Kamervragen over corruptiezaak van Heineken

‘De Nederlandse overheid moet stoppen met het subsidiëren van Heineken in Afrika.’ Onze berichtgeving over de corruptiezaak van Heineken in Nigeria heeft tot Kamervragen geleid. UPDATE: The Global Fund - gesteund door Bill and Melinda Gates Foundation - stopt met partnership Heineken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet stoppen subsidies uit te keren aan bierbrouwer Heineken. Dat vindt kamerlid Mahir Alkaya van de SP, die gisteren kamervragen stelde aan minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66), na de onthulling op Follow the Money van een grote corruptiezaak bij Heineken in Nigeria. Die zaak, waarbij de lokale topman Nico Vervelde betrokken was, moest in de doofpot verdwijnen.

Heineken, dat in 2017 een nettowinst boekte van ruim 2,2 miljard euro, kreeg de afgelopen jaren bijna zeven miljoen euro belastinggeld uitgekeerd voor landbouwinvesteringen in Afrika, die de eigen winstgevendheid moeten verhogen. Ook in Mozambique, waar de multinational volgend jaar een brouwerij hoopt te openen, ontvangt Heineken steun van Buitenlandse Zaken. Als het aan de SP ligt, zijn de partnerschappen met de bierbrouwer verleden tijd.

De partij vraagt zich af of het anticorruptiebeleid van de multinational wel toereikend is voor dergelijke gevallen en zou graag zien dat minister Kaag verscherping eist. ‘Het bedrijfsleven is een internationaal uithangbord van Nederland en ik wens niet met dergelijke praktijken geassocieerd te worden,’ zegt Alkaya. Hij hekelt de dubbele moraal die hij bij Heineken meent te bespeuren: het bedrijf beschermt een topman door een miljoenenschikking te treffen, terwijl misstanden op de werkvloer nauwelijks aandacht zouden krijgen.

Daarmee verwijst hij onder meer naar het seksuele misbruik waarmee promotiemeisjes van Heineken in Afrika worden geconfronteerd. Ook daarover stelde de SP vragen, ditmaal samen met het CDA en de ChristenUnie.

UPDATE 12:00

The Global Fund heeft donderdag bekend gemaakt zijn gezamenlijke projecten met Heineken op te schorten. Aanleiding is onder meer de berichtgeving over de sexuele uitbuting van de promotiemeisjes die Heineken onder meer in Afrika inzet om de consumptie van bier te bevorderen. Een van de donateurs van dit fonds is de Bill and Melinda Gates Foundation, die tot nu toe 650 miljoen dollar heeft bijgedragen. The Global Fund richt zich op de bestrijding van AIDS, malaria en andere ernstige ziektes.