Kannibalisme

5 Connecties
11 Bijdragen

Een volledige transitie in energie laat nog lang op zich wachten. Shell-CEO Ben van Beurden stelt dat fossiele energie in veel gevallen niet te vervangen is. De vraag naar fossiele energie zal slechts toenemen. De hamvraag is of de grote oliemaatschappijen de markt hun problemen laten oplossen of dat ze zich daadwerkelijk voorbereiden op een nieuwe toekomst. Kannibalisme ligt op de loer.

De vlucht van elektrisch rijden zal u niet ontgaan zijn. De Nederlandse fiscus ondersteunde de elektrische mythe hetgeen later de Nederlandse staatssecretaris van Financiën – Eric Wiebes – de stomste beslissing ooit van de belastingdienst vond. De mythe rondom elektrisch rijden is ook op de beurs volledig doorgeslagen. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk iets moet veranderen op het gebied van duurzame energie.

Schuld

Ondertussen daalde de olieprijs het afgelopen jaar naar bedroevende niveau’s. De totstandkoming van de olieprijs is een merkwaardig proces: veel landen gebruiken het als drukmiddel en grote oliebedrijven spelen een eigenaardig spel qua strategie. Ze wijzen onafgebroken op de komende energietransitie, maar handelen er niet naar. Dit kan te maken hebben met de factor schuld die veel oliebedrijven inmiddels meetorsen. De tijd van ‘never sell Shell’ ligt al enige tijd achter ons.

De debt-to-equity ratio bij Shell noteert circa 28%, hetgeen dichtbij de door Shell zelf gestelde rode lijn van 30% zit. De financiële ruimte is bij deze reus derhalve relatief beperkt. Tel daarbij op de negatieve cash flow van circa 13 miljard dollar in de eerste twee maanden van dit jaar en u begrijpt dat de voormalige hoeksteen van iedere Nederlandse aandelenportefeuille alle zeilen bij moet zetten om beleggers tevreden te houden met notabene geleend dividend. Shell is natuurlijk niet de enige die in deze situatie zit. Vrijwel alle ‘oil majors’ laten een overeenkomstig beeld zien. Alleen Exxon perst er nog een minimale positieve cash flow uit, maar verloor wel zijn AAA rating, welke het sinds 1930 onafgebroken aanhield – een veelzeggend gegeven.

Het betoog van Van Beurden is aardig voor de bühne, maar snijdt geen hout. De techniek waar de olie-industrie op gebaseerd is, is meer dan 100 jaar oud. De schandalen bij autobouwer VW bevestigen dat voorsprong door techniek op dit vlak op zijn laatste benen loopt. Ondertussen viert kannibalisme in de olie sector hoogtij, ook bij Shell. Toch is er geen enkele garantie dat de oil majors als winnaars uit de woedende strijd om duurzame energie zullen komen. De dinosaurus legde uiteindelijk ook het loodje en lijkt illustratief voor de situatie waar grote oliemaatschappijen in verkeren.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen