
By Martin Cooper from Ipswich, UK - Early Bumble Bee (Bombus pratorum) queen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39113641 © Wikimedia / Martin Cooper
Kamer wil inzage in vertrouwelijke EU-gesprekken bijenrichtsnoer
Follow the Money beschreef vorige week hoe de invoering van een nieuwe richtlijn om bijen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen in Brussel wordt getraineerd. Nederland bleek daarin een rol te spelen. Onze publicatie leidde deze week tot een Kamerdebat. Vincent Harmsen doet verslag.
Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) zal de Tweede Kamer binnen een week meer informatie verstrekken over de vertrouwelijke onderhandelingen in Brussel omtrent de Bee Guidance. De Bee Guidance is een Europees richtsnoer, bedoeld om bestrijdingsmiddelen strenger te toetsen op de risico’s voor bijen. De minister kwam woensdag met deze toezegging tijdens een Kamerdebat dat volgde op de onthulling van FTM dat het voorstel in Brussel sterk dreigt te worden afgezwakt.
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zinspeelde tijdens het debat op een motie van wantrouwen die mogelijk volgt als het ‘feitenrelaas’ van de minister uiteindelijk niet afdoende blijkt. ‘Er zijn heel veel vragen gerezen door de stukken die FTM in handen heeft,’ stelde Ouwehand. ‘Ik ben bereid de vertrouwensvraag op tafel te leggen.’ De Partij voor de Dieren wil nu precies van de landbouwminister weten wat Nederland de afgelopen jaren in Brussel heeft ingebracht. Ouwehand vroeg voorts inzage in de contacten tussen het landbouwministerie en lobbyisten van de chemische industrie.
FTM onthulde afgelopen zaterdag dat Nederland in Brussel heeft gepleit voor de afzwakking van het richtsnoer voor bijen. De positie van Nederland toont gelijkenis met het standpunt van de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen, bedrijven als Bayer, BASF en Syngenta, zo blijkt uit lobbybrieven waarin FTM inzage had.
In Brussel bestaat al lange tijd een impasse over de invoering van de Bee Guidance. Een groep van 16 lidstaten, waaronder Nederland, weigert het richtsnoer goed te keuren. Als compromis heeft de Europese Commissie in januari voorgesteld om een aantal testen uit de Bee Guidance te schrappen. Het gaat bijvoorbeeld om testmodellen die kijken naar de langetermijneffecten van pesticiden op de gezondheid van bijenvolken. De testen, twintig in totaal, zullen worden ‘herzien’, en ontberen in het voorstel van de Commissie dat FTM kon inzien, een concrete invoeringsdatum. Nederland heeft de Europese Commissie gevraagd om langs deze weg nog meer testen op de lange baan te schuiven. Dat blijkt uit een vertrouwelijke e-mail van 21 november 2018, waaruit FTM citeerde.
Dat Nederland in Brussel heeft gevraagd om het voorstel nog verder af te zwakken, ligt in Den Haag gevoelig. Minister Schouten meldde de Kamer in maart namelijk dat Nederland nog ‘geen positie’ had ingenomen over het plan van de Commissie.
Nederland is bang dat door het richtsnoer veel pesticiden in de EU zullen worden verboden
Minister Schouten voelde zich naar aanleiding van de publicatie van FTM genoodzaakt om de gewraakte e-mail,alsnog openbaar te maken. Het document is op dinsdag naar de Kamer verstuurd. Ook een commentaar dat Nederland al op 18 september 2018 naar de Europese Commissie heeft verzonden, is nu met de Kamer gedeeld. In die e-mail – ook voor FTM nieuw – staat dat Nederlandse ambtenaren zich zorgen maken dat door de Bee Guidance ‘de meeste aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen’ zullen worden afgewezen. Met andere woorden: Nederland is bang dat door het richtsnoer veel pesticiden in de EU zullen worden verboden. De testen zouden te streng zijn, waardoor bestrijdingsmiddelen ten onrechte als riskant worden bestempeld.
Precies die zorg hebben de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen de afgelopen jaren in lobbybrieven met Nederlandse diplomaten en ambtenaren aangekaart, zo beschreef FTM afgelopen zaterdag. Maar volgens Schouten is het standpunt van Nederland geenszins bepaald door deze lobby, zo herhaalde ze ook tijdens het Kamerdebat van woensdag. Op welke analyse de Nederlandse inbreng in Brussel dan concreet is gebaseerd, bleef echter in nevelen gehuld. Volgens de minister gaat het om adviezen van het Ctgb, de waakhond die in Nederland gaat over de veiligheid van pesticiden, maar tot op heden is zo’n advies niet openbaar gemaakt.
Tjeerd de Groot van coalitiepartij D66 bleef daarom ook aan het eind van het debat met de vraag zitten waarom landbouwminister Schouten eigenlijks zo kritisch is over Bee Guidance, terwijl het document het resultaat is van een ‘consensus’ die wetenschappers van het Europese voedselagentschap EFSA al in 2013 hebben bereikt.
Minister Schouten zei woensdag zoveel mogelijk informatie te willen openbaren, maar ook afhankelijk te zijn van toestemming van de Europese Commissie, vanwege de vertrouwelijkheid van (een deel) van de onderhandelingen over de Bee Guidance.
21 Bijdragen
MaartenH 10
petros 4
[Verwijderd]
petrosThe Beyonder 3
[Verwijderd]Wat ik wel mis is een duidelijke impact analyse over de gevolgen van het verbieden van bestrijdingsmiddelen.
