Kalbfleisch EXIT

Pieter Kalbfleisch is door de NMa naar huis gestuurd. Peter Poot van Chipshol vindt dat Kalbfleisch "in een koude gevangeniscel" thuishoort.

Pieter Kalbfleisch is door de NMa 'met verlof' gestuurd. Henk Don neemt vanaf vandaag de positie van Kalbfleisch over.

"Met dit besluit geven wij de heer Kalbfleisch de ruimte om zijn belangen in de zogeheten ‘Chipsholzaak’ optimaal te behartigen," licht Don het besluit van de NMa toe.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de vermeende meineed van Kalbfleisch.

 

Meineed
Pieter Kalbfleisch kwam vorige week in opspraak toen zijn voormalige minnares hem van meineed beschuldigde. Kalbfleisch zou volgens zijn oude geliefde in 1993 als rechter van de Haagse rechtbank een andere Haagse rechter - Hans Westenberg - hebben verzocht om een klusje voor hem op te knappen voor zijn zakenvrienden Harry en Jan Jonathan van Andel. Westenberg zou uiteindelijk als rechter zeer nadelige uitspraken doen die het bedrijf Chipshol - van de familie Poot - grote schade berokkende. Chipshol had grote grondposities die het voor het grootste deel aan de gebroeders Van Andel verloor. De familie Poot is sinds 1993 in tientallen rechtszaken verwikkeld.
In 2009 kreeg rechter Hans Westenberg al zijn congé nadat was bewezen dat hij had gelogen over zijn optreden in de zaak Chipshol.

Gisteren meldde NRC Handelsblad dat de Tweede Kamer duidelijkheid wil over de bestuursvoorzitter van de NMa. Volgens Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) was de geloofwaardigheid van de NMa in het geding.

 

"In een koude gevangeniscel"
Peter Poot van Chipshol laat weten dat "er weer een hobbel is genomen op weg naar de overwinning". Van grote blijdschap door de sensationele ontwikkelingen van de afgelopen weken, is echter geen sprake. 'We zijn al 17 jaar aan het procederen. De schade die ons is aangedaan zal nooit meer vergoed kunnen worden. We zijn 450 hectare grond kwijt en zijn door onze aanhoudende strijd tot paria's gereduceerd".

Veel vertrouwen in het aanstaande onderzoek van de Rijksrecherche heeft Poot niet. "We hebben anderhalf jaar geleden ook aangifte van meineed gedaan in de zaak Westenberg. Rijksrecherche heeft het onderzoek zelf uitgebreid naar ambtelijke corruptie, maar horen doen we niets. Het is stil. Deze zaak met Kalbfleisch had ook al veel eerder boven tafel kunnen komen als de Rijksrecherche van zijn bevoegdheden om te tappen gebruik had gemaakt. Het heeft nog steeds alle kenmerken van gefaseerde damage control.  Hij mag nu met verlof en straks ongetwijfeld, net als Westenberg, met vervroegd pensioen. Deze corrupte lieden staan dan even later weer gewoon te golven en te tennissen, terwijl de klokkenluider, de griffier van de Haagse rechtbank die de verklaring vorige week heeft gedaan, door een hel gaat. Die vrouw verdient eigenlijk een fantastische afscheidsreceptie en Westenberg en Kalbfleisch horen wat mij betreft in een koude gevangeniscel thuis".