De armzalige inventaris laat zien dat er bij Herters failliete Manaus Business Development weinig tot niets valt te halen. Zal curator Willems achterhalen waar de miljoenen zijn gebleven?

Zes Vitra aluminium bureaustoelen van de ontwerpers Charles & Ray Eames zijn de meest waardevolle bestanddelen van de inventaris van het kantoor van de gevallen zakenman Amsterdamse Michiel Herter. Tot donderdag zijn er biedingen mogelijk op de inventaris van het in juni failliet verklaarde Manaus Business Development B.V.

die naast de zes designklassiekers (zie hier) bestaat uit een bescheiden hardhouten vergadertafel, bureaus, een beamer van Philips en een verzameling kasten. Veel waarde wordt niet aan Herters voormalige kantoorinventaris gehecht. Op woensdagochtend is de hoogste bieding 1.275 euro.

 

De ter veiling aangeboden kantoorinventaris van Michiel Herter (Manaus).


Voormalig Telfort topman Ton aan de Stegge en de Amsterdamse vastgoedondernemer Herman Drenkelford waren in juni verantwoordelijk voor de faillissementsaanvragen van Manaus Business Development en Herter privé. Samen met voormalig confectietycoon Max Abram investeerde het tweetal twee miljoen euro in het investeringsfonds van Herter. Met Manuas zou Herter - die jarenlang de topman was van de beursgenoteerde beddenfabrikant Dico - in allerlei innovatieve zorgconcepten investeren. Herter zou de miljoenen in de ontwikkeling van niet nader omschreven zorgconcepten hebben geïnvesteerd, maar het bestaan van deze volgens Herter zeer waardevolle concepten, is tot op heden niet aangetoond.

Arm faillissement
Aan de Stegge en Drenkelford hopen dat de curator Marcel Willems, van het door de Amsterdamse burgermeester opgerichte advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, bij zijn onderzoek kan achterhalen wat er met de gelden is gebeurd. Tot op heden wist Willems nog geen aansprekende resultaten te behalen. De vraag is ook of dat gaat gebeuren. De inventaris van Manaus laat zien dat de boedel van Manaus Business Development weinig bezittingen bevat die te gelde kunnen worden gemaakt. Een arm faillissement is voor de meeste urenschrijvende curatoren geen reden om ijverig naspeuringen te verrichten. Om Willems aan te sporen hebben Aan de Stegge en Drenkelford een boedelkrediet verschaft waaruit Willems betaald kan worden. Hoewel het tweetal beseft dat de kans erg groot is dat ze hun geld kwijt zijn, willen ze hoe dan ook te weten komen wat Herter met hun geld heeft gedaan. "Ik begin me een beetje zorgen te maken", liet Drenkelford vorige week weten toen FTM navraag deed over de vorderingen van de curator.

Klasse A1 oplichter
Naast Abram, Aan de Stegge en Drenkelford investeerden ook tal van andere gefortuneerde Amsterdamse heren in de plannen van Herter. Veel van die geldschieters waren afkomstig uit de intieme vriendenkring van de in oud-Zuid woonachtige zakenman. Een daarvan is golfondernemer Marcel Welling die op zijn beurt het faillissement van Manaus Health Care (MHC) aanvroeg. Vorige week werd zijn verzoek door de Amsterdamse rechtbank gehonoreerd.
Communicatie-expert Charles Huijskens die een aantal slachtoffers van Herter zeer goed kent, was tijdens de Prinsjesdaglunch van Harry Mens duidelijk over de gedachten van deze groep: "Herter is een klasse A1 oplichter die het verdient om opgesloten te worden".