
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Kan Barroso’s overstap naar Goldman Sachs nog worden voorkomen?
Enkele dagen na het Brexit-referendum maakte José Manuel Barroso bekend bij Goldman Sachs aan de slag te gaan. De oud-voorzitter van de Europese Commissie gaat de Amerikaanse zakenbank adviseren op het gebied van Europees beleid na de Brexit. Kunnen een petitie en het Europees Verdrag hem nog van die lobbybaan afhouden?
In de dagen na het Brexit-referendum domineerden de desastreuze gevolgen van de Britse uitreding de nieuwskolommen. Een historisch zwakke pond, dreigende recessie en de angst voor een spook dat door Europa waart — het spook van het nationalisme. Tussen de stroom aan post-brexitberichten en talloze analyses over hoe het zover had kunnen komen, viel de aankondiging over de nieuwe positie van Manuel Barroso niet bijzonder op. De voormalig voorzitter van de Europese Commissie (EC) zou aan de slag gaan als non-executive voorzitter en adviseur bij Goldman Sachs, zo kondigde de zakenbank aan.
Barroso gaat werken bij het in Londen zetelende Goldman Sachs International, de grootste dochteronderneming van de Amerikaanse investeringsbank. Tegenover de Financial Times zei de Portugees er alles aan te zullen doen om de negatieve effecten van de Brexit te verzachten. ‘Ik ken de EU natuurlijk goed en ken ook de Britse omstandigheden relatief goed. Als mijn advies kan helpen, dan ben ik uiteraard bereid om een bijdrage te leveren,’ zo verklaarde Barroso tegenover de krant. Met de uitgebreide kennis en het omvangrijke netwerk van de oud-Commissievoorzitter in de gelederen kan de bank een uitgekiende lobbystrategie opstellen om Europees beleid te beïnvloeden.
‘Wie van Europa heeft gehouden, moet dit niet doen’
Moreel onacceptabel
Ondanks de grote ophef over het Brexit-referendum, bleef het nieuws over Barroso niet onopgemerkt. Zijn overstap maakte de nodige kritiek los, waarbij met name de ongekend felle reacties in de hoogste echelons van de Franse regering opvallend waren. In zijn jaarlijkse televisie-interview op Quatorze Julliet — 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk — bestempelde de Franse president Hollande de beslissing van Barroso als ‘moreel onacceptabel’. Hollande riep nog eens in herinnering welke bedenkelijke rol Goldman Sachs had gespeeld in de Griekse schuldencrisis en de Amerikaanse huizencrisis. Enkele dagen ervoor had zijn staatssecretaris voor Europese Zaken, Harlem Desir, al ongemeen fel uitgehaald naar Barroso. Volgens Desir had Barroso, EC-voorzitter van november 2004 tot november 2014, de EU geen slechtere dienst kunnen bewijzen. Hij noemde de overstap ‘schandalig’. Ook minister van Financiën Michel Sapin liet zich niet onbetuigd. ‘Wie van Europa heeft gehouden, moet dit niet doen,’ sprak de bewindsman. Om daaraan toe te voegen: ‘Maar het verbaast me niet van Barroso.’
Op veel steun uit zijn Europese midden kon Barroso ook niet rekenen. Een deel van het Europese ambtenarenapparaat noemde de stap ‘schokkend’ en stelde dat Barroso ‘onze institutie in diskrediet brengt’. De ambtenaren riepen huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op een ferm standpunt in te nemen over de kwestie. Een parlementaire informele werkgroep voor transparantie en integriteit overhandigde in een brief dezelfde boodschap. De overstap beschadigt volgens de werkgroep ‘de reputatie van de Commissie en bedreigt de geloofwaardigheid van de EU’. De brief is door leden van zeven van de acht Europese fracties ondertekend, waaronder een lid van de Europese Volkspartij waar Barroso’s eigen partij deel van uitmaakt.
Afkoelperiode
Een eerste reactie van Juncker kwam aan het eind van de maand in een interview met de Belgische krant Le Soir. ‘Ik zou het niet hebben gedaan’, luidde de bescheiden maar veelzeggende reactie van de Commissievoorzitter. Volgens Juncker is het een individuele beslissing en heeft Barroso de regels niet overtreden.
