niet naar het buitenland en boek geen reis tot half maart.’
Bonaire ligt aan de andere kant van de wereld, zo'n tien uur vliegen vanaf Schiphol. Maar Bonaire is geen buitenland, waarvoor dat negatieve reisadvies geldt. Net als Sint Eustatius en Saba is Bonaire een ‘ bijzondere gemeente ’. Ze vallen onder het Koninkrijk der Nederlanden: de eilanden hebben een eigen bestuur, maar zijn anders dan Curaçao en Sint Maarten niet autonoom.
Voor Bonaire gold tot woensdagavond 16 december code geel: reizen naar het eiland was toegestaan, mits maximaal 72 uur van tevoren een negatief testresultaat kon worden overlegd op Schiphol. Die dag kreeg het eiland code oranje. Het is zeer de vraag of dat op tijd was. De nieuwe code voor Bonaire leidt echter niet tot een abrupte stop van de toestroom van toeristen. Zo vlogen er donderdag 17 december nog drie Dreamliners naar Bonaire.
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Hoewel Rutte in het Kamerdebat van 15 december zei te zullen gaan ‘praten’ met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen, is de inzet daarvan minimaal: ‘Wij gaan opnieuw in gesprek met de vliegtuigmaatschappijen om ze te wijzen op het negatieve reisadvies.’ Er is nog geen enkele vlucht van KLM en TUI naar Bonaire geannuleerd, ook die van komend weekend niet. Een vliegverbod is kennelijk niet aan de orde. Het blijft bij een ‘dringend advies’ om niet te gaan.
Rutte haalt in datzelfde Kamerdebat uit naar de Nederlanders die besluiten het vliegtuig te pakken om elders vakantie te vieren: ‘Als je de komende weken de onbeschaamdheid aangaat om op wintersport te gaan of om te gaan vliegen terwijl je er helemaal niets te zoeken hebt [..] dan is dat gewoon asociaal. Dat moet je nu gewoon niet doen: er is niet voor niets een negatief reisadvies.’ Ook minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) maakte zich publiekelijk boos over de grote hoeveelheid reizigers op Schiphol. De regering verwijt mensen kortom dat zij de mazen benutten die het kabinet zelf heeft opengelaten.
Begin november meldden verschillende reisorganisaties een toename van het aantal vluchten naar Caribisch Nederland. Vooral Curaçao had een flinke toeloop van toeristen.
Op 12 november werd bekend dat er op Curaçao 51 nieuwe gevallen van corona waren, waardoor het eiland in totaal 314 actieve coronagevallen had – een stijging van 20 procent. Anthony Begina, de gevolmachtigde minister van Curaçao, ontkende echter dat de sterke stijging van corona besmettingen iets te maken had met de vakantievierende Nederlanders. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth noemde de nieuwe gevallen een uitschieter, en zag geen reden tot zorg. Twee weken later, op 25 november, werden 105 nieuwe gevallen vastgesteld, een nieuw record. Curaçao nam drastische maatregelen om verdere virusverspreiding te voorkomen; onder meer een drooglegging en een avondklok. Dat hielp onvoldoende. Op 8 december bepaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Curaçao code oranje kreeg: de besmettingen liepen te hard op.
Bonaire krijgt toeristen die niet meer naar Curaçao mogen
In september liepen de besmettingen op Bonaire op. Daarom verzocht Edison Rijna, de gezaghebber van Bonaire, het ministerie van Buitenlandse Zaken, om het eiland code oranje te geven . Daarna kwam het virus snel onder controle. Op 22 oktober kon bekendmaken dat er dertien dagen achtereen geen nieuwe besmettingen waren opgedoken. Rijna verzocht het ministerie om weer naar code geel te mogen. Dat gebeurde twee weken later, op 4 november; het negatieve reisadvies werd opgeheven.
Op 16 november werden de maatregelen versoepeld . Sindsdien zijn privé-bijeenkomsten met maximaal 25 mensen en evenementen met maximaal 50 procent van de capaciteit (tot aan 50 mensen) toegestaan. Ook is bezoek aan horeca, kerken, sportscholen, gokhallen, sauna’s, casino’s en bioscopen toegestaan. Alleen de discotheken blijven gesloten. Dit is een groot contrast met het nabijgelegen Curaçao, waar een avondklok en drooglegging van kracht is.
Op Bonaire gold al een vliegverbod voor de Verenigde Staten en Canada. Dat maakt dat de economie van Bonaire nog meer dan anders draait op toeristen uit Nederland. Toen op 8 december bekend werd dat Buitenlandse Zaken Curaçao op code oranje zou zetten, verlegde reisorganisatie TUI – dat veel vluchten naar Curaçao gepland had staan – de capaciteit naar Aruba en Bonaire. Die twee eilanden hebben immers nog code geel.
