SP stelt Kamervragen over stijging vaste beloningen topbankiers

  De SP heeft bij monde van Kamerlid Renske Leijten vragen aan het kabinet gesteld over de stijging van beloningen aan de top van de bankensector. Follow the Money berichtte hier vorige week over.

  Uit onderzoek van masterstudent Konstatinos Gkeros, die tijdens zijn afstuderen stage liep bij FTM, bleek dat de vaste inkomsten van Europese topbankiers sinds 2013 snel stijgen. Dit wordt veroorzaakt doordat de EU in dat jaar de variabele beloningen (lees: bonussen) aan banden legde: die mogen nu maximaal 100 procent van het vaste salaris bedragen.

  De variabele beloningen gaan niet omlaag, de vaste beloningen gaan juist omhoog

  Gevolg is dat niet de variabele beloningen omlaag gaan, maar de vaste beloningen juist omhoog. Daarnaast ontdekte Gkeros dat er geen aantoonbare relatie bestaat tussen de beloning van banken-CEO's en de prestaties van hun bedrijf.

  Leijten wil nu onder meer van demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten of met de huidige EU-regels de 'perverse prikkel' voor topbankiers om kortetermijnwinsten na te jagen, voldoende is weggenomen. Ook vraagt Leijten de minister om in Brussel voor aanvullende maatregelen te pleiten, 'zodat bonussen via omwegen niet toch verhoogd kunnen worden'.

  De antwoorden van Dijsselbloem zou binnen drie tot zes weken binnen moeten zijn.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Stefan Vermeulen

  Gevolgd door 402 leden

  Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Volg Stefan Vermeulen
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren