Kamer gelooft prognose Griekenland ook niet meer

1 Connectie

Locaties

Griekenland
5 Bijdragen

De Kamer debatteerde vandaag over Griekenland. Bij Kamerleden is doorgedrongen dat prognoses over de Griekse recessie kant noch wal raken - mede dankzij een bericht van Follow The Money.

Prognoses over de toestand van de Griekse economie moeten zacht gezegd met een korrel zout worden genomen. Dat weet de Tweede kamer nu ook, blijkt uit het commissiedebat met de minister van financiën vandaag. GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver refereerde aan een grafiek, afkomstig van deze site, die pijnlijk duidelijk maakt hoe ver Brussel er iedere keer naast zit.   

 
Zie hier de grafiek:
 
Klik om de grafiek te vergroten
 
Het bekende Amerikaanse financiële blog Zerohedge pakte de grafiek op en werd honderden keren geretweet. Zo zag ook Klaver het lijnenspel langskomen.   
 
Aanleiding voor de berichtgeving was de ruzie die vorige week is ontstaan binnen de Griekse "Troika", de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie (EC) en het Internationaal Monetair Fonds. Er was zichtbare onenigheid tijdens een persconferentie tussen IMF-topvrouw Christine Lagarde en voorzitter van de Eurogroep Jean Claude Juncker.  
 
EU-functionarissen vinden dat het IMF te pessimistisch is over de Griekse economie. Het IMF verwacht dat de schuld in 2020 nog op 150 procent van het bbp zal liggen, terwijl de EC gelooft dat deze net iets meer dan 140 procent zal bedragen. De Griekse economie kan sneller herstellen volgens de EC, zodat Griekenland met het nodige uitstel alsnog elke euro kan terugbetalen.
 
De prognoses zijn van belang omdat die bepalend zijn voor eventuele schuldsanering. Veel waarnemers verwachten dat de lidstaten moeten accepteren dat Griekenland zeker 100 miljard schuld niet zal terugbetalen.      
 
Optimisme is niet gerechtvaardigd
De Europese Commissie (EC) wil afschrijvingen vermijden door schulddoelstellingen door te schuiven naar 2022. Aangezien het gros van de Griekse staatsschuld inmiddels in handen is van de publieke sector zullen Europese landen en de ECB bij kwijtschelding de grootste verliezen moeten nemen. 
 
Zo’n pleidooi valt uiteraard niet in goede aarde bij de Europese lidstaten. Vandaar dat ministers van financiën iedere keer op de proppen komen met rooskleurige vooruitzichten. Maar tot nog toe lijkt optimisme over de Griekse groei niet gerechtvaardigd.