Voor Bonaire zijn de inkomsten uit het toerisme welkom, maar tegelijkertijd stijgt daarmee de kans op nieuwe besmettingen aanzienlijk.
Bewoners Bonaire bezorgd
Dat de situatie op het eiland zorgelijk is, komt deels doordat er zoveel toeristen uit een gebied met code rood worden toegelaten, deels doordat er in het algemeen laks wordt omgegaan met de voorzorgsmaatregelen. De relatief soepele maatregelen worden in toenemende mate overtreden , en het bestuur dringt niet aan op handhaving. Een ondernemer: ‘Als het eilandbestuur niks van zich laat horen, dan gelooft de lokale bevolking wel dat het goed zit.’
Met zijn beperkte zorgcapaciteit is Bonaire zeer kwetsbaar voor een grote uitbraak. Het is kiezen tussen twee kwaden: ofwel een economische crisis doordat de inkomsten uit toerisme wegvallen, ofwel het risico op een gezondheidscrisis door de enorme instroom van Nederlandse toeristen.
"Als overheid moeten wij zorgen dat er een balans is tussen het aantal toeristen omhoog brengen en het virus buiten de deur houden"
Vooralsnog lijkt het eilandbestuur van Bonaire te kiezen voor de economie. Want de opschaling naar code oranje viel er om diezelfde reden slecht. Bonaire liet op 16 december weten: ‘Met deze maatregel wordt de economie van Bonaire, die net weer op gang kwam, weer hard getroffen [..] Nu er sinds enkele weken weer toeristen naar het eiland kwamen, waren velen hoopvol voor de toekomst.’ Dat ‘niet alle toeristen zich aan de hier geldende maatregelen houden,’ zoals het bestuur op zijn crisiswebsite stelt, is kennelijk geen al te grote reden tot zorg.
Daags erna, op 17 december, zei Rijna in een toespraak : ‘Het kleurt om Bonaire heen en waar toeristen vandaan komen steeds donkerder waardoor het risico dat het virus geïmporteerd wordt steeds groter wordt. In dat kader waren wij ook bezorgd over de vluchten die werden omgeboekt van Curaçao naar Bonaire. Als overheid moeten wij zorgen dat er een balans is tussen het aantal toeristen omhoog brengen en het virus buiten de deur houden.’ Het uitgangspunt is dus nog steeds dat het aantal toeristen ‘omhoog’ moet.
Volgens een eilandbewoner is er nauwelijks meer sprake van communicatie. ‘Dagelijks kunnen we wel een update zien van het aantal besmettingen, maar voor de rest horen we niks van ze. We worden niet herinnerd aan de regels, ook niet of we het goed doen, helemaal niks.’ Hij verwacht niet veel van het lokale bestuur: ‘Ze grijpen pas in als het kalf al verdronken is.’
In die zin heeft Bonaire meer gemeen met Nederland dan wij hier denken.
42 Bijdragen
Ton van Dijk
Heb je überhaupt gerealiseerd dat de pcr testen geen besmetting aantoonde, behalve als men werkelijke symptomen heeft van het virus. En dan is de pcr test een bevestiging dat er een virus is.
Marion Koopmans heeft dit op Radio NPO 1 bevestigd. Waarom deze drukte? Zoals Rutte al zij groep immuniteit opbouwen en Nee, ik ben niet naar Bornaire afgereisd.
Groet, Ton
Ps. Ben blij en lees de artikel graag van FTM👍🏻
Vittorio Busato 1 1
Ton van DijkHugo Rasch
Vittorio Busato 1Jurrien Roossien 1
Vittorio Busato 1Arthur Venis 3
Jurrien RoossienHannie Groen 4
Arthur VenisMirij Meis 3
Roland van Laar 2
Hugo Rasch
Roland van LaarVoor Bonaire is het ofwel een instorting van de economie, ofwel het gezondheidsrisico van het virus voor lief nemen. Daarnaast zijn er weinig actieve gevallen van het virus. Mede daarom zien ze geen reden tot zorg. De reizigers komen uit een rood risicogebied, maar dienen wel een negatief testresultaat te kunnen laten zien. Het idee dat Corona niet of nauwelijks aanwezig is draagt bij aan de toestroom van toeristen op het eiland.