De Europese Commissie kent een afkoelingsperiode van 18 maanden voor hun leden. Gedurende die periode mogen voormalige leden ‘niet lobbyen of de belangen behartigen bij leden van de Commissie of hun staf voor zijn/haar bedrijf, cliënt of werkgever op onderwerpen die zij in hun portefeuille hadden.’ In die maanden dient de Commissie toestemming te geven voor posities in de private sector. Voor Barroso eindigde die periode op 1 mei en hij was dus niet verplicht goedkeuring te vragen voor zijn nieuwe betrekking. Als compensatie voor deze beperkingen ontvangen voormalig commissieleden drie jaar wachtgeld. Afhankelijk van de duur van de ambtsperiode bedraagt dat 45 tot 60 procent van hun salaris (tussen de 21.000 en 25.500 euro per maand). Bij een nieuwe betrekking wordt het salaris aangevuld indien het lager is dan dat het oude.
Bij een nieuwe betrekking wordt het salaris aangevuld indien het lager is dan dat het oude
Neelie Kroes
Heel wat oud-eurocommissarissen weten de afkoelperiode — die Barroso in zijn tijd met zes maanden verlengde — niet zonder toestemmingsverzoek uit te zitten. Neelie Kroes kreeg voor haar adviesfunctie bij de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch in november vorig jaar goedkeuring. Aankloppen bij de Commissie was niet nodig voor haar nieuwe baan bij Uber. Het omstreden taxibedrijf, waar Kroes zich in haar periode als commissaris voor Digitale Agenda positief over uitliet, maakte in mei haar benoeming bekend, drie dagen nadat haar afkoelperiode afliep.
Op kritische vragen van het Belgische actualiteitenprogramma Terzake over deze overstap reageerde Kroes als door een wesp gestoken. De interviewer confronteerde haar met een uitspraak die ze tijdens haar benoemingsgesprek in 2004 deed. ‘De belangrijkste zin die ik opschreef en hier vanmiddag uitleg, is dat ik na mijn periode bij de Commissie geen verantwoordelijkheid neem in de private sector, zelfs niet bij een Bed & Breakfast,’ zei Kroes destijds. Toen ze ruim tien jaar later met deze uitspraak werd geconfronteerd, luidde haar commentaar: ‘Ik heb mij aan de regels gehouden. U kunt mij niet verhinderen dat ik op buitengewoon transparante wijze mijn verantwoordelijkheid neem.’
Petitie
Verschillende Europese NGO’s die zich inzetten voor meer transparantie zijn vorige week een petitie gestart om de afkoelperiode te verlengen naar drie jaar. Ook willen de NGO’s dat er een volledig onafhankelijke ethische commissie in het leven wordt geroepen die Commissarissen ook na hun ambtstermijn kan sanctioneren indien zij de regels voor nieuwe banen overtreden. De organisaties hopen zo snel mogelijk 100.000 handtekeningen op te halen en ze aan Juncker te overhandigen. De teller staat inmiddels op ongeveer 57.000 handtekeningen.
Waarom is drie jaar zoveel beter dan anderhalf jaar? Volgens Vicky Cann van Corporate European Observatory en Alter-EU, is 18 maanden echt veel te kort: ‘Contacten en inside-informatie zijn dan nog steeds actueel. Drie jaar is geloofwaardiger en ook beter te handhaven. De agenda van de Commissie is dan grotendeels vernieuwd.’ Cann vindt een verdubbeling van de afkoelperiode voor Barroso echter niet ver genoeg gaan. Commissievoorzitters dienen vijf jaar lang af te zien van een positie waarin specifieke belangen worden behartigd. Volgens haar had Barroso zijn nieuwe functie bovendien nooit mogen aanvaarden: ‘Sommige nieuwe functies zijn nooit in overeenstemming met de voorwaarde uit het Europese Verdrag om met integriteit en discretie te handelen. Ik vind Barroso’s rol bij Goldman Sachs strijdig met die voorwaarde.’
Pensioen
De roep om Barroso aan te pakken voor zijn nieuwe baan bij Goldman Sachs, wordt van verschillende kanten ondersteund door te wijzen op de mogelijkheid om Commissarissen ook na hun afkoelperiode te bestraffen als zij gaan lobbyen. De NGO’s en de kritische ambtenaren en Europarlementariërs wijzen op artikel 245 van het Verdrag betreffende de werking van de EU. Daarin staat: ‘Bij hun ambtsaanvaarding verbinden zij [Commissieleden, red.] zich plechtig om gedurende hun ambtsperiode en na afloop daarvan de uit hun taak voortvloeiende verplichtingen na te komen, in het bijzonder eerlijkheid en kiesheid te betrachten in het aanvaarden van bepaalde functies of voordelen na afloop van die ambtsperiode.’