- Welke alternatieven zijn er?
- Welke invloed is er op voedselopbrengsten?
- Invloed op voedselprijs voor consumenten?
- Invloed op levensvatbaarheid voedselproducenten?
- Etc.
Eveline Bernard 6
The BeyonderTeelt van lelies en gladiolen maakt de grond in twee jaar onbruikbaar voor elk gewas. Te giftig en volledig uitgeput.
Tot 250 m in de omtrek vindt men gif in de poep van baby's.
Meer narigheid nodig?
Jan Ooms 10
Eveline Bernardline 5
Eveline BernardHallo, een vraag aan u, weet u hoelang de bollenteelt al voor geschreven middelen moeten gebruiken voor zijn teelt, van de via wet? En dat zij er af en toe niet mee eens zijn/waren? En hoe zit het met bloemkool teel(vraag)t? Spuiten zij niet, ach je leest er niet over in de media. Ik schrijf erbij dat ik in die teelt geen idee heb. Maar kan mijn voorstellen dat daar ook iets/deels het gebeurd. Maar we lezen er niets over, Maar de omgewoelde grond grond is het zelfde. Zaden van onkruid komen los met andere sporen enz, van de nieuwe ontdekten ideeën. Pioenbloemen ook buiten in de grond, hoe zit het daarmee? lezen we niets over. Maar ook daar wordt erover gespoten. En bij bollen teelt was het gebruikelijk dat je pas na 4 a 5 jaar daar weer bollen kon planten, op dat zelfde stuk grond. De kweker verdiend tegenwoordig weinig ( in hoevere weinig weet ik niet) maar hoor wel praat. Het circuit verdient wel, want die hoeven niet zo veel te werken qua uren om het eruit te halen. Dat er iets mis is weten bijde zijde. Maar hoe kom je uit deze samengestelde soep zooitje. Teelt van lelies maakt de grond IN twee jaar onbruikbaar voor elk gewas.. Land DAT elk jaar wordt gebruikt is onbruikbaar. Bij mijn weten dan in mijn gebied. Maar kan e.v.t naif zijn.
Eveline Bernard 6
linewww.metenweten.com
Verbied die gifzooi. En controleer scherp.
Misschien is bloemen kweken daarna kostbaarder, maar
is er weer gelijk speelveld voor milieubewuste kwekers, zodat het hun inkomen niet hoeft aan te tasten.
edith 9
Eveline Bernard#SoilYourUndies2019NL, waarmee de #bloembollen sector aandacht vraagt voor een gezond #bodemleven. Gelezen in Trouw 18/4
[Verwijderd]
The Beyonder1 en 2: Glyfosaat uitwerking
3. https://www.bartstaes.be/nl-BE/artikel/dossier/7-redenen-om-glyfosaat-te-verbieden/26405
4. Zal omhoog moeten, maar als ze zich houden aan strikt gezond voedsel zullen de meeste mensen dat nog kunnen opbrengen. Ja, stoppen met roken, fast food stoppen, niet meer drinken.... vervelend? Zeker.
Invloed voedselproducenten? Voedsel groeit op het land. Of in een dier (ei/melk) Melk is een enorm aantal zuivelproducten. En aan de koe, schaap en varken zit vlees. Dat produceren de dieren zelf.
Je bedoelt Unilever als producent van pakjes, zakjes, potjes en dozen vol bewerkt voedsel. Dat moet dus niet meer gegeten worden. Dan gaan ze vanzelf weer over op andere producten. En ook daar zullen ze de giftige stoffen uit moeten halen. Uitdaging!
Eveline Bernard 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Eveline BernardScienceNerd 8
De kernvraag zou dus moeten zijn: Is dit een juiste veronderstelling en zo ja, wat is dan de impact hiervan op onze voedselvoorziening en welke alternatieven zijn er.
Henk Wagenaar 2
ScienceNerdBollen kun je niet eten dus nodig zijn ze niet. Dan hebben we dat probleem vast opgelost. Simpel toch?
Leuk of niet leuk, maar we zullen veel luxe dingen moeten afschaffen om het hele systeem weer gezond te krijgen.
Dus niet een probleem isoleren, maar in een groter verband bezien, lijkt me een aanzienlijk betere (wetenschappelijke met knipoog) benadering.
[Verwijderd]
Henk WagenaarPeter Zwitser 9
Met minister Schouten heb ik het inmiddels echt helemaal gehad. Ik dacht eerst echt oprecht 'een fris geluid' en zo. Maar inmiddels blijkt ze in zo'n beetje elk interview een fris geluid te laten horen, om vervolgens te beslissen in een onfrisse, industrievriendelijke richting.
Skipper6586 1
Eveline Bernard 6
Skipper658624 april is er een debat in de Tweede Kamer waar het over bestrijdingsmiddelen en ook lelieteelt gaat. Maar liefst 6 partijen hebben vragen gesteld. Dat debat kunt u live volgen op https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2019A01398
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]
Zo schuif je een probleem dus geen 10 of 20 jaar voor je uit maar eerder 50 jaar.
Totaal gebrek aan verantwoordelijksheids gevoel dus.
Maar natuurlijk zullen er goed in maatkleding gestoken heren, het tegendeel beweren met woorden als: " gelukkig hebben ze het Nederland begrepen"
Dorina Hepping 2
Dank jullie wel!!!! Het geeft me hoop op een bepaalde manier.