
De eigenaar van thuiszorgorganisatie TSN heeft zich buiten het zicht van personeel en bonden van alle financiële aansprakelijkheid ontdaan, ontdekte Follow the Money vorige week. Komt het bedrijf daar zomaar mee weg? Dat is nog maar de vraag. De wettigheid van die constructie is twijfelachtig. En de SP stelde inmiddels Kamervragen over deze handelwijze van ADG en TSN.
TSN Thuiszorg, de grootste leverancier van thuishulp in Nederland, balanceert op het randje van een faillissement. Follow the Money ontdekte tijdens een achtergrondonderzoek naar de handelwijze van de 'kiloknaller' van de thuishulp, dat moederbedrijf ADG Dienstengroep voor het aanvragen van surseance buiten het zicht van bonden, personeel en mogelijke schuldeisers de aansprakelijkheid voor TSN had ingetrokken.
Resultaat: bij een faillissement draaien, behalve de maatschappij, TSN's schuldeisers op voor de miljoenenschade, onder wie ook het voltallige personeel. Terwijl moeder ADG - jaaromzet 940 miljoen euro - zelf buiten schot blijft. Dit terwijl TSN al sinds dit voorjaar een miljoenenschuld heeft opgebouwd door loonkortingen bij een deel van het personeel én op dit moment een beroep doet op staatssecretaris Martin van Rijn voor steun in de vorm van een reorganisatiefonds van 60 miljoen.
'Er is over de rug van cliënten en het personeel een heel vies spelletje gespeeld'De dans ontspringen, dat was althans het idee van ADG. Maar nu blijkt dat de wijze waarop ADG zich probeerde te ontdoen van aansprakelijkheid voor TSN wellicht helemaal niet door de wettelijke beugel kan. Juristen wijzen er op dat juist het gebrek aan duidelijkheid tegenover eventuele belanghebbenden door de rechter nogal eens wordt afgestraft in soortgelijke zaken. Los van de eventuele onwettigheid van de constructie, stelde SP-Kamerlid Tjitske Siderius naar aanleiding van het artikel van Follow the Money kamervragen aan Van Rijn over de handelwijze van TSN. 'Het moge duidelijk zijn dat wij een dergelijke handelwijze afkeuren. Er is over de rug van cliënten en het personeel een heel vies spelletje gespeeld.' Siderius vraagt Van Rijn dan ook of soortgelijke constructies überhaupt wenselijk zijn in de zorg en of de staatssecretaris van plan is om maatregelen te nemen.
Aansprakelijkheid intrekken
De eigenaar van TSN, de ADG Dienstengroep waaronder ook schoonmaakgroep Asito en uitzendbureau Timing vallen, begon in 2007 zaken te doen op de thuiszorgmarkt. Zoals te lezen is in de uitgebreide analyse die Follow the Money vorige week publiceerde, nam het bedrijf snel en agressief de markt over. Een handelwijze die meerdere malen in de Kamer werd bekritiseerd. Dankzij het kapitaal van moederbedrijf ADG kon TSN de allergrootste speler op de thuishulpmarkt worden. Dit jaar werd plots duidelijk dat het bedrijf al jaren verliezen nam en dat ADG loonsverlagingen en hogere tarieven eiste om TSN staande te houden. Een door TSN opgelegde loonkorting werd voor de rechter uitgevochten en afgewezen. Daarna vroeg de thuiszorggigant uitstel van betaling aan, een voorstadium van faillissement. Had ADG gegokt en verloren? Nee, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money. Het concern had alle aansprakelijkheid voor TSN al deze zomer weggewerkt via een reeks juridische handelingen en zichzelf op die manier buiten schot gehouden voor eventuele schade. Die constructie draaide om een aansprakelijkheidsverklaring die ADG voor TSN had afgegeven. Die was eind 2012 al ingetrokken, maar dat betekent niet zoveel: alle aansprakelijkheid voor afspraken voor die datum blijft in principe gewoon bestaan. Om ook onder die verplichtingen uit te komen, zette ADG TSN feitelijk buiten het concern door de oude 100 procent aandeelhouder een nieuwe handelsnaam te geven, deze vennootschap op te heffen en via een openbare bekendmaking de resterende aansprakelijkheid officieel in te trekken.Legaal of niet legaal?
Om die bekendmaking draait het allemaal. Het ging om onderstaande advertentie in De Telegraaf van 14 juli. Vakbonden, personeel en andere belanghebbenden konden aan deze advertentie met geen mogelijkheid zien dat het om de aansprakelijkheid van TSN ging. Terwijl de bedoeling van zo'n bekendmaking nu juist is dat belanghebbenden eventueel binnen twee maanden bezwaar kunnen maken tegen het intrekken van aansprakelijkheid. ADG had zich dus via een achteromweggetje keurig ingedekt tegen de risico's van een faillerend TSN. De officiële intrekking van aansprakelijkheid door Mercares SE - tot enkele dagen voor deze publicatie beter bekend als ADG Dienstengroep SE.
'Heeft iedereen het wel kunnen horen door deze advertentie? Ik denk van niet'Van Daal - en twee andere juristen die Follow the Money raadpleegde, maar die niet geciteerd willen worden - wijst erop dat dit soort advertenties wel vaker onderwerp is van rechtszaken. Van Daal: 'Bijvoorbeeld over de vraag of de gebruikte dagbladen wel als landelijk kunnen worden beschouwd. Zo is het Reformatorisch Dagblad al wel eens afgeserveerd door de rechter wegens te geringe verspreiding.' De jurist kan geen jurisprudentie vinden, maar schat de kansen van schuldeisers van TSN hoog in. 'In dit geval zou ik gokken dat je ver komt bij de rechter met de stelling dat de advertentie niet aan de wettelijke vereisten voldoet. En dan bestaat de overblijvende aansprakelijkheid voor de oude schulden dus gewoon nog steeds.' Dat kan van groot belang zijn voor al het personeel van ADG dat voor 2012 al in dienst was - een aanzienlijk deel van het personeel waarvan nu loon is ingehouden bijvoorbeeld. Maar ook ook voor andere verplichtingen kan het van betekenis zijn. Vakbondsonderhandelaar Gijs van Dijk van FNV laat weten dat de bond inmiddels bezig is een jurist in te schakelen om met spoed naar de zaak te kijken. 'We willen hoe dan ook weten hoe dit juridisch in elkaar zit. Daar maken we nu haast mee omdat het ook gevolgen kan hebben voor de huidige toestand, nu TSN in surseance zit.'
Kamervragen
SP-Kamerlid Tjitske Siderius stelde gisteren haar kamervragen aan Martin van Rijn over de handelwijze van ADG en TSN, liet ze Follow the Money weten: 'Het belangrijkste is dat nu de waarheid boven tafel komt.' Siderius vroeg onder meer ook aan Van Rijn in hoeverre hij op de hoogte was van het niet langer aansprakelijk zijn van ADG voor TSN en het afzonderen van gezonde bedrijfsonderdelen.'Het belangrijkste is dat nu de waarheid boven tafel komt'Los van de juridische geldigheid van de wijze waarop ADG handelde, wil Siderius weten of Van Rijn het überhaupt acceptabel vindt dat het miljoenenconcern zichzelf indekte tegen schade na het jarenlang risicovol opereren in de zorg: 'Deelt u de mening dat dergelijke constructies en handelspraktijken in de zorg niet meer mogen voorkomen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?' Follow the Money lichtte TSN-bewindvoerders Jan van der Hel en Jacques Daniels in over de door ADG gehanteerde strategie en de mogelijke onwettigheid ervan. Geen van beiden wenst te reageren, maar een faillissementsmedewerker liet weten dat de informatie de bewindvoerders inderdaad heeft bereikt. TSN en ADG hebben dezelfde woordvoerder, geen van beide organisaties wil reageren. Het moederbedrijf van TSN mag dan wellicht gewoon aansprakelijk zijn voor schulden aan het gros van haar personeel, de thuishulpen hebben er op dit moment nog niets aan. Deze week kregen werknemers van TSN wel hun salaris uitbetaald, maar minder dan normaal - en dat betekent dat veel van de ruim 11.000 thuishulpen waarschijnlijk een schrale Kerst tegemoet gaan.
24 Bijdragen
tijd voor aktie
Wie wast de handjes in onschuld? De directies, de (lokale) overheden, toezicht. Die zouden hun handen in de stront moeten steken, verplicht en tegen hetzelfde te lage uurloon die schulden moeten terugverdienen. Eerst de bovenmodaal afgeroomde gelden (dat heet daar salaris, toelages, onkostenvergoeding, ontslagvergoeding, lease-auto, pensioenstortingen etc) terug storten en uitkeringsloos verder. Bijstand dus want WW krijg je alleen als je buitenschuld zonder werk komt.
Goed dat SP vragen stelt nav FTM. Benieuwd naar de antwoorden maar vooral naar de acties vanuit van Rijn. Als het maar wel meer wordt dan "we hebben ervan geleerd" en "dat mag nooit meer gebeuren" want daar kots ik van. Het is namelijk niet waar en lost niets op.
MvdB
tijd voor aktieMijn hemel, 70 Euro per uur? Hoeveel overhead moet daar wel niet inzitten?
docki
Goed dat de handelwijze van TSN niet geaccepteerd wordt, jammer dat er de commotie rond een landelijke zorgtoko als TSN voor nodig is voordat mensen wakker worden. Het is zeker niet de eerste keer dat dergelijke constructies gebruikt worden (ik meen me vaag iets te herinneren uit begin jaren 90 bij Verachtert Transport uit Zwijndrecht).
Emmef
jelle vd wal
Omdat er een komma ontbreekt moest ik de zin drie keer lezen voor ik die begreep.
Om ook onder die verplichtingen uit te komen, zette ADG TSN feitelijk buiten het concern, door de oude 100 procent aandeelhouder een nieuwe handelsnaam te geven, deze vennootschap op te heffen en via een openbare bekendmaking de resterende aansprakelijkheid officieel in te trekken.
Ik ben geen jurist, maar mij lijkt dat deze truc in het Nederlandse rechtssysteem niet kan werken.
Onze rechters kijken door juridische constructies heen om de ware bedoelingen te onderkennen, en oordelen op basis daarvan.
Maar ja, wat willen we.
Hermans kan weer aan de slag als loco burgemeester, Hans Wiegel werd net veroordeeld, en Dijsselbloem beroemt zich er op de enige deskundige onder de euro ministers van financiën, op gebied van muntunies, aan de kant te hebben geschoven.
Dit laatste vind ik mooi, Varoufakis had de euro muntunie een goede basis kunnen geven, en dan waren we er nog langer mee opgezadeld geweest.
Ik denk steeds meer dat de zestiger jaren politiek 'iedereen doctorandus', en de schermpjeskijkerij ons zuur opbreekt.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
GuestAan allen: maak dat doosje dicht of plak dat stripje terug!
Peteur
GuestMvdB
Dan hoop ik maar dat de Ondernemingskamer oordeelt dat de intrekking ook hier niet op de juiste wijze is gebeurd. Bovendien wisten de wederpartijen er niet eens van.
http://www.rechtsbeschermer.nl/het-intrekken-van-de-403-verklaring
Er is best wel veel over te vinden, Wie dat leuk vindt mag zich hier in vastbijten: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lnI1-dB2f3oJ:www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift/ondernemingenfinanciering/2010/1/OenF_1570-1247_2010_018_001_003+&cd=6&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
Guesthttps://uploads.disquscdn.com/images/6442ca9d3b72d154ce7468f2b102178cf90ee72135f2eaff3f9c5eee470140b1.jpg
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserJoost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
Guesthttp://www.vrekkenpagina.nl/
Ton Kloppenborg
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
Guest