‘Sommige nieuwe functies zijn nooit in overeenstemming met de voorwaarde om met integriteit en discretie te handelen’
Indien de Europese Raad of de Commissie vindt dat het aangaan van een ‘bepaalde functie’ niet in overeenstemming is met de ‘eerlijkheid en kiesheid,’ kan een gang naar het Europese Hof worden gemaakt. Het is dan mogelijk om het pensioen van een Commissaris te korten. Commissarissen kunnen het verzoek indienen om vijf jaar voor de pensioenleeftijd al pensioen te ontvangen. Maandelijks krijgt men dan 70 procent van wat op de 65-jarige leeftijd wordt uitgekeerd. Barroso (60) heeft dat verzoek gedaan. Volgens de Franse onderzoeksjournalistieke website Mediapart krijgt Barroso sinds april ruim 7500 euro per maand aan pensioen van de EU.
Momentum
De kans is echter klein dat deze procedure in gang wordt gezet. De Belgische ere-directeur-generaal van de Europese Commissie, Pascal Lamy, schreef in een opinieartikel dat Barroso moet worden gestraft. In zijn ogen zou een overstap naar een Amerikaanse bank niet zijn opgekomen bij mannen als Delors en Mansholt. Dat het nieuws bekend werd in de tijd van Brexit en de tragedie in Nice komt de Commissie en het parlement volgens hem niet slecht uit. De Europese instituties willen hun vingers niet branden aan zo’n gevoelige zaak.
Toch lijkt langzaam het besef te groeien dat carrièrestappen als die van Barroso zeer schadelijk kunnen zijn voor de reputatie van de EU. Buiten de vraag of de petitie ook daadwerkelijk effect heeft, gaat er wel een helder signaal van uit volgens Alberto Alemanno, professor Europees recht aan de HEC in Parijs en oprichter van de burgerlobbyorganisatie Good Lobby. ‘De petitie maakt duidelijk dat het afwijzen van dergelijke banen “het nieuwe normaal” is voor politici. Vanuit burgerperspectief gezien is de beslissing van Barroso onacceptabel en toont hij een gebrek aan respect voor zijn vorige functie. Zeker als je bedenkt dat hij lobbyist-in-chief wordt bij de bank die Griekenland in de Eurozone bracht om vervolgens te speculeren op haar rampspoed.’
Waardevolle tijd is echter verloren gegaan. De petitie werd pas een maand na de aankondiging van Goldman Sachs gestart. Dit laat volgens Alemanno pijnlijk duidelijk zien hoe gebrekkig de coördinatie is tussen ngo’s die voor dezelfde zaak strijden. Vicky Cann blijft echter hoopvol. Zij denkt niet dat het momentum verloren is gegaan: ‘Ik verwacht meer activiteit in september, na het zomerreces. Meerdere europarlementariërs zijn zeer kritisch, net als de Europese Ombudsman. Ik verwacht niet dat deze zaak snel van de agenda gaat.’
56 Bijdragen
goof 4
En laten we een eens eerlijk wezen en niet zo hypocriet zoals vele nu reageren.
Corruptie , vriendjespolitiek , baantjes-carrousel ,domheid , zakkenvullerij , incapabel enz enz zijn onderhand woorden die kleven aan de gehele politiek en eerder regel dan uitzondering .
We zullen Rutte en Dijsselbloem eens in de gaten houden na hun politieke loopbaan want veel anders als bijv. Wouter Bos . Wim Kok , Gerrit Zalm , enz zal het niet gaan .
Dit is dan ook het verrotte aan ons systeem en daarom zal het ook niet veranderen en dat ligt het niet aan de mensen maar aan de spelregels die we/ze maken.
Hoe we dat kunnen doorbreken is moeilijk maar een mooi begin zou zijn om eens niet op de gevestigde orde te gaan stemmen volgend jaar maar stem voor mijn part op de Dierenpartij of PVV
Gilles Wattel 1 3
goofMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Uit uw geheugen, is dit ooit anders geweest?
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKZo was de topman van NS rond 1980 gewoon een ambtenaar, nooit politicus geweest.
Kan me ook niet herinneren dat een PvdA ex kamer lid het CPB 'leidde'.
Evenmin dat een EP lid topvrouw werd van ABP of APG.
De Ziekenfondsraad bestond uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties.
