Kabinet valt, bankbelasting omhoog

Arme Nederlandse bankiers. Drie dagen na de val van het Kabinet-Rutte kunnen zij rekenen op fors hogere taks. Dankzij steun van ex-gedoger PVV is er een Kamermeerderheid.

Een ruime Kamermeerderheid is voor forse verhoging van de bankbelasting. Het voorstel van GroenLinks en PvdA om de belasting te verhogen van 300 miljoen naar 1 miljard euro kan nu op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

 

Nog vorige week gaf staatssecretaris van Financiën Frans Weekers aan in een debat dat hij dat plan te gortig vond. Met de afwijzing van Weekers leek het voorstel weinig kans te maken.

 

Maar sinds de door Geert Wilders ingeleide val van het Kabinet-Rutte, zijn de politieke machtsverhoudingen in Nederland compleet door elkaar geschud. Nu steunt gewezen gedoogpartij PVV toch het voorstel van GroenLinks-voorstel, die voorziet in flinke ophoging van de bancaire taks vanuit Den Haag. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag.


Nederlandse bankiers extra de sigaar

Daarmee zijn de bankiers van de ABN AMRO, ING, Rabo en hun collega's extra de sigaar. Of, sterker nog: ze zijn de eerste grote slachtoffers van de politieke crisis in Nederland. Deze verhoging gaat alleen door als het eerdere voorstel tot bankenbelasting ter waarde van 300 miljoen euro, controversieel wordt verklaard.

Financieel woordvoerder Roland van Vliet van de Tweede Kamerfractie van de PVV heeft in elk geval laten weten dat zijn partij achter het GroenLinks-voorstel staat. In ruil hiervoor wil Van Vliet steun voor zijn plan om ook kleinere banken te laten meebetalen voor de financieel-economische crisis. Het PVV-Kamerlid is van zins om alle banken met een balans vanaf 10 miljard euro in aanmerking te laten komen voor de taks. In het oorspronkelijke voorstel werd er nog uitgegaan van banken met een balans vanaf 20 miljard euro.


Bruno Braakhuis van GroenLinks heeft hier geen bezwaren tegen. ‘Die verlaging van de drempel zat al in ons oorspronkelijke voorstel’, verklaart de financieel woordvoerder van de TweedeKamer-fractie van GroenLinks aan het FD.


NVB-directeur Mijs ontstemd

Het Nederlandse bankwezen is zich rot geschrokken van dit fiscale pactje tussen tegenpolen PVV en GroenLinks. Directeur Wim Mijs van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldt dan ook dat de bankensector totaal geen heil ziet in de verhoging van de taks en de verlaging van de drempel. ‘Wij maken ons zorgen over de stabiliteit van het financiële stelsel, over de kredietverlening en over het vestigingsklimaat’, reageert Mijs ontstemd.

 

Nederlandse banken hebben al eerder herhaaldelijk gewaarschuwd voor een lagere kredietverlening als gevolg van een bankenbelasting. Maar die vrees acht Braakhuis ongegrond, gelet op eerdere kostenramingen van De Nederlandsche Bank (DNB). ‘DNB heeft eerder berekend dat een taks van  300 miljoen euro slechts een marginaal effect heeft op de kredietverlening.’

 

Morgen stemt de Tweede Kamer zo goed als zeker in met het voorstel van GroenLinks om de bankenbelasting op te schroeven naar 1 miljard euro.

 

(Bron: Het Financieele Dagblad)