Kamervragen over illegale hotels A'dam

VVD-kamerlid Brigitte van der Burg stelt Kamervragen over illegale hotelverhuur van sociale huurwoningen in het centrum van Amsterdam.

Van der Burg wil van de demissionair minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Eimert van Middelkoop, onder meer weten hoe het kan dat het probleem van illegale verhuur nog steeds in onderzoek is. Dat onderzoek loopt volgens de VVD-politica namelijk al sinds 2005.

Grote hotelketens als Krasnapolsky mogen van de gemeente enkele tientallen sociale huurwoningen in de binnenstad verhuren als hotelkamer of tijdelijk appartement voor expats, en verdienen daarmee een veelvoud van het bedrag dat het appartement als sociale woning zou hebben opgebracht. Een deel van de panden is in handen van corporatie Stadsherstel, waarvan de gemeente zelf deels eigenaar is.

Ombudsman

Al in april kondigde Van der Burg aan om – niet voor het eerst – de minister na de verkiezingen te willen bevragen waarom niets aan het probleem gedaan wordt. Dat deed ze nadat uit onderzoek door FTM was gebleken dat het stadsdeel Centrum, ondanks discussie in de deelraad, besloot de illegale verhuur te blijven toestaan.

“Je zou je de ogen uit je hoofd moeten schamen, als je hier als gemeente op gewezen wordt. Ze weten dat het niet mag, maar doen er niets aan”, aldus een woedende Van der Burg.

Behalve de Tweede Kamer heeft ook de Gemeentelijk Ombudsman zich op het probleem gestort. Ombudsman Ulco van der Pol kondigde vorige maand een onderzoek aan naar de rol van stadsdeel Centrum bij de praktijken.

 

stefan@ftm.nl

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Stefan Vermeulen

Gevolgd door 642 leden

Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.