De baas van het ambtelijk apparaat daar was geen politicus.
Veroordeling van een voorzitter van een eerste kamer fractie wegens wanbeleid als commissaris herinner ik me evenmin.
ABN topmannen waren geen politici.
Pleuren van ex politici bij universiteiten als professor kan ik me ook niet herinneren, evenmin als dat die tegen vier ton of zo in dienst traden van organisatieadviesbureaus.
Het was eerder andersom, Lubbers ging een constructie aan waardoor hij formeel geen zeggenschap meer had bij het bedrijf van z'n vader, waarvan hij een belangrijk effectenpakket had geërfd.
Politiek optreden van DNB directeuren herinner ik me ook niet, kan me niet voorstellen dat een Holtrop of Zijlstra meegewerkt zou hebben aan het om zeep helpen van ons pensioenstelsel.
Algemeen, er was een duidelijke scheiding tussen politiek en bedrijfsleven.
Udink was een uitzondering, die maakte dan ook een rotzooi bij OGEM.
Koopmans ruimde die rotzooi op, maar hij was daarvoor gewoon ambtenaar, bij financiën, uit niets is ooit gebleken dat die connectie enige invloed had.
Kan me ook niet herinneren dat ministers als Jorritsma met een Koop in diens privé vliegtuig naar het voetballen in Wenen, als ik me goed herinner, ging kijken.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKHet EU idee is voorkomen van een volgende Europese oorlog, dat idee slaat nergens op, maar het bestaat.
Leuke bijkomstigheid is dat dat idee leuke baantjes in Brussel kan opleveren.
Zoals een Duitse journalist, die tientallen jaren verslag deed uit Brussel opmerkte, 'bij die salarissen, een pandje in Brussel, een huisje in Z Frankrijk, en nog een huisje ergens anders, sta je ver van de werkelijkheid af'.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Volgens mij hebben we onder de EU ook genoeg oorlog, alleen niet onder de lidstaten, maar dat kan nog komen.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDat niet deugen wijt ik aan gewoon veranderde mentaliteit, politiek als carrière, in plaats van als roeping, de EU kuddegeest mentaliteit, nauw verbonden met het eerste, en drastische verlaging van het onderwijs niveau sinds 1960 ongeveer.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Ik vindt het excuus van 'de juiste mensen' maar raar. Als het kan gebeurt het.
De gelegenheid maakt de dief, toch?
M. van Deelen 11
MatthijsKOverduidelijk wangedrag even buiten beschouwing gelaten. Maar ook dat komt voor. Oogjes dicht en snaveltjes toe.
REINIER VAN DRIEL 7
goofBehalve de SP heeft de rest niets op met de gewone burger.
MatthijsK 7
REINIER VAN DRIELDe piramide blijft een piramide, ongeacht welke steen bovenop ligt. De enige manier om hem van vorm te veranderen is dat de fundering, burgers, haar niet meer draagt.
[Verwijderd]
goofgoof 4
[Verwijderd]Wilders wil zsm uit de EU , uit de Euro en de grenzen dicht .
Als hij dit heeft bereikt vind ik dat hij het al heel goed voor ons land gedaan heeft en voor mijn part gaat hij daarna een leven lang gaan vissen op onze kosten.
[Verwijderd]
goofgoof 4
[Verwijderd]Niemand stemt op Wilders omdat hij of zij dit een goeie vent vind of dat zijn verkiezingsprogramma zo goed is maar uit onmacht en onvrede tegen het wanbeleid en het verkwanselen van al onze waarden en normen van de incapabele zittende eikels die zich politici noemen.
MatthijsK 7
*sarcasme vlag*
R. Eman 8
'Volgens Juncker is het een individuele beslissing en heeft Barroso de regels niet overtreden.'
Dit is volgens mij de kern van de vele onbegrijpelijke (politieke) beslissingen. Hoewel iedereen wel aanvoelt waar ongeveer de grenzen van moraliteit en integriteit liggen beschikken er maar weinig mensen over de zelfdiscipline om daar ook naar te handelen.
Gilles Wattel 1 3
R. EmanWat betreft Hollande, beweerd wordt dat nog nooit een president zoveel (hoofd)redacteuren en zo aan de kant heeft geschoven.
De uitspraak van Juncker is zeer veelzeggend, als hij verder niets zei.
Het is toch glashelder dat Barroso alleen als lobbyist wordt ingehuurd ?
