Kamer zag de crisis WEL aankomen

"Niemand zag de crisis aankomen", zei Nout Wellink met twee vingers omhoog tegen Commissie De Wit. Had hij maar naar beursgoeroe Rienk H. Kamer moeten luisteren.

Beleggingsgoeroe Rienk H. Kamer had victorie kunnen kraaien als hij op 11 november (11-11-11) zijn jaarlijkse RHK-Symposium niet af had moeten zeggen. De man die de extreme ellende op de financiële markten al een decennium geleden voorspelde, zag wegens "stembandproblemen" zijn doorgaans vijf uur durende marathonoptreden de mist in gaan. "The Voice of Holland zwijgen opgelegd door overmacht", spelde hij in zijn eigen nieuwsbrief die hij de ludieke titel "Een Catastrofe in de Crisis" had gegeven. Als gevolg van de vocale malheur van de bekende brombeer ging voor het eerst in 21 jaar zijn jaarlijkse symposium niet door en moesten de duizenden volgers van Kamer het dit jaar zonder zijn diepbruine stemgeluid en kachelzwarte profetieën stellen.

 

De perfecte storm
"De Grote Crisis is bij verre niet opgelost en er valt nog veel marktonrust te verwachten", liet Kamer FTM weten. "Maar voorlopig zal men het even zonder mijn commentaar moeten doen. Mijn stembanden hebben een verplichte vakantie opgelegd gekregen van tenminste enkele weken en heb besloten om er maar gelijk een algehele 'vakantie' van te maken." Vanaf zijn ongetwijfeld zonnige vakantieadres kan Kamer niettemin waarnemen dat zijn bangste vermoedens werkelijkheid worden.

In tegenstelling tot onze voormalige DNB-president Nout Wellink - die tegen beter in maar blijft herhalen; "we hebben het niet gezien en we hadden het niet kunnen zien" - had beleggingsgoeroe Kamer de naderende crisis vroeg in de smiezen en dat weet hij zelf al geen ander.
Nout Wellink voor Commissie De Wit: "Niemand heeft het zien aankomen".


"Het lijkt natuurlijk sneu en/of cynisch dat uitgerekend degene die vroegtijdig, bij de overstap naar deze eeuw deze desastreuze ontwikkelingen zag aankomen - in een symposium onder de titel Een Beer Komt Nooit Alleen - en datgeen nadien in 2004 nader nuanceerde in een alarmerend symposium onder de titel The Perfect Storm, nu net het 'hoogtepunt' daarvan (of zo u wilt verondersteld dieptepunt) zijn symposium zou moeten mislopen.'
 
In 2008 noemde hij het symposium The Big One, verwijzend naar de grote klap die in dat jaar plaats had. De goeroe had zwaar met zichzelf te doen nu hij de naderende climax niet op zijn vertrouwde manier van commentaar kon vorzien: "Ja, het is zeker teleurstellend dat wij deze opgebouwde situatie van Systemic Failure nu niet in de even unieke als vertrouwde vorm van een RHK-Symposium aan het einde van dit chaotische jaar kunnen uitwerken".

Gigaponzi
"Geen enkel land ter wereld kan zijn schulden afbetalen. Het hele systeem van staatschulden is een soort Ponzischeme geworden", zei Kamer vorig jaar nog tegen FTM. "Als er een tekort is, wordt er een nieuwe obligatie uitgegeven en zo gaat dat door. Zo lang de rente betaald kan worden is er niets aan de hand. Het gaat mis als de rente oploopt. Dat hebben we bij Griekenland gezien. De ECB heeft in mei besloten tot de zogenaamde ‘quantitative easing’ door schatkist papier uit de markt op te kopen. Dat is hetzelfde als het bijdrukken van geld. De Britse, Amerikaanse en Japanse centrale banken deden dat ook al. Er wordt op die manier fantasiegeld gecreëerd en de hele wereld doet het. Daar zit de crux: niet alleen Europa, maar de hele wereld is op drijfzand gebouwd. Geldsystemen zijn de afgelopen eeuw afgebrokkeld en men begint langzaam in te zien dat het niet helemaal deugt. Henry Ford zei het al in de jaren dertig: als het publiek vandaag het geldsysteem zou begrijpen, dan breekt morgen de revolutie uit".

Je ziet Kamer bij het uitspreken van deze huiveringwekkende zinnen achterover in zijn kingsize-formaat lederen bureaustoel zitten en pluimpjes sigaarrook uitblazen. De goeroe zal zelf niet snel in paniek raken, hij heeft het immers allemaal al bedacht.
Aan het einde van zijn afmeldingsbrief had de beursgoeroe ook nog enkele  onderkoelde woorden voor zijn trouwe en goed betalende volgelingen. Woorden die hij zelf nauwelijks "troost" kon noemen, maar toch: "De zeer ernstige, financieel vernietigende en de algemene welvaart van ook rijke landen bedreigende financieel-politieke chaos van dit moment is niet 'het hoogtepunt', maar op zijn best het begin van een jarenlange End Game. Met andere woorden: In de komende jaren zijn er nog voldoende nieuwe onderwerpen, nieuwe incidenten en crashes om nogmaals als vanzelf een symposium te vullen".

 

Rienk voorziet nog een lange economische afdaling (foto: Martin Dijkstra)

 

Volg Eric Smit op Twitter: @EricChrSmit