Arthur Venis 3
Hugo RaschVoorbeeld? Amerikanen mogen niet komen om dat de vereiste negatieve PCR-test niet zou mogen. Maar vanuit Nederland kon mij wel worden verplicht die test te ondergaan? Meten met meer dan een maat. Let wel, de Amerikanen zijn een van de grootste besteders op Bonaire. Voornamelijk duikers. Dus geen feestgangers.
Hannie Groen 4
Arthur VenisArthur Venis 3
Hannie GroenEveline Bernard 5
Hugo RaschArthur Venis 3
Roland van LaarHannie Groen 4
Arthur VenisF.J. Unger 4
Roland van LaarTot op heden is hier door eilandbestuur, den Haag en de ambtenarij niet of negatief op gereageerd. Dit wederom verklaart zich door het fenomeen kleptocraten, snijers en teilers waar Bonaire, zo klein als het is, ook haar aandeel in kent.
Sterker nog, belangenverstrengeling is hier een deugd zoals ook blijkt uit het feit dat het eilandbestuur via haar Bonaire Holding Maatschappij op uiterst ondoorzichtige wijze handelt en administreert.
Het gaat te ver om in deze thread dieper op de diverse issues rond bad governance op Bonaire in te gaan. Het feit dat de TCB (Tourist Corporation Bonaire), ook in deze holding zit zegt op zich al genoeg.
Last but not least; de lokale overheid en haar 'dienaren' blinken vooral uit door korte termijn denken en hebben geen sjoege over hoe Bonaire er wellicht over 10-20 jaar uit moet zien. Dit blijkt eens te meer uit alle "Masterplannen" die hier voor veel geld al in elkaar zijn geprutst en stof vergaren op een boekenplank ergens in de pittoreske kantoren van het eilandbestuur (saillant detail, Masterplan impliceert één plan wat alles overstijgt, dat dit ook voor het gezonde verstand geldt is alleen een beetje sneu...).
Roland van Laar 2
F.J. UngerRob Juurlink 1
Gevallen van corona daar zijn besmettingen die al in Nederland of elders opgelopen zijn.
Hetty Litjens 5
Rob Juurlinkrob groen 1
Hetty LitjensNauwkeurigheid diagnostiek van de doden: wereldwijd is een dramatische afname van o.a. het aantal kanker-, griep-, hartpatiëntdoden etc. Nergens blijkt echter een statistisch significante toename van de oversterftecijfers.
Maarten van Eeuwijk 1
Hetty LitjensArthur Venis 3
Rob JuurlinkF.J. Unger 4
Rob JuurlinkHannie Groen 4
Rob JuurlinkMaarten J.M. Cuppen 1
Minimaal vóór vertrek uit Nederland en vóór vertrek naar Nederland.
Bij negatieve RT PCR testuitslagen mag er met redelijke zekerheid van worden uitgegaan dat men het virus niet bij zich draagt. Voorts geldt dat wanneer men het virus ná test-afname tóch zou oplopen besmettelijkheid gedurende de incubatietijd eerst pas ná ca. 5 à 6 dagen ontstaat. Daarvoor moet men dan wél Covid-19 gereleerde klachten ontwikkelen.
Het valt daarom aan te bevelen om zich periodiek, preventief, te laten testen, zeker wanneer men zich onder de mensen begeeft voor werk, verblijf of sport bijvoorbeeld.
De overzeese Koninkrijksdelen zijn economisch vrijwel geheel van het toerisme afhankelijk. Curaçao bijvoorbeeld wordt door de reisbeperkingen aan de bedelstaf gebracht en mensen tot armoede veroordeeld. Dat is onnodig. Er is genoeg test-capaciteit beschikbaar om boven beschreven preventieve RT PCR test methodiek voor reizigers in te kunnen zetten.
Overigens geldt óók voor de overzeese Koninkrijksdelen dat er voor eigen bevolking, net zoals in Nederland, ruimhartig testen beschikbaar moeten worden gemaakt. Oók dat is mogelijk wanneer de luchtbrug met Nederland in stand blijft en test-afnames naast test-verwerking in lokale laboratoria dit óók bij de in Nederland/ Duitsland door minister De Jonge (VWS) gecontracteerde hoog-volume labs plaats vindt.
Maarten J.M. Cuppen
CEO U-Diagnostics/ HealthCheckCenters
rob groen 1
Maarten J.M. CuppenAlvorens analytisch in te gaan op de technische mancos van de PCR-test voor het vaststellen van besmettingen zou U de specificaties kunnen geven betreffende de meetnauwkeurigheid zoals o.a. de specificiteit van de door U gehanteerde PCR-testen ...
Hans van Swoll 5
rob groenHet feit dat wereldwijd heel veel verschillende overheden de PCR- test handhaven ondanks wereldwijde kritiek moet u toch te denken geven.
