Kapitaaltekort Barclays groter dan verwacht

4 Connecties
0 Bijdragen

Het Britse Barclays heeft een kapitaaltekort van bijna 15 miljard euro. Vandaag kondigde de bank aan 6,7 miljard euro te willen ophalen door nieuwe aandelen uit te geven.

De Britse toezichthouder, Bank of England’s Prudential Regulation Authority (PRA), heeft dinsdag bekend gemaakt dat Barclays een kapitaaltekort heeft van 14,8 miljard. Het gat op de balans is groter dan de 8,1 miljard euro die analisten van te voren hadden verwacht. Barclays wil het tekort deels dichten door voor 6,7 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven.
Kapitaaltekort
Volgens de PRA is de leverage ratio, de verhouding tussen het eigen vermogen van de bank en de uitstaande leningen, van Barclays momenteel 2,2 procent. De nieuwe bankenregels schrijven een ratio van 3 procent voor. De toezichthouder wil dat Barclays in juni 2014 aan deze eis voldoet en de bank zal dus nieuw kapitaal moeten ophalen.
CEO Anthony Jenkins zegt dat hij ‘snel en kordaat’ zal reageren  op de bevindingen van de PRA. Zijn plan de campagne: naast de aandelenuitgifte ook de verkoop van 2 miljard aan nieuwe obligaties inhoudt en verkleining van de balans met ongeveer 75 tot 92 miljard euro.
Roerige tijden
Jenkins is pas sinds elf maanden topman van de bank. Hij volgde Bob Diamond op, die vanwege het Libor-schandaal moest vertrekken bij Barclays. Tot nu toe geen makkelijke opdracht voor Jenkins. De resultaten vielen tegen en de bank kreeg een boete voor het aandeel in de manipulatie van de Libor-rente en recentelijk ook vanwege frauduleuze handelsactiviteiten op de energiemarkt. Naar aanleiding van de tegenvallende cijfers in het laatste kwartaal van 2012 kondigde Jenkins een grootschalige reorganisatie aan. Zo’n 3700 banen bij Barclays zullen verdwijnen, wat in 2015 een kostenverlaging van 2 miljard euro moet opleveren.
Over het eerste halfjaar van 2013 verbeterden de resultaten van Barclays wel. Naast de kapitaalplannen, maakte Jenkins vandaag bekend dat de bank een nettowinst van 773 miljoen euro behaalde. Dit is ruim vier keer zoveel als in de eerste zes maanden van 2012. Wel heeft Barclays opnieuw 2 miljard moeten toevoegen aan de voorzieningen voor gedupeerde klanten. Vorig jaar bleek dat Britse banken veel te dure kredietverzekeringen hadden verkocht. Barclays heeft al 4,6 miljard euro gereserveerd om deze klanten te compenseren.
Meer banken zien zich geconfronteerd met een kapitaaltekort door de nieuwe, strengere bankenregels. Ook Deutsche Bank maakte vorige maand bekend de balans te gaan verkleinen om aan de vereiste leverage ratio van 3 procent te kunnen voldoen.