John van den Heuvel (rechts) met Leo van de Blink, de vader van Collin. Collin was het eerste kind dat dankzij Ontvoerd terugkeerde in Nederland.

John van den Heuvel (rechts) met Leo van de Blink, de vader van Collin. Collin was het eerste kind dat dankzij Ontvoerd terugkeerde in Nederland. © ANP / Robin Utrecht

Kamervragen na onthullingen FTM over 'Ontvoerd'

3 Connecties

Relaties

John van den Heuvel

Organisaties

SP RTL
6 Bijdragen

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten hoe de samenwerking met RTL-programma 'Ontvoerd' precies in elkaar zit. De partij heeft Kamervragen gesteld na onthullingen van Follow the Money afgelopen zaterdag.

In Ontvoerd haalt de bekende misdaadjournalist John van den Heuvel gekidnapte Nederlandse kinderen terug uit het buitenland. Het programma is al drie seizoenen een kijkcijferhit, het vierde seizoen komt in april op tv. Dit weekend onthulde FTM echter dat er achter de schermen het aardig mis gaat bij het programma.

Parlementariërs Jasper van Dijk en Michiel van Nispen (SP) willen nu van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten of het klopt dat bij de opnames soms kinderbelangen geschaad werden, kinderen werden teruggehaald 'ondanks nog hangende juridische procedures', en of kijkende ouders inderdaad ook het recht in eigen hand gingen nemen. Deze misstanden werden door ambtenaren op het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld in een nota aan staatssecretaris Fred Teeven, zo onthulde FTM. Ook staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt op het matje geroepen.

Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming waarschuwden in meerdere zaken dat de acties van Van den Heuvel en zijn team niet in het belang van de betrokken kinderen waren. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer reageerde in ons artikel uiterst kritisch op de aanpak van de tv-makers: 'Ik vraag me ten zeerste af of het belang van het kind voldoende wordt gerespecteerd als de teruggeleiding gelieerd is aan een televisieserie.’ Kalverboer is van mening dat 'mediabelangen nooit zwaarder mogen wegen dan de rechten van kinderen'.

De Kamerleden willen nu van het kabinet weten of het deze mening deelt. Ze vragen ook of het kabinet 'uitzending van het vierde seizoen nog langer verantwoord' vindt, en of er een gesprek gevoerd gaat worden met RTL.