Ik denk dat het zo zit: dat een PCR-test een zekerheidje is. D.w.z. als je hét hebt ben je in ieder geval positief. Het omgekeerde is echter in 80-90% van de gevallen niet waar. M.a.w. bij de 'positieven' zit heel veel kaf onder het koren. Het is zoals Japanners op tonijn vissen met 1,5 km lange sleepnetten. In ieder geval alle tonijn, hoe weinig ook en heel veel andere vis die geen tonijn is.
Kortom, met de PCR-test wordt alle Covid-19 er heel zeker uitgevist.
Dat soort zekerheid zoekt elke overheid. Dat er op elk 100% besmettingsgeval zeker 90 vals-positieven zijn mag de pret niet drukken.
Maarten van Eeuwijk 1
Hans van SwollJe moeder zei vroeger "als Pietje in de sloot springt, dan doe jij het toch ook niet?" Er is in de jaren '70 al vast gesteld dat 75% van de mensen dat dus wel doet als 4 mensen hun voor gaan. Groepsdieren zijn we.
Hannie Groen 4
Hans van SwollArthur Venis 3
Misschien moet je een keer gaan kijken en dan je stukje nog eens teruglezen. Het is een en al framing.
Laat onverlet dat het publiek dat nu naar Bonaire komt er waarschijnlijk niets te zoeken heeft. Het vertier zoals dat op Curacao en Aruba bestaat, hebben we niet op Bonaire.
En fyi, ik heb een huis op Bonaire en ben net weer terug in Nederland. Helaas, want ik ben nog niet terug en zit weer opgesloten in een lockdown.
Ik hoop oprecht dat Bonaire het virus en de daarmee gepaard gaande maatregelen onder controle weet te houden met de vermeende toestroom van feestvierders. Het was voor ons een oase om een maand uit de corona-ellende te zijn op ons geliefde Bonaire.
R. Eman 6
Arthur VenisHeel terecht opgemerkt. En de stranden zijn ook al niet vergelijkbaar. Ik vrees dan ook dat menige vakantieganger zich niet heeft georienteerd, maar louter heeft omgeboekt. Kans is dan ook aanwezig dat het voor menigeen gaat tegenvallen, zich gaat vervelen met alle gevolgen van dien.
Arthur Venis 3
R. EmanDaarnaast uiteraard het risico dat men zelf feestjes gaat organiseren. Alhoewel daar wel tegen wordt opgetreden. Maar je wilt het allemaal niet.
Hannie Groen 4
R. EmanArthur Venis 3
Hannie GroenBob Ploeger
F.J. Unger 4
Bob PloegerWat jammer is, is dat er veel wordt gewauweld over het ontbreken van correcte informatie maar zonder dat de criticasters dit zelf substantiveren. Met in 2 weken ca. 3.700 bezoekers waar TUI en lokaal bezoek nog niet bij zit is 5.000 bezoekers al snel gehaald, dat kan zelfs de grootste wauwel-kont op z'n vingers natellen.
Dat FTM in deze haar informatiebronnen niet inzichtelijk maakt lijkt me, alleen al aan de reacties die op dit nieuws vooral ook op Bonaire loskwamen, meer dan redelijk.
John van 't Hoff
Dat de regels niet tot op de letter worden nageleefd moet bekend voor komen wanneer je in Europees Nederland woont. Maar vooralsnog doen we het hier een stuk beter . Vandaag nog maar twee actieve gevallen en al twee maanden niemand in het ziekenhuis opgenomen. De overheid reageert meteen met extra maatregelen wanneer er een toename dreigt en daardoor schommelt het aantal besmettingen al vanaf begin november tussen de nul en vijf.
Misschien is het mogelijk om voor een volgend artikel eerst de correcte informatie te vergaren en niet halve waarheden op te schrijven. Dit komt het eiland in ieder geval niet ten goede.
Arthur Venis 3
John van 't HoffIk erger me met regelmaat dood aan de onwetendheid, maar dat zal wel komen omdat ik wél wat met het eiland heb.
Vooralsnog was Bonaire weer een oase in de coronawoestijn. Ik had beter kunnen blijven...
John van 't Hoff
Arthur VenisArthur Venis 3
John van 't HoffHannie Groen 4
Arthur VenisArthur Venis 3
Hannie GroenEn helaas is het zo dat een niet onaanzienlijk deel van de mensen weinig op heeft met hun omgeving of de omgeving in het algemeen.
Maar da’s in Nederland niet veel anders. Kan nou niet zeggen dat het aangeharkte Nederland een toonbeeld is van schoonheid...