Hij hoeft niet eens zelf te gaan lobbyen, voldoende als hij uitlegt waar de Goldman mannen moeten zijn.
PS nog even.
Is het moreel verantwoord de Loi Travail bij decreet in te voeren ?
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1https://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY
goof 4
M. van Deelenhet enige wat ze goed kunnen is inklokken en daarna hun zwaar overbetaalde secretaresse's naaien die ook alleen maar om op die kwaliteiten zijn aangenomen.
Een grote bom erop zou ik zeggen want er is niets aan dit soort incapabele lieden verloren .
Het is in Brussel een grote farce en wat zich uitdijt als een kankergezwel wat bij wortel en tak verwijderd dient te worden wil deze doodzieke patient ( de EU ) ooit kans van slagen krijgen te overleven.
MatthijsK 7
goofgoof 4
MatthijsKStrenge sancties bij bewezen corruptie ipv van gouden handdrukken.
Spelregels wijzigen en na hun loopbaan mogen ze niet bij het bedrijfsleven in dienst treden.
Pas een functie geven als ze hun sporen verdiend hebben en niet wie hun vriendjes zijn.
enz enz
MatthijsK 7
goofEn als hij het overtreedt sluit je hem op?
Kan het niet zonder dwang?
goof 4
MatthijsK90 % van de huidige politici hebben 0,0 capaciteiten en zitten er door de goede kruiwagens te gebruiken/misbruiken en denken dat onmisbaar zijn.
Politici en bankiers lijden vaak aan hoogmoedswaanzin en vinden nog echt ook dat ze recht hebben op de absurde salarissen die ze daarvoor zichzelf mogen toerekenen.
Het erge is van deze hersenbeschadigingen bij de heren politici dat er geen middeltje is om deze ziekte uit te roeien omdat ze die middelen dan gewoon uitbannen en boycotten.
MatthijsK 7
goofgoof 4
MatthijsKje denkt toch niet serieus dat een politicus zich laat overtuigen als dat niet in zijn straatje past.
Samsom vind zijn gelijk het grote gelijk en Rutte vind zijn gelijk het grote gelijk.
dat deze leiden niets van een economie snappen hebben ze geen boodschap aan niets zal hun overtuigen van hun ongelijk ook al struikelen ze erover.
MatthijsK 7
goofIedereen dient dat, politici en burgers.
Dus dan moeten we opzoek naar een systeem waar in het in jouw belang is om de belangen van een ander te dienen en ophouden te kijken naar politici om jouw belangen te dienen te kosten van de belangen van anderen.
M. van Deelen 11
MatthijsKNiet dat ik oeverloos overloop van vertrouwen in andere mensen maar ik probeer op zijn minst een óók voor anderen aangename variant te huldigen.
MatthijsK 7
M. van DeelenDan is dus de hamvraag, als 90% van de politici corrupt zijn, hebben we dan wel het juiste politieke systeem? Is er uberhaupt wel een politiek systeem dat niet corrupt raakt?
M. van Deelen 11
MatthijsKMatthijsK 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
MatthijsKAls je verzuipt is het te laat, dan ervaar je niets meer ;-)
Mooi weer komt terug, dat wordt weer luchtbed en zwemmen, tralala lala.....
MatthijsK 7
M. van DeelenIk geloof niet dat ze slecht zijn, maar door het systeem waarin ze opereren gedwongen worden om slechte dingen te doen.
Ik geef maar als voorbeeld; Hillary en Trump, dat zijn echt de twee mensen die het meeste slechte dingen hebben gedaan, toch komen ze bovendrijven,. Waarom komen er geen goede mensen boven drijven?
En nee Obama is ook niet goed,.
M. van Deelen 11
MatthijsKDat kan natuurlijk hééélemaal niet, maar WTF, that's me ;-)
https://mises.org/blog/socialism-worlds-greatest-generator-poverty
Ja, Mises zit ook in mijn bookmarks. Ik oriënteer me niet volstrekt eenzijdig.
Ik heb Bernie financieel gesteund via ActBlue, dat mag niet als non-US-citizen, maar wederom WTF en holy shit....
Ik ben lid van de SP en heb recent ook aan de Piratenpartij gedoneerd. Voor onderzoeksjournalistiek heb ik ook het nodige over. Bij Heifer.nl heb ik kippen en een geit geregeld en via deze organisatie hebben kinderen "meegroeiende" schoenen gekregen. http://becauseinternational.org/projects.html
Alles is eigen belang zeg je. Dat kan best wel zijn want ik voel me er goed bij. Shame on me?
