Kamer knalt JSF-project weg

2 Connecties

Onderwerpen

JSF

Organisaties

Ministerie van Defensie
0 Bijdragen

Een Kamermeerderheid is klaar met het miljardenproject van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat is de strekking van een gisternacht aangenomen PvdA-SP-motie. Vooralsnog geeft Defensieminister Hillen hieraan geen gevolg.

Het JSF-project heeft een abrupte noodlanding gemaakt door toedoen van de SP, PvdA, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren, zo tekent De Volkskrant vanochtend op. De vijf Kamerfracties willen niet meer deelnemen aan de ontwikkeling en het testen van de beoogde opvolger van de F-16. Vandaar dat een gisternacht ingediende motie van PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink en haar SP-collega Jasper van Dijk op een parlementaire meerderheid kon rekenen.


Dinsdag betoogde Eijsink al niet langer mee te willen werken aan het JSF-project. Het is te duur en levert te weinig op, zo was de strekking van haar kritiek namens de sociaal-democraten.


Een motie van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed om een parlementaire enquête te houden over de gang van zaken rond de vervanging van de F-16, haalde het niet. Tot grote teleurstelling van El Fassed omdat een parlementaire enquête in zijn ogen het enige middel is om echt alle feiten op tafel te krijgen.

 

Ruim 800 miljoen euro

Sinds 2002 heeft ons land ruim 800 miljoen euro in het ontwikkelingsproject van de JSF gestoken. In ruil hiervoor kreeg Nederland opdrachten voor het bedrijfsleven. Inmiddels zijn er al twee testtoestellen gekocht, waarvan er al één gereed is. Als het ligt aan Defensie is de JSF, ofwel de F-35, de definitieve opvolger van de F-16.

 

Het ontwikkelingstraject staat feitelijk los van de aanschaf van het futuristische gevechtsvliegtuig van fabrikant Lockheed. De afgelopen kabinetten hebben de keuze voor de opvolger van de F-16 telkens voor zich uitgeschoven.

 

Defensieminister Hillen geeft moed nog niet op

Ondanks de Kamermeerderheid tegen de JSF geeft minister Hans Hillen van Defensie de moed niet op. De demissionaire CDA-bewindsman blijft erop hameren dat dat Nederland aan boord moet blijven van het miljardenproject omdat het uiteindelijk vele extra banen in de maakindustrie zou opleveren. Ook wil hij dat er snel een besluit komt over de definitieve aanschaf van het toestel. Vandaag zal Hillen de aangenomen motie in het kabinet bespreken.

 

Ruim twee jaar geleden had de Tweede Kamer ook al een motie aangenomen om uit de testfase van het JSF-project te stappen. Maar het toenmalige demissionaire kabinet van CDA-PvdA-Christen-Unie legde dit voorstel opzij.

 

UPDATE: Nederland kan toch voorlopig doorgaan met het JSF-project. Met de toezegging dat een onafhankelijk instituut uiterlijk in november rapporteert over de kosten van de F-35 heeft Defensieminister Hillen (CDA) de voortgang van het project na de verkiezingen van 5 september veilig gesteld.

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden