
Kadaster: november stelt teleur
De woningverkopen zijn afgelopen maand gestagneerd constateert het kadaster. Reden tot zorg of storm in een glas water?
In november 2014 registreerde het Kadaster 11.696 verkochte woningen. Dit is een stijging van 10,6 procent ten opzichte van november 2013 (10.576). Dat is een mooie stijging, maar sinds april waren we gewend geraakt aan veel grotere stijgingen van gemiddeld meer dan 40 procent op jaarbasis. Vergelijken met een voorgaande maand is doorgaans lastig vanwege seizoenseffecten, maar ten opzichte van oktober registreert het kadaster opvallend weinig verkochte woningen.
Deze terugval van 14.353 verkopen in oktober naar 11.696 in november is opvallend groot, mede omdat ik een eindejaarsrun verwacht. Vanaf volgend jaar gaan de maximale lening ten opzichte van de waarde van het huis en ten opzichte van het inkomen omlaag, wordt de rijksbijdrage aan de starterslening beëindigd en wordt de schenkingsvrijstelling afgebouwd. Veel mensen zullen om die redenen nog gauw dit jaar een huis willen kopen.
Omdat de cijfers van het kadaster deze maand die stelling niet onderschrijven heb ik ook de verkopen volgens Funda per maand opgezocht. Beide reeksen lijken elkaar redelijk te volgen, afgezien van de maanden december en januari, als er altijd een grote piekdrukte is bij het kadaster. Afgelopen maand vertoont echter een opvallende dip bij het kadaster, die niet op Funda is waar te nemen.
Dit kan betekenen dat er meer nieuwbouwwoningen zijn verkocht of minder kopers particulieren waren; deze cijfers zitten niet in de registratie van het kadaster. Het zou ook kunnen betekenen dat het kadaster een registratieachterstand heeft weg te werken vanwege ziektes, vakanties etc. Ik zie in ieder geval nog geen reden is om aan te nemen dat de eindejaarsrun alweer voorbij is, of dat de verkopen nu al inzakken. Dat verwacht ik pas rond februari volgend jaar te zien is, als de registratie van de eindejaarsdrukte voltooid is.
In totaal werden er tot en met november 128.246 woningverkopen geregistreerd door het kadaster. Daarmee is 2014 beter dan het vorige 'beste' crisisjaar 2010 met 112.063 verkopen en ruimschoots beter dan 2013 met maar 94.631 verkopen. Toch worden de aantallen van voor de crisis nog lang niet gehaald. Toen waren er deze tijd van het jaar al meer dan 180 duizend verkopen geregistreerd.
Volgende week maandag maakt het CBS bekend hoe de prijsontwikkeling van woningen is geweest in november.



7 Bijdragen
Jan
Maximale lening omloog - hoeveel van de huidige verkopen worden gedaan door de onderkant van de markt, ik schat zelf niet heel veel. Overigens zou de maximale lening nog veel
lager moeten zijn, Nederland is een land met een van de hoogste “Loan to Value”.
Eigen geld is vrijwel niet nodig in dit land. Iets wat nooit goed kan zijn op de lange termijn ontwikkeling van de huizenmarkt.
Schenkingsvrijstelling
afgebouwd – Hij gaat van 100k naar 50k, terwijl de gemiddelde schenking rond de
60k is geweest de afgelopen jaren. Wat belangrijk is om te weten hoeveel er
daad werkelijk gebruik gemaakt word van deze regeling (ik vermoed dat de impact
erg laag is) en die 10k verschil zal niet veel uitmaken...
Jasper
Janjack de meester
JanVerder ben ik het wel met je eens dat de invloed van de beperking van de schenkingsvrijstelling niet bijzonder groot zal zijn.
utsjaermets
Daartoe moet je eerst naar de statistiek kijken. Wat is de variantie van het gemeten getal ? Valt de daling/stijging binnen de 3-sigma ? Hoe staat het met de afwijking tov voortschrijdend gemiddelde ? Etcetc. Wellicht klopt mijn terminologie niet helemaal maar wat achter mijn woorden zit : laat je niet iedere maand gek maken door die cijfermania (inflatie, werkeloosheid, woningverkopen etcetc). Straks gaan we nog wekelijks meten. Waarom ? Omdat het kan.
Watching the Wheels
jack de meester
Denken mensen die een woning kopen uberhaupt wel na aan over degene aan wie ze dat huis in de toekomst willen doorverkopen?
Maarten
ik heb geleerd dat de waarde van grond tot stand komt door de residuele waarde methode: marktprijs-bouwkosten-winstmarge= waarde grond. Door de jaren heen is er een ervarings gegeven ontstaan waar overheden mee werken bij de gronduitgifte, de grondquote (correct me if im wrong).
Door de crisis is de marktwaarde van een woning 20% gezakt, wat deed de grond? wat deed de overheid? Ik weet ook wel dat we in NL een overheid hebben die met haar rode contouren beleid van de jaren negentig speculant was op de grondmarkt om haar eigen begroting te dichten en nu moeilijk kan afschrijven, maar soms denk ik dat er zowel in de koop als huurmarkt meer en sneller zaken gerealiseerd kunnen worden als onze overheid de vastgoedmarkt niet meer als melkkoe ziet.
Dat zijn mijn wensen voor 2015.