MatthijsK 7
M. van DeelenNee hoor, je stopt je geld waar je mond zit, niets dan respect daarvoor.
Ik heb geen hekel aan de politieke spelers, ik heb een hekel aan het spel.
Je mag best allerlei zaken willen regelen en principes hebben, het enige wat ik vraag is dat je anderen er niet tegen hun wil lastig mee valt.
Lijkt me het meest sociale om te doen.
M. van Deelen 11
MatthijsK[Verwijderd]
MatthijsKZuig je nu niet een beetje?
MatthijsK 7
[Verwijderd][Verwijderd]
goofgoof 4
[Verwijderd]De zittende kliek die de Britten in de EU wilde houden hebben echt alles aan elkaar gelogen en de mensen bang gemaakt met hel en verdoemenis en over een jaartje zullen we gaan zien dat de Britten out-performen tov de andere nettobetalers.
Zijn missie was de Britten uit de EU en dat is hem gelukt toch .
Waarvoor zou hij dan met de billen bloot moeten ?
Dat hij is opgestapt vind ik eerder iets wat voor hem pleit als tegen hem en niet zoals al die andere pluche-klevers in Brussel zit voor de poen en zelfverheerlijking .
Nogmaals , morgen een bom op dat Brussel en we kunnen weer normaal gaan doen.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenTerwijl ik dit schrijf vraag ik me af of de man in de gaten had welke vreselijke uitspraak hij deed.
Het vreselijke, laat ik dat nog even spellen, is dus dat dan de euro slechts politieke betekenis had, of zou moeten hebben, en dat de economische nadelen òf niet werden gezien, òf niet belangrijk waren, of beide, uiteraard.
Hij schijnt een zestiger jaren politicus geweest te zijn, waarbij ik dan denk aan Jasper Grootveld, de anti roookmagiër, en Roel van Duyn, waarvan ik de twijfelachtige eer had hem in Groningen aan te horen over 'klootjesvolk', wat de term betekent weet ik tot vandaag niet, en over afschaffen van gezag of leiding.
De nuchtere noordelijke vraag hoe je dan b.v. een drukkerij bestuurt werd niet beantwoord.
[Verwijderd]
Gilles Wattel 1Wat mij betreft wel.
24-8-16 om 14.15 u
Oei...en dat was een foutje. Ik had niet goed gelezen. Nu lees ik nog eens wat het is en dan ben ik er zelfs vierkant tegen. Buigt het hoofd in grote schaamte... dom dom dom...
Gilles Wattel 1 3
[Verwijderd][Verwijderd]
R. EmanHans den Reijer 1
M. van Deelen 11
Hans den ReijerHans den Reijer 1
M. van DeelenM. van Deelen 11
Hans den ReijerGilles Wattel 1 3
De loopbaan van Barroso liep van communisme naar de EU, en nu naar de boevenbank.
Schitterend toch, te zien hoe EU topmannen het goede met ons voor hebben ?
[Verwijderd]
Gilles Wattel 1Roland Horvath 7
Getuige de domme en valse besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek die er uitsluitend is om de GMO toe te laten hun bedrijfslasten te verlagen en om de overheden van de lidstaten te verplichten de Sociale Zekerheid SZ af te breken. De GMO haten het collectieve zoals de SZ en ook de welvaart bij de 99%. Een 2e referentie, het TTIP begonnen in 2013 door José Manuel Barroso en Karel De Gucht, BE, liberaal, jurist, bevoegd voor handel.
Hoe slechter het resultaat voor de hele EU, voor de burgers, hoe meer hoogverraad, hoe beter de commissarissen kunnen beloond worden door de GMO. Barroso en De Gucht zijn voorbeelden hiervan.
In elk geval moet een rechtszaak tegen Barroso begonnen worden bij het Europese Hof.
De EU wordt geregeerd door een kartel van GMO, door de US, door de NAVO, door Erdogan/ Turkije en laatst maar niet in het minst door Goldman Sachs GS. Om dat te erkennen en om ons respect voor GS te tonen is het passend de euro voortaan de Golden Sachs te noemen. Naar analogie met de gouden standaard.
MatthijsK 7
Roland HorvathWat nou als we het instituut gewoon eens opheffen?
M. van Deelen 11
Roland HorvathEuhh, nee, liever niet ;-)
[Verwijderd]
M. van DeelenM. van Deelen 11
[Verwijderd]