Kadaster: minder woningen verkocht

2 Connecties

Organisaties

Kadaster

Werkvelden

Woningmarkt

Het Kadaster registreert minder verkochte woningen en een lagere koopsom in de maand juli.

Nieuwe cijfers van het Kadaster laten een fikse daling van het aantal woningtransacties zien. Werden er in juni nog 16.210 woningen verkocht, in juli waren dat er nog maar 7.451. Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal transacties ook met maar liefst 28,6 procent. Dit is in lijn met de verwachting van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die  vorige maand al waarschuwde dat het bovengemiddeld hoge aantal woningverkopen in juni een tijdelijk fenomeen was. 

 

“Voordat de maatregelen uit het Lenteakkoord eind april bekend werden, was onduidelijk of de tijdelijk verlaagde overdrachtsbelasting ook na 1 juli verlengd zou worden,” legt NVM woordvoerder Roeland Kimman uit. “Daarom hebben mensen die een woning kochten, de procedure voor het transport bij de notaris versneld. Alle transporten moesten nu ineens voor 1 juli plaatsvinden. Dat verklaart de piek in de cijfers van het Kadaster voor de maand juni.”
 
Omdat verkopen naar voren zijn gehaald is de maand juli daarom schraler dan anders het geval zou zijn. De komende maand zal waarschijnlijk ook slechter zijn door naar voren gehaalde verkopen. De NVM verwacht dat er in het derde kwartaal 10 procent minder verkopen als in het vorige jaar zullen plaatsvinden. 
 
Wel onverwacht is de ongebruikelijk grote daling van de gemiddelde koopsom. Deze daalde van €240.000 in juni naar €216.000 in juli. Over enkele dagen, wanneer de prijsindex cijfers uitkomen, wordt pas echt bekend wat de definitieve prijsdaling in juli is. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er toevallig in de maand juli alleen maar goedkope woningen werden verkocht, waardoor de gemiddelde koopsom daalt, maar dit is gezien de grootte van de daling hoogst onwaarschijnlijk.
 
De structurele trend op de woningmarkt is dus nog steeds neerwaarts. Prijzen dalen, transactieaantallen nemen af en het aanbod aan te koop staande woningen neemt toe. Op Funda staan inmiddels 262.000 woningen te koop. In het huidige verkooptempo duurt het nog bijna 27 maanden voordat alle woningen verkocht zijn. 
 
Grafiek 1: Aantal maanden aan woningaanbod (Bron: Funda, Huizenzoeker